2014. november 23., vasárnap

Vélemény rovat: Éhezők Viadala: A Kiválasztott, 1. rész - A film

Fontos: Ez a bejegyzés vasárnap estig itt lesz legfölsőként, a friss bejegyzéseket alatta keressétek. Vasárnap este pedig kikerül oldalsávba, hogy a később mozizók is könnyen megtalálják, ha véleményt írnának!! :)

Kép: CinemaCity

Ezen bejegyzés által szeretnénk minden idejáró olvasónak lehetőséget biztosítani arra, hogy kiírja magából a véleményét Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott, 1. rész filmváltozatával kapcsolatban. 

Írd le bátran, hogy tetszett a film! Hogyan sikerült életre keltenie Francis Lawrence-nek a 13. körzet világát? Hogy tetszenek az új szereplők? Ki lett a kedvenced? Hogyan sikerült a filmnek áthidalnia a harmadik kötet első felének kicsit lassabb stílusát? Volt elég akció a filmben, vagy Te többre számítottál? Milyen lett a film hangulata? Milyenek a szereplői alakítások, a díszletek, a jelmezek, a filmzene? Hogy tetszett a film vége? Jó helyen lett szétvágva a film? Jó döntésnek tartod - így az első film láttán - hogy két részben mutatják be az utolsó kötetet?

Természetesen ezen kérdések mindegyikére nem kötelező válaszolni, csak néhány példát írtam, amelynek segítségével/felhasználásával véleményt alkothatsz, hogy írásod ne a film cselekményének részletezéséről szóljon. A könyvet és a filmet ismerjük, tudjuk/tudni fogjuk, miről szól, viszont sok dolog van, amit másképp láthatunk.

Pár gondolat még:

  • A folyamatos moderálást / késleltetett megjegyzés jóváhagyást most néhány napra felfüggesztem. Bízom Bennetek, hogy nem éltek vissza ezzel: a témához szóltok hozzá, és mindezt kulturált formában teszitek. Ügyelj rá azonban, hogy a rajongást se vidd túlzásba, nem biztos, hogy szimpatikus másoknak.
  • Kérek mindenkit, ne tegyetek linkeket a hozzászólásba. Ne úgy akard reklámozni saját oldalad, hogy kiteszed a véleményed linkjét, főleg mert kommentből nem lehet kattintani, és innen másolni sem. Ráadásul, ha sok vélemény lesz, nem is biztos, hogy az emberek elmennek máshova még továbbiakért. A kérés különösen vonatkozik torrentoldalakra és letöltésre való buzdításra. Az ilyen tartalmú kommentek is törlésre kerülnek.
  • Továbbá arra is kérek mindenkit, hogy véleményét kulturált, vállalható formában fogalmazza meg. Tudom, hogy az oldal törzsközönségének ez nem probléma, de azt is sejtem, lesznek olyanok, akik a bemutató kapcsán találnak rá az oldalra, és tisztában vagyok vele, hogy a világjelenségeket sokan nem szeretik. Nem kell, hogy tetsszen a film (különösen ez, hiszen ennek lehetnek gyenge pontjai) és mindenki szeresse, de ha kívülállóként mindenképp szeretnél negatív véleményt megfogalmazni, akkor a fentiek figyelembe vételével, érvekkel alátámasztva tedd. Az öncélú, rosszindulatú kritikákat figyelmeztetés nélkül törlöm! Ez egy rajongói oldal, amit kérek tiszteletben tartani! Köszönöm mindenki megértését!!
  • És még egy gondolat a SPOILER-ekről. Mivel mostantól hivatalosan megy a film a mozikban, és itt ez az egyetlen felület, ahol lehetőségünk van beszélni a film kapcsán bármiről, én azt mondom, spoilerezzetek bátran, hiszen egy beszélgetés során nem biztos, hogy ki lehet kerülni. Így viszont, aki még NEM LÁTTA a filmet ÉS ZAVARJA a spoiler, az ne olvasson még véleményeket a film megtekintéséig.

135 megjegyzés:

  1. 1.rész:
    Na,húú háát hol is kezdjem. Most értem haza a moziból és hát…Ancsi,talán a te kérdéseidet válaszolnám meg elsőre,aztán majd ahogy jönnek a gondolataim tovább bővítem,nos SPOLIER:
    1.A 13. körzet világa? Sztem jól lett ábrázolva,nem volt különösebben kifejtve,de nekem így volt jó.
    2.Az új szereplők? Coin elnök nagyon szuper sztem,ahogy eljátsza,h aggódik Katniss családjáért..DURVA,a bombázás után amikor megkérdezte K.-től h van a családja?! Háát vszakadtam a röhögéstől. Cressida,sztem ő jó karakter,ahogyan titokban felvette Katnisst :) a stáb többi tagját nem igazán mutatták be,csak bemutatkoztak. A régi szereplők most is jók voltak.:DDD
    3.A harmadik kötet lassabb stílusa? Az elején nagyon gyorsan indult a film,azt hittem jó lesz és h kb. a Dióig tart majd. Aztán arra lettem figyelmes,h vmikor a 8.körzet bombázása után, nem igazán akar ez a film beindulni. (TUDTAM,H EZ A FILM MÁS LESZ,ERRE KÉSZÜLTEM) De azt gondoltam,h kicsit többet mutatnak majd a 8.körzetből,a gátszakadásból(az kb. annyi volt mint a második előzetesben-azt még láttam)Bár ott a dal amit Katniss énekelt,nagyon hatásos volt:) Azért részben sikerült áthidalni a könyvet,de még mindig kevésnek éreztem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 4.Akció jelenetek? Többet szerettem volna látni. Mint már írtam a gátszakadás,a 8. körzet és a kiszabadítás nem voltak elhúzva.Bár a kiszabadítás közben Finnick beszéde jó volt,de ott sztem egy lövés nem dördült el. Viszont az akció jelenetektől eltekintve sok megrázó érzelmes pillanat is akadt. pl.:amikor Katniss azt álmodta,h rémálma van és Peeta bejött a szobába,mint a Futótűzben és megkérte,h feküdjön mellé.Aztán felébredt és Prim-el beszélgetett az(ok) a jelenetek jók voltak. Az énekes jelenet is jó volt,bár magyarul néztem szval….:)
      5.A film hangulata? Érzelmileg nagyon megrázó volt,amikor a 12-ik körzetben voltak,amikor K. és G. vadászni mentek és K. nem tudta lelőni a szarvast,amikor az elején Katnissnek rohama volt(+a 8.körzet,etc…)
      6.A szereplők alakítása,díszletek? Nagyon nagyon nagyon jók voltak a színészek,mindenki.:DDD Ez nem egy akció film,sőt,de nagyon átjöttek a jelenetek számomra:)(Haymitch :PPP,Effie:),Katniss,Cressida,Peeta,Gale,Snow,de a legnagyobb meglepetés Coin elnök karaktere volt,ő volt a legjobb,szinte borzongtam a Coin elnökös jeleneteknél) A díszlet jó volt,bár amint már említettem: a műanyag fegyverek,nem nyerték el a tetszésemet.
      7.A film vége? BRUTÁLIS volt,ahogy Peeta megfogta Katnisst,OMG! nekivágta mindennek,a szekrényeknek,2x úgy levágta a földre,azt hittem K. ott helyben meghal. Johanna :( szegényke kopasz lett :(((( Annie és Finnick aranyosak voltak,A. annyira nem is kínozták meg. Johannahoz és Peetához képest. A beszéd amit Coin mondott a végén,h ma a bajnokok szabadultak fel,és legközelebb egész Panemet felszabadítják és a 2. körzet „elfoglalásával” kezdik,eközben Katniss odasétált Peetához, aki lekötöztek,közben ott rángatozott,rohama volt,durva… És pont akkor lett vége :( Sztem jó helyen lett szétvágva,de nem erre számítottam.
      8.A könyv/film kettévágása? Nem tudom,amikor megrázó és drámai jelenetek voltak azt imádtam,de sztem 1 filmben is meg lehetett volna oldani,de jó ez így.Szval nem azt mondom,h nem tetszett a film,mert de igen,tetszett,csak kicsit másra számítottam.

      Törlés
    2. 3.rész:
      Amik még tetszettek a filmben:
      - a háttérzenék, Katnissnek az a jelenete amikor próbálták megmondani mit tegyen,LOL az hatalmas volt és nagyon kellett a filmbe,a macskás jelenet is oldotta a feszültséget. Az éneklős rész, és amikor K. Peetáról/val álmodott. Gale-t is megkedveltem,azt hittem,sok lesz belőle,de nem pont jó volt.Éppen amennyi kellett(nekem).

      Ami nem tetszett: az új szereplőket annyira nem ismertük meg.(Coin kivételével) Jobban ki kellett volna fejteni sztem. Aztán volt pár jelenet amit kihagytak/megváltoltaztak. Johanna kb. 20 másodpercet szerepelt.:( (tudom,ez egyéni probléma) Az akció jelenteket is ki kellett volna fejteni.

      Összességében: A film tetszett,bár nem úgy ahogy gondoltam,a megrázó/drámai pillanatok szuperek voltak,viszont amikor egy kicsit kezdett volna beindulni a történet, vége lett.(minden akció jelenetnél ez volt) És tudom ez nem éppen egy habos-babos vélemény,de én ezt érzem/ez a véleményem. Várom mások visszajelzését is,mert nagyon érdekel mások hogyan látták a filmet,minden típusú véleményre nyitott vagyok!:)

      Törlés
    3. Egész részletesen leírtad. :) Nekem is nagyon tetszett a film, és tényleg voltak benne olyan jelenetek, amik nem indultak be rendesen, vagy hamar hagyták abba. annyit szeretnék kérdezni Máté, hogy a szinkron milyen volt, mert én feliratosan néztem! :)

      Törlés
    4. Háát voltak gáz jelenetek.+ Coin nevét amikor mondták nem értettem xDDD
      Viszont a dal amit K. énekelt sztem nem volt gáz,bár nyilván angolul az igazi:))) Ma v. holnap megyek megnézni angolul is.
      Ui.: Azt hiszem Gale-nek más lett a szinkronja.

      Törlés
    5. Akkor nem lett olyan rossz, mint a Futótűzé? :)

      Törlés
    6. Nem mondjátok, hogy a szinkronosban nem Jen eredeti hangját hallottátok a dalnál???
      Nem tudjátok, mit hagytatok ki. Iszonyat' jól énekel Jen.

      Törlés
    7. A szinkronos verzióban a dal is és az éneklés is magyarul van,de sztem jó lett,nekem tetszett.
      Amúgy holnap megyek feliratos vetítésre,szval várom eredeti nyelven is :)

      Törlés
    8. én feliratosan láttam, és nem tudom, hogy jen miért félt az énekléstől! nagyon szép hangja van, gyönyörű volt! :)

      Törlés
    9. Nagyon-nagyon jó Jen hangja! Csodálatosan énekel!

      Törlés
    10. Máté te egy-két dolog kivételével mindent leírtál helyette. Egyet értek az akció jelenetekkel kapcsolatban amiket írtál. Szinkron nem vészes. A többiek miatt kellet úgy néznem. De nem bántam meg. Legalább odafigyeltem a részletekre. A filmzenék ütősek. Jen szinkronja is jól énekel. De meghallgattam eredetiben is. Tényleg én sem értem miért félt. Még most is ezt hallgatom. Színészek tökéletesek. Díszlet/látványvilág: Nagyon tetszett. Leesett az állam tőlük. Nem így képzeltem de ez SOKKAL jobb lett. Tehát nem csalódtam. Nem bírok ki még egy évet.

      Törlés
    11. Örülök,h hasonló véleményen vagyunk :)
      Főleg mert (ezen az odalon), sztem én elég megosztó személyiség vagyok :DDD

      Törlés
  2. Először is, összességében tetszett a film. Most nem igazán tudok szép kerek mondatokban írni róla, inkább pontokba szedek néhány gondolatot.
    - A 13. körzet hangulata tetszett, főleg, hogy az elején - Katniss gyötrődésén keresztül ("Katniss Everdeen-nek hívnak, 12. körzetből származom" mantrázza magának) - adtak egy amolyan "idegen vagyok itt, mit keresek itt" érzetet.
    - A zenék közül kevés volt új, inkább átemeltek az első két részből (Healing Katniss téma, Rue halála téma, Futótűz első jelenet "Katniss" téma...), de amik mégis újak voltak, nekem tetszettek
    - Effie, mint feszültségoldó szereplő, szerintem aranyos volt :) Az önjelölt hadifogoly
    - Coin tetszett. Sokrétűbb, mint a könyvben, de még sokmindennek ki kell derülnie róla (jobban oda kellett volna figyelnem a film végén a beszédére, de az feltűnt, hogy Plutarch is mondja közben - mozog a szája - mintha ő írta volna a szöveget Coin-nak... (?) Kíváncsi vagyok, ennek lesz-e a későbbiekben jelentősége)
    - Bár a filmet, (sztori szempontból), kicsit "se füle, se farkának" érzem (a szétszedett befejező kötetek tünete), az akciójelenetek jók voltak (ének/zene+hatás szempontjából nekem az Ötödik Körzetes vízerőmű gátjának felrobbantása tetszett a legjobban, ahogy a körzetlakók csak mennek, és nem hátrálnak meg, pedig gyakorlatilag a biztos halálba igyekeznek...)
    - A 'Hanging Tree' blues-os stílusa tetszett, főleg, ahogy Katniss énekéhez csatlakozik a kórus, majd filmzenei témává alakul
    - Kicsit máshogy képzeltem Finnick "tényfeltáró beszámolóját" a Kapitóliumban, a színfalak mögött történő intrikákról, "gyilkos játszmákról" (a filmben a párhuzamosan zajló mentőakció miatt kicsit háttérbe szorult, pedig a könyvben sokkal jelentősebb szerepe van), de végülis, ami könyvben hatásos, nem mindig mutat jól/ nem mindig elég izgalmas a vásznon
    - A szereplők jók voltak, egyedül Gale esetén éreztem pár jelenetnél, hogy többet is kihozhatott volna magából
    - Mivel olvastam a könyveket, és tudtam, hogy Peeta-val mit tett a Kapitólium, ezért a fojtogatós jelenet valahogy nem úgy csapódott le bennem, ahogy vártam. Inkább előtte, amikor a mentőakcióról való visszaérkezéskor Gale megjegyzi Katnissnak, furcsának találta, hogy élesítve voltak a Kapitólium fegyverrendszerei, mégis hagyták őket elmenni, számomra az valahogy hátborzongatóbb volt
    - Sejtettem (és örültem), hogy olyan jelenet, melyben Peetát és Johannát kínozzák, nem kerül(t) a filmbe. A véres kínzóeszközök látványa is elérte nálam a célját.
    - Szerintem jó, hogy nem az lett a vége, ahogy Boggs leütötte Peetát (azt viszont sejtettem, hogy ezen a ponton valahol fogják abbahagyni a történetet)
    - Végigvártam a stáblistát, hogy vajon mi lesz a beígért meglepetés. Hát... Maradjunk annyiban, hogy másra számítottam
    Most hirtelen ennyi fogalmazódott meg bennem, ha ülepedett kicsit az élmény, lehet, hogy kiegészítem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szépen összefoglaltatok mindent, egy kérdésem lenne - késő volt már így nem vártam meg a stáblista végét (igazából a meglepiről sem tudtam) mikor lehet elárulni, hogy mi volt?! Ez érdekelne, köszi!

      Törlés
    2. A logónak az átváltozása az Éhezők Viadalától egészen a Kiválasztott 2. részéig.
      Mondjuk nekem ez volt a tippem. Az egyik. (A másik, amit tán Julianne Morre vagy ki nyilatkozott, hogy egy tiszteletadás lesz Philip Seymour Hoffmannak, de azt egy mondattal elintézték.)

      Engem valszeg hülyének néztek a takarítók, bár mentségükre legyen mondva, hogy egyszer sem szóltak már, hogy húzzak a vérbe :D

      Törlés
    3. Mi az Aréna Plázában voltunk a feliratos vetítésen. Ott elég sokan megvárták a végét rajtunk kívül. :)

      Törlés
    4. Ancsi,a logó h néz ki? jó lett?
      Sajnos haverom nem akart tovább bent maradni,így is mi voltunk az utolsók akik kijöttek a teremből.

      Törlés
    5. SPOILER A madár elkezd kirepülni a karikából/kalitkából... SPOILER VÉGE

      Törlés
    6. A zenéről annyit hozzáfűznék, hogy szerintem nagyon jó döntés volt az első részből ismert dallamokkal teletűzdelni a filmet. A Futótűzből pont a ezt hiányoltam.

      Törlés
  3. Sziasztok!:)
    Nagyon örültem hogy tegnap el tudtam menni a premier előtti vetítésre.Bár tény,hogy egy fannal sem találkoztam,de majd hátha jövőre sikerül.Na de majd máskor tartok élménybeszámolót nem ez a lényeg!
    Én még mindig sokkba vagyok.Az utolsó jelenet (amit most nem lövök le,mert van aki nem olvasta a könyvet) nagyon durván lett megcsinálva,szinte már ijesztő volt.
    A 13.körzetet kicsit csodáltam,hogy honnan van ennyi repülőjük,számítógépük,stb.
    A szereplőkkel minden rendben volt.
    Hát ez a film más volt,mint az első kettő az biztos.
    Amikor Katniss elénekelte a bitófás dalt,az nagyon szívhez szóló jelenet volt,az egyik kedvencem.
    Igazából még nem nagyon fogalmazódott meg bennem ez a vélemény,még nem volt időm elgondolkozni a filmben történtekről,ezért mindenkinek bocsi a kis nyúlfarknyi véleményért.
    A film nagyon jó volt,remélem minél többen eljutnak.:)

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok! A szinkronos változatban ugye nem magyarul énekel Katniss?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De igen,magyarul énekel... Annyira azért nem gáz.

      Törlés
  5. Szóval először is, örülök, hogy sikerült elmenni a tegnapi 22-órás vetítésre. Kicsit zavart, hogy szinkronosan adták, de aztán megbékéltem vele.
    A film kezdetén már nagyon eltalálták a könyv hangulatát, és nagyon tetszett a dolgok megvalósítása. Nem igazán jelentős, de klassz volt hogy a film címét mikor írták ki. A 12.körzet romjait megrázó volt látni. Kifejezetten örültem hogy a régebbi filmek zenéit is halhattuk ebben a filmben. Jól tették, hogy belerakták Effie-t, kellett egy kis feszültség oldás. Julianne Moore nagyon jól alakította Coin elnököt, az új szereplők sem okoztak csalódást, sőt! A 8. körzetben történteket még néztem volna tovább is. Snow elnöknek le tudtam volna keverni egyet mikor közölte hogy támadják meg a kórházat. Amikor Katniss meg Gale kimentek vadászni az erdőbe, és látták a szarvast és nem lőtték le valamiért az a pillanat megérintett és örültem hogy végre lehet egy kis nyugtuk. Gale elég jól nézett ki. A bitó dalos rész is tetszett, mondjuk szívesebben hallgattam volna Jen hangjával, nagyon szép volt a tó annál a jelentnél. A hideg futkosott a hátamon Peeta látványátol az interjúkban. A bombázás... tetszett ahogyan megoldották, és a zene mikor Katniss Prim után rohan nagyon illett oda. Jó volt látni Katniss mosolyát a kerge kandúros résznél. Annyira feszült volt a hangulat, hogy lélegzet vissza fojtva néztem a mentőakciót. Jó volt látni hogy Finnick meg Annie végre együtt vannak, de már akkor a következő jelenteken forgott az agyam. És aztán megláttam Peetát hátulról... és nekiugrott Katnissnek... hát én ott teljesen kikészültem, nem voltam felkészülve ezekre a jelentekre a képernyőn... ahogy Katniss szeme vörödött... nagyon, nagyon durva volt és... áááh kikészültem. A következő jelenetekben alig bírtam már öszpontosítani Coin beszédére mikor Katniss elindult afelé a szoba felé. És ahogy Peeta ott rángatózott... egyszerűen brutális volt! Ettől függetlenül szerintem pont jó helyen vágták ketté.
    Összeségében én nagyon örülök hogy 2 filmet csináltak, szerintem jó volt a tempó és elég volt az akció is. Szívszorító, azt hiszem ez a legjobb szó a filmre, és tényleg nagyon nagyon más mit az eddigiek. Az összes színész Jen, Josh, Liam, Woody, Julianne, Philip, Natalie, Elizabeth, Sam... mindenki szuper volt! Francis igazán jól megcsinálta, nagyon könyv hűre sikerült, és semmilyen kimaradt jelentenek nem éreztem komolyabb hiányát.
    Így jó ahogy van! IMÁDOM!!!
    Sajnos sietni kellet és a meglepit a stáblista után nem vártuk meg, de tervezem hogy még a héten megnézem feliratosan is :)

    VálaszTörlés
  6. (Bocsi, az előzőt véletlenül töröltem.)
    Én a szerencsésebbek közé tartozok, így a Simple-re sikerült jegyet szereznem, tehát az eredeti szinkronnal, magyar felirattal nézhettem a filmet. Káprázatos volt. Amikor megérkeztünk a Corvin sétányra, a mozi épületére különböző fecsegeposzáta jelek voltak kivetítve, és az eredeti Katniss szinkronhang irányította a vendégeket. Navigált minket, mi merre található. Az elején kicsit bénáztak a szinkronnal, de aztán újraindították és minden rendben volt. (Az ingyen popcornt + üdítőt gyakrabban is osztogathatnák.)
    Maga a film nagyon hatásosra sikerült, eszméletlenül jó volt. Katniss bitó dala kicsit más lett, mint ahogy azt elképzeltem. Sokkal szomorúbb, depressziósabb dalra számítottam, de nagyon jól eltalálták, és ezzel a vidám hangvétellel sikerült is feldobniuk. (Habár a magyar fordítása valami eszméletlenül gagyi lett.) Nagyon tetszettek a helyszínek, a technikai megoldások. Bámulatos volt a gátszakadás, nagyon élethű volt.
    A színészek ismét hozták a formájukat, Effie karaktere kicsit oldotta a feszültséget, nagyon jól feldobta a hangulatot, akárcsak Kökörcsin.
    Negatív kritikaként Én is csak annyit tudnék hozzászólni az egészhez, hogy az elején nagyon gyorsan beindult, a végére pedig kicsit elhúzottra sikeredett. A film kettéválasztását viszont nagyon eltalálták. Amikor Peeta Katnissnek rontott és elsötétült a kép mindenki azt hitte, hogy vége, de szerencsére nem így lett. Kellett az a + két perc, hogy valamennyire megnyugodjunk. A Peeta kontra Katniss verekedés nagyon élethű volt, valósággal érezni lehetett a levegőben terjengő feszültséget.
    Mindent összegezve nekem nagyon tetszett, bár sajnálom, hogy ez a film is két részre vágódott. Mi megvártuk a "meglepetést" is. Igazából nem tudom, hogy ez annak számít-e, ugye volt egy "Philip emlékére" a stáblista előtt. A stáblista után pedig a fecsegőposzáta jel, ahogy ismét átalakul, akárcsak az előző két filmnél. Azt hittük meghívnak egy színészt, esetleg fecsegőposzáta dísztűt osztogatnak majd, de végül csak a belépéshez szükséges karkötőt tarthattuk meg. Alig várom már a következő részét és fel a fejjel! Már csak 365 nap! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem fotóztál véletlenül ezek közül valamit?
      Ha nem volt tiltva és véletlenül van erről jó minőségű képed, örömmel megosztanám az oldalon, ha elküldenéd a hungergames@mailbox.hu címre :)

      Törlés
    2. Köszi :) Holnap nyoma is lesz!!

      Törlés
  7. Na akkor gyorsan csak néhány gondolat a teljesség igénye nélkül.

    - Jó a film, gondolom ez nem meglepő információ. Azt hiszem Az Éhezők Viadala filmek azok, amelyekre senki nem tud semmi rosszat mondani.
    - Összességében kevés dolog történik a Kiválasztott 1 részében, de ez várható volt a két részre bontás miatt, egyik barátnőmet (aki nem olvasta a könyvet) zavarta, engem nem. Az érzelmeken volt a hangsúly és a drámán, ami nekem bejön. Tetszett azoknak a dogoknak a megmutatása, amelyeket a könyvben nem láthattunk (pl. Peeta kiszabadítása).
    - Jen, Josh, Sam és a többiek jók, de ez sem lep meg senkit.
    - Nagyon bejött a film látványvilága, a monumentális képek.
    - Azt hittem mutatni fogják a filmben, ahogyan kínozzák Peetáékat, hát nem így lett, de majd talán a 2. részben visszaemlékezésekben valamelyiküktől megkapjuk.
    - Na ez váratlanul fog jönni tőlem, de: keveselltem Gale-t. Itt lett volna a lehetőség, hogy a fiú többet szerepeljen és, hogy jobban több mindent meg tudjunk róla (azon kívül, hogy szereti Katniss-t) erre nem kaptunk semmit. Azt hittem ez a film "Gale-filmje" lesz, de nekem nagyon kevés volt belőle, többet vártam. Meg akartam jobban ismerni. Több érdemi interakciót közte és Katniss között.
    - Hiányoltam a filmben azt a rendszert, ami a 13.-ban van, hogy minden órában meg van határozva, hogy ki mit csinál.
    - Effie azt hittem, hogy idegesíteni fog, de nem így történt, kifejezetten jót tett a filmnek, hogy benne volt, hiszen a poénok nagy részéért ő volt a felelős.
    - Finnicket imádtam (még többet akarok ebből a karakterből, külön könyvet neki vagy valami!) és hiányoltam a kisgatyás jelenetet. :D Annie-vel meg valami irtó cukik voltak, amikor végre valahára újra találkoztak.
    - Josh remek volt Peeta-ként, ezt még egyszer kiemelném itt is, amikor rátámad Katnissra... mindenki felugrott a teremben.
    - imádtam a film végét és örülök, hogy nem ott vágták ketté, hogy elfoglalják a Diót
    - szegény Peeta, jaj, de fog nekem fájni a 2. rész...
    - könyvhű volt, teljesen rendben volt
    - a szinkron meglepően jó volt

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért a bitós dalra majd kíváncsi leszek az eredeti nyelven... :)

      Törlés
    2. Na, ez váratlanul fog jönni tőlem (is): elvakult rajongóságom ellenére nem keveselltem Gale-t :D Szerintem minden fontos pillanatban ott volt Katniss mellett, és csak kétszer kaptam rajta, hogy túl militáris lett :)
      De a 2. rész nekem is fájni fog :(

      Törlés
    3. Cassie, neked h tetszett a magyar szinkron?

      Törlés
    4. Bocsi a késői válaszért, most tévedtem ide ismét. :)

      Nem volt rossz, mondjuk a bitós dal kicsit furcsa volt, azért az eredeti jobb.
      Mikor a TV-ben néztem Az Éhezők Viadalát meg a Futótüzet ott is "elviseltem" a szinkront, nem sértette a fülemet (mint mondjuk Az Útvesztő magyar TV Spotban Newt meg thomas hangja...) így most a moziban sem.
      Azt hiszem Sam hangja volt, ami a legjobban hiányzott, mert ha jól emlékszem valamelyest komolyabb szinkronhangot kapott, mint amilyen az eredeti hangszíne.
      Egyébként jó volt. És neked? :))

      Törlés
    5. Semmi gond :) Örülök,h írtál,már nagyon vártam ;)
      Kb. én is így vagyok vele. Ez a rész eddig a legjobb,a szinkront tekintve,viszont Gale hangja nem jött be. De Coin szinkronja sztem zseniális,hihetetlenül jó választás volt.
      Ui.: Bocs,h nem igen vagyok a blogodon.(rossz időbeosztás) Azért ígyekszem vissza találni hozzátok is :) Az Útvesztővel kapcsolatban egy magyar TV Spotot/reklámot/ajánlót sem láttam. A DVD megjelenést viszont már nagyon várom :)

      Törlés
  8. Na, én is megnéztem a filmet :)

    Mint bizonyára tudjátok, sejtitek, én minden hozzáférhető anyagot megnéztem a filmről, olvastam kritikákat és láttam, hogy vélekednek többen is. Valljuk be: nem ez a film a kritikusok kedvence, ezért voltak félelmeim. Ezek nem igazolódtak be, bár nekem sem tetszett minden. Vigyázat, SPOILERveszélyes beszámoló következik.

    A kritikusok a film elejét, az első 40 percet kritizálták leginkább: hogy lassan indul, nyögvenyelős, döcögős. Én nem éreztem annak. Nagyon hű adaptáció volt (ez is szerencsére!), és a könyv ilyen. Ez tény. Más kérdés, hogy ezért nem Francis Lawrence a hibás, hanem Suzanne Collins. De mindegy. Lényeg, hogy nekem élt a film eleje is, egyetlen gondom volt, amit itt megemlítenék, hogy az elején kibelezték a párbeszédeket. Ha helyenként 2-3 mondattal többet hagytak volna benn, sokkal gördülékenyebb lett volna a film (számomra), így viszont kicsit szedett-vedett lett. Mondjuk itt még az események helyszínek sem teljesen úgy követik egymást, mint a könyvben, ez is zavaró, de szerintem csak azoknak, akik jobban ismerik a könyvet.

    Ha már a könyvhűségnél tartottam, jegyezzük meg azt is, hogy a szöveg is könyvhű maradt. Szerencsére ez a fordításra is jellemző volt, nagyrészt. Mondjuk itt is akadt egy-egy gépelési hiba, de arányaiban kevesebb, mint a korábbi két filmben.

    Bár én magam sem szeretnék cselekményrészletezésbe kezdeni, azért néhány dolgot, jelenetet kiemelnék.
    - Fulvia-Effie csere avagy Effie szerepének kibővítése: annak ellenére, hogy nem kifejezetten vagyok Effie-rajongó, számomra teljesen helyén volt a dolog, életszerű lett, Effie szépen beolvadt a 13. körzet életébe.
    - Bitódal: Tényleg jól sikerült. Iszonyúan féltem, hogy csalódás lesz, mert őszintén szólva nekem Ruta altatója nem jött be. De a Hanging Tree dallamát szeretem és féltem, hogy megváltoztatják. De nem. Remélem, mielőbb kikerül a score-ról, mert úgy szeretném hallgatni!!
    - Ennek ellenére, nem ez lett a kedvenc jelenetem, hanem a SPOILER a gát átszakítása. Ahogyan az emberek énekelve mentek előre ... a halálba. Hát, halljátok, én nem sírtam Ruta halálakor. Akkor sem, amikor a Futótűzben kihúzták Katnisst a Nagy Mészárlásra, itt sem a Bitódalnál, de az éneklő, halálba menetelő emberek látvány és az, ahogyan összefognak és az emberek igenis megküzdenek szabadságukért - bármilyen paradoxon, az életük árán is - az valami nagyon mélyen megérintett. SPOILER VÉGE Oké, volt már ilyen a világtörténelemben, de most itt is kemény volt.
    - Szerettem a hozzáadott jeleneteket. Ezek közül kettőt emelnék ki: 1. az értelmetlennek tűnő, békeőrök elől fára mászós jelenet itt értelmet nyer és néhány nagyon kreatív megvalósítást láthattunk benne. 2. Snow unokájának egyetlen jelenete is nagyon jópofára sikerült :)
    - Kimaradt, de nem hiányzott: Katniss előkészítő csapata.

    Folyt. köv.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, az nagyon hatasos jelenet volt, amikor [SPOILER] Snow bejelenti, hogy a fecsegoposzata jelkepenek minden utanzasa halallal buntetendo, es erre az unoka vegigsimitja a hajat, amit ugye Katnisst utanozva fesult, font be.[SPOILER VEGE]

      Törlés
    2. Az-az!! Nagyon-nagyon tetszett!!!
      Amúgy SPOILER nem elkezdi kibontani a fonatot?? :O SPOILER VÉGE Én úgy értelmeztem azt a jelenetet.

      Törlés
    3. De-de!
      Én is úgy láttam h elkezdte kibontani a haját a csajszi :DDD

      Törlés
  9. Alakítások: Ezekre azért nem térnék ki, mert számomra életre keltek a karakterek, úgy, ahogy én azt képzeltem. Nekem Julianne Moore Coinja sem lett melegebb, épp olyan lett, mint a könyvben: a látszólagos melegsége mögött már most érezni, hogy valami nem stimmel, ráadásul kétszer is. SPOILER: Amikor a 8. körzet támadása (egy kórháznyi ártatlan, sebesült férfi, nő, gyerek) után ünnepli az első propaganda film sikerét, az épp olyan felemás, mint a tények ismeretében a Győztesek kiszabadítási akciója utáni győzelem SPOILER VÉGE.
    Imádtam, hogy Beetee is elég szerepet kapott, és imádtam Boggs-ot. Marad az én kedvenc új szereplőm :)
    Viszont Donald Sutherland-del nagyon csúnyán össze tudnék veszni, amikor azt mondja, Snow nem háborús bűnös, mert nem ölet meg milliókat. Dehogy nem: erre a legjobb példa a kórház bombázása!!
    Írhatnám a többieket, de nem teszem, mindenki fantasztikus, tökéletes, szerethető. Jennifer Lawrence arcjátékát senki nem tudja megközelíteni sem, Natalie Dormer Cressidája tényleg nagyon tökös lett, Effie szerethető karakterré kezd válni, Philip Seymour Hoffman istenien alakította Plutarchot, Peeta tökéletesen hozta a meggyötört foglyot, és bárki bármit írjon, számomra Liam Hemsworth Gale-je is klassz csávó, és különösen szerettem az érzelmesebb jeleneteit. Jól álltak neki. Na, ennyit arról, hogy nem írok a szereplőkről :)

    Humor: imádom. Ez a film nem a nevetésről szól, az a néhány jól elhelyezett mondat, félmondat nagyon a helyén van. Kedvenceim:
    - Effie-Plutarch évődések: "Felhívom szíves figyelmét, hogy ez az ajtó belülről is nyitható."
    - Haymitch: "Coint én sem zárom a szívembe a szigorú alkoholtilalom miatt..."

    Filmzene:
    Na, ez most először okozott csalódást. Ahogy fentebb is írta valaki, sok zene/téma még a Futótűzből jött és oké, kicsit segíti a folytonosságérzést, de az első film nyitójelenetének képsorai alatt hallott zenék ide nagyon nem illettek, ráadásul nem csupán ennek a filmnek a nyitójelenetei alatt hallottuk, hanem később is, talán a 12. körzetbe látogatásnál? Nem, nem és nem. Mondjuk az akciók alatt hallható erőteljesebb zenék jól sikerültek, és a Bitódal is, ugye, szóval csak kicsit haragszom James Newton Howardra, mert lecsalta a meló egy részét.

    Két rész létjogosultsága, film vége.
    A létjogosultság témáról lehet vitatkozni, és azt továbbra is tartom, hogy meg lehetett volna csinálni ezt a könyvet egy filmben, de hányszor is mondtuk, hogy milyen jó lenne egyszer az összes felvételt látni, minden részletet?? Nem láttunk mindent nyilván most sem, de valóban belement részletekbe a film, és nekem, aki nem aszerint értékelem a filmet, hogy hányezer volt közben a pulzusom, hanem hogy mennyit töltök el a világában, azt kell, hogy mondjam, hogy mégsem bánom a szétválasztást. A rajongóknak kedvez. A kritikusok meg bekaphatják. (Bocsánat, le kellett írnom, annyira gyűlölöm, amikor fizetésért egyesek sajtóvetítést néznek és aztán csúnyán, gorombán lehúzzák a filmet. Nem az a baj, hogy lehúzzák, nem tetszhet mindenkinek, de sokszor annyira flegmán, lenézően állnak hozzá, hogy rosszul érzem magam tőle)

    A film vége valóban jól lett eltalálva. SPOILER Örültem, hogy nagyságrendileg ott lett vége, ami mellett egy éve kitartok, de annak is, hogy tényleg kaptunk még pár percet lehiggadni utána és így, hogy meg is magyarázták, mi történt Peetával, valahogy kerekebb lett a dolog SPOILER VÉGE

    Összefoglalva: Ha nem is maradéktalanul vagyok elégedett, de tetszett a film. Örömmel fogok visszamenni szombaton újra megnézni :)
    Ha 10-es listán kellene értékelni, nekem ez egy 9-es. Az Éhezők Viadala 8-as volt, a Futótűz 10.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudtam, hogy kihagyok valamit.
      1. Szereplők: Imádtam az érzékeny Finnicket is!!!
      2. Humor kategória:
      Beetee: "Én terveztem a Kapitólium kommunikációs rendszerét, de most nem tudok betörni. Túl jól sikerült." :))

      Törlés
    2. Nekem a leghatásosabb jelenet azvolt amikor Katniss Peetáról álmodott + a Coin elnökös jelenetek.
      Ami még csalódás volt: Cinna könyve,A könyvben ez a rész nagyon megrázott,de a filmben kb. olyan volt h nesze Katniss itt a könyv... + hogy ebben a részben sem volt vér(a második filmmel is ez volt a bajom)
      Nekem még mindig az első rész a kedvencem :DDD

      Törlés
    3. Igen-igen SPOILER A Peetás álom valóban nagyon váratlan volt, ott egy percre azt sem tudtam, mi van :) SPOILER VÉGE

      Cinna könyve meg igen: a vacsiasztalnál mutatja meg Effie, ez az egyik, meg én sokkal igényesebbnek képzeltem el, itt meg szinte gyerekrajzokat láttunk. Nekem sem tetszett.
      Hááát, vérre nem vágytam, de szerintem a kórházas jelenetben volt piros festék bőven. Ráadásul Snow elnököt is megvágják, ugye :P

      Törlés
    4. Az lett volna a durva,ha még vacsiztak is volna közben, emiatt a jelenet miatt elég dühös vagyok....
      A vér LOL,én harc jelentekben akartam volna látni,de igazad van, Snow keményen megküzdött a borostájával/szakállával xDDD

      Törlés
    5. Hát, nem tudom, de ha vérre vágysz, menj disznóvágásra. Ez a film nem erről szól.
      Elém beült 6 hangsúlyozom, 6 kamasz fiú. Majdnem odaszóltam nekik, hogy srácok, ez nem a Ti filmetek. A félelmem be is bizonyosodott, végigröhögték a csöndben beszélgetős részeket. Ez mondjuk nyírta a filmélményt, de igyekeztem elvonatkoztatni.
      Szóval ha te ezt a sorozatot a vérért szereted, akkor lécci legalább titkold el. Köszi.

      Törlés
    6. Azért a disznóvágásra nem akarok menni. Egyszerűen csak,mindig az első filmhez mérem a többit. És abban azért elég jelentős rész arról szólt,hogyan nyírják ki egymást. Ha már a film/könyv címe is az,h AZ ÉHEZŐK VIADALA akkor sztem elvárhatom,h hű legyen a film a könyvhöz. Ez volt a bajom a második résszel is,mert ott is leforgatták a durvább jeleneteket,de a végén mégis kihagyták. És igen,tudom,h ebben a könyvben nem igazán volt ilyen rész,viszont meglehetett volna oldani.
      És mivel az volt az egyik kérdésed,h mi az ami hiányzott nekünk a filmből?,Hát nekem ez. Azt hiszem 16-os korhatár mellett elvárhattam volna ezt is. (Tudom,az amcsi korhatár 13-as,amit nem értek,mert ott olyan filmek is 13-as besorolást kapnak ami….. nagyon durva,de ebbe nem akarok belemenni.)
      MÁS: A 16-os korhatár másik előnye,h nálunk nem engedték be a 12-13-14 éves lánykákat. Azért ciki volt nekik amikor elkérték a személyit aztán haza küldték őket. Nálunk többnyire főiskolás/egyetemistás emberkék üldögéltek a székekben :DDD (Akik pizzákat csempésztek be a terembe xDDD)

      Törlés
    7. Humornál Beetee-re visszatérve: igen, nagyon jó volt, meg mintha valami olyasmit is mondott volna, hogy fiatalon készítette a Kapitólium védelmi rendszerét. "Akkoriban a kihívás érdekelt." :)

      Valószínűleg meg fogom még egyszer nézni a filmet valamikor. (Kíváncsi vagyok erre a Coin beszédeit Plutarch is tátogja dologra, ill. ellenőrzöm magam, hogy jól láttam-e.)

      Törlés
    8. Az utolsónál tátogja, igen :) Az már nekem is feltűnt :)

      Törlés
  10. Feliratosan fogom nézni a filmet szombaton, de érdekelne, hogy a szinkron végül is milyen lett? Jobb, mint Az éhezők viadaláé? (a Futótüzet nem láttam szinkronnal)

    VálaszTörlés
  11. én kezdem a negatívumokkal.
    - a könyvben rengeteg olyan rész volt, ami nagyon megmozgatott, az egyik katniss 8. kerületi beszéde. valahogy a filmben ez nekem nem jött át :(
    - gale és katniss vitája: nekem valahogy nagyon felszínes volt. a könyvben azért már érzékelni lehet, hogy mennyire kezdenek eltávolodni, de itt se gale se katniss nem elég szeszélyes meg temperamentumos. nem tudom, hogy a második részben így hogy fog kiteljesedni katniss választása, mármint, hogy pont ez a lobbanékony természete az, amiért nem akar vele lenni.
    - effie. nekem valahogy erőltetett volt ebben a filmben :( jó kivétel amikor coin olyan hülyén néz rá amikor abban a napszemüvegben van :D
    - natalie dormer. én nem éreztem át ebben a filmben sajnos.


    pozitívumok:
    - A bitó dal. de tényleg. a legjobb dolog ami történhetett ezzel a filmmel. és amúgy a bitó dal zenei alapja ugyanaz, mint amikor katniss az első részben keresi peetat a folyóparton :) (bocsi, tudom nem szabad linkelni, de muszáj: http://youtu.be/lvIl1gWLk5Q?t=30m35s hallgassátok meg, már beállítottam)
    - a lázadók jelenetei rohadt jók, nagyon jól megvoltak koreografálva.
    - peeta. peeta. PEETA. peeta és katniss első találkozása. te. úr. isten. komolyan remegtem annyira ijesztő volt és nagyon jó!!! meg ahogy boggs leverte szegény peetat
    - finnick. finnick és a beszédje.
    - a mentő akció. olyan feszültség volt bennem mialatt néztem.
    - ahogy katniss sírva monda, hogy "mindkettőjüket elveszítettem". szívem szakadt meg
    - a poénok
    - a vége. utána csak így ültem én néztem.

    most így hirtelen ennyi jutott eszembe. összességében (annak ellenére, hogy nem volt olyan eseménydús) nekem tetszett. NAGYON várom a következőt.
    + a filmzene egy-két része egy kicsit harry potter 7 kopi? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jaj valamit kifelejtettem!
      nekem az összes filmből hiányzik az apa jelenléte. tudom ezt nem lehetett megoldani a filmekben, de akkor is. hisz az apja halála miatt lett katniss olyan amilyen, PART 2 SPOILER és boggsban is azért fog majd megbízni, mert kicsit az apját látja benne, ahogy apró kis gesztusokkal gondoskodik róla.

      Törlés
    2. De hisz most is ott volt, hogy ott nézte a képet egy ideig... Bár tény, hogy a Bitódalnál lehetett volna utalás, de szerintem az sem feltétlenül illeszkedett volna a film ritmusába.

      Törlés
    3. igen, ennyi. de egy képből nem jön á az a sok fájdalom és szeretet ami vele kapcsolatos. belőlem a rózsa több hatást keltett ki, mint a kép. és nem csak erre filmre gondolok, hanem az összesre.

      Törlés
  12. Én másra számítottam.szerintem a futótűz közelebb állt a könyvhöz.
    Tetszett hogy voltak olyan párbeszédek amit szó szerint hoztak a szinkronban!pl finnick beszéde.apropó finnick én voltam az egyedüli aki hiányolta a kirohanós jelenetet hogy nem engedik el a 8.körzetbe?
    Effie nagyon jó volt <3 örülök hogy beleírták a filmbe.de azért az előkészítő csapatot hiányoltam.úgy mint gale és boggs összeütközéseit,katniss finnick vadászását,meg haymitch és katniss feszültségét.a füleses rész vicces lett volna.
    A hanging tree nem volt olyan rossz,mint ahogyan számítottam rá.kellemes csalódás.
    Amikor a propaganda filmet veszik fel elsőnek a stúdióban én szakadtam a röhögéstől.mint egy rossz magyar rap,olyan volt.nagyon vicces rész volt.
    Coin emberi oldala és pozitívum volt.jó volt julianne moore.kis apróságok mint mikor katniss-szel beszél az ebédlőben.plutarch és coin kettőse is tetszett nekem!
    Snow elnök és a bejelentése és közben az unokája szedi szét a copfját.telitalálat!
    Josh előtt leemelem a kalapom!milyen átváltozáson ment keresztül!katniss és peeta találkozása felülmúlta az elvárásaimat!
    Gale a 12-esben és a mentőakcióban volt a legjobb!
    Zenét eltalálták!bár nálunk a stáblista kb 2percig ment :D igy nem is láttam a meglepit...
    Nálatok nem volt menü?mert tök jó kulcstartó járt hozzá!
    Tehát nekem is tetszett a film,bár másra számítottam és nekem a futótűz adaptációja jobban tesztett.
    Ncsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. meglepi? mi volt a meglepi? :O
      nem, az arénában nem volt menü :(

      Törlés
    2. Ancsi azt írta hogy a meglepi a szimbólum átalakulása volt.
      Nálunk vidéken volt menü,kiválasztott kulcstartóval.nagyon jó! :)
      Ncsi

      Törlés
    3. De jó nektek, annak én is örültem volna! :-(

      Törlés
    4. Ncsi, Cinema Cityben voltál vagy más vidéki moziban?

      Törlés
    5. őszinte legyek ezt tényleg vidéki moziként kell elképzelni! szerintem független, mert az oldalukon nem láttam, hogy cinema city vagy mi mozink. nálunk nincs pláza, ez kifejezetten mozi, 1 teremmel. ezért is lepődtem meg, hogy volt menüjük. tavaly mi mozinkban voltam és ott is volt menü.

      Törlés
    6. Fúú akkor tényleg kicsi mozi :DDD
      Remélem a Kiválasztott 2. részére már a Cinema Citykben is lesz vmi meglepetés a filmmel kapcsolatban:)

      Törlés
  13. A linkeléssel kapcsolatos kérésemet eddig két embernek nem sikerült betartani. Vasárnapig nem akartam előzetesen moderálni, de még egy és azonnal visszakerül a moderálás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. gondolom rám célzol.
      odaírtam, hogy bocsánat, csak anélkül nem lett volna értelme a kommentnek. nem gondoltam volna, hogy az első részes filmzene belinkelése ekkora probléma, de ha igen töröld a hozzászólásom.
      amúgy nyugodtan odaírhattad volna a kommentem alá :)

      Törlés
  14. Na én is leírom a véleményem röviden. Vagy inkább hosszan és hektikusan, ami eszembe jut. ;)
    A ketté szedés miatt egy unalmas vontatott filmre számítottam, ami még véletlen se élvezhető. De azt kell, hogy mondjam pozitívan csalódtam.
    Nekem nagyon tetszett. Jen és Josh is újra bebizonyította, h milyen fantasztikus színészek. A plusz jeleneteket imádtam, bár kissé soknak éreztem Coint. Az apró humor bombonok pont jókor oldották egy kicsit a drámát. Az új kedvencem Boggs lett, egyből szimpatikus volt.
    El ne felejtsem végre egyszer Liamet dicsérni. A 12. körzetes jelenete, amikor elmondja, h hogyan menekültek nagyon szép volt.
    A bitó dal egyszerűen fantasztikus, már maga a dallam is, de Jen gyönyörűen énekel. A halálba menetelő emberek, ahogy éneklik... Fantasztikus. Még most is kirázz tőle a hideg. Nekem a nyolcadik körzetes beszéd is ütött.. Finnick kis elterelő beszéde és a mentőakció egyszerre nagyon jó volt. Hiába tudtam mi lesz, rettentően izgultam.
    Nagyon örülök, h ott lett vége ahol. Kellett Coin beszéde,h lássuk lassan ő se más mint Snow, a megírt, hatásvadász beszédével.
    Összességében ez lett eddig a második kedvencem. A Futótűzet nem tudta überelni, de az Éhezők viadalat simán behozta.

    De meg kell jegyeznem, h egy teljesen kívülállóval voltam a moziba, aki csak a filmeket látta, na ő bealudt a filmen.... ez a film csak a rajongókat vette meg.


    Jaj és ki ne felejtsem, h végigvártam az eszméletlen hosszú stáblistát.... És hát na. Szép szép de azért na. Már hülyének néztek a takarítók. :-D

    Jaj erről még egy jut eszembe: a kezdés előtti fórum hungary-s lógó alatt megjelenő jelkép és a kiválasztott él felirat nagyon ötletes volt. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy látom, mindenben egyetértünk. A várakozásoktól kezdve minden egyes részleten át a mozis takarítókig :D
      A Forum Hungary-s csemege nem maradt meg bennem, de majd holnap jobban figyelek :)

      Törlés
    2. Hehe, én is egyedül maradtam a film végén, de a bitódal ismétlése és a logó miatt megérte. :D
      Amúgy a feliratos verziót néztem csütörtök délután, és nem volt túl nagy tömeg. Enyém volt az egész 8. sor a 20 soros teremben. Vasárnap ismétlés lesz, ezúttal társaságom is lesz. :)

      Törlés
  15. jövőhéten én is megyek, és végre végre véleményt is írhatok :))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Várom ám :)
      Az oldalsávban megtalálod majd a bejegyzést még akkor is :)

      Törlés
  16. Másik filmes oldalon írtam, nagyjából ez a véleményem a film megtekintése után:

    "Számomra óriási élmény volt, hasonlóan az eddigi filmekhez. Annyit hozzáteszek, hogy könyvben is ez a rész volt rám a legnagyobb hatással. Az első kettő talán jobban megírt, izgalmasabb, de ez sokkal durvább, realisztikusabb volt, miközben a drámai vonalat még tovább fokozta az írónő.

    Na de nem is ez a lényeg, mert most a filmverzióról van szó, méghozzá a könyv első felének filmverziójáról. Nagyjából összeraktam a trailerek alapján, hogy mire számítsak, de így is nagyon váratlanul ért a film végletekig fokozott depresszív hangulata. A szürke, rideg 13. körzet, illetve a 12. romjai az égett emberi tetemekkel mintha Katniss lelkivilágát tükrözték volna, ami a Futótűzben megkezdődött, az most folytatódik. Nézzünk szembe a ténnyel, Katniss lelkének sokszor akkora kárt okozott a két viadal, mint a "nevetséges" fizikai sérülései. Megtört, nem bízik senkiben és semmiben, már szinte ott tart, hogy semmi értelme az életének. Ebből az állapotból kell felrázni, és ez nem egyszerű feladat, hiába tesznek meg mindent a lázadók ennek érdekében. Egy kegyetlen politikai játszma kellős közepébe kerül, ahol a szembenálló felek minden eszközzel azon vannak, hogy valami előnyre tegyenek szert a háborúban. Ezek közé az eszközök közé természetesen az emberek is beletartoznak. A központi téma a propaganda, az egész filmen végigvonul. Nagy peche a Julianne Moore vezette 13. körzetnek, hogy Katniss pocsék színész. Szinte vicces volt az az igen kínos jelenet, amikor megpróbálta produkálni magát. Ilyenkor úgy át tudja érezni az ember szerencsétlen színészek problémáit, amikor zöld háttér előtt kell láthatatlan ellenfelekkel harcolniuk. :)
    A másik oldalon Snow elnök is beveti a fogságba esett Peetát, aki olyan meggyőzően mondja fel a kapitóliumi propagandát, hogy aki nincs tisztában a helyzettel, még hinne is neki. De Sonw elnök célja nem csak ez, ő Katnisst is meg akarja törni. Kivégzések, a 8. körzet kórházának lebombázása, Peeta lassan csontsoványra fogy. Katniss pedig a végén már attól is szinte rosszul lesz, ha az elnököt jelképező rózsákat meglátja. A végére jut el addig, hogy már csak a gyűlölet marad, mindentől megfosztották, ami fontos volt neki. Sajnos a konklúziót nem ő mondja ki, azt csak sejteti a befejezés. Lényeg, hogy a hangulatot nagyon eltalálták, szürke, nyomasztó, szinte depressziós lesz tőle a néző. Nem is nagyon emlékszem olyan nagy költségvetésű filmre, ami ennyire sötét és pesszimista volt. A látvány is ez alá dolgozott, sokkal szolidabb és visszafogottabb volt, mint a Futótűzben. Nincs rikító színes aréna, a jelmezek is sokkal egyszerűbbek, az akciók nagy része sötétben zajlik.

    A forgatókönyvírók jó munkát végeztek, amellett, hogy a könyv gerince egyben maradt, a hozzáadott jelenetek is nagyon jól lettek elhelyezve. Belátunk Snow elnök palotájába, látjuk, ahogy fokozatosan terjed a forradalom, és komplexebb képet is kapunk a 13. körzetről, mivel nem csak azt látjuk, amit a főszereplő. A közepe felé talán kicsit lelassul, egy-két rövidebb jelenetet kivágtam volna, pl. a vadászat nem nagyon illett bele."

    VálaszTörlés
  17. folytatás:

    "A színészek most is nagyon odatették magukat, ebből a szempontból kifejezetten jól jött a plusz egy film. A könyvben háttérbe szoruló régi, illetve a kibontakozásra nem túl sok lehetőséget kapó új szereplők élnek is a kapott játékidővel. Haymitch és Effie továbbra is szállítják a szükséges mennyiségű humort, utóbbi a könyvben nem szerepel, őt nagyon eltalálták. Elizabeth Banks a kisujjából rázza ki a karakterét immár harmadszorra. Peeta szerepe ebben a filmben közel sem akkora, mint az eddigi részekben, de ezzel együtt sokkal nagyobb kihívás is Josh Hutcherson számára. Biztató a befejező részre nézve, hogy a végén milyen meggyőzően játszotta ... ez már spoiler, úgyhogy nem írom le. Na és végre Liam Hemsworth is kapott színészi kihívást, nem csak szomorúan kell néznie, az eddig kicsit elhanyagolt Gale most már fontosabb szerepet játszik a történetben. A visszatérő szereplők közül komolyabb szerepet kapott Snow elnök, aki gonoszabb, mint valaha, de Prim és Finnick is megkapja a szükséges időt a kibontakozásra. És persze itt van Jennifer Lawrence, aki nélkül ez a film nem működött volna. Róla egyébként se írnék semmi rosszat, mivel a kedvenc színésznőm, de erre nincs is szükség, eszméletlen jól mutatja be a karakter változását az előző részhez képest. Hol van már az a kőkemény Katniss, aki nem mutatja ki az érzelmeit nagy tömeg előtt, vagy a tévé képernyőjén? Aki nyugalmat erőltetett az arcára a 74. viadal kezdetén? Most elemi erővel törnek ki belőle az érzelmek akkor is, amikor nyugodtnak kellene maradnia.

    Az új szereplők közül pedig a Coin elnököt alakító Julianne Moore-t emelném ki. Tökéletesen játszott, maximálisan kihasználva a lehetőséget, amit a könyv bővítésével kapott. Egyébként is szép munkát végeztek a karaktere bemutatásával, pár momentuma nagyon jól előrejelzi, hogy milyen utat vesz majd a befejező részben.

    A zene most is jól illeszkedett, részben a korábban is hallott dallamok újrafeldolgozását kaptuk, de volt pár új motívum is, főleg a pörgősebb jeleneteknél. Megemlítendő még a Hanging Tree dal, ami az egész film csúcspontja minden szempontból, követve a lázadók nagyszabású akciójával.

    Ezek után nem is tudom mit várjak a befejező résztől, de hogy nagyon durva lesz, az biztos. A felvezetés a könyvet ismerve kiváló, minden adott egy bombasztikus záró epizódhoz. Csak bírjam kivárni az egy évet..."

    VálaszTörlés
  18. Magyon imádom!!! Szerintem nagyon jó volt.... Most értem haza a moziból!! N fogom kibirni azt az egy évet... Segítsetek átvészelni!!!
    I <3 the hunger games
    mockingjay

    VálaszTörlés
  19. Ez nagyon ott volt. Kíhozták a max.-ot amit csak lehetett. Nagyon jó lett, annak ellenére hogy a 3. könyv nem a legerosebb.Akcio dus, lelekrombolo. Számomra teljes volt a történet, bár én is gondoltam hogy ott vágják ketté ahol sokan. Úgy mentem ki a moziból olyan képet vágva amit Katniss mikor meglatja a körzetét. Jennifer arcjateka, szereplése nagyon jó volt, de én inkább Joshra voltam kíváncsi h hogyan fogja megoldani. Nagyon jól csinálta fojtogatast, az agymosott fiút, több komolyabb szerepet is kaphatna. Liam,Sam,Donald, Woody, Elizabeth meg Philip-a hideg kirazott ahogy meglattam- változatlanul hozták a formájukat. :-) Julianne jó Coin volt de túl szimpatikusra csinálták meg, egy ridegebb nőt képzeltem el , meg nem mutatták h a 13. körzetnek van némi hátsó szándéka& Katniss bizalmatlanságat. Natalie-t bírtam meg a tarsait.Ali meg jó Boggs volt. Megkedveltem a karaktert. Jo pár változtatás van, de az egész történet lényegét jobban visszaadta nekem a film mint könyv. A könyvet imádtam de avval h nem csak Katniss szemszögéből látjuk jobban visszajott. A Bitodal tökéletes volt, a 8. körzet,a13.korzet bombazasa, vadaszat, 12. korzet, a korzetek lazadasa, ezeknél a hideg futkosott a hátamon. Amit hiányoltam Katniss vs. Gale vita/jelenet, Katniss bizalmatlansága a 13. körzettel kapcsolatban.
    Összegezve: Nagyon jó lett, jobb mint amire számítottam de persze az akciók, a vég, tetopont a következő filmben lesz ami érezhető volt. Első film: 8/10, második: 10/10, harmadik 9.5/10

    VálaszTörlés
  20. Én úgy gondolom,hogy nagyon előnytelenül fejezték be,tetszett sa befejezes is de ugyanakkor nem is(ugyanigy voltam az utolso konyvvel)Nagyon jo volt es nagyon jol eltalaltak a 13.korzetet en majdnem teljesen ugyanigy kepzeltem el. Peetat is nagyon ôeltalaltak,az utolso jelenetet en a konyvben pont igy kepzeltem el.A szabaditas borzasztoan jol sikerult. A kezdo kep volt a kedvencem es az amikor katniss peetarol almodott. Es szerintem ez volt az elso ehezok viadala film amiben volt egy icipici humor is. A bitodal nagyon tetszett,kicsit jazz-es volt a formaja esez a film nagyon meghato volt. Nekem az volt a tetopont hogy nagyon szepen megemlekeztek Philip Seymour Hoffman-rol. Bar en tobbet vartam,egy kepmontaazst nehany interjut vagy valamit,de ez igy is nagyon szep volt. Nehez lesz kivarni ,de menni fog.

    VálaszTörlés
  21. Huha. Egy újabb mesterművet láthattunk megint. Nagyon-nagyon tetszett a film. Egy vagy két jelenetnél éreztem azt,hogy kicsit unom magam de egyébként feszültem vártam és izgultam,hogy gyerünk,pedig tudtam,hogy mi következik mi után :D A látványvilággal most sem volt gond. fantasztikus volt. Minden kellék, minden hely. a 12. körzet és a 13. is úgy volt megcsinálva,ahogy én is elképzeltem :) Akcióból nem volt sok, persze a könyvnek ebben a részében nincs is, de ez csak az én bajom. Az új szereplők. Coin pont jó. Éppolyan szürke, színtelen mint a filmben. Cressida is vad, magabiztos vaány. Boggs komoly, megfontolt. Pollux is rendben volt. Messala és a többiek annyira nem volt(ak) nagy számok. A többiek pedig hozták a maguk kiváló alakításukat. A vége is jó volt. habár én lehet a verekedésnél vágtam volna ketté. Úgy nagyobb hatás lett volna.

    Számomra a film csúcspontja a Hanging tree volt. Teljesen beleéltem magam. Énj is ott akartam lenni, énekelni és lázadni . Legjobb jelenet volt a filmből nekem. Ráadásul 2 napja csak ezt a dalt éneklem. Otthon már kicsit unják, de se baj- Szóval összességében egy jó film, Bár sokakkal egyetértve a Futótűzhöz nem ért fel az tény. De lehet nem is kell. Majd a következő :)

    VálaszTörlés
  22. Ma sikerült megnézni a filmet. Olvastam több külföldi kritikát is és nagyon sok negatívumot kapott a film... tartottam is tőle, de nem vagyunk egyformák, mindenkinek meg van a saját véleménye. Nekem viszont nagyon tetszett a film. Ismerve a 3. könyv vontatott stílusát szerintem nem nagyon lehetett volna jobb filmet csinálni.
    Végig ott volt az a bizonyos feszültség bennem, magával ragadt a film az elejétől a végéig. Francis Lawrence-nek csak gratulálni tudok.
    Nekem tetszettek a Futótűzből ismert dalok, egyes zenék kicsit átkomponált verziói. A Hanging Tree dal is megemlítendő. Szinkronosan láttam a filmet, de stáblista alatt az eredetit is meghallgattam. Mindenképpen az egyik csúcspontja a filmnek amikor SPOILER a lázadók a dalt énekelve robbantják fel a gátat SPOILER vége. JLawnak nincs szégyenkezni valója szerintem nagyon jó hangja (is) van.
    Fantasztikus színészek...Jennifer elképesztő módon hozta Katniss szerepét ismét, Donald Sutherland gonoszabb mint bármikor és nálam említésre méltó még Julianne Moore és Philip Seymour Hoffman.
    Számomra nagyon meggyőzőek voltak.
    Negatívumnak pedig csak annyit írnék, hogy 1 évet kell várni a következő filmre, ami azért nem kis arcátlanság. De úgy látszik mostanában ezt diktálja a trend.
    Összességében szerintem ez egy remek film, a befejező rész pedig csak még jobb lehet. Számomra a Futótűz egy kicsit jobban tettszett de a Kiválasztott 1. része szorosan ott van a nyomában. Gondolom nem vagyok vele egyedül, ha azt írom, hogy piszkosul várom a finálét. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az egy év azért van, hogy rendesen megcsinálják a film utómunkálatait. :)

      Törlés
  23. Még szerda este/éjjel láttam, azt hittem kicsit összeszedettebben tudok majd írni, de nem :)
    Nem figyeltem a promó anyagokat jó ideje, 1 előzetes volt, utána szinte semmi. Azt hiszem megérte, mert még a hangulat se lett lelőve.
    Én nagyon megszerettem a könyvet is, talán a kedvenc részem lett, annyira más tétet, értéket képvisel már. Féltem, hogy ezt nem tudja hozni a film, de le a kalappal, főleg a lázadókat mutató jelenetek előtt: 7. vagy 5. körzet. Irtózatosan jól megfogták azt, ami a könyvben volt, érezni lehetett a dühöt, az elkeseredettséget, azt, hogy milyen, amikor az emberek tényleg megelégelik azt, hogy játszanak velük, és azt, hogy mekkora erő rejlik az összefogásban. Imádtam!
    A kezdő jelenet nekem az egyik kedvencem lett. Csupán annyit olvastam, hogy nehezn indul el az elején a film, de egyáltalán nem szerintem. Számomra sokkal hatásosabb volt ez, amikor Katniss bújkált, mint a Futótűz eleje. A játéka, főleg az ilyen összeomlós jeleneteknél, eleve tetszett.
    A színészek hoyták a megszokott színvonalat, Effie üde folt volt, Plutarchon ebben a környezetben lehetett igazán érezni, hogy ő azért mégiscsak Kapitóliumi. Josh nekem most tetszett a legjobban, jól állt neki Peeta egyre erősödő zavartsága. Ami zavart, hogy Coin túl kedves volt, csak nagyon a végén kezdett kiütni, hogy vele sincs minden rendben. A filmes csapat tetszett, jók együtt, de a kedven újonc Boggs, akit már a könyvben is kedveltem.
    A zene picit számomra is csalódás volt a sok régről előhozott téma miatt, de a Bitódal kárpótol. Zseniális, bár nekem hatásosabb volt a tónál, amikor Katniss csak énekel (megjegyzem: Jennek felesleges aggódni :) ) a többiek meg figyelik.
    Nagyon tetszett ahogy a háborút, harcokat ábrázolták, ami jó előjel a következő filmre.
    + Hálás vagyok, hogy így vágták ketté a filmet: kiszámítható, de nem hatásvadász. 5-öst rá! :)
    Majdnem elfelejtettem: Gale jelenete a 12.ben amikor mesél és Finnick beszéde a mentőakció közben telitalálat.

    Értékelés: Meg merem kockáztatni, bár még meg szeretném nézni egyszer biztos, hogy nekem eddig ez volt a kedvenc részem. Nem volt olyan egyenletes, de ebben nagyon-nagyon erős részek voltak, amik ütöttek mindent. Legyen 9,5. A Futótűz kb 9-9,3. Remélem jövőre lesz egy egyértelmű 10-es :)

    VálaszTörlés
  24. Héhéhé, állj!!

    Én most jöttem rá, hogy KIMARADT A KISGATYÁS jelenet Finnickkel. :(((((
    Jó, hát nem ez a film csúcspontja, de Sam egyik interjújából arra lehetett következtetni, hogy leforgatták és nem jutott eszembe se, hogy kivághatják. Eeeeej, na.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sziasztok! Ha valaki el tudja küldeni azt a zenét amit Katniss énekel tudjátok ezt hogy: jöjj hát jöjj hát a fánál várok rád...... Nagyon hálás lennék érte!

      Törlés
    2. Erre irányuló szomorúságomat én is megemlítettem a fenti gondolataim között. ;D
      Mikor Katniss a gép felé tartott végig arra számítottam, hogy majd előugrik valahonnan Finnick, de csak nem jött. :(
      Na, majd akkor a DVD-n... *.*

      Törlés
  25. Igen a film közben amikor effie azt mondta hogy gale jóképű,akkor esett le mert boggs nem mondhatta,hogy látták finnicket kisgatyában.Én amúgy kicsit hiányoltam effie-t és haymitchet ,keveset szerepeltek

    VálaszTörlés
  26. Tegnap este végre én is láttam, persze eredeti nyelven, felirattal. Véleményem szerint az eddigi legkönyvhűbb filmváltozatot. Tökéletesen felvette a regény vonalát, így nagyjából mindig tudtam mire számíthatok, ami persze nem feltétlen jó, de hát így járnak azok, akik előre olvasnak. :)

    Ha csak az elfogultság beszélne belőlem, azt mondanám, hogy már a színészek puszta látványa örömet okozott (ami persze így is van), de az alakításuk ismételten zseniális volt. Katniss-t kár lenne ragozni, Jen a kisujjából rázza ki a karaktert. Első negatívum, hogy Katniss és Gale kapcsolatát nem bonyolították túl, a könyvben ez részletesebb, érzelmesebb volt. Bár tisztában voltam vele, hogy túl sokat nem látunk majd belőle, de érezhető volt Peeta hiánya. De azokban a kevés jelenetekben, Josh nagyon odatette magát. Viszont határozottan jót tett a filmnek, hogy Effie karakterét "bevették", ugyanis biztosított egy kis könnyedtéget és lágyságot, az amúgy valóban komor hangulatú filmnek. Haymitch-et hiányoltam, szerintem az eddigi filmekhez képest kevesebbet szerepelt. Finnick viszont pont kellő mennyiségű szerepet kapott, kifogástalan volt. Snow elnököt talán jobban utáltam, mint valaha. Abszolút hatásos volt, amikor a TV-s bemondása során az unokája elkezdte kibontani "katniss-fonatát". Teli találat!
    Az új karakterek pedig fantasztikusak voltak. Coin valóban részletesebb bemutatásra került, de nem bántam. Illetve nem bántam volna, ha mondjuk Cressida is kicsivel többet képernyőn van, ugyanis meglepődtem, hogy mennyire kevés szerepe volt, ahhoz képest, hogy Natalie-t mennyire "promózták".

    A 13. Körzet szuper, abszolút visszaadta a könyv hangulatát. Sajnos azonban csak látványban. Ugyanis hiányoltam, hogy nem mutatták be milyen szigorú menetrend szerint élnek, hogy milyen kevés az étel fejadag, és az egyenruha kötelező viseletére sem tértek ki.
    A 12. Körzet látványa sokkoló volt, a holttestekkel a törmelékkel. Nem olyan fontos, de egy mondatban megemlíthették volna, hogy a Győztesek Faluját miért hagyták épségben.
    Tetszettek a Körzetekben játszódó jelenetek, fantasztikusan mutatták be a forradalom terjedését, ahogy egyre többen csatlakoznak a Lázadókhoz.

    Maga a film valóban nem volt annyira eseménydús, mint az elődei, de hát a könyv első felei is ilyen. Azonban az utolsó 30-45 perc kárpótolt. A 13. Körzet bombázásától kezdve egyre felfokozottabb lett a hangulat. Aztán a mentőakció! Hát kapaszkodtam a székembe! Ahogy haladnak egyre beljebb a Kiképzőközpont belsejében, az utolsó helyiségben pedig a kínzóeszközök látványa hátborzongató volt. Félelmetes volt, ahogy a jelenet zárult: Snow elnök gonosz mosolya, ahogy Katniss tudtára adta, hogy tud róla, hogy a mentőosztag az épületben van. Libabőr!:)

    A film vége. Visszatértek. Finnick és Annie összeborulása. Johanna kopasz feje nekem morbid volt, de értettem a mondanivalóját. Aztán a következő jelenet. Tudtam mire számítsak, mégis majdnem hanyatt estem. Csak fojtogatásra számítottam, de ahogyan ide-oda vagdosta az üvegnek, a padlónak, hát nagyon ütős volt. Borzasztó volt nézni, ahogy Katniss szemei bevörösödtek a fojtogatástól. Amikor Boggs leütötte Peeta-t és elsötétült a kép, azt hittem vége. De nagyon jó húzás volt, még az a plusz 2-3 perc, magyarázattal szolgáltak a történtekre. Végül Coin beszéde a 13. Körzet lakóihoz a háttérben, közben Katniss útban Peeta felé.

    Szerintem remek helyen lett vége. Tetszett a film, bár a Futótűz marad a kedvenc egyelőre!:) Egyszer még mindenképp, de talán még kétszer is elmegyek megnézni. És igen, meg lehetett volna oldani egy filmként is, de nem bánom, hogy kettéválasztották. Örülök, hogy még 1 évig úgymond "hivatalosan" is tart a sorozat, csak győzzük kivárni! :)

    VálaszTörlés
  27. Nem bírtam ki, és én is elolvastam a külföldi kritikákat, amelyek - valljuk be – nem voltak elég biztatóak. A könyv miatt is féltem, hiszen nem a kedvencem. Ehhez képest kellemesen csalódtam a filmben, még ha nem is lett tökéletes adaptáció.

    TETSZETT:
    - Az első jelenet, nálam jól indított a film. Jókor fedték fel a címet is.
    - 13. körzet ábrázolása, ezt vártam, és meg is kaptam.
    - Poszttraumás-stresszindróma ábrázolása
    - Visszatérés a 12. körzetbe. Egyszerűen sokkoló látványt nyújtott, de itt éreztem először, hogy igazán könyvhű.
    - Katniss rémálma után megjelenik Peeta, igazi wtf pillanat volt, de tetszett.
    - Prim-Katniss beszélgetés. Prim bizony felnőtt.
    - Katniss vs. Coin, amikor Katniss sorolja a feltételeit.
    - Effie karaktere. Kellett ez a szerepcsere
    - Az első pro-fi forgatás, ezen jót nevettem, az a szerencsétlenkedés :D
    - Haymitch barátunk. Bár nem szerepelt olyan sokat, pont annyit, amennyi kellett, de az összes jelenete jó volt. Kedvencem, amikor felírja Katniss cselekedeteit a táblára. Meg a poénkodás Effie-vel :)
    - Effie vs. Plutarch :) Haymitch, Effie és Plutarch hármas. Lehetne írni belőlük egy ficet, újabb szerelmi háromszög :D Jó, csak viccnek szántam :P
    - Gale katonairuhábandeszexivagy Hawthorne összes jelenete. Főleg a vadászós, az megfogott :) Utána amikor ülnek a folyó partján, ott azt hittem elcsattan egy csók, de olyan jó volt, hogy csak odabújt Katniss Gale-hoz, ez annyira nyugis és cuki volt :) Egyébként valahogy én is úgy érzem, hogy a könyvhöz képest kevesebb Gale volt :/ Még néztem volna pár jelenetben :)
    - Peeta beszédei, főleg a figyelmeztetése. Egyre durvább és durvább.
    - Finnick összes jelenete, főleg az utolsó Annie-vel. Annyira édesek :) (Kevés Finnick volt nekem, de ez már egyéni szoc.probléma, én kérnék szépen egy külön könyvet és filmet, amiben csak ő szerepel :) )
    - Snow unokájának egyetlen jelenete.
    - Kórház bombázása. Ez is elég szívszaggató, de nagyon könyvhű jelenet lett. :( Az előzetesek alapján féltem, hogy nem fog ütni a beszéd, de szerencsére tévedtem.
    - Az egész TV stáb szimpatikus volt.
    - Beetee humora :)
    - A fára mászós + jelenet.
    - A Bitó-dal. A film egyik legzseniálisabb jelenete. Jen hangja gyönyörű, amikor pedig menetelnek az emberek a halálba a gátszakadásnál…intenzív bőgés :(
    - Peeta és a többiek megérkezése. Johanna 3 másodperces jelenetével is tudott rám hatni. Aztán pedig Peeta…kegyetlen. Jobb szó nem jut eszembe. Annyira durva, ahogy először hátulról látjuk, aztán bumm! Azt hittem „csak” fojtogatás lesz, de ááá, még mindig kiráz a hideg, ha visszagondolok az egész jelenetsorra.
    - A vége, az utolsó jelenet, ahogy Coin mondja a beszédet. Remekül lett összevágva. Tényleg itt volt a legjobb döntés szétválasztani a két filmet. Peeta :( Jaj, meg az is jó lett, amikor Plutarch is mondja a szöveget. Tükör: amikor Effie is mondta magában a Snow által elmondottakat az aratáson, az első részben.

    RÉSZBEN TETSZETT, RÉSZBEN NEM
    - A mentőakció. A könyvben nem látjuk, itt igen, ez mindenképpen pirospont. A könyvben nagyobb hangsúlyt kap Finnick beszéde. Itt viszont elnyomta a mentőakció a beszédet. Értem én, hogy figyelemelterelés, meg minden, de nehéz Finnickre figyelni, az akció elviszi ezt a jelenetet. Ugyanakkor ez az utolsó jelenetnél pedig működik, egyszerre tudok figyelni Coin beszédére, Katniss-re és Peeta-ra. Ott jó a vágás, megvan az összhang. Itt, ami iszonyatosan tetszett az Katniss reakciója, amikor mindkettőjüket elveszítheti.
    - Nem gondoltam volna, hogy ide fogom írni, de a Score. Oké, hogy vissza-visszatérnek a korábbi elemek, de azért mégis…JNH nem fektetett bele most annyi energiát. Nem mondom, hogy rossz, mert nem, az előzőeket is imádtam. De mivel csak egy más hangulatú könyvről van, illet volna több új témát írnia.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, 98%-ban most is megegyezünk :D

      Viszont:
      - én azt filóztam a végén, hogy volt egyáltalán cím az elején??? Én csak a végén láttam kiírva a címet, de kettőből sem tudok emlékezni, az elején volt-e :O

      Törlés
    2. Katniss elkezdi, hogy ki ő stb, mint a könyvben, kihozzák onnan a kórházba, aztán átrohan Finnickhez, aki ugye szintén megőrült :( És utána jelenik meg a Mokcingjay part 1 :)

      Törlés
  28. NEM TETSZETT
    - Cinna rajzai, szerintem elég gagyik lettek :/
    - Effie kemoterápiás látványa, igazán le vehették volna a kendőt, és az eredeti szőke haja is maradhatott volna. Értem én, hogy a 13-ban is ki akart tűnni, de nem jól sült el nálam.

    HIÁNYOLTAM:
    - Finnick kisgatyában, de azt nagyon. Kellet volna :( Pláne, hogy le is forgatták.
    - Napirend teljes hiánya. Azért illett volna ezt is bemutatni, hogy nemcsak lézengenek ott a 13.-ban. Bár mintha az egyik jelenetnél lett volna Finnick karján valami, bár olyan, aki nem olvasta simán hihetné, hogy tetkó vagy valami, semmi magyarázat.

    SZINÉSZI ALAKÍTÁSOK
    - Jen: életmű díjat neki, kit érdekel, hogy még csak 24 :) Annyira, de annyira karizmatikus. Egyszerűen bevonz a játékába és én is ott vagyok vele. Azt hiszem az X-faktorban erre szokták mondani, hogy nem elég, ha valaki jól énekel, közvetíteni is kell. Na, hát Jen, nemcsak jól színészkedik, hanem közvetít is. ZSENIÁLIS MINDEN JELENETE!
    - Liam: Óriási fejlődésen ment keresztül, a három rész alatt. Annyira át tudja adni Gale minden érzését, hihetetlen a srác :) Pár év és…:)
    - Josh: előző két részben főszereplő volt, és nem gyengén meg voltam vele elégedve. Most alig szerepelt. De esküszöm, hogy felért az előző két rész játékidejével minőségben. Eszméletlen ez a srác is. Főleg az utolsó jelenetek, hát húúú.
    - Sam: Ó, de még mennyit fejlődött ő is. Még mindig a nyakába ugranék annak, aki végül azt mondta a castingon, oké ő lesz Finnick és kész. TÖKÉLETES ez a pasi, jó hát biztos vannak hibái, de ki nem sz. le :D
    - Régiek: Mindenki klassz volt. Akit ezek közül kiemelnék az PSH. Én utáltam Plutarchot a könyvben, de itt ő (is) kedvelhetőbbé tette a karakterét.
    - Az újak közül egyértelműen Natalie Dormert emelnék ki. Julianne Moore hozta a kötelezőt, ahogy Mahershala Ali is jó volt, de valahogy Natalie valami pluszt adott.
    - Igen, ez még mindig egy brutál erős cast :)

    1 RÉSZ VS. 2 RÉSZ
    Hú, hát még mindig nem tudom a választ. Szerintem meg lehetett volna oldani technikailag egy filmben. Akkor kaptunk volna egy sacc per kb. három órás, intenzív, pörgős filmet. Ugyanakkor a rajongóknak csak jó így is. A szétszedés is jó helyen volt. Bár sokáig a Diót tartottam a legjobb ötletnek, de így kellett lennie. Szóval majd jövőre, ha megnézem a második részt, akkor már el tudom dönteni :)

    Összességében egy remek kis adaptációt láttam. Jó érzéssel jöttem ki a moziból, a hatása alatt voltam végig. De mégsem ütött akkorát, mint a Futótűz. Ott olyan felfokozott érzelmi állapotban jöttem ki, hogy Francis Kibökött Lawrence, megcsináltad :) (ok, oda inkább egy csúnya angol F betűs szót képzeljetek, de mióta olvastam James Dashner könyveit, azóta inkább ezt a szolidabb verziót használom :D ) Most meg így: Francis Lawrence, ügyes voltál. Összességében tehát, a forgatókönyv, a színészi alakítások és a látványvilág is jól sikerült. Éhezők Viadala: 8/10 Futótűz: 10/10 Kiválasztott 1. rész: 9/10.
    Egy év múlva ugyanekkor, ugyanitt :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. LoooL, ugyanígy az értékeléssel fejeztem be és pont ugyanezekkel az értékekkel :)
      Csak azért vagyok biztos benne, hogy Te nem én vagyok, mert amikor írtad ezt a bejegyzést, ott ültem a moziban ;)

      Azért legyél itt az év során is, ne csak jövő novemberben :)

      Törlés
    2. Haha, egyébként mostanában megkaptam egy párszor az ismerőseimtől, hogy skizo vagyok a horoszkópom miatt (is) :P (amúgy ikrek, néha tényleg úgy érzem, hogy sokan vagyunk :P )
      Még szép, hogy itt leszek, relax, Ancsi, relax :D A novembert csak az értékelésre értettem ;)

      Törlés
    3. De annyira durva, hogy évek óta egy csomó mindent pontosan ugyanúgy látunk/ítélünk meg. :)

      Törlés
  29. Most jöttem ki a moziból. 4dx-ben ne tudom ki nézte még rajtam kívül de én imádtam. Minden percét. Peeta nagyon jól meg volt csinálva. Ahogy lefogyott..... Josh fantasztikusat alakított. Jen szintén! Liamtől nem voltam elpüffenve. Röviden ennyi. Már most beülnék rá megint! Hú de hosszú 1 év vár ránk.

    VálaszTörlés
  30. Hát jobb volt mint amire számítottam, de voltak hibái is :) szinkronosan néztem és hát néhol a fordítás nagyon idegesített pedig fontos részeknél voltak benne hibák (a legtöbb a 8. Körzetben) és iszonyatosan sajnálom, hogy nem hallhattam Jent énekelni :( (Ancsi lehetne egy kérésem? Persze nem gond ha azt mondod hogy nem de ha esetleg találkoznál azzal a dallal amit Jen énekel akkor e-mailben el tudnád küldeni a linket vagy az oldalra kirakni?) amikor Haymitch megjelent röhögőgörcs jött rám xd egyszerűen fantasztikus Woody alakítása! A drámaibb részeknél már a sírás kerülgetett és hát amikor P. rátámad K.re akkor olyat ugrottam a székben hogy szerintem mindenki hülyének nézhetett :D hát Finnickről ne is beszéljünk. Zseniális! Annievel olyan aranyosak ^^ Amikor Johannát megláttam elállt a lélegzetem. Liamnek gyönyörű kék szemei vannak *.* és hát Peeta... a végén szörnyű volt látni ahogy rohamot kapott. Katniss pedig olyan gyenge és sebezhető és még mindig tud gondolkodni méghozzá reálisan. Jen alakítása is tökéletes! Effie :D háát eléggé bénácska :) amikor elkezdte mondani hogy mi a szövege Katnissnek xd az új szereplők is nagyon jók! :) és eszembe jutott mégegy "hiba" amit igazán sajnálok: a stylistok? És hogy fogom kibírni azt az 1 évet? O.o És mi lesz azután? :( hát még itt vagyunk úgyhogy inkább örülök! azt hiszem ennyi :) egy szóval: tökéletes :D

    VálaszTörlés
  31. Bocsánat nem láttam hogy már kiraktad a dalt. De azért köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megszokhattad volna, hogy a csemegék kinn vannak az oldalon ;)
      És hogy én is csak egy rajongó vagyok, de épp ezért, tudom, mire kíváncsi az ember :)

      Törlés
  32. Na végre eljutottam moziba és sikerült megnéznem a filmet és csak annyit mondanék, hogy nagyon ütős volt. Engem az egész film magával ragadott az első perctől kezdve az utolsóig.
    Jó volt látni Josh-t egy kicsit másként nagyon jól játszotta a megkínzott Peeta szerepét. Jen szerintem fantasztikus színésznő bármennyire is fiatal még. A mostani részben meg az előző részekben is lenyűgözött az, hogy milyen jól tud játszani szöveg nélkül és, hogy mennyire ki tudja fejezni az érzéseit az érzelmeit arcjátékkal mimikával. Amitől teljesen padlót fogtam az az utolsó 10 perc. K és P találkozását ennél jobban szerintem nem tudták volna megcsinálni. Szerintem tökéletes volt. Peeta elborult arcától kezdve Katniss döbbent arckifejezéséig. A végére tényleg kellett az a pár perc amiben magyarázatot kapunk arra miért is alakult ki a jelen helyzet és a lezárás is tökéletesre sikerült.
    Azért jó hogy Gale -re egy kicsit több szerep jutott mint az eddigi filmekben de lehetett volna még több belőle.
    A többi szereplőről és játékukról legyen az régi vagy új csak egy szó jut eszembe: TÖKÉLETESEK.

    DE BASSZUS 1 évet várni a következő befejező részre. Ez azért durva - Snow elnök megint nyert mert addig kínozzák a rajongókat - na de mindegy mindig első az üzlet.
    Úgy elsőre hirtelen ennyi. Valószínűleg még egy párszor megnézem a filmet. Sajna nálunk csak szinkronosan megy pedig szívesen megnézném feliratosan. De hát kérem ez van a vidék az vidék örüljünk hogy mozi van :).
    Üdv: Pisti voltam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ááá, az 1 év az semmi. Az első két film között 20 hónapunk volt, amelyből az első 10 tök sivár, semmi promóanyag, alig volt történés. És azt is kibírtuk, és még csak el se térültünk ;)

      Törlés
  33. Tegnap este az utolsó vetítésen voltunk bent. Feliratosra vettem jegyet, a futótűz szinkronja valahogy nagyon nem tetszett és nem akartam kísérletezni vele. Kicsit aggódtam, mert olvasgattam a negatív kritikákat a kettévágásról. Az eleje egy picit lassú volt, de egyáltalán nem zavaróan. Néha vontatottabbnak éreztem a filmet, ahogy mindig elindulnak valahova a légpárnással. A második fele már teljesen magával ragadott. Nagyon tetszett a 13. körzet, a vásznon át is klausztrofób érzésem volt, ijesztő lehet mélyen a föld alatt élni. A bombázáskor ez nekem még inkább átjött. A 8. és a 12. körzetben játszódó jelenetek is nagyon jók lettek. A 8. körzet jelenete egy kicsit csak lógott a levegőben. A hanging tree eszméletlen jó volt, csakúgy mint a gátszakadás. Snow elég para volt, főleg amikor Katnissel beszél a vége felé. A színészek nagyon ott voltak szerintem, Coin elnököt egy kicsit még hidegebbnek képzeltem. Valószínűleg majd a második részben lesz a fordulat... Finnick is ott volt Katniss mellett, örültem, hogy megismerhetjük az érzelmesebb oldalát is. A jelenete nem kapott akkora súlyt, mint lehetett volna. Az új szereplők szintén jók voltak, nem annyira hangsúlyosak, de minden a legnagyobb renben volt :) Josh az interjúkban egyszerűen félelmetes volt. SPOILER Amikor kihozták aKapilóliumból és Gale azt mondta, hogy nem próbálták nagyon megakadályozni őket, már féltem a következő jelenettől.Gyerekek, itt ez nagyon nem lesz rendben... be is jött, kemény volt amikor Katnissnek esett,aki a film végéig már teljesen levolt sokkolva. SPOILER VÉGE Szerintem jó helyen vágták ketté, klassz film volt. Kár hogy csak wgy év múlva láthatjuk a végét.

    VálaszTörlés
  34. Én részemről tegnap már másodszorra néztem. A bejegyzéseket is folyamatosan figyelem. A szerdai mozi után nagyon csalódott voltam, mert azt hittem, hogy a film a kettészedés miatt sokkal inkább visszaadja a könyvet. Számomra ez nem teljesen valósult meg. Csak nekem hiányzott az a jelenet, amikor Katniss a száján húzogatja a gyöngyöt és közben arra gondol, hogy ez olyan mintha azzal váltana hűvös csókot, akitől kapta? továbbá számomra tele volt olyan apró eltérésekkel, amik teljesen feleslegesek. pl. a rózsák rózsaszínűek és pirosak, ami azt jelzi Katniss számára, hogy ezeket nem egy embernek szánták, hanem két szeretőnek. A könyvben bár a két fiú nem barát, de nem is ellenség. Nekem úgy jött le, hogy ha a szükség úgy hozza inkább segítik egymást - kellő távolság tartással. Én nem emlékszem, hogy a könyvben a két fiú egymást szidta volna, a filmben mégis Gale önző, gyáva féregnek nevezi Peetát, ami szerintem a karaktertől távoli. Bár lehet, hogy ezek másnak fel sem tűntek, de számomra ezek az apróságok rontottak az élményen, főleg egy olyan rész esetében, ahol 2 filmet csinálnak egy könyvből és részemről azt vártam, hogy így legalább jobban vissza fogja adni a könyvet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem mindenki másképp látja, mert mások vagyunk. A gyöngyöt többször láthattuk Katniss kezében, ezzel jól jelképezték, hogy hiányzott neki Peeta. A rózsa színén lehet vitatkozni, de mivel az elnök színe a fehér, a rózsák célja pedig az volt, hogy megtörjék Katnisst, így számomra a színnek nem volt jelentősége. Elég jól ábrázolták Katniss-Peeta szerelmét, hiányát is.
      Gale-lel kapcsolatban igazad is lehet, de ebben a filmben alapvetően ez volt az igazi lehetőség, hogy ábrázolják, hogy militarizálódik.

      Mindaddig, amíg valaki azt várja, hogy lapról lapra lássa viszont a filmet, csalódni fog. Sajnálom, ha így érzed, mert én már rengeteg könyvadaptációt láttam, de ennyire könyvhűeket, mint az Éhezők Viadala könyvek, nem igazán.

      De a könyvhűségről és a könyv/film eltérésekről még lesz egy cikk ma délután :)

      Törlés
  35. Én nemsokára megyek megnézni a filmet,és arra lennék kíváncsi,hogy mennyire rossz/jó a szinkronos változat? Barátaim úgy szeretnék megnézni,de én nem annyira,mert pl a Futótűzé se lett...khm....annyira jó,finoman szólva.Aki magyar szinkronnal nézte annak mi a véleménye?Nagyon rossz,elviselhető,jó,stb. Köszönöm a válaszokat!!!

    VálaszTörlés
  36. Szóval akkor én is láttam végre a filmet és kezdeném a kérdéseiddel :D
    Francisnek remekül sikerült átadnia a tizenharmadikat, azok számára, akik olvasták a könyvet, ellenkező esetben annyira nem sikerült rendesen felvázolni a körzetet, de ezzel nincs is probléma az ilyen részletek inkább a könyvbe illenek.
    Az új szereplők közül egyedül Coin elnököt tudnám kiemelni, akivel nekem annyi volt a problémám, hogy kicsit érzelmesebb lett, mint ahogy én azt elképzeltem, persze nem baj, hogy árnyalták a karakterét, de így a későbbi esetekre nézve volt egy kicsit fura nekem.
    Én nagyon szerettem, ahogy a könyvben felépítették a Tizenharmadik körzet világát és ahogy Katnissnek össze kellett raknia magát és úgy érzem azért is tetszett nagyon a film, mert talán picit jobban is sikerült a filmnek körülírnia ezeket a dolgokat, mint a könyv első felének.
    Na most az Éhezők Viadalát én nem éppen az akciók miatt szerettem meg, így az sem érdekelt volna, ha a filmben lévő akciók száma a nulla felé konvergál, de végül még több is került bele a könyvhöz képest, amelyek még jobban színesítették a "történetet" és jobban körüljárták azt, hogy hogyan van hatással a lázadás a többi körzetre.
    A film hangulata nagyon is lassú és szomorkás volt, de én épp az ilyen melankolikus hangulat miatt szerettem a könyvet, ami a filmen is remekül átjött, egy külső szemlélőnek lehetséges, hogy unalmas volt, de azoknak biztos nem akik tudják mi lesz ennek az egésznek a végkifejlete. Ső sokan akkor fognak meglepődni, hogy váó így már minden érthető... :D
    Az alakításokkal nagyon is meg voltam elégedve, Jen megint csak nagyon jól tolta és a Bitódal is zseniális lett, még mindig azt dúdolom. Egyedül az "If we burn, you burn with us." nem tetszett, valamiért az előtte lévő mondatai sokkal nagyobb extázist váltottak ki belőlem. Minden jelenetből kihozta a maximumot és egy kis regényt tudnék írni, arról milyen jól hozza Katnisst. Josh is tetszett bár én nem éreztem, hogy a második felvételen más lett volna a hangja ahogx Katniss mondta, de a végével kárpótolt, ott Josh is végre kamatoztathatta a tehetségét. Sam Finnickjében csalódtam most azok után, hogy a Futótűzben mennyire tökéletes volt, itt az érzelmi részeket nekem nem tudta rendesen átadni. Julianne Moore eggyé vált Coin elnökkel, szerintem tökéletes volt a szerepre. A kamerás csapat annyira nem jött be.. Philip jól hozta Plutarchot és sajnálom, ami vele történt.. :( A díszletek nagyon tetszettek, mert teljesen jól visszaadták bennem a könyv érzéseit, a zenékből több újat vártam volna és remélem, hogy ez csak amiatt volt, mert sietni kellett és a második résznél több új tételt hallhatunk.
    A vége volt az egyik kedvencem, mert bár tudtam, hogy mi fog történni, mégis ahogy Peeta elkezdte fojtogatni Katnisst, ott eltört a mécses, annyira durva volt, a könyv alapján egyáltalán nem képzeltem el ennyire intenzívnek. A legutolsó snitt pedig szintén zseniális, ahogy egyszerre látjuk Katniss arcát tükröződni és a szenvedő Peetát.
    Számomra mindenképpen jól járt a film, hogy 2 részben mutatják be, mert így az első film cselekményeit is rendben betudták mutatni a végén a párhuzamos jelenetek nagyon jók voltak.
    Mondhatják azt, hogy ez egy bevezető film, mert az is, de ennek ellenére, nagyon is jól mutatja be, hogyan van hatással egy ilyen helyzet az emberre és szerintem a csapat egy nagyon jó filmet hozott össze nekünk, remélem a második rész túlszárnyalja majd még ezt is (és arra már nem bírom kivárni majd azt a 2 napot, főleg azért sem, mert valószínűleg kint leszek valamelyik világpremieren, ami nagyon fel fog spannolni). Még tudnék még egy kisregényt írni, de azt hiszem a lényeget leírtam, tudnák beszélni a film negatívumairól is, de egyszerűen az összkép annyira tetszett, hogy minden negatívumot, amit fel véltem fedezni megbocsátottam neki. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, vártam már a beszámolódat :) Nagyjából egyetértünk, bár az utolsó snitt Katniss arca és Peeta vergődése egymásra vetítve - nekem - nagyon giccses hatást keltett, sok volt, ezt mindkétszer így éreztem. De ez nem von le a filmélményből, nekem inkább a zene volt, ami kiábrándított, de ok, az is belefért :)

      Törlés
    2. Még egy csomó mindent tudnák írni tényleg, de valahogy sose jut minden egyszerre eszembe legközelebb jegyzetelni fogok.. xd

      Törlés
    3. Én úgy érzem az az utolsó snitt kellett ide, hogy egyszerre reflektálhassunk a két karakterre :D

      Törlés
    4. Jó volt olvasni a véleményed Peeta :DDD
      És Coin beszéde a végén nagyon hatásos volt. Alig várom h megjelenjen a DVD! :)

      Törlés
    5. Egyetértek, ott már láthattunk egy picit a manipulálást :D

      Törlés
    6. Ó és a humor, szakadtan Kökörcsinen, Effie-n és Katniss mű profi beszédén :D

      Törlés
    7. A másik, ahol szerintem érezni lehet Coin személyiségét az az, amikor ünnepli az első propaganda film sikerét és mondja az áldozatok nélkül nincs előrehaladás szöveget, és Finnick meg is jegyzi Katnissnek, hogy "Te se szívesen ünnepelsz egy temetésen, ugye?"

      De Coinnak minden szövege iszonyú demagóg volt, sőt, majdnem ugyanazt mondja, mint Snow. Csak ő nem úgy fogalmaz, hogy "együtt, egyként", de nekem nagyon kísérteties volt ez. Közben meg a háttérben duruzsol Katnissnek.

      Törlés
    8. Igen azt én is észrevettem, hogy nagyon hasonló volt.. Amúgy remélem az utolsó résznél nagyvonalú scoreunk lesz

      Törlés
    9. Am Peeta,ha a 2015-ös premieren esetleg Londonban leszel,akkor sztem találkozunk :P

      Törlés
    10. Hacsak nem lesz Berlinben is premier, akkor találkozunk :D

      Törlés
  37. Végre én is eltudtam menni a moziba! :) Ez a film fantasztikus volt, látványos, vicces, drámai és sokszor ijesztő is! A régi színészek hozták a formájukat, fantasztikus alakításokat láthattunk mindenkitől! Az újak ugyanúgy, lenyűgöző alakítást láthattunk tőlük is! A 12. körzetet nagyon jól megcsinálták, le a kalappal! A 13. körzetet én kb így képzeltem el, fantasztikusan nézett ki. Nagyon sok volt az érzelmes jelenet, amit én nem is bánok, mert a könyv első fele ilyen, ha valaki azt mondja, hogy nem akciódús és ezért nem jó, annak ajánlom figyelmébe a könyvet, ez így volt tökéletes. A 8. körzetes bombázást nagyon jól megcsinálták és az a híres mondat! :) Peetánál nyomon követhető volt az, hogy az állapota adásról-adásra romlik. Aki nem olvasta a könyvet, az az hiheti a film alapján, hogy Coin barátságos, és más, mint Snow elnök, de a végén, amikor mondta a beszédet, és vele együtt Plutarch is mondta magában, akkor lehetett rájönni arra, hogy kicsit sem különb! A bitódal gyönyörű, megható volt, nem tagadom, hogy annál a résznél elpityeregtem és rögtön utána, amikor a lázadók énekelve mentek a gáthoz, a halálba! Nem sok filmen sírok, de itt többször is megtörtént. Katniss álma, amikor Peeta bemegy a szobájába, nagyon jól megcsinálták, pontosan olyan volt, mint a 2. részben, amikor katniss a vonaton felriadt egy rémálom miatt. A győztesek kiszabadítása rendkívül izgalmas volt, ahogy mutatták a kínzóeszközöket, és hirtelen visszajött az áram. Mindent nagyon jól megcsináltak. És hát Peeta-Katniss találkozás: nagyon megijedtünk a moziban, de itt is lehetett látni, hogy Jennifer és Josh lenyűgöző alakítást mutattak megint.

    Összességében a Kiválasztott első része fantasztikus volt, számomra a kedvenc részem, még mindig a Futótűz, de az első résznél jobban tetszett a mostani! 10/9!! A szinkron: kellemesen csalódtam benne, jól megcsinálták, Prim hangja számomra még mindig nem tetszik, remélem jövőre már máshogy lesz. A többieké tetszett! Jöhetne már jövő november! ;)

    VálaszTörlés
  38. valaki nem segitene nekem? tegnap ota a Hanging Tree magyar valtozatat keresem, de ezt amit Katniss enekelt! nem tudja veletlenul valaki hogy kezdodik a dal?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sztem még a magyar forgalmazó nem tette fel sehová magyarul. :(

      Törlés
    2. És nem is fogják szerintem, de ha mégis van rá igény, azt nem itt érdemes kérni, hanem a film forgalmazójánál vagy nem tudom, kinek vannak rá jogai.

      Törlés
  39. Valaki nem tudja melyik dallam volt amikor Ketnis Peetáról álmodik?Hol lehet meghalgatni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem is ez érdekelne :D
      Ancsi,nem tudod?

      Törlés
    2. Hányszor kell még leírnom Máté (ráadásul Neked már válaszoltam ezügyben), hogy HOZOM A SCORE-t, amint tudom, de még nem elérhető.
      Úgy rémlik, holnaptól forgalmazzák, kell egy kis idő, míg felkerül netre úgy, hogy ne szedjék le.

      Törlés
    3. Én eddig csak az új számokat kérdeztem, azt hittem ami ebben a jelenetben van (score) volt már az első vagy a második filmben. De ha új akkor arra is várok, de köszi,h utána nézzel,tekintve h a scorral nem igazán vagy megelégedve :)

      Törlés
    4. Mondjuk akkora ellenérzéseim közel sincsenek, mint Lorde albumával és az is kikerült.

      Törlés
    5. Na igen,a Lorde féle album nekem sem a kedvencem,sőőt....
      Egyébként úgy vettem észre nagyon/(rohadt) sokan vannak rákattanva a score témára :DDDD Bár ezt nem tartom meglepőnek,mert attól függetlenül,h kevés az új szám, nagyon jó albumot raktak össze :D

      Törlés
  40. Így, hogy mind feliratosan, mind szinkronosan láttam a filmet, tudok különbséget tenni úgymond. Feliratosan- mint az várható volt- természetesen jobb volt a film, de magamon is meglepődtem, mivel a szinkronos is tetszett valamilyen szinten. Egyedül Finnick (Sam) szinkronján voltm fennakadva- megint.
    Direkt nem olvastam újra a könyvet, így nem tűntek fel annyira a különbségek. Jen megint fantasztikusan alakította a szerepét és ezzel nem volt egyedül. A többiek is fantasztikus munkát végeztek. Jól lett ábrázolva, hogy Katniss poszttraumatikus stresszben szenved. A rémálmos rész miatt külön pont a készítőknek és meg kell mondjam, nagyon örültem neki, hogy a régi Peetát ismét láthatom- még ha csak néhány filmkocka erejéig is. Ezáltal bemutatták, hogy Katniss érzései mennyire is össze vannak gabalyodva és mivel a nézők nem látnak bele a fejébe, így valamilyen szinten el tudják képzelni, hogy mi játszódik le benne. Azt hittem, hogy sokkal több lesz Gale-ből és elegem lesz, de nem így történt. A 13. körzetet nagyszerűen ábrázolták, szintúgy a 12. körzet romjait. A 8. körzet bombázását hasonlóan képzeltem el.
    Nagyon jól végig lehet követni Peeta állapotának romlását és amikor kiszabadítják a győzteseket érezni lehet, hogy valami nagyon nem stimmel. Abban a pillanatban, amikor mutatták Peeta hátát már elkezdtem valamilyen szinten remegni és ez csak fokozódott, amikor rátámadt Katnissre. A film végéről pedig ne is beszéljünk, mikor az ágyon rángatózik, bár valószínűleg az is hozzátett, hogy Josh-t kínzás volt ilyen állapotban látnom. Mindeközben tudja az ember, hogy mindez csak a CGI végeredménye, akkor is valamilyen szinten az agyunk azt hiszi, hogy valóság. Johannát látva is megszakad a szívem, viszont öröm volt látni Annie-t és Finnick-et együtt. A bitódal nagyon ütős lett- mind magyarul, mind angolul és Jennek pedig nagyon szép hangja van- hiába állítja azt, hogy nem.
    A film végénél olyan sokkos állapotban voltam, hogy hirtelen azt hittem, hogy most azonnal le fogják nekem vetíteni a második részt, de aztán bekattant, hogy ez nagyon nem most fog megtörténni. Fantasztikus lett a film és alig várom jövő novembert. :D

    VálaszTörlés
  41. Valaki le tudná írni a "the hanging tree"-t magyarul??

    VálaszTörlés
  42. Naok óta követem a hozzászólásokat, hogy ki mit gondol a filmről, de valamiért engem nem vonzott, hogy leírjam mit is gondolok a Mockingjay első "feléről". De annyi különböző értékelést és gondolatmenetet olvastam, hogy megjött a kedvem, hogy én is leírjam a véleményemet a filmről.
    Az első dolog amiről írni szeretnék, az a könyv és film összehasonlítása. Pont tegnap egy vlogger témája ez a film volt és egy nagyon érdekes gondolatot boncolgatott benne, ami arról szólt, hogy egy könyvet nem lehet összehasonlítani egy filmmel. Sokan mondják, hogy a könyvben olvashatjuk a szereplők gondolatait, nekem a film nézése közben mindig éreztem/tudtam, hogy Katniss mit gondolhat. Es még ezekhez hasonló tényeket hoz fel az a videó. Teljes mértékben egyet értek azzal, hogy nem lehet reálisan összehasonlítani. Mindkét média cikk egy teljesen más világ.
    De egy dologban hiszek, hogy egy könyv és egy film tud egy egészet alkotni. NA ez a Kiválasztottnál teljesen igaz.
    Mindkettőnek külön-külön vannak gyengeségei, de együtt, egy majdnem tökéleteset alkotnak.
    Szerintem kevés olyan ember van, akinek az utolsó kötet olvasása közben nem futott át az agyán a gondolat, hogy Katniss mély gondolatmeneteiből elég lesz már. Velem is így volt. Na ezt a filmben, csak Katniss arcán láthatjuk, és "rémálmában". De szerintem sokaknak hiányzott például az olyan magyarázatok, mint Katniss kitől tanulta meg a Bitódalt.
    Ezzel a pédákkal próbáltam érzkeltetni, hogy mind a kettőbol hiányoznak dolgok, de ha egynek tekintjük őket, akkor teljes és tökéletes élményt nyújtanak.
    De azért ejtenék pár szót a filmről is:
    Mint sokan említették a score engem is meglepett, hogy ennyit régi zenét átvettek az előző filmekből. Lehet, hogy okkal tették, sőt biztos, de szerintem hangulatban teljesen más ez a rész, mint az előző, szóval értetlenük állok előtte. De persze ide sorolhatjuk a Hanging Tree-t is, ami pedig tökéletes lett számomra. Napok óta hallgatom és ami a legdurvább benne, hogy tegnap dúdolgattam egy próbán és később észrevettem, hogy nem csak én dúdolgattam ezt a dalt, hanem az egyik ismerősöm is, és rögtön egymásra néztünk. Nagyon füllbemászó dallam.
    Nagyon örültem megint a hozzárakott jeleneteknek, mert nagyon jól belesimultak a történetben, de sokszor úgy éreztem, mintha csak a felszínt kapargatnák ezekkel a jelenetekkel és félnek jobban belemenni, nehogy leszólják a rajongók. Pedig sokszor vártam volna a folytatást. Talán ezekből a jelenetek közül a legnagyobb csalódás a mentő akció volt. Rengeteg interjúban kiemelték, hogy ez is benne lesz, de nekem annyira semmilyen volt. Vártam volna, hogy ha már belerakják, akkor kicsit részletesebben megmutatják az ottani történeteket, de sajnos nem.
    Mindig nagyon szerettem ezeknek a filmeknek a forgatókönyveit, mert jó visszahallani a könyv kulcs mondatait és hogy a készítők ilyen apró dolgokra mennyire oda figyelnek.
    A színészek még mindig hitelesek és panaszunk nem lehet rájuk.
    Összeségében megint nagy köszönettel tartozunk a készítőknek, hogy egy ilyen filmet "kaptunk" tőlük. És már izgatottan várom az utolsó felvonást.
    UI: Ancsi! Nagy köszönettel tartozom, hogy működteted ezt az oldalt, mert naponta többször feljárok és minden cikket elolvasok és nem tudom honnan értesülnék az újdonságoktől, ha ez az oldal nem lenne. Nagyon köszönöm neked!! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tegnap sikerült megnézni szinkronosan is. Félve ültem be, de óriási meglepetést okozott. Pozitív értelemben. Egy-két szereplő kivételével mindenkinek passzolt valamilyen szinten a magyar hangja. Ami pedig a legjobban meglepett, az a Bitódal. Nagyon jól sikerült átfordítani és ugyan olyan hangulatos és mély az a jelenet, mint eredeti nyelven. Piros pont a szinkronos csapatnak.! :)))))

      Törlés
  43. Azon gondolkozom, hogy a 2. résznél a fő trailer után már nem nézek meg semmit, illetve nem olvasok olyanoktól véleményeket, akik már látták a filmet. Szerintem a Kiválasztott 2. része sokkal inkább el fog térni a könyvtől, mint ez, és nem akarom előre lelőni magamnak a változtatások nagy részét. Aztán meglátom, hogy fogom bírni. :)
    Most, hogy meghallgattam külön a score-t, arról is írok véleményt. Bár én külön szoktam erre is figyelni a moziban, úgyhogy sok újdonság már nem volt számomra. Összességében a nagyobb drámai jeleneteknél erősen visszaköszöntek a Futótűz dallamai, ami nem baj, mert azokhoz már alapból a korábbi történéseket köti az ember agya. Viszont hiányoltam egy jobban felismerhető 13. körzethez kapcsolható zenét, olyasmit, mint a Horn of Plenty, csak ridegebb, katonásabb módon előadva. Ezt már csak azért is, mert a 2. részben a győzelmi ünnepségen/Snow kivégzésénél nagyot ütött volna, ha ez átalakul a Kapitólium indulójává, szimbolizálva, hogy "új kormányzat, régi módszerek". Úgy általában lehetett volna több új téma, de a Hanging Tree mindenért kárpótolt. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Épp rakom ki a score-t, de én tudod miért haragszom? Azért a témáért, amit tavaly JNH már ellőtt a film elején. Ha meghallom azt a témát, nekem a Futótűz nyitó képsorai köszönnek vissza, itt pedig a nyitókép alatt és a 12. körzetbe való visszatéréskor is ezt halljuk. Szinte változtatás nélkül.

      Törlés
    2. Na ez az a dolog, amiért én is marha pipa vagyok és sokat gondolkoztam rajta...

      Törlés
    3. Maga a score átlagosnál valamivel jobb, ha a blockbustereket nézem, de szerencsére ott van benne az a plusz, amitől emlékezetes lesz. A Horn of Plentyre, vagy a Hanging Tree-re az is emlékszik, akinek amúgy nem tetszett valamelyik rész. Szóval én maximálisan elégedett vagyok, nem kell telhetetlennek lenni. Amíg JNH így tartja a színvonalat, addig nem lehet gond.

      Törlés
  44. Én nem olvastam direkt egyik véleményt se, úgyhogy bocsánat, ha ismétlek.
    Nekem nagyon tetszett a film. Itt meglepően több dolog lett megváltoztatva, mint például az előző résznél, de nekem egyik változtatással sincs bajom, sőt, iszonyúan tetszett. Még pénteken néztem és nem voltam gépnél, így most nincs is hirtelen annyi gondolatom, mint akkor volt, mikor kijöttem a filmről.
    Változtatások közül mindenképp tetszett, hogy benne van Effie, a Snow elnökös részek (követelek egy külön filmet Snow elnök gyerekkorától kezdve mert jézusom ez a pali.......és amit Donald levágott, az kséz. Elég ránézni és összesz.... volna magam Katniss helyébe, mellesleg az a rész is tetszikk mikor Snowval beszélgetett, meg úgy eleve a mentőakció bemutatása, miközben beszél közbe Finnick, jól össze lett vágva. A lázadások bemutatása, főleg mikor a gát ellen harcoltak és közbe ment a dal amit Katniss énekelt és fhú. Megjegyzem hogy jó sokszor elsírtam magam a film alatt annyira az érezlmi hatása alá kerültem.
    Amit én hiányoltam az az hogy Finnicket jobban becsavarodottnak bemutatni. Mert nekem külső szemlélőként normálisabbnak tűnt mint Katniss, holott a könyvben pont fordítva van. Katnissnél még legalább érzékeltették is. Meg voltak kimaradt részek,d e utólag rájöttem hogy annyira nem voltak létfontoságúak.
    Jézus ahogy kinéztek Peeta meg Johanna.....főleg Peeta. Belefacsarodott a szívem. Ja és a fojtogatás....Mondom nem ijedek meg, úgyis tudom mi jön. Nem is iejdtem meg, de gondoltam hogy kicsit fojtogatja és annyi.....ehhez képest ide-oda csapkodta, Katnissnek már vérben forgott a szeme, én nekem meg majd leesett az állam hogy ez de durva. (Milyen jó hogy 16-osra csinálták és nem 12-es karikásra)
    Coin....imádom Julianne Moore-t és nagyon jól alakította. Kicsit érdekes hogy itt annyira mézesmázos. Az a fajta édes amitől fáj a hasad. Nem tudom lehet attól mert olvastam a könyvet. Viszont jól csinálták meg mert amúgy annyira nem lehet rajta sejteni hogy hát nem egy angyal.
    Hirtelen ennyi jutott eszembe amit meg akartam osztani. Nagyon nagyon tetszett összességében, iszonyúan várom a következő részt, ami tudom hogy ettől is durvább lesz és tudom hogy két-két és fél órából 80%-ban bőgni fogok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a gátszakításos jelenet nekem is sírós volt.
      Ami pedig a következő filmet illeti, kifejezetten rettegek tőle. Iszonyú kemény lesz :(

      Törlés
  45. Sziasztok!
    Még új vagyok a hozzászólásokat illetően,bár rendszeresen olvasom az oldalatokat :) Bevallom egyik részt sem olvastam,így nincs is viszonyítási alapom de azért megpróbálom leírni a véleményem :)
    Hallottam több ismerőstől is,hogy akik nem olvasták a könyvet ezt a részt kicsit "unalmasnak" tartották,én nem így látom,engem végig lekötött a film és teljesen beleéltem magam,olyannyira,hogy egész nap csak bámultam magam elé és a film járt az eszemben :)
    Nagyjából tudtam mire számítsak Peetát illetően mégis mikor elindultak kiszabadítani onnantól kezdve egészen a film végéig nagyon gyorsan vert a szívem úgy izgultam :D A vége valóban ütős jelenet volt,örültem,hogy kicsit elmagyarázták,hogy Peeta miért viselkedett úgy ahogy,gondolva azokra akik nem olvasták a könyvet.
    1 év nekem nagyon sok idő,ezért megkérek valakit,hogy írja le nekem spoilerbe,hogyan is alakul Peeta sorsa mert non stop ezen jár az agyam :) Nagyon megköszönném :)
    Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha úgy érzed, hogy annyi izgi anyagot találsz itt, hogy az sok egy embernek, de egyedül szerkesztem az oldalt, szóval nem kell a többes szám :)

      Ettől függetlenül üdv itt és örülök, hogy leírtad a véleményed!! :) Nekem, aki olvastam a könyveket, mindig nehéz elképzelni, hogy mennyit ért meg a filmből, aki nem olvasta. De jó, ha azért nagyjából érthető.

      Ami a könyveket illeti, én azért arra bátorítanálak, hogy olvasd el őket, mert jók, ugyanakkor tudom, hogy engem sem zavarnak a spoilerek, ha nagyon kíváncsi vagyok valamire, úgyhogy elárulom: Peeta állapotát visszafordítják, lassan javulni fog, bár az első két részben kialakult plátói szerelme elmúlik Katniss iránt. Időnként még később is megpróbál majd rátámadni, bár egyre ritkábban lesznek rohamai és közben ahogyan egyre jobban lesz és újra sok időt tölt Katniss-szel, megismerve igazi lényét, lassan újra beleszeret. Katniss sokáig vívódik még majd közte és Gale között, de a végére rájön, hogy neki nem a Gale-ből áradó haragra és szenvedélyre, hanem a Peetából áradó nyugalomra és békére van szüksége :)
      De olvasd el eredetiben is, mert így nyilván meg sem közelíti az élményt :)

      Törlés
  46. Rendben,nagyon szépen köszönöm a választ :)

    VálaszTörlés
  47. Én ezt a filmet láttam először a moziba és sajnos nagy csalódás volt :/ Annyira vártam teljesen bele szerettem az első 2 filmbe de sajnos a 3.rész messze alul múlta a várakozásaim.Semmi akció nem volt benne ezt a részt 20(max!!!) percbe össze lehetett volna foglalni.Ettől függetlenül nagyon várom a 2.felét hátha ott érdemleges dolgok is történnek majd.Sajnos ez most 10/1 a többi viszont 10/10 volt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem érdemes elolvasni könyvben az egész sorozatot, az jobban rávilágít, miről is szól az egész történet. Amúgy a könyvnek ez az első fele nem elsősorban esemény, hanem érzelemgazdag. Ha valaki pedig nincs erre felkészülve, és az előző film pörgésére számít, megértem, ha csalódik.

      A 2. részben végre újra lesz akció, az biztosan nem lesz unalmas, de mégis azt érzem, annak a filmnek sem a sok-sok akció lesz a lényege. A történet mindenesetre előrehalad és persze meg is oldódik majd. Mondanám, hogy nézz szét kicsit az oldalon, ismerkedj a történet egészével, olvasd el a könyveket, de nem tudom, erre vágysz-e igazán. :)

      Törlés
  48. Na, végre eljött az én időm is. :)


    Tegnap láttam a filmet, sajna szinkronosan, és rendesen féltem, hogy elrontja a film élményt, ugyanis csak a Harry Pottert és a Jóbarátokat vagyok hajlandó szinkronosan nézni, de sajnos a Lurdiban nem volt feliratos verzió. :( De a film így is magába szippantott.

    Amit nagyons sajnálok, hogy a Bitódalt nem hallhattam eredeti nyelven, és ha majd gép elé kerülök (mert most telefonról vagyok) akkor tuti megnézem, de nem lesz ugyanolyan, mintha moziban láttam volna.

    Hát nekem Coin sem a könyvben, sem a filmben nem volt szimpi, és tök jó volt a film végi monológ, szerinem sejtette, hogy valójában milyen karakter is ő, és milyen is lenne az új Panem az ő vezetése alatt.

    Azt viszont sajnálom, hogy a szinkron nekem egy kicsit elrontotta Haymitch, Effie és Snow karakterét. Finnick mellett ők a kedvenceim, és bár nekem Finnick eredeti hanggal sem igazán Finnick, a másik hármat nagyon szeretem az eredeti hanggal, nekem így nem volt az igazi.

    Még ilyen félnegatívumként annyit mindenképpen ide sorolnék, hogy nekem a könyvben a kedvenc jelenetem talán az, amikor Finnick színt vall, és elmondja, hogy tulajdonképpen prostituált volt Snow miatt. Szerintem az egy iszonyat erőteljes jelenet, és mindenképpen szerepet játszik Snow bukásában. És a filmben is izgalmas volt, de inkább amiatt mert a csapat azon volt, hogy kiszabadítsa a bajnokokat, és szerintem Finnick vallomásán kevesebb volt a hangsúly. Azt hiszem az egész filmen csak annyit válltoztatnék, hogy miközben a csapatot látjuk, ahogy behatol a központba, a háttérben folyamatosan hallanánk Finnicket.

    És még egy ehhez a kupachoz. Ugye tökre meglepődnek azon, hogy Snow sértetlenül elengedte őket, mikor minden védelmi rendszerük aktív volt. Ugyan régen olvastam a könyvet, de emlékeim szerint Haymitch az aki rájön, hogy ez azért volt, mert Peetát eltérítették, és mintha vakami olyasmit is mondana, hogy szerinte egy idő után maguktól hozták volna vissza... Oké, apróság, de én hiányoltam.

    Na de, jöjjenek a pozitívumok, vagy mik. :) (mert az előző kupacot sem mondanám csupa negatívnak, a szinkront leszámítva...)
    Olvastam, hogy sokan úgy gondoljátok, hogy az elején túl gyorsan történt minden, a vége meg el volt húzva, hááát én ezt nem érzékeltem. Engem iszonyatosan magába szippantott a film, és nekem nem is tűnt két órásnak.

    Iszonyatosan lehangoló volt. De tényleg. Nem szoktam sírni a filmeken, itt sem sírtam, hanem az olyan helyeken amin normális ember sír, vagy elérzékenyül, én kínosan nevettem. Tudom, hogy gáz, de nem tudok nyílvánosan sírni. De iszonyat lehangoló volt. A sok öldöklés, halál, szenvedés... nem szeretem az ilyen dolgokat, de muszáj vagyok a pozitív kupacba tenni, mert megérintett, mégha hülyén is reagáltam le.

    Szerintem baromi könyvhű volt, iszonyatosan kiegészítette egymást a kettő. Egyszerűen, wow. Az eddigi kedvenc adaptációm a Rekviem egy álomért volt, de azt hiszem a Kiválasztott első része simán beelőzte. A látvány hihetetlen volt.

    A trilógiából a kedvenc részem a Futótűz, és nekem a film változat nem tetszett, és eddig ez a film viszi a prímet.

    A könyvekben nem szeretem Snowt, iszonyatosan elítélem a cselekedeteit, azonban Donald miatt megszerettem a karaktert, can't help myself :D.

    Összességében imádtam a filmet, minden percét, és örültem, hogy a filmben nem töltött meg minden egyes percet Katniss szenvedése. Tudom, és értem, hogy miért, de nekem a könyvben egy kicsit sok volt néhol.

    Hát, rendesen felcsigázott, nagyon várom a második részt, és egy kicsit el is szomorít, hogy ezzel vége a filmeknek. De hát, egyszer mindennek vége lesz. Na kellett ez a napi bölcselet a végére. :)

    Mindennemű helyesírási hibáért elnézést, de telefonról egy pindurit nehezebb.

    VálaszTörlés