2014. május 10., szombat

Jennifer Lawrence nem tehet róla - Marie Claire interjú, 1. rész

Oké, kiteszem, mielőtt a bulvár verziót találjátok meg.

A Marie Claire júniusi számának címlapján látható, így egy hosszabb cikk, interjú is készült Jennifer Lawrence-szel. Gondolkodtam, mi legyen a sorsa, de egyrészről a múltkor egy teljes Jena Malonét is lefordítottam (nem érdekelte aztán a kutyát sem, de én legalább megpróbáltam), ráadásul Jennifer Lawrence interjúnk sem igazán volt mostanság, éstovábbá végülis ő itt főszereplő, szóval érdemes rá odafigyelni. A cikk egyébként azért is izgalmas, mert iszonyú jó, kötetlen a stílusa, nagyon átjön belőle Jen egyénisége, és olyan dolgokról is beszél, amiről korábban nem. Például a Nicolas Hoult-tal való kapcsolatáró. Izgi!! A cikk hosszúságára tekintettel azonban több (valószínűleg két) részletben kapjátok a fordítást.

[Kulisszatitok: Van annak némi bája, amikor az eredeti forrásról leszedik a teljes szöveget és helyette - egyik pillanatról a másikra megjelenik egy rövid összefoglaló. Szerencsétekre az egyik rajongói oldal teljes hosszában leközölte a cikket, amit aztán megmentettem, így nem maradunk le a végéről sem. Még jó, mert épp elkezdtem élvezni a fordítást :)]


A vörösszőnyeges fotókirálynő, a cenzúrázatlan megjegyzések megbízható forrása, és a tökéletesen pasis csaj, Jennifer Lawrence aztán a lehető legtávolabb áll attól, hogy ragaszkodjon bizonyos forgatókönyvekhez. Bár lehet, hogy az X-Men-ben az alakváltó Rejtély szerepét alakítja, a képernyőn túl ő is olyan, mint bárki más. És nem is akarjuk, hogy ez másképp legyen.

- Terhes vagyok - mondja Jennifer Lawrence pókerarccal, miközben egy pohár vörösbort szürcsölget. Aztán, amikor látja, hogy szemeim elkerekednek, határozottan megrázza a fejét. - Nem is igaz! Épp ellenkezőleg...

A Mandarin Oriental Hotel üres bárjában ücsörgünk Atlantában, nem messze onnan, ahol Jennifer Lawrence forgatja a novemberben megjelenő Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott, 1. részét és a 2015. novemberében megjelenő 2. részét, amelyben Jennifer az íjászkodásban kiváló Katniss Everdeen szerepét alakítja. Rendelkezésre álló időnk épp a végéhez ér, és már épp valami szaftos pletykára vártam cserébe, amiért megígértem, hogy nem írom le a karrierje végére vonatkozó megjegyzéseit.


Az "épp ellenkezőleg"-et a színésznő úgy érti, hogy épp azok a napok vannak, ami kicsit túlságosan is szabadszájú lehet, mégis attól a lánytól származik, aki az idei SAG Awards vörösszőnyegén a "hónalj vagina" veszélyeire hívta fel a világ figyelmét Dior csúcsdivatú ruhájában. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy Lawrence-t igazából olyan kellemetlenségek miatt szoktuk hallani vulgárisan kifakadni, mint az olyan rajongók, akik félbeszakítják evés közben, az Anne Hatheway online gyűlölői csoportja és igen, a paparazzik.


Lawrence haja rövid, mézszínű és szélfútta. Szürke Topshop-os pulóvert visel, J Brand farmert és fekete velúr csizmát. Fekete bőrtáskáját "Tom Fordy-tól kaptam ajándékba", trillázza. Ebben többek között a következők találhatóak: fogamzásgátlójának betegtájékoztatója, egy számítógép töltő, egy üveg Chloé parfüm, amelyet egy barátjától kapott és egyedi monogrammal készült Katpiss Neverclean névre, és egy kevés ajakbalzsam, amelyből nagylelkűen nekem is kínál.

Lawrence arról híres, hogy minden lány őt szeretné örök legjobb barátnőjének, és ennek megvan a maga oka: ő a legkedvesebb, legvagányabb, legtalpraesettebb és legvidámabb szupersztár, akivel az ember reméli, hogy valaha is találkozik. A 23 éves Oscar-díjas színésznőnek azonban szája is van, és nemigen cenzúrázza, mi is jön ki rajta. Eddig ez a kezére játszott. Ám időnként, amikor a Hold állása olyan, mint most, akkor odafigyel.
- Nem tudod milyen, amikor el kell érned, hogy ne sírj, amikor ovulálsz. - magyarázza. - Fogalmad sincs milyen! Milyen nehéz lesz majd végignézni, amikor a lányom hazajön a suliból, és sír a havibaja miatt, és nem mondhatom majd neki, hogy "Á, csak igyál egy pohár bort! Az majd rendbetesz!"

Ám mindezek előtt még promóznia kell egy filmet. Az X-Men: Az eljövendő múlt napjai a mutáns-szuperhősös sorozat legújabb darabja, amelyben Lawrence Raven Darkholme-ként vagy másképp Rejtélyként tér vissza, a csöndes alakváltó szerepében, akinek természetes bőrszíne az élénk, pikkelyes égszínkék. Lawrence rövid ám rendkívüli karrierjének egyik hatalmas iróniája - amely során játszott már könyörtelenül elszánt fiatal női főszereplőt egy szedett-vedett független filmben (Hallgatás törvénye), szerepelt komoly drámában (Napos Oldal, Amerikai Botrány) és kasszasiker sorozatokban is, mint az Éhezők Viadala - hogy valahogy ez az elvileg szuperhős a leggyengébb karaktere. Ez, ígéri, megváltozik majd az új részben.
- [Rejtély] Az X-Men: Az elsőkben még bizonytalan, arra vágyik, hogy olyasmi legyen, ami valójában nem is. - magyarázza Lawrence. - Ám az új részben azóta évek teltek el. Saját ügynöke van és büszke arra, ami, és igen, immáron nem lesz olyan szerencsétlen.


A kérdésre, hogy van-e bármi közös közte és karaktere között, a színésznő összevonja szemöldökét. Ez egy sablonos kérdés, Lawrence pedig nem egy sablonos híresség. Látszik, hogy fáj neki a kérdés, de azért összeszedi magát és egy tisztességes válasszal rukkol elő:
- Határozottan meg tudok érteni minden tizenévest, aki azt kívánja, bárcsak más lehetne, mint ami. Ez határozottan igazinak hangzott, ugye...? - aztán horkant egyet, és hozzáteszi. - És azt hiszem, meg tudom érteni, milyen érzés lehet, amikor valaki odáig van Nicholas Hoult-ért.

Lawrence-nek van egy íratlan szabálya, miszerint sohase beszél három éve tartó kapcsolatáró Nicholas Hoult-tal, aki Hank McCoy/Bestia szerepét alakítja. Ami rendben is lenne, ha Jennifer az a fajta ember lenne, aki tartja magát a szabályokhoz. Hoult az ő negyedik vagy ötödik tartós kapcsolata, Huck, John és Michael után, és még volt talán valaki, akinek a neve már elhalványult a fejében és nyilván meghasad majd a szíve, amiért ezt olvassa egy országos magazinban. Megkérdem Jennifert, mi tetszik neki benne.
- A tekintet messzire elér. - mondja. - És senki nem tud ellenállni egy szép arcnak. Szerencsére az nekem is van.

Valóban, szép arca van. De ööö, most mi van??

- Óóó, nem, úgy értem a barátomnak! Nem a saját arcomra gondoltam! Úgy értettem, olyasvalakivel járok együtt, akinek szép arca van. - A színésznő fintorog, nem kétséges, hogy látja maga előtt, amint az általa mondottak futótűzként terjednek szerte a világon: "Jennifer Lawrence: Szép arcom van!"

Egyébként a tekintet nem minden, teszi hozzá Lawrence:
- A humorérzék és az intelligencia a lényeg. Szeretem az egyedülálló elméket. Az olyan embereket, akik önmaguk maradnak.

Egy hosszútávú kapcsolat fenntartása jelent némi kihívást, ismeri be.
- Nehéz, amikor mindketten dolgoztok. Fontos az is, hogy az ember megtartsa egyéniségét, amikor együtt jár valakivel, és tartsa meg a saját életét is. - Ahelyett, hogy rendszeresen Skype-olnának, azt mondja: - Megegyeztünk abban, hogy ha nagyon elfoglaltak vagyunk, akkor nem foglalkozunk a másikkal. Nem teljesen, de egyikünk sem őrül meg, ha a másik nem jelentkezik SMS-ben vagy telefonon. Az életünk nagyon pörgős. Az ember nyilván tudja, mit csinál a másik és megbízik benne. Olyan fiatalok vagyunk, és majdnem olyan, mintha egy városban élnénk, akkor mi történne másként? Együtt élnénk. Így legalább mindketten egy csónakban evezünk: élhetjük saját életünket abban a tudatban, hogy ott vagyunk egymásnak. De miért is beszélek én a kapcsolatomról? Jézus...

Tekintve, hogy az ő és Hoult kapcsolata az X-Men forgatásán lángolt fel, majd hagyott alább, nem tudom megállni, hogy meg ne kérdezzem, mutáns szerelmese nem, hogy úgy mondjam, indul-e be, amikor Lawrence [mindössze] abban a durva kék sminkben játszik?
- Haha - nevet, és rám mutat a mutatóujjával. - Erre most nem válaszolnék. - Aztán ördögire vált az arckifejezése. - Azt mondanám - enyhül meg mégis - hogy elég nehéz elmagyarázni a testfestőknek [mi történt], amikor az ember visszajön az ebédszünetről...

Nyilvánvaló, hogy Jennifer Lawrence nem tehet erről. Vagy még valószínűbb, hogy nem is akar. Valóban ez a lendület, ami azt eredményezi,  hogy ami a szívén, az a száján, vagyis megbízik saját ösztöneiben, amik legtöbbünket arra ösztönöznek, hogy maradjunk a biztonságos sárga vonal mögött - ez az, ami táplálja az ő művészetét, és ami olyan vonzóvá teszi őt a képernyőn.

Azt mondják, a gravitáció törvényeit nem lehet kijátszani, így aztán egyfajta J-Law hatás is elindult, legalábbis az interneten. És ennek valószínűleg most van itt az ideje, mondja Lawrence.
- Senkit nem marad örökké népszerű. - indokolja. - Ezt soha nem hittem volna világéletemben. Az emberek lassan rosszul lesznek tőlem. Mindenütt az én képeim, mindenütt a velem készített interjúk, hogy milyen idegesítően viselkedek a vörös szőnyegen és tényleg nagyon túlpörgök, valószínűleg, mert addigra már ittam, és nem tudom kihagyni, hogy beugorjak valaki elé a képbe, ha megfelelőnek látszik az alkalom. Bár ez olyasvalami, amit mindig is mondok magamnak: "Kibaszottul le kell higgadnod. Nem akarsz állandóan GIF-eken szerepelni."


Folyt. köv. hamarosan!

Forrás: MarieClaire

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jó az interjú! :D
    Elképesztő egyedi a stílusa, az biztos.

    VálaszTörlés
  2. :D néhol nagyot nevettem, Jen hozta a formáját

    VálaszTörlés
  3. Hehe, ez szórakoztató volt. :D Bírom, hogy van önkritikája is, a többi jó tulajdonsága mellett.

    VálaszTörlés
  4. "Jennifer Lawrence: Szép arcom van" ennél a résznél annyira nevettem hogy anya bejött hogy megkérdezze jól vagyok-e... :DD várom a folytatást...

    VálaszTörlés