2014. november 14., péntek

Kiválaztott, 1. rész kritika válogatás

Legkedvencebb rajongói oldalam kitalálta gondolataimat és készített egy kritika-válogatást a filmről. Ebből fogok most csemegézni, bár úgy döntöttem, hozok még egy teljes kritikát is, hogy átlássuk azért az egész képet.

Az idézett részletek spoilermentesek, de persze nyilván tartalmaznak lényeges utalásokat arra vonatkozóan, hogy az íróiknak tetszett vagy nem tetszett a film. Ennél többet nem is mondanék, főoldalra csak olyan kerül ki, ami nem rombolja senki filmélményét, a kíváncsibbak olvassák végig csak a teljes bejegyzést.


A kritikák nagy része ezúttal is kiemeli Jennifer Lawrence teljesítményének méltatását a Fecsegőposzáta szerepében, ám úgy néz ki, ezúttal Julianne Moore az, akit sokan elismernek Alma Coin elnökasszony szerepében.
- Nem meglepő, hogy a Moore által alakított Coin elnök magasan kiemelkedik az együttesből (ő a legértékesebb játékos). Acélos intelligenciája, logikus vezetői viselkedése a sorozat újabb üdítő megnyilvánulása a sorozat nemi politikájának, még akkor is, ha a film ravaszul arra buzdít, hogy mégse támogassuk az ügy általa és beosztottjai által látszólagosan képviselt igazságát. - Variety


A kritikák összességében inkább pozitívak, mégis sokkal vegyesebb képet mutatnak, mint az első két Éhezők Viadala film esetén. Olyan nagyobb kaliberű filmes kiadványok, mint a The Hollywood Reporter és a The Guardian is sokkal kritikusabbak a filmmel, legfőbb gondjuk az, hogy ez az első rész nem feltétlenül áll meg önmagában. Ezt több kritika is megfogalmazta, mégha némi pozitív visszhanggal is:

- Mintha csak egy még ezután érkező film felfújt előzetese lenne, Francis Lawrence, Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott 1. részének körülbelül 45 percnyi drámai anyagát nyújtja el két hosszú órásra. Sajnos megvan benne a nagyjátékfilmek összes jellemzője is. Egy cseppnyi pimaszság, kihágás, lázadás érzése sincs az embernek, minden tökéletesen megtervezett és összerakott, ami ironikus és szomorú, tekintve, hogy a téma maga forradalmi. - The Hollywood Reporter

- A film hirtelen ér véget. Nem tehetünk róla, de végigfut az agyunkon, nem lett-e volna több értelme egyetlen filmként leforgatni a Kiválasztottat, ahelyett, hogy szétszedték kettőbe. Az 1. rész ugyan illeszkedik az elődjei által meghatározott sorba az előadást és a körítést illetően, mégis olyan, mintha csak egy fél filmet láttunk volna. - The Independent

- Gyakorlatilag harmadjára nézhettük végig ezt a "vágjuk szét az utolsó filmet két részre" trükköt, de őszintén szólva most lőször láthattuk, hogy művészi szempontból ez nem tett jót az anyagnak. [...] A színészi munka megállja a helyét és vannak érdekes momentumok és ütős dolgok a film során többször is, a film azonban sajnos nagyban emlékeztet egy TV sorozat két részes záró epizódjának első felére, főleg úgy, hogy az igazán jó dolgokat a sorozat lezárásának csúcspontjára tartogatják. - Forbes

- Ahogyan azt a címben az 1. rész sugallja, Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott nem kínál semmilyen lezárást, a karakterek íve sem válik még teljessé, ám ez a hiány csak kevéssé tesz rosszat a filmnek a sorozat egésze szempontjából. A nagyon fontos téma feldolgozása és a karakterek bemutatása hozzátesznek az Éhezők Viadala világához, és csak segítik, hogy a rajongók még izgatottabban várják a történet lezárását. - Cinema Blend

- Ami engem illet, valószínűleg nem nézem meg Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott, 1. részét annak hivatalos megjelenése után is. Ez egyszerűen nem egy teljes film, és nyilvánvalóan jobban összeállna, ha rögtön követné egy másik két órás film. Az is igaz, hogy nem olyan csalódottan sétáltam ki a moziból, mint a Halál ereklyéinek 1. része után, és azt vettem észre, hogy a film függővége egyre jobban foglalkoztat a vetítés utáni napokban. Először hihetetlenül irritálónak éreztem a befejezést - ennyi volna?? - de ahogy belegondoltam ennek következményeibe, nagyon izgalmasnak éreztem, hogy mindez mit jelent majd a végkifejlet szempontjából. Ebben az első részben nincs katarzis, és ennek nem Francis Lawrence az oka, és nem is a forgatókönyvírók, akik Suzanne Collins regényét adaptálták - hanem a marketingesek, akik azt a döntést hozták, hogy ezt a könyvet két részben kell bemutatni. Ha a 2. részben megfelelően borogatják le az ebben a filmben felépített dominókat, a következő húsz évben még csak eszünkbe sem fog jutni, hogy megkérdőjelezzük ezt a megjelentetési formát. - Badass Digest

A kritikákban az akció hiányát is felrótták, illetve, hogy a film hangulata nagyon komor volt, persze ez várható volt, tekintve a könyv első felének történéseit.
- A filmet áthatja a kétségbeesés és a fájdalom, és csak kevés a kellemes pillanat. Igen, a könyv olvastán pontosan erre számíthatunk, filmes szempontból azonban nehéz kiállni amellett, hogy ez jó lenne. - Den of Geek

Vannak persze sokkal pozitívabb kritikák is, amelyek szerzői sokkal közelebb állnak a rajongótáborhoz, például a Digital Spy a sorozat Birodalom Visszavág-jaként utal rá.
- A Kiválasztott 1. része erős, megható utolsó előtti fejezet. Bár az, hogy Francis Lawrence élhetett azzal a luxussal, hogy azáltal, hogy két filmben készíthette el az utolsó kötetet, nem tesz jót a történetnek. - HeyUGuys

- Ki gondolta volna, hogy Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott 1. részének sokkal több közös vonása lesz Fredrick Zoller Becstelen Brigantik-jával, mint az első két Éhezők Viadala filmnek? Ez egy nagyon kellemes meglepetés és jó irányba viszi a filmet. A durva kezdés és a kissé kiábrándító vég árt egy kicsit a filmnek, de oda se neki, mivel a közepének sodró lendülete által eléri, hogy elég jó legyen. A végére pedig több millió kölyök megy el megnézni a filmet, amely a média szerepét járja körül, szóval őrültek lennénk, ha ezt nem éreznénk hitelt érdemlőnek. - Slash Film

- A Kiválasztott beteljesíti azt az utat, amelyen Katniss Everdeen elindult az első két filmben. Az, hogy két filmben mutatják be a könyvet azt jelenti, hogy az első filmet természeténél fogva befejezetlennek érezzük. Ennek ellenére ez is erős darabja a sorozatnak. Azzal a céllal készült, hogy összetett gondolatokat fogalmazzanak meg egy olyan történet által, amely fiatal felnőtteknek szól, ezt a célt pedig az Éhezők Viadala sorozat jócskán túlteljesítette. - IGN
Forrás: QuarterQuellOrg

8 megjegyzés:

  1. Ki gondolta volna, hogy kritizálni fogják a szétválasztást? :D Nagyon kiszámíthatóak ezek a kritikusok. Nem mintha számítana, mert ettől még ugyanolyan pozitív a fogadtatás, mint az első két résznél, addig jó, amíg ez a legnagyobb negatívum. Persze érdemes lesz megvárni, míg beérkezik a kritikák nagyobbik része, eddig 84%-on áll a rottentomatoes-on, ami nagyjából az 1. rész pontszámának felel meg. A Futótűz fogadtatását valószínűleg nem fogja elérni, de az nagyon magasra tette a lécet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mondjuk engem azért ért váratlanul, mert
      1. Harry Pottert nem néztem, az Alkonyat kritikáit meg nem olvastam, mert vállalhatatlanok voltak, az én véleményem szerint viszont - akkori várakozásaim ellenére - a Hajnalhasadás 1. megállt a saját lábán.
      2. Annyi, de annyi cikket fordítottam - leginkább év elején, meg párat nyáron is - amelyek, mind azt bizonygatták, hogy mennyire jó lesz a szétválasztás, és mennyivel jobb lesz a film a könyvnél.
      3. Én meg ezt elhittem, mert a Futótűz adaptálása valami istenien sikerült.

