2014. november 28., péntek

Pszichológus arról, hogy megtörténhet-e olyan az életben, ami Peetával a történetben

Egy újabb izgi téma, ami nyilván Titeket is érdekel!

Ha láttad Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott, 1. részét, most bizonyára nagyon aggódsz Peetáért. 
A film egy függővéggel zárul, amelyben látjuk, hogy Peeta teljesen megőrült, egy olyan orvosi kísérletnek köszönhetően, amelyet a Kapitólium végzett el rajta, amely során elérték, hogy Katnisst gyilkos mutánsnak lássa és teljesen elszántan és ördögi erővel próbálja megölni a lányt. Egy igazán őrült jelenetsort láthatunk, amelyben Katniss szeretné átölelni Peetát, amikor viszontlátják egymást, ám Peeta ehelyett, mintha egy "Kiirtani!" feliratú szövegbuborék lebegne a feje felett, megpróbálja megfojtani a lányt.


Katniss viszont nem pont erre számított.

Suzanne Collins regényében úgy írja le az eltrítését, mint egyfajta félelemkondicionálást. Íme így magyarázzák el Katnissnek a könyvben először, miről is van szó.
"– A felidézést tovább nehezíti, hogy az emlékeket meg lehet változtatni – ütögeti meg a homlokát Beetee. – Az információ először az agy homlok felőli részébe jut, ahol átalakítják, majd ezt az új változatot raktározza el ismét a szürkeállomány. Képzeld el, hogy megkérlek, idézz fel valami emléket – az agyat szóval is lehet stimulálni, vagy úgy, hogy megnézetek veled egy, az eseményről készült felvételt –, és miközben te feleleveníted az élményt, beadok neked egy adag vadászdarázsmérget. Nem annyit, hogy három napra kiüssön, de eleget ahhoz, hogy az emléket félelemmel és kétséggel fertőzze meg. Ezután ez a „fertőzött” emlék raktározódik el a hosszú távú memóriában.
Hányinger kerülget. Prim megelőz, és megkérdezi, amit én is meg akarok tudni.
– Ezt tették Peetával? Egyszerűen fogták a Katniss-szel kapcsolatos emlékeit, és félelmetessé tették őket?"

Az emberben felmerül, hogy ilyesmi vajon megtörténhet? (Azt figyelembe véve, hogy vadászdarazsak nyilvánvalóan nem léteznek) Dr. Chloe Carmichael-t kérdeztük, aki klinikai pszichológus, hipnotizőr, egykori jógaoktató és van tapasztalata vezetett meditációban is.

- Röviden, igen, abszolút létezik ilyen. - mondta az MTV News-nak. A doktornő nem látta a filmet, de olvasta Collins leírását az eltérítés folyamatáról.
- A könyvben az agy egy olyan részéről beszélnek, amelyre ők félelemközpontként utalnak, és ez pontosan ugyanaz, amelyet a pszichológiai szaknyelv amigdalának nevez.- mondta. - Az amigdala pedig az agyban közvetlenül a hippokampusz mellett helyezkedik el, és a hippokampusz tárolja el az emlékeket. Van egy gyógyszer, aminek Propranolol a neve. Amikor valakit valamilyen erőszak, például nemi erőszak ér, vagy látott egy traumatikus eseményt, ha Propranonolt adunk neki, ami egy béta-blokkoló, akkor az leállítja az amigdalát, bármit is csináljon az, így az illető a továbbiakban nem érzi azt a heves félelmet, amit azelőtt. Ami ebben a szövegben áll, az ugyanaz csak ellentétesen. Vagyis, amikor bejuttatják ezt a mérget a szervezetbe, az működésbe hozza az amigdalát, és ha ekkor mutatnak neki a másikról képeket, az félelmetes, ijesztő és erőszakos emlékekkel tárolódik a memóriában.

Vagyis ez úgy hangzik, mintha a Kapitóliumban tényleg tudták volna, mit is csinálnak. Ami pedig az ismétlődést és a hipnotikus állapotot illeti, Carmichael több hasonló dolgot látott már az életben. Az ismétlődéssel kapcsolatban így fogalmaz: "ez majdnem olyan, mint a fénymásolat fénymásolatának fénymásolata - és minden egyes alkalommal egyre jobban és jobban meg lehet változtatni [az emlékeket és az asszociációkat]... az is igaz, hogy ha az ember közben hipnotikus állapotban van, akkor az agy még befolyásolhatóbb. Szóval ha valakit hipnotizálunk, és közben aktivizáljuk az amigdaláját, majd megmutatjuk neki az ingert, az adott személy képét, ami ez esetben Katniss, akkor szerintem ez határozottan életszerűen hangzik."  

A Kiválasztott 2. része nagyrészt arról szól majd, hogy Katniss és a 13. körzet lázadói megpróbálják helyrehozni Peetát az eltérítéséből és rájönni, hogy ez egyáltalán lehetséges-e. Amit Carmichael mond arról, hogy helyre lehet-e állítani egy erős asszociációkkal elért megváltoztatott állapotból, nem sok jót ígérne Katniss és Peeta közös jövőjére nézve:

- Véleményem szerint ez nagyon nehéz lenne. - mondta. - Ez majdnem olyan, mint a fent már említett fénymásolat fénymásolata példa, de ez egy idő után nagyon zavarossá válik. Ha van egy történetünk vagy egy élményünk, és átmegyünk az eltérítésnek ezen a folyamatán és ezt megváltoztatják, nekünk magunknak is meg kell változnunk ehhez az új élményhez viszonyulva. Amikor azonban ezt újra meg akarjuk változtatni, nem vagyok biztos benne, hogy még egyszer meg lehet teremteni egy új valóságot. A visszaalakulás helyett az ember csak összezavarodik. Flashback-jei lehetnek és egyéb mentális zavarai, nem biztos benne, mit is érezzen, mert olyan sok minden van a fejében, hogy nem tudja, mit érezzen sajátjának.

Mi már csak annyit kérdezünk a könyv rajongóitól: Igaz vagy nem igaz?
Forrás: MTV

9 megjegyzés:

  1. Zseniális ötlet volt ez az interjú, nagyon érdekes téma!
    És azért a visszafordításhoz ugye hozzátehetjük, hogy a könyvben is nagyon hosszú folyamatról van szó, Peete is teljesen összezavarodik, és sosem gyógyul meg teljesen, csak jobb lesz az állapota, ami szerintem nagyrészt annak köszönhető, hogy megtanul megkülönböztetni a vélt és valós emlékeit, mivel a méreg hatása miatt túl élénkek a hamis emlékei. Mondjuk nem tudom, hogy ez a való életben mennyire lenne életszerű elképzelés, de mivel ekkor már nem hallucinációkról, hanem emlékekről beszélünk, ezért talán elképzekhető lehet (mondom én ezt a saját, laikus, nem-pszichológus fejemmel)

    VálaszTörlés
  2. nem épp erről szól az eltérítés? hogy nem tudja mit érez sajátjának

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A cikk írója azért írta oda az utolsó mondatot, mert pontosan úgy történt a könyvben a "visszaállítás", ahogyan a pszichológus megfogalmazta.
      Csak a kérdés azért vetődött fel, mert szerencsére az életben ilyet nemigen (vagy lehet, higy csak nem akarok tudni róla) csinálnak.

      Törlés
  3. Én nem olvastam el a könyvet, de a filmet láttam és nagyon izgulok Peetáért. Azt szeretném megkérdezni azoktól akik olvasták a könyvet, hogy Peeta meggyógyul vagy örökre ilyen marad? Előre is köszi a választ!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. SPOILER: Meggyógyul lassacskán, de kb. olyan dolgokon megy keresztül, amit itt a pszichológus leírt. SPOLIER VÉGE

      De én Téged is arra buzdítanálak, hogy olvasd el a könyveket is, érdemes :)
      (És nem, ezért nekem -sajnos- nem fizet a kiadó ;)

      Törlés
    2. Érdekes a Te meglátásod is Ancsi. Én például mindig is úgy voltam ezzel, hogy Peeta nem épül fel teljesen. Csupán idővel meg tudja különböztetni, hogy melyik emléke valós és melyik csak az eltérítés által született. Gyógyulásra szószerint sosem gondoltam, hiszen még az utolsó oldalakban is írja az epilógusban, hogy Peeta rohamai még előjönnek időközönként.

      Törlés
    3. Dominik, egyet értek veled, szerintem sem gyógyul meg Peeta, inkább csak megtanul együtt élni az állapotával, és megtanulja kezelni, elkülöníteni a valóságot az eltérített emlékektől.

      Törlés
    4. Ezen nyilván lehet vitatkozni.
      Nyilván egyetértek veletek és én sem gondolom, hogy tökéletes lesz a helyzet, de az, hogy normális életet bír élni később, azért számomra happy-end.

      Törlés
  4. most hogy olvastam ezt a cikket kubrick mechanikus narancs című filmje ugrott be. ott csinálnak hasonlót a főszereplővel.
    ncsi

    VálaszTörlés