2014. november 23., vasárnap

Kiválasztott, 1. rész - A hét legnagyobb adaptációs különbség a könyv és a film között

Na, kezdődnek a könyv-film összehasonlítások. Az Entertainment Weekly cikke a 7 legnagyobb különbséget sorolja fel.

A széles vásznú adaptációkban mindig vannak változtatások és módosítások az eredeti történethez képest. Ez nem újdonság egy világjelenség kapcsán, azonban mindig szeretjük ízekre szedni, amikor lehetőségünk nyílik rá.

Ami azonban Az Éhezők Viadala: A kiválasztottat illeti, nem sok mindent lehet felróni. Vigyázat, lejjebb SPOILERek találhatóak azok számára, akik nem látták a filmet (vagy nem olvasták a könyvet). 
Komolyabb változtatás a könyvhöz képest csak néhány van, ami leginkább annak köszönhető, hogy a harmadik Éhezők Viadala könyvet két filmben mutatják be, ami Danny Strong forgatókönyv írónak nagyobb lehetőséget biztosított, hogy több dolgot betehessen a könyvből. Persze beszélhetnénk arról, hogy Prim nem mond olyat, hogy "Bármit, amivel meg tudnak törni téged." vagy hogy a filmben nem említik, hogy Katniss íja hangfelismerő rendszerrel van ellátva, ezek azonban olyan kis változtatások, amelyek nincsenek komoly hatással a történetre. Ami viszont a fontosabb dolgokat illeti, azok konkrétan a következők:

1. Katniss Peetával álmodik
Oké, ez nem egy nagy változtatás, ami komoly hatással lenne a történetre, mégis az, hogy Katniss olyat álmodik, hogy Peeta bemegy hozzá és átölelve vigasztalja, amikor éjszaka rémálmai vannak - pont ugyanúgy, mint a Győzelmi Körúton - nincs benne a könyvben. Mégis ez egy nagyszerű fizikai ábrázolása Katniss érzéseinek, amit a könyv (hogy mi zajlik Katnissben) belső monológok segítségével fogalmazott meg. Más szóval, ez egy okos húzás volt.

2. Több Coin elnök
A film bemutatásához közeledve egyre többször hallottuk, hogy Coin elnöknek nagyobb lesz a jelenléte a filmben, mint a könyvben volt - és ez igaznak is bizonyult. Nem csupán a film végi nagyszabású beszédére gondolunk, - amellyel párhuzamosan láthatjuk, amint Katniss rémülten nézi a tönkretett Peetát - hanem arra, hogy a filmben kidolgozták kissé a karakter hátterét is. Amikor korábban bejelenti, hogy Katniss elvállalja a Fecsegőposzáta szerepét, Prim elárulja, miért van kevés gyerek a 13. körzetben: egy járvány során legtöbbjük meghalt, köztük Coin családja is.

3. Snow elnök tanácsadói és több körzet lázadása
Az, hogy a könyvek Katniss nézőpontjából íródtak, azt jelenti, hogy minden Éhezők Viadala filmben többet láthatunk Snow elnökből és a többi körzetben zajló eseményekről. Ez nem jelent nézőpont váltást, ugyanakkor a filmben így új karaktereket is láthatunk, konkrétan Snow elnök tanácsadóit. A filmben megismerhetjük a szöveginek megfogalmazóját (Egeria - Sarita Choudhary) és egy férfit, aki segít a döntései meghozatalában (Antonius - Robert Knepper). Ami pedig a többi körzetet illeti - ki gondolta volna, hogy a favágók ilyen tökösek? [Az 5. körzet gátszakadásának története pedig a film egyik legnagyobb hatású jelenete, ezt beszámolóinkban mi magunk is kiemeltük többen is.]

4. Effie a 13. körzetben
Valószínűleg a legnagyobb változtatás a könyvhöz képest, hogy a filmben Effie komolyabb szerepet kap. A könyvben nem is tudunk a karakterről a Nagy Mészárlás kezdetétől egészen a harmadik kötet végéig. Banks ábrázolásának köszönhetően azonban a karakter közönségkedvenc lett, ezért érthető a film készítőinek ezen lépése. Végtére is senki nem fog panaszkodni, ha kezeslábasban láthatja Effie-t.

5. Kimaradt Venia, Octavia és Flavius
Effie gyakorlatilag ugyanazt a szerepet tölti be, amelyet a Kiválasztott könyvváltozatában Cinna előkészítő csapata. A könyvben Katniss bebörtönözve találja Venia-t, Octavia-t és Flaviust miután ennivalót loptak és kiszabadítja őket. Ők segítenek azután Katnissnek, hogy magára ölthesse a Fecsegőposzáta jelmezét, ami a filmben természetesen Effie dolga lesz.

6. Peeta kiszabadítása
Mivel a könyvben csak Katniss nézőpontját látjuk, nem ismerjük meg Peeta kiszabadításának egyetlen részletét sem. Ám a filmben ezt megmutatják. Nyomon követhetjük, amint Boggs csapata behatol a Kiképző Központba és megtalálják a kínzóeszközöket, amelyekkel Peetát eltérítették és a többieket megkínozták. Másik változtatás: ahelyett, hogy figyelemelterelésként előbb Katniss beszélne arról, hogyan ismerkedtek meg Peetával, rögtön Finnicket hallhatjuk. Csak miután a Kapitóliumban visszaáll az áramszolgáltatás, akkor lép színre Katniss. Ő azonban nem Peetáról beszél. Közvetlenül Snow elnökhöz intézi szavait, aki beszélgetésük végén elárulja, hogy tud róla, hogy zajlik a mentőakció a Kiképző Központban.

Amikor a filmben Katniss meghallja ezt, megmutatják, hogyan omlik össze lelkileg, amikor megérti, ezen az estén mind Peetát, mind pedig Gale-t elveszítheti. Szóval igen, ezt a pillanatot is megváltoztatták és ismét módot találtak rá, hogy képernyőn is bemutassák Katniss érzéseit.

7. "Én ölöm meg Snow elnököt!"
Ezt nem lett volna nagy dolog beletenni a filmbe, amikor azonban Katniss megjelenik igényeinek listájával annak fejében, hogy elvállalja a Fecsegőposzáta szerepét, a filmben ez a lista nem túl hosszú: Azt szeretné, ha a többi Győztest megmentenék és szabadulásuk után kegyelemben részesülnének, és hogy Prim megtarthassa a macskáját. Ó, és megemlékezik Annie-ről is, akit a könyvben csak utolsó pillanatban tesz hozzá. Vagyis mely igények maradtak ki? Annak ellenére, hogy nem mutatták, hogy Katniss kérte volna, láthattuk a filmben, amint Katniss és Gale együtt vadásznak, szóval emiatt nem panaszkodhatunk. A legnagyobb változtatás az, hogy Katniss nem mondja el legfontosabb igényét, mondván: "Én ölöm meg Snow elnököt!" Persze még meglehet, hogy ezt a pillanatot a 2. részre tartogatják.

Zárómegjegyzés: Mi történt azokkal a propagandafilmekkel, amelyben Peeta és Johanna láthatóak Snow elnök oldalán? Ezek voltak a film első ízelítői, és jó lett volna látni azokat a végeredményben is.
Forrás: EW

6 megjegyzés:

  1. Kivételesen egyetértek a cikk íróval :D
    Ha már úgyis kettészedték a könyvet, akkor igenis több jelenetet vártam volna akár Peetáról, akár Johannáról....Vagy a propaganda kisfilmeket vagy a kínzásokat belerakhatták volna.
    És ugyanezen ok miatt hiányolom Finnick kisgatyás jelenetét is.

    Ria

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen egyetértek veled!
      Na jó a kisgatyás jelenet engem nem érdekel :D
      Ancsi,a Capitol TV adásait én is szívesen néztem volna a filmben is.

      Törlés
    2. Jöttem megint egyetérteni a Finnick kisgatyás jelenet kihagyása miatti "felháborodással". :DD

      Törlés
  2. Az 1. ponttól az 5-ig teljesen rendben van, én örültem ezeknek a változtatásoknak. A 6-ossal már kifejtettem a bajom, a 7-es viszont eszembe sem jutott, de tényleg...bár szerintem ezt még a 2. rész elejére betehetik valamilyen formában.

    VálaszTörlés
  3. TeljIesen jó volt! Az összhatás a lényeg. Nagyon drámaira sikerült, és nyomasztott is, ahogy kellett. Láttuk, hogy "csinálják a forradalmat", milyen lépések, döntések kellettek ahhoz, hogy az itt felgyülemlett feszültség az utolsó részben robbanjon és igazi forradalmat okozzon. Igen, ez egy lassabb tempójú felvezető volt. Ami igenis kell ahhoz, hogy a vége robbajon.

    VálaszTörlés
  4. Johannát tèlleg beletehettèk volna.

    VálaszTörlés