      Ugyanakkor
      1. amikor magam is olvastam a könyvet (és már akkor pletykáltak a szétválasztásról), nem éreztem benne olyan pontot, ahol nyugodtan ketté lehetett volna szedni. Úgy általában is értelmetlen ötlet egy három részben megírt könyvet két részben bemutatni.
      2. ez a könyv ilyen, főleg az eleje, és végülis a film tényleg nem lehet sokkal mozgalmasabb. A könyv elejére is panasz, hogy nem történik benne semmi, miért is várjuk, hogy a film akciódúsabb lesz? Majd a második. Na az már igen.

      Törlés
    2. Hú hát nem semmi :( Nekem eddig vegyes érzéseim voltak a szétválasztással kapcsolatban, abszolút nem lelkesedtem érte, nem láttam értelmét én sem. Aztán tavaly jött a Futótűz és Francis, aki megcsinálta a tutit, így már sokkal pozitívabban álltam hozzá, de ez most megint lehúzott :( Persze egyáltalán nem tántorít el a megnézésétől, csak most már tudom, hogy üljek be :) Aztán majd meglátjuk hogy jövök ki :)

      Törlés
    3. Jaja. Jó lesz ez, csak nem szabad Futótűz minőséget várni.

      Törlés
  2. Én olvastam a kritikákat, a HP 7/1 a legkevésbé kedvelt rész a kritikusok körében, pedig az az egyik legjobb. A negatív kritikák mind azt emelték ki, hogy befejezetlen. Persze elképzelhető, hogy miután kijött a 7/2, azután értékelődött fel sokak szemében, mert a végső dráma úgy tudott igazán beütni, hogy előtte a 7/1 felvezette az egészet, jobban kibontotta a karaktereket, stb.
    Az Éhezők Viadala esetében is biztosan profitálni fog a záró epizód a kettébontásból, mert sokkal több időnk van megismerni az újakat. Érzek-e bármit is Boggs halálakor, ha semmit nem tudtam meg róla addig? Nem! De ha van idő arra, hogy megkedveljük, akkor sokkal nagyobbat fog ütni, amikor meghal. Ugyanez a többieknél. De sokkal több időnk lesz megismerni Coint is, ami szintén a végén fog majd jól jönni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, itt is az "incomplete" szó hemzseg a kritikákban, ami valóban a befejezetlen, de mivel be van fejezve, én jobb szeretem rá a "nem áll meg a saját lábán" kifejezést használni.
      De persze egyetértünk. DE! Tegyük hozzá, ezek a filmek a rajongóknak szólnak. És a karakterek megismertetése véleményem szerint erősen másodlagos az anyagi haszonszerzés célja mögött... Szóval bár én bízom benne, hogy szeretni fogom ezeket a filmeket, a két rész szükségességéről nem vagyok (még?) teljesen meggyőzve.

      Törlés
    2. Nem, nem a rajongóknak szólnak, hanem mindenkinek, aki szeret filmet nézni. Sokkal több olyan néző van, aki még nem olvasta egyik könyvet se, csak beül a moziba, mert szórakozni szeretne.

      Az egy dolog, hogy több rész=több pénz, de ha már így történt, akkor nyilván megpróbálják kihozni a maximumot belőle. Jobb, kidolgozottabb karakterek, bővített történet ("nem kell rohanni"). Lehet ebből win-win szituáció is, ne csak a negatív oldalt lássuk.

      Törlés
  3. Francis Lawrence biztosan tudta mit csinál amikor megrendezte ezt a filmet és szerintem ha egy filmet 2 részben csinálnak meg akkor azt azért teszik mert ha megnézed egyértelműen kicsit befejezetlennek tűnik és kíváncsi vagy a 2.részére akkor is ha addig nem nagyon kedvelted a sorozatot.Amúgy nekem is úgy tűnik ,hogy ez túl rövid és az elején kicsit eseménytelen könyv ahhoz,hogy 2 részben csinálják meg.Kíváncsi vagyok mit hoznak ki belőle!ha rajtam múlna,a figyelmet inkább a végére terelném mert a köny vége azonban nagyon eseménydús

    VálaszTörlés