2014. november 23., vasárnap

Francis Lawrence a könyv szétszedéséről, a törölt jelenetekről és sok más érdekességről

Mindig szeretem, amikor ilyenkor a film után előkerülnek azok a Francis Lawrence interjúk, amelyek által kicsit jobban beleláthatunk a filmkészítés folyamatába, az izgalmas kulisszatitkokba, megtudhatjuk az első izgalmas információkat a DVD-ről, hogy lesznek-e rajta törölt jelenetek és ha igen mennyi. Nos, idén a Collider hozott le egy 17 perces anyagot, amelynek nagy része ilyen érdekesség. Annyit teszek hozzá, hogy a videóban vannak a Legenda vagyok-ra és más filmekre való utalások, azokat nem fordítom, az Éhezők Viadala utalásokat igen, bár az anyag hosszára való tekintettel, abból is "csak" egy bő összefoglalót kaptok, nem szó szerinti fordítást, de higgyétek el, elég izgalmas lesz ez így is :)))


A bő és izgalmas összefoglaló a folytatásban.


Követi-e a filmbevételi adatokat? Azt igen, de a kritikákat (már) nem.
Miért nem ír olyan sokat Twitteren? Több gondja van a Twitter-témával: alapvetően ő csak szakmai dolgokat ír ki a Twitterére, személyeset egyáltalán nem. Végül a riporter javaslatára és hosszas rábeszélésére megígéri, hogy Hálaadás után, amikor elkezdik majd szerkeszteni a Kiválasztott 2. részét, onnantól kezdve kicsit gyakrabban ír majd tweet-et.
Milyen hosszú volt a film első változata? A két filmet ugye közvetlenül egymás után vették fel, bár alapvetően előbb az első film jeleneteit rögzítették. A film első változatát két héttel a berlini forgatás vége előtt látta Francis. Összegyűltek a szálloda egyik konferenciatermében és megnézték az addigi állapotot, amiből egy jelenet még hiányzott, amit később vettek csak fel. Ez egy 2 óra 25 perces verzió volt. Ezt ő tökéletesnek érezte, de tudta, hogy mivel itt két film lesz, nem készíthet két darab két és fél órás filmet, mint a Futótűz, ezért húztak még ki belőle. 
Hogy alakult, hogy épp itt érjen véget az első rész? Alapvetően mindig is úgy tervezték, hogy nagyjából ott érjen véget a film, ahol végül véget ér. Ám a film végül nem pontosan ott ér véget, ahol a forgatókönyv szerint véget kellene érnie. Az eredeti elképzelések szerint a most látott 1. rész utolsó jelenetsorával kezdődött volna a 2. rész.
A törölt jelenetekről: Vannak törölt jelenetek, igen és rátesszük majd ezeket a DVD-re. Több törölt jelenetünk van a Kiválasztott 1. részében, mint a Futótűzben volt. A Futótűz egy alapvetően hosszú film volt, hosszú forgatókönyvvel, itt törekedtünk rá, hogy ne hagyjunk ki sok mindent. A Kiválasztott 1. részéből tekintélyes mennyiségű törölt jelenetünk van, nagyjából 10-12 percnyi anyag. Sok Snow elnök és Peeta közötti jelenet volt eredetileg. Volt egy körülbelül 3 és fél oldalas jelenetük, amely egy réten játszódott... szóval van egy jelenet a réten, amit kivágtak, van egy jelenet a 13. körzetből, ami szintén ki lett vágva, szóval igen, vannak kivágott jelenetek. 
Gondolt arra valaha, hogy a két filmet közvetlenül egymás után is levetítsék a rajongóknak? Francis elmondja, hogy más kérdésre számított, azt hitte, az lesz a kérdés, hogy gondolt-e már arra, hogy a törölt jelenetekkel együtt mutassák be a filmet, és igen, gondolt, de azok nélkül jobb a film, szóval ilyenre ne számítsunk. De az igen, jó buli lenne, hogy a két filmet összerakják egybe, bár ez még nem jutott eszébe, de érdekes lehetne, ha egyetlen hosszú filmben látnánk a Kiválasztottat. A Futótűz előtt már eszébe jutott, hogy izgalmas lehet az első film után megnézni a Futótüzet de biztos most is van olyan, ahol a három filmet egymás után levetítik, vagy jövőre mind a négyet, de az igazán izgalmas lenne, ha kivágnák a stáblistákat és úgy adnák le egymás után az összes filmet. 
Miért nem használtak IMAX technikát a Kiválasztottban, ha a Futótűzben már volt? Mert a két film teljesen más jellegű. A Futótűzben volt egy olyan pillanat, ahonnan át lehetett váltani az extraszéles változatra, a Kiválasztottban azonban nincs ilyen. Hiszen a Futótűzben, amikor Katniss feljön a csőből a normális világból az arénába, akkor minden megváltozik. A Kiválasztottban viszont nincs ilyen pont, azt pedig nem akarták, hogy ha egy helyszínen IMAX-ben forgattak volna, akkor folyamatos váltások lettek volna a hagyományos és az IMAX formátum között.
Mennyire felügyelték a munkát a Lionsgate vezetői az előző film sikere után? Volt változás? Nem, kezdettől fogva hihetetlenül nagyszerű élmény volt ezeken a filmeken dolgozni. Nagyszerű emberek voltak körülötte, kiváló volt közöttük az összhang, a stúdió képviselőit is beleszámítva. Már a Futótűz során is nagyszerűen együtt tudott működni a szerkesztőgárda is, és Nina Jacobson producerrel is remekül ki lehetett jönni és ugyanez folytatódott a Kiválasztott 1. része alkalmával. Annyi, hogy a Kiválasztott munkálatai alkalmával már mindannyian tudták, mire számíthassanak egymástól, ami még kellemesebbé tette a közös munkát. 
Hogy állnak a Kiválasztott 2. részének utómunkái? Belekezdtek-e már? Már dolgoztak bizonyos jeleneteken, jelenetsorokon, de nem nézték még meg egészében a filmet. Elsőként a nagyobb vizuális effekteket tartalmazó jeleneteket vágták meg, most várnak kicsit, hogy lecsengjen az első rész, aztán folytatják a munkát, de ezek a vizuális effekteket tartalmazó jelenetsorok nagy kihívást jelentenek. A Hálaadás után viszont még jobban beleveti magát a munkába és végre lesz ideje egészként is tekinteni a filmre. 

3 megjegyzés:

  1. Sztem egyáltalán nem lett volna baj ha 2 és fél órás lett volna ez a film is. Persze igy is szuper volt, de elbírt volna még 30 percet. De nyilván ő jobban tudja hogy mit hogy kell csinálni.
    Na még jó hogy az első részben hagyták az uccsó jelenetet, ez szerintem nagyon jó lezárás volt, én egy kicsit kilettem volna akadva hogyha ott van vége hogy boggs leütötte peetát.

    VálaszTörlés
  2. Igen, egyetértek! :)
    Mikor Boggs leütötte Peeta-t, majd elsötétült a kép, azt hittem, hogy vége. De abszolút kellett még az a 2-3 perc a végére, magyarázattal szolgáltak a történtekre. Sőt, szerintem így, hogy tudtuk mi miatt történt ez, még sokkolóbb lett a vége, ahogy Katniss benéz Peeta-hoz, az meg ott rángatózik, próbál kiszabadulni. Egyszóval ütött rendesen a film vége.

    VálaszTörlés
  3. Ancsi : Nagyon jó lett. :)) Örülök,hogy sok kivágott jelenetet beletszik majd a DVD-be vagy DVD-re :D Bár a rajongók biztos örülnének egy vágatlan változatnak is :) Személy szerint én :)

    VálaszTörlés