2014. november 14., péntek

Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott, 1. rész kritikája - SlashFilm

Az előző válogatás után olyan hiányérzetem maradt, mert bár igen, valóban sok mindent megtudtunk a filmből, ezek a válogatások csak bele-belekaptak a filmbe, nekem viszont lenne igényem egy teljes képre is. Jó-jó, majd jövő csütörtökön, de addig is egy teljes kritika a filmről. Ez volt így szerkezetileg a legszimpatikusabb, és szerintem elég élvezetes is :) Spoiler nincs benne, de azért lehet következtetéseket levonni belőle...


Kár, hogy Az Éhezők Viadala sorozat az ifjúsági kategóriába került. Persze van benne némi disztopikus romantika, de minden egyes film újra és újra bizonyítja, hogy itt sokkal többről van szó, mint az elérhetetlen szerelem fűszerezve egy kevés akcióval. Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott, 1. rész még tovább viszi a sorozatot az ifjúsági sztereotípiáktól.

Ugyanakkor, ami a legizgalmasabb ezen utolsó film kapcsán, amely a két részes befejezés első fejezete, hogy mennyivel másabb, mint a sorozat többi része? És hogy ez jó-e? Olvasd el, miért érezni úgy, mintha Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott 1. rész egy teljesen másik sorozat lenne.



Nincs többé Viadal
Bár Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott 1. részének címében szerepel az Éhezők Viadala, azok az idők már rég elmúltak. A film világában a Viadal a Kapitólium kormányzásának egyik mellékterméke. A Kiválasztott elejére kitör a Kapitólium elleni forradalom. A film legfőbb problémája, hogy a történet immáron nem arról szól, hogy túl kell élni a Viadalat, ezért eltart egy darabig, mire beindul a film.

A Kiválasztott 1. része nem sokkal az előző film, a Futótűz vége után kezdődik. Abban az epizódban láthattuk, amint Katniss barátai arra használják a lányt, hogy lázadást szítson Snow elnök és az erőszakos Kapitólium ellen. Katniss otthonát lerombolták, minden barátja a föld alatt él és várja, hogy harcolhasson. Mindenki, egyetlen embert kivéve, Peetát, aki Katniss társa, akit magára hagytak.

Amikor a film elkezdődik, Katniss még nem áll készen arra, hogy elvállalja a neki szánt szerepet a forradalomban. Ezt a vonakodást Katniss két filmen át rejtegette, Francis Lawrence viszont hirtelen a közepébe dob minket. Nincs magyarázat, nincs előzmény, nincs időnk, hogy megszokjuk a helyzetet. Aztán a film egy helyben toporog harminc percig, ahogyan Katniss maga is. Ez idő alatt az ember azon aggódhat, mi lesz ebből a filmből. Egy darabig senki sem tudja ezt. Korábban legalább egy Viadal lebegett a távolban, amely továbblökte a történéseket, volt egy hagyományos, megszokott kerete a történetnek. Ezúttal ez nincs meg, és bár egy kicsit ez rányomja a bélyegét az elejére, a végül a helyzet javulni fog és ez a történet is szárnyal majd.


A film témája a háborús propaganda
Amint kiderül, miről is szól a film, elkezd jó lenni. Éhezők Viadala helyett érdekes médiaháborút, a közvélemény manipulálását és háborús stratégiákat láthatunk. A filmben kevesebb az akció, mint a korábbiakban. Akció helyett azt a drámát nézhetjük végig, amelynek központi kérdése, hogy miképp tudja Katniss egyesíteni Panem népét a propaganda segítségével. Bizonyos szinten a Kiválasztott  olyan film, amely arról szól, miképp készítsünk filmet.

Miután Katniss elhatározza, hogy elvállalja a Fecsegőposzáta szerepét - ő lesz a forradalom arca és hangja - a dolgok felpörögnek. Az előző filmek több karakterét láthatjuk viszont. Ezeket a néhai Philip Seymour Hoffman, Sam Claflin, Woody Harrelson és Jeffrey Wright játsszák. Elizabeth Banks egy igazi adrenalinbomba. Mostanra minden szereplő otthon érzi magát a szerepben, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a film kinyíljon. Az pedig, hogy végre van egy cél - hogy Katniss eljuthasson a közönséghez - hozzájárul ahhoz, hogy a film egy dologra összpontosítson és a történet előrehaladjon. A film aztán tényleg beindul és miután megvizsgálják ezen probléma lényegét, remek utazássá válik.


Vérlázító ötletek harcok helyett
Szóval a történet arról szól, hogy Panem tudtára kell adni, hogy Katniss életben van és hogy hajlandó együtt harcolni az emberekkel. Hogy ez miképp kap lendületet? A 8. körzet egyik kórházába való látogatás a film egyik legjobb jelenete, amelynek során egy erőszakos támadás az egyik kisfilm legfőbb motívumává válik. Egy egyszerű csöndes pillanat Katnisszel és barátaival országos csatává alakul. Ezek a jelenetek lassan kezdődnek, aztán a Kapitólium elleni propaganda legjelentősebb eseményévé növik ki magukat.

Valójában a film történetének legnagyobb része videókamerák monitorain tárul elénk vagy interjúk formájában láthatjuk, amelyek megmutatják, hogy az információkat milyen gondosan állítják össze és tárják elénk a mi világunkban. Az ezekre az információkra adott reakciók ösztönösek és összefüggéstelenek. Ezek vezetnek el a későbbi következményekhez, amelyek sokszor irracionálisak és visszafordíthatatlanok. Ezek a gondolatok túlmutatnak az ifjúsági történetek sztereotípiáin, Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott 1. rész témái pedig kifejezetten aktuálisak. Az ember sosem tudhatja, mi lesz abból, amit lát.


Nagyon fontosak az új karakterek
Miközben Peeta kiesik a történésből, Katniss pedig a népet próbálja tüzelni, az előző két film sok karaktere háttérbe szorul. Mások viszont előtérbe kerülnek. Gale-nek végre van mit csinálnia, Coin elnök új, hatásos erősítés, Cressida pedig igazán izgalmas. Az a tény, hogy két film után új karaktereket ismerhetünk és kedvelhetünk meg, életet lehel a filmbe és elkülöníti azt elődjeitől, ami nagy előnye a folytatásnak.

Különösképp Cressida jelképezi legjobban, mitől más Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott, 1. része. Ő nem egy harcos, sem pedig gyilkos. Egy filmrendező, aki a Kapitóliumból menekült el, a lázadók pedig felkérték, hogy hősies képet alakítson ki Katnissről. Stábjával együtt Cressida a film összes erőteljes jelenetében szerepel, sőt, közvetve érintett is azok létrehozásában. A filmben ő az, aki kívülről durva és látszólag kiszámítható, miközben belül sokkal mélyebb és izgalmasabb, mint azt sejteni lehet.


A film olyan, mintha csak egy része lenne egy egésznek
Természeténél fogva mindegyik Éhezők Viadala film egyfajta függővéggel zárul. Mindig van folytatás. Az első két filmben azonban volt valamiféle lezárás, mielőtt a folytatást előrevetítették volna. Nagyon sok jó dolog van a Kiválasztott 1. részében, de sokkal inkább úgy érezni, mintha nem lenne egész a történet, mint az előző két film esetén.

A lezárás olyan, mint a kirakós egy darabja, sok különböző megható részletet kombinálva egyetlen csúcspontba, mégis csak részben kielégítő. Miután két órán keresztül épül fel a történet, pusztán egyetlen főbb dolog oldódik meg. Az ember gyorsan rájön, hogy olyan, mintha egyetlen négy órás film első felét látta volna csupán. Persze az 1. rész benne van a film címében. Ez viszont egy olyan probléma, ami bármilyen jó is legyen a film, csak árt neki. Ugyanakkor az ember ezáltal kicsit kevesebbre tartja a filmet, amely olyan jó dolgokat épít fel, amelyek mégse fizetődnek ki, majd csak egy év múlva.


Az ítélet
Ki gondolta volna, hogy Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott 1. részének sokkal több közös vonása lesz Fredrick Zoller Becstelen Brigantik-jával, mint az első két Éhezők Viadala filmnek? Ez egy nagyon kellemes meglepetés és jó irányba viszi a filmet. A durva kezdés és a kissé kiábrándító vég árt egy kicsit a filmnek, de oda se neki, mivel a közepének sodró lendülete által eléri, hogy elég jó legyen. A végére pedig több millió kölyök megy el megnézni a filmet, amely a média szerepét járja körül, szóval őrültek lennénk, ha ezt nem éreznénk hitelt érdemlőnek.
Forrás: Slashfilm

1 megjegyzés:

  1. Nem szeretnék ellentmondani a kritikusoknak, ők már látták a filmet, én meg nem, de miért írják többen is, hogy kevés az akció? Összehasonlítva az eddig megjelent 2 filmmel, amelyekben 60-70 percet kellett várni az első akciójelenetig (az elsőben maga a vérfürdő, a másodikban az íjas gyakorlása Katnissnek), itt még hamarabb a tettek mezejére lépnek a szereplők.
    Az éhezők viadala: A viadal kezdete, Katniss vs. tűzgolyók, Katniss vs. Clove, Katniss-Peeta vs. Cato. Ez négy. A vadászdarazsakat nem számoltam, az nem igazán akciójelenet.
    Futótűz: Gyakorlópálya, A viadal kezdete, Köd, Majmok, Újabb bőségszaru. Ez öt.
    Kiválasztott/1: Erdei jelenet, 8. körzet, Gátszakadás, Peeta kiszabadítása. Szintén 4, és ezek még talán hosszabbak is. Ráadásul a film vagy 20 perccel rövidebb.

    VálaszTörlés