2014. november 1., szombat

Katniss nagyon egyedül van - az L.A Times Hero Complex Kiválasztott cikke

Egyre- másra jelennek meg a filmről szóló cikkek, én pedig alig győzöm fordítani, de azért igyekszem. Mondjuk most van egy olyan érzésem, hogy néha le kellene redukálni ezeket a cikkeket az újdonságokra, de nincs szívem hozzá. Mindegy, így se úgy se kaptok több anyagot, mint amit hozni bírok...

Egy hűvös januári napon egy üres Georgia-i raktárban Jennifer Lawrence valami olyasmit csinál, ami teljességgel szokatlan a fiatal Oscar-díjas színésznőtől. Nagyon, nagyon ügyetlenül színészkedik.
Lawrence egy olyan jelenetet forgat Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott, 1. részéből, amelyben a tehetséges íjász Katniss Everdeen kétségbeesetten próbál felháborodást imitálni egy, a lázadást tüzelő propagandafilm elkészítése alkalmával. 
Katnissről sok mindent el lehet mondani - elszánt harcos, odaadó testvér, a remény húzódozó jelképe - de hogy tehetséges színész lenne, azt nem, Jennifer Lawrence viszont mindent jól kelt életre.
- Nagyon jól csinálta - utal Francis Lawrence főszereplőjére, aki szándékosan mutatott pocsék előadást. - Rengeteg variációt számba vettünk, de nem akartunk túl messzire menni. Némelyik nagyon durva vagy vicces volt, de az nem illett volna a film hangulatához... De azért néhány napig jókat nevettünk a forgatás során.

Ha a jelenet mégis kiemelkedik majd a november 21-én [nálunk 20-án] bemutatásra kerülő filmből, az annak köszönhető, hogy Az Éhezők Viadalában nem igazán jellemző a vicc. A Lionsgate Suzanne Collins ifjúsági sorozatából készült filmjei elsősorban komoly, aktuális témákkal foglalkoznak, mint például az erőszak és a pusztító, áldozatokkal járó háború következményei.

Jennifer Lawrence Katniss Everdeenként Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott 1. részében
(Murray Close / Lionsgate)

Talán épp határozottsága miatt születhetett meg Collins műveiből Hollywood egyik legnépszerűbb filmsorozata, amely a popkultúra reflektorfényének közepébe repítette Lawrence-t, és amely a közönségnek egy olyan lelkileg sérült, mégis talpraesett filmes főhőst kínál, aki a Sigourney Weaver által alakított egykori sci-fi hősnővel, Ellen Ripley-vel is felveszi a versenyt.
- Katniss számomra a fiatalabb generáció lendületét és tudatosságát képviseli - erős, együtt érző és elég bátor ahhoz, hogy még akkor is helyesen cselekedjen, amikor ez nem egyszerű - írta Jennifer Lawrence egy e-mailben.

- Ő a fény ezekben a filmekben és a karakter a való életben is utat mutat - tette hozzá Az Éhezők Viadala producere, Nina Jacobson. - Az emberek beleélik magukat a helyébe. Engem mélyen megérint, hogy Katniss miképp testesíti meg az egyén azon lehetőségét, hogy mindegy, mennyire sérült lelkileg, nem számít, milyen összetett a helyzete, mégis hatalmas hatással van másokra pusztán azzal, hogy azt teszi, ami a helyes. 

A Kiválasztott 1. részében Katniss a 13. körzetben folytatja életét édesanyjával, húgával és gyerekkori barátjával, Gale-lel együtt, és küszködik a felelősséggel, hogy segítséget nyújtson egy olyan lázadás kirobbantásában, amelynek célja Coriolanus Snow (Donald Sutherland) elnök megbuktatása.
A lány beleegyezik, hogy szövetséget kössön a katonai stratéga Alma Coinnal (akit a sorozatban újoncként megjelenő Julianne Moore alakít), cserében Coin megígéri, hogy megmenti régi szövetségesét Peeta Mellarkot (Josh Hutcherson) és a többi egykori Viadalgyőztest a Kapitólium markából.
- Katniss sok mindenen keresztül ment, és most nagyon egyedül van - mondta Francis Lawrence rendező.

Francis Lawrence rendező
(Ricardo DeAratanha / Los Angeles Times)

A filmes szakember (aki nem rokona Jennifer Lawrence-nek) először tavaly, Az Éhezők Viadala: Futótűz rendezésének alkalmával utazott Panembe, miután átvette az irányítást Gary Rosstól, aki 2012-ben indította útjára a sorozatot. A gyakorlott videoklip rendező Lawrence korábban három látványos filmet rendezett, 2005-ben a Constantine - A démonvadász képregény-adaptációját, 2007-ben pedig a Will Smith főszereplésével játszódó Legenda Vagyok-ot, majd 2011-ben a Vizet az Elefántnak! című irodalmi drámát.
A Futótűz készítésének elején kínálták fel Francis Lawrence-nek a lehetőséget, hogy megrendezze a két részből álló finálét (A Kiválasztott 2. része 2015. november 20-án kerül a mozikba).
- Ez igazán izgalmas volt, mert őszintén úgy gondolom, hogy ez a kötet és ezek a filmek adják meg az egész sorozat lényegét. - mondta Lawrence Los Angeles nyugati részén található egyszerű irodájában.

Szakmai szemszögből a Kiválasztott igen ambiciózus vállalkozás volt Lawrence számára. A két filmből álló utolsó részt folyamatosan forgatták Atlanta környékén, Párizsban és Berlinben, a forgatás 2013. szeptemberétől 2014. júniusáig zajlott és egyes hírek szerint a két film összköltségvetése 250 millió dollárt tett ki.

A stábtagok munkáját aztán a tavaly év végén Georgiát sújtó sarki légáramlat is nehezítette, amely ónos esővel és komoly havazással járt. 
- Az a helyzet, hogy le is kellett állnunk, úgy rémlik, három különböző alkalommal is a jégvihar miatt. - mesélte Lawrence. - Azokat a helyszíneket, amelyeket forgattunk, nem ilyen téli időhöz építették. Folyamatosan ezekben a hatalmas raktárakban, hangárokban, parkolóházakban forgattunk és majd meg fagytunk.

Philip Seymour Hoffman Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott, 1. részében
(Lionsgate)

Ezt követően február elején a kábítószer-túladagolásban elhunyt Philip Seymour Hoffman váratlan, hirtelen halála mért érzelmileg megsemmisítő csapást a stábra. 
- Nagyon kemény volt - mondta Lawrence. - Szóhoz sem jutottunk a döbbenettől. Az eset vasárnap történt, hétfőre pedig nem tudtunk mindenkit összerakni. Így aztán átszerveztük a forgatási menetrendet... Mindenkit fokozatosan vontunk be a munkába. Ez is azon fagyos napok után történt. Mínusz 10 fokok voltak, és nagyon el voltunk keseredve.

Hoffmannak két alapvető fontosságú jelenete maradt hátra, mindkét film végére egy-egy, mondta Lawrence, az Oscar-díjas színész halála után azonban újra át kellett gondolni a Danny Strong és Peter Craig által írt forgatókönyveket.
- Másoknak adtuk a jeleneteit - mondta. - Amit semmiképp nem akartunk, az a digitális trükközés volt, nem akartuk, hogy egy számítógépanimált Phil beszéljen és megpróbáljuk valamiképp egymás mellé tenni a korábban, egymástól függetlenül kimondott szavait vagy ilyesmi.

Julianne Moore Coin elnökként Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott, 1. részében
(Lionsgate)

Az Éhezők Viadala filmek ritkán térnek el Collins könyveitől, de minden filmben van némi kevés, de annál fontosabb eltérés. Hoffman szerepe például nagyobb lett a könyvekéhez képest, hasonlóképpen Moore Coin elnöke is többet lesz látható a képernyőn.
- Julianne-nek volt néhány ötlete, hogy miképp alakítja majd Coint - mondta Lawrence. - Van benne egyfajta csöndes erő, ez volt az egyike a legnagyobb változtatásoknak, amiket javasolt, így észrevehetjük majd, milyen lágyan beszél Coin. Azt hiszem, olyan melegségről van itt szó, ami a könyvben nem jellemezte az elnököt, Julianne azonban hozzá akarta tenni.

Nina Jacobson szerint annak a döntésnek a fő oka, hogy két részben mutatják be A Kiválasztottat, az az igény, hogy minél könyvhűbben kelthessék életre a regényt, bár tény, hogy ez a lépés beleillik abba a mostanában jellemző trendbe, ami a hosszabb ifjúsági sorozatokra jellemző, és jót tesz a mozis bevételek szempontjából is (A Harry Potter és az Alkonyat utolsó könyvét is két filmben jelentették meg, melyek mindegyike több százmillió dolláros bevételre tett szert csak Észak-Amerikában.)
- Sok minden történik az utolsó kötetben és ha mindent megpróbáltunk volna belegyömöszölni egyetlen filmbe, nem lett volna idő arra, hogy rendesen megismerjük a karaktereket és a köztük lévő kapcsolatokat. - mondta Jacobson.
Jacobson szerint ugyanis a karakterek, de legfőképp Katniss jelentik a sorozat vonzerejét:
- Megpróbáltuk megőrizni Suzanne könyveinek lényegét, amelyek minden alkalommal leírják a karakterekre váró próbatételeket és az azok során átélt gyötrelmeket. - mondta Jacobson. - Úgy vélem Francis különösen jól oldotta meg ezt és megtalálta az egyensúlyt... a látvány és az érzelmek között. Nagyszerű, hogy megpróbálja olyan életszerűen ábrázolni ezt az emberi tapasztalatot, amennyire az csak lehetséges.
Forrás: Los Angeles Times Hero Complex

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése