2014. november 1., szombat

Érdekességek a Kiválasztott 1. rész produkciós jegyzetéből

Ma került elő a mozikban hamarosan látható film nagyon részletes, 73 oldalas produkciós jegyzete. Az anyag bárki számára elérhető és letölthető INNEN, mivel azonban nagyon részletes, ezért én a következőképpen fogom tárgyalni: most egy rövid összefoglalót hozok abból, mi is található az anyagban, és kibogarászok néhány érdekességet, a jövő hét elejére holnapra pedig lefordítok néhány, az anyagban szereplő idézetet a szereplőktől karaktereikkel kapcsolatban. 

Azonban, ha bárki kedvet érez hozzá és van ideje rá, hogy a kimaradó részletekből izgalmas dolgokat fordítson, az tegye meg, és ha szeretné viszont látni az oldalon, az küldje el a szokásos hungergames@mailbox.hu címre. Ezzel együtt - bár tényleg nem szeretnék senkit megbántani - csak akkor teszek ki fordítást, ha az elég igényes (gördülékenyek a mondatok, olvasmányos az anyag és nincs benne durva félrefordítás).

Na, de akkor nézzük az anyag részleteit és érdekességeit:
  • A film időtartama 123 perc! Immáron hivatalosan.
  • Rögtön az anyag első oldalán olvashatóak a sorozat hivatalos web- és közösségi oldalinak címei.
  • Vezetőnk a Fecsegőposzáta - Történet összefoglaló (2 oldalas, szerintem fordításra érdemes, bár lesz, amit már én is hozok belőle)
  • 13. körzet kontra Kapitólium
  • Ki kicsoda: Visszatérő karakterek (részletes karakterleírások a szereplők megjegyzéseivel)
  • Ki kicsoda: 13. körzet (szintén, mint feljebb)
  • Panem eddig nem látott részei: Tervek
  • Változik a divat: Smink és jelmezek
  • Zene (eddig szerintem bármelyik részt érdemes lenne lefordítani)
  • A stábtagokról - a szereplők, majd a film készítőinek részletes bemutatása és életrajza
  • Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott, 1. rész teljes stáblistája (mondjuk ez az anyag teljes második fele)
  • A végefőcím alatt a Bitódal (Suzanne Collins, Jeremiah Caleb Fraites és Wesley Schultz szerzeménye) és Lorde Yellow Flicker Beat száma lesz hallható - ebben a sorrendben volt írva, remélem, így is marad. ;)

10 megjegyzés:

  1. Ha tényleg a bitó lesz a végén az első, annak nagyon örülnék. Úgy tudom elképzelni, mint a Frozen-ben a Let It Go-t, két verzió lesz belőle. Egy amit a szereplők énekelnek, egy pedig átdolgozás, amit csak a stáblista alatt hallunk.
    Erre a 123 percre is kíváncsi leszek, kb. 20 perccel kevesebb, mint az első két részben. Üresjáratra így nem nagyon lesz idő. Nem mintha az eddigiekben lett volna, de azokban sokkal hullámzóbb volt a történet lefutása. Itt nem lesz egy órás felvezetés, hanem rögtön az események sűrűjében találhatjuk magunkat.

    VálaszTörlés
  2. Hm, most, hogy átolvastam az egészet, már nem vagyok olyan biztos benne, hogy ott lesz a végén is A bitó. A stáblistán az összes dalt felsorolják, ami magában a filmben van, és ami csak a stáblista alatt van. Az első résznél pl. ott van a Deep in the Meadow, vagy a Horn of Plenty is, amik csak a film közben hallhatóak. Ha a dokumentum másik részéből van az infó, akkor persze nem szóltam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyugivan.
      71. oldalt nézd!

      A kintiek amúgy valamiféle "meglepetést" is rebesgetnek az egész legvégén, mondjuk én arra nem találtam utalást, nem tudom, honnan veszik, de én meg nem olvastam végig betűről betűre az anyagot. Mondjuk a legújabb logóra lehet következtetni, ha a tavalyi nyomvonalon haladunk, mert nagyobb kreativitást nem nézek ki a Lionsgate-ből.

      Törlés
    2. Nem voltam egyértelmű. Azt írtad, hogy a végefőcím alatt lesz hallható a Bitódal. Ez szerintem egyáltalán nem egyértelmű. Az, hogy felsorolják a stáblista végén a daloknál (71. oldal), az egy dolog. Az összes dal ott van, amely a film közben, VAGY után elhangzik.

      Törlés
    3. 2 dal van felsorolva a stáblista után. Nekem ez egyértelművé teszi, mert a stáblista alatt ennyi szokott menni. Vagy három. Mivel nem 12 dal van ideszórva, csak ez a kettő, és a Yellow Flicker Beatről eddig is tudtuk, hogy itt lesz hallható, én ebből következtetek. Lehet, hibásan. De szerintem nem logikátlanul :)

      Törlés
    4. Nem biztos, hogy ez a végleges stáblista, könnyen el tudom képzelni, hogy módosulni fog. Azért remélem, neked lesz igazad. :)

      Törlés
  3. Ez most lehet h hülye kérdés lesz,de ebben a 123 percben benne van a stáblista illetve az egyéb dolgok?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, benne van.
      Olyan 1 óra 50 perc tiszta játékidőre lehet számítani nagyságrendileg így.

      Törlés
  4. Tényleg neked van igazad, Ancsi. Abban a cikkben, amiben a dalról beszélnek, megemlítik, hogy beteszik a stáblista alá is.

    VálaszTörlés