2014. május 16., péntek

Filmkészítők kerekasztala: interjú a Kiválasztott 1. részének készítéséről - 1. rész

Egy iszonyatosan izgalmasnak tűnő interjú jelent meg a Kiválasztott, 1. részének készítéséről. A cikk elég hosszú, ezért a múlt heti Jennifer Lawrence interjúhoz hasonlóan ezt is két részletben olvashatjátok!

Peter Craig (forgatókönyvíró), Nina Jacobson (producer) és Francis Lawrence (rendező)

- Van kilátás valami szusszanásra a közeljövőben? - kérdezi Jennifer Lawrence jóízű nevetéssel alig másodpercekkel a "Vége!" felkiáltás után az Éhezők Viadala: A Kiválasztott, 1. részének forgatásán. Francis Lawrence rendező hevesen bólogat, majd ravasz mosollyal így szól: - Kizárt. 
A forgatás 77. napján járunk, épp a 152 napos sorozat közepén, amelynek végén a stábtagok Párizsba, majd Berlinbe utaznak, így egy rövid pihenő a felvételek között túlságosan elnyújtaná ezt. 

Üdvözöljük Panemben, a Nagy Mészárlást követő zavargások során. A felvételek Atlantában egy 33 hektáros stúdió 10 termében zajlanak. Hogy pontosan hol? A vidéki helyszín szigorúan titkos, és ahhoz, hogy bárki a telekre léphessen, be kell mondania a jelszót a biztonsági őröknek. Hogy lényegében mi is történik a Kiválasztott, 1. részének forgatásán, az maradjon... na jó, most megtudhatod.

A nagyszabású sorozat első két filmjével ellentétben ez a film többnyire a föld alatt játszódik. Sok helyszín árnyékos, némelyik klausztrofóbiát okoz. Az egyik hangárban nedves, piszkos alagutak vészjósló hálózata - amely épp olyan széles csak, hogy egy ember guggolva éppen elfér benne, - tekereg 4 és fél kilométeren át. Bizonyos értelemben olyan, mintha egy újabb kegyetlen Éhezők Viadala aréna lenne.

Alig száz méterrel odébb egy közel 20 méter magas lépcső tornyosul, ahol a 13. körzet több száz lakója - köztük Gale, Katniss és húga Prim - menekül majd a Kapitólium támadása elől. Kinn a telek alsóbb részein egy kosárpályánál is nagyobb kráter található, tele lógó acélbeton elemekkel, amelyek egy utolsó érintésre várnak. Több teherautónyi kavicsot és zúzott betont szállítottak ide, hogy valami alapját képezzék általuk. Holnap több ezer szál frissen vágott rózsát szórnak szét a romok tetején, amelyekkel természetesen Snow elnök üzenetét jelképezik. 

Két monitor fölött görnyedve, könyékig felhajtott pamutingében és pár napos borostájával az arcán Francis Lawrence rendező természetes magabiztossággal vezényli a felvételeket. Ő egy rendkívül nyugodt rendező, aki bizonyos napokon a Kiválasztott 1. része és a sorozat befejező része között navigál. Soha nem okoz neki gondot, hogy csapatával elég magasra tette fel a lécet. Az Éhezők Viadala: Futótűz - amelyet világszerte nagyon szerettek a sorozat rajongói - Észak-Amerika legnagyobb bevételt hozó filmje lett.

A közelben Peter Craig forgatókönyvíró - térdén egy folyamatosan működő laptoppal - jegyzeteket készít a forgatókönyvhöz és tanácsokkal látja el a rendezőt, miközben zajlanak az események. Amikor a Cressida szerepében látható színésznő, Natalie Dormer jól megfogalmaz egy sort a Kapitólium ravaszságával kapcsolatban, az író és a rendező felemelt hüvelykujjukkal fejezik ki tetszésüket. Craig Danny Strong-tól vette át a stafétabotot, aki a forgatókönyv korábbi verziót készítette, ám más írói kötelezettségei miatt a munkát végül nem tudta befejezni. A film készítőinek három fős csapatát Nina Jacobson egészíti ki, aki nagyot kortyol a "13. körzet sürgősségi víz fejadag" feliratú flakonból. Világos, hogy ők itt mindannyian kizárják a külvilágot az elkövetkező hónapok során.

- Szerencsére mindannyian nagyon jól szórakozunk - mondja Francis Lawrence, aki az egyik szünetben a TNGHT nevű DJ/producer egyik számát küldi át Josh Hutchersonnak az iPhone-járól. (A fiatalabb stábtagok nagy lelkesedéssel ugrálják körül az egyfajta apa-figuraként is funkcionáló Francis Lawrence-t a felvételek közötti szünetekben.) - De nyitottak és őszinték is vagyunk. Így sokkal könnyebb az együttműködés.

Egyik reggel a munka megkezdése előtt ültem le, hogy végigtárgyaljunk mindent a legújabb szereplőktől a megdöbbentő kapitóliumi mentőakcióig. És hogy mi a helyzet azzal kapcsolatban, hogy a Kiválasztott című utolsó kötetet hol vágták két részre? Erről is lesz majd szó.

"Érzelmileg Katniss úgy érzi, elárulták. Idegen egy különös világban.
- Francis Lawrence, rendező.

Két hatalmas filmet forgattok egyidejűleg. Mi jelenti a legnagyobb kihívást ebben - már a hosszú munkanapok mellett?
Francis Lawrence: Mivel ilyen nagy mennyiségű munkáról van szó, egyszerre nagyon sok mindenre kell odafigyelnünk, mind  az előkészületek, mind a forgatás, mind a vágás során. Ó, és még helyszínt is keresünk - szóval mindez egyszerre történik és három különböző országban. Vannak ugyan kisebb átfedések, de azért úgy igyekeztünk, hogy először a Kiválasztott 1. részét forgassuk, és úgy három hete váltottunk a Kiválasztott 2-re.

Hasznos lehet, hogy ezáltal elejétől a végéig átlátjátok a történetet, azzal szemben, ha mondjuk egy év különbséggel forgatnátok a két filmet.
Nina Jacobson: Azért az nagy előny, hogy mégiscsak egy könyvről van szó, és azáltal, hogy egyszerre készítjük el az egészet, így képesek vagyunk megállapítani, hogy a karakterek hol vannak ahhoz képest, ahol lenniük kellene. Különösen sokat változik a történet során Katniss, Peeta és Gale is.

Beszéljünk Katnissről. A Futótűz utolsó jelenetéből nehéz kiolvasni az érzelmi állapotát. Hol tart ő most?
Francis Lawrence: A Futótűz elején jövünk rá először, milyen hatással is van Katniss életére a poszttraumatikus stressz. Amikor belekezdünk majd a Kiválasztottba, ez csak fokozódik. Pánikrohamai vannak, nem tud aludni. Kis híja van csak, hogy szét nem csúszik teljesen. Ehhez adódik, hogy mostanra tényleg senkiben nem bízik meg. Úgy érzi, Haymitch és Plutarch elárulták. És elveszettnek érzi magát Peeta nélkül. Szóval nagyon-nagyon sérülékeny és nagyon-nagyon dühös.

Katniss ugyanakkor a mi narrátorunk is, így mindent ezen érzelmeken keresztül látunk mi is. 
Peter Craig: A Kiválasztott a sorozatnak az a kötete, amely leginkább bemutatja Katniss belső világát, mégis sokkal többet látunk Panemből és abból a világból is, amely Katnisst körülveszi. A szó szoros értelmében (és képletesen) nem látja, hogy ez történik, de mindenki rá vár és reméli, hogy életben van. Hiszik, hogy a lány képes megváltoztatni ezt a világot. Ez egyrészt szorongást kelt, másrészt felvillanyozza Katnisst, hogy az emberek mögé állnak, amikor megpróbálja megérteni, mi is zajlik, és új hovatartozás tudatát az arénán kívülre viszi. Ez volt íróként a legizgalmasabb számomra. Suzanne [Collins] megteremtette ezt az igazán összetett karaktert, aki mégiscsak egy fiatal nő - most azonban a világának összes terhe a vállán pihen.

Ezáltal, hogy Katnissen ekkora a nyomás, hogy meg kell mentenie az emberiséget, a Kiválasztott egy egészen más szintre emelkedik.
Francis Lawrence: Igen, a tét mindvégig magas a történet során, a Kiválasztott 1. részben azonban az egész világ kitárul. A Viadal véget ért, az elnyomás fenyegetése azonban egész Panemet áthatja. Teljesen új helyszíneket láthatunk majd hatalmas akciójelenetekkel, ahogyan a felkelés egyre terjed. Ez tényleg nagyszabású film lesz.

Új karaktereket is megismerünk, mint például Alma Coint, a 13. körzet vezetőjét. Mit kell róla tudnunk?
Francis Lawrence: Coin egyedülálló elképzelése, hogy egy hatalmas lázadás során egyesítse a körzetek lakóit, nem kis vállalkozás, különösen, hogy a körzetek nagy részének fogalma sincs arról, hogy a 13. körzet még mindig létezik. Coin Katnisszel való kapcsolata is igen bonyolult, mert Katniss ezen a ponton mindenkivel szemben bizalmatlan. Julianne Moore csodálatos munkát végzett Coin elnök karakterének megformálásában.

Peter Craig: [Julianne Moore] olyan intelligenciával és melegséggel ábrázolja Coint, hogy bárki szívesen lenne hű az általa megformált karakterhez.

Ti - a szereplőgárda és a stábtagok - már hosszú ideje együtt dolgoztok. Aggódtatok amiatt, hogy a legújabb szereplők majd nem fognak beilleszkedni?
Francis Lawrence: Haha. A Futótűz készítésének kezdetén én is új fiú voltam a csapatban. De Jennel, Josh-sal, Liammel és a többi sráccal könnyű megtalálni a közös hangot. Amikor azonban szereplőket válogatunk, azt is mérlegeljük, hogy "Vajon ezek az új emberek kijönnek majd a többiekkel?" Sok időt töltünk együtt, és érdekes látni, mindenki milyen közel kerül a másikhoz.
Forrás: TheHungerGamesExclusive

Folytatása hamarosan - reményeim szerint már holnap!

9 megjegyzés:

  1. Köszi Ancsi a fordítást. Várom a folytatást!:)

    VálaszTörlés
  2. Köszi Ancsi *.*

    VálaszTörlés
  3. Köszi a fordítást, végre egy olyan interjú, ami tele van új infókkal :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is azon filóztam, hogy ezeket a kérdéseket tuti nem újságíró állította össze, hanem a Lionsgate embere maguknak, mert tényleg tartalmas a dolog.
      Mondjuk ők tudják is, mit lehet kérdezni, mire kapnak választ és mire nem.
      Holnap jön is a második rész.

      Törlés
  4. Köszönjük a fordítást! :)

    VálaszTörlés
  5. Köszi a fordítást...!! :))

    VálaszTörlés
  6. Örömmel :)
    Nagyon hálásak vagytok ma ;)

    VálaszTörlés
  7. Ilyen cikk és fordítás után nem is csoda, köszönjük !!! :) ~ Dom

    VálaszTörlés