2014. május 17., szombat

Filmkészítők kerekasztala: A Kiválasztott első részének készítéséről, 2. rész

A tegnapi cikk folytatása! Egyre izgibb kérdésekkel!

Peter Craig (forgatókönyvíró), Nina Jacobson (producer) és Francis Lawrence (rendező)

Effie Trinket nem szerepel sokat a Kiválasztott könyvváltozatában, azonban...
Nina Jacobson: Effie vissza fog térni! A könyvben gyakorlatilag Fulvia helyettesíti őt. De hogyan is helyettesíthetné bárki is Elizabeth Banks Effie Trinket-ét ezekben a filmekben? Amikor Suzanne Collins megnézte a Futótűz filmváltozatát, az egyik legelső dolog, amit mondott, hogy "Kizárt, hogy Effie Trinket ne legyen benne a Kiválasztott filmekben". Effie egyfajta melegséget, könnyedséget kölcsönöz ezeknek az egyénként sötét történeteknek. Olyan lesz ebben a filmben, mint a partra vetett hal, a rajongók pedig imádni fogják, hogy hogyan illeszkedik be a 13. körzet világába. Effie-t az teszi érdekessé, hogy ő nem akar majd ott lenni. Plutarch-kal ellentétben ő nem akar részt venni a forradalomban. Őt meg kell győzni, hogy segítsen, ő pedig személyes és nem pedig politikai okokból segít majd.

Plutarch és Effie érdekes egykori kapitóliumi lakosok. 
Francis Lawrence: Nem mindenki rossz, aki a Kapitóliumban nő fel. Phil[ip Seymour Hoffman] ebben a filmben mutatja majd meg, ki is Plutarch valójában, nagyszerű ebben a filmben, nagyon jól megfogja Plutarch humorérzékét és politikai manővereit.

"Azok a pillanatok, amikor kiderül, mitől az Katniss, aki, és hogy ki is egyáltalán, igazán hátborzongatóak számomra."
- Nina Jacobson


Egyes pletykák szerint Philip Seymour Hoffman le nem forgatott jeleneteit számítógépes animáció segítségével készítitek majd el.
Francis Lawrence: Munkájának nagy részével végeztünk. Azt hiszem, olyan 8-10 napnyi forgatása maradhatott a menetrendünk szerint. Ezen jelenetek legtöbbjében Philnek nem volt szövege. Bele fogjuk őt tenni ezekbe a jelenetekbe, de valódi felvételeket használunk majd fel hozzá. Nem fogunk belőle digitális vagy bármilyen robotverziót készíteni.

Nina Jacobson: Azokat a jeleneteket, amelyekben szövege is volt, át kellett írnunk, és nem kérdéses, hogy ezen jelenetek felvétele nagyon fájdalmas nélküle. Plutarch egyes mondatait Effie vagy Haymitch szájába adhatjuk, de csak akkor, ha az nem változtatja meg a jelenet eredeti mondanivalóját. 

Ha már Haymitchnél tartunk, a férfi elárulta Katnisst a Futótűzben. Milyen hatással van ez kettejük kapcsolatára?
Peter Craig: Haymitch és Katniss karaktere között nagyszerű a dinamika, mert a film elején valóban elég döcögős [kettejük kapcsolata], végső soron azonban egyfajta apa-lánya kapcsolat van közöttük. Mindvégig imádtam a kettejük közt zajló jelenetek írását.

Nina, mesélj nekünk a film azon jelenetéről, amit legjobban vársz, hogy lássanak az emberek. 
Nina Jacobson: Amikor Katniss a 8. körzetbe utazik, és azt mondja: "Ha mi elégünk, Ti is velünk pusztultok!" Ekkor látja először, mekkora hatással van az emberekre. Azok a pillanatok, amikor kiderül, mitől az Katniss, aki, és hogy ki is egyáltalán, igazán hátborzongatóak számomra. Ó, és nagyon izgatott vagyok amiatt, ahogyan a Bitó-dalt ez a két ember képernyőre álmodta: Francis és Peter hihetetlen módját találta meg annak, hogy ez a dal egy nagyszerű film igazán erőteljes momentumává válhasson.

Meséljetek akkor erről az együttműködési folyamatról. Peter, Te a forgatás 77 napjából 70-en jelen voltál. 
Peter Craig: Senki mással nem vagyok hajlandó dolgozni a jövőben. Mindannyian megbízunk egymásban és soha nem dolgoztam még olyan csapatban, ahol ilyen sok okos ember van, mint itt, és ez sokat elmond. Francis és Nina olyan nagyszerűen rávilágítanak a karakterek legapróbb sajátosságaira is - és mindegy, hogy mi zajlik egy jelenetben és hogy az mennyire akciódús, mindig a karakterek állnak a középpontban. Eljutottunk arra a pontra, amikor mindannyian tudjuk, mire gondol a másik - még Suzanne-nal is.

Francis Lawrence: Peter a Kiválasztott 1. és 2. részének forgatókönyvén is dolgozott. Mindannyian úgy éreztük, hogy nagyszerű lenne, ha kijönne és itt lenne a forgatáson, hogy folyamatosan együtt dolgozhassunk a próbák alkalmával, és egyre jobban felépítenénk a történetet. Együtt utazunk haza, és hétvégenként átbeszéljük, mi következik majd jövő héten, és kisebb változtatásokat eszközölünk. Folyamatosan dolgozunk valamin.

"Mindegy, hogy mi zajlik egy jelenetben és hogy az mennyire akciódús, mindig a karakterek állnak a középpontban." 
- Peter Craig

Peter, íróként mit tudsz hozzátenni egy könyv-film adaptációhoz?
Peter Craig: A regény tiszteletét és a regény forgatókönyvvé való adaptálásának folyamatát. Adaptáltam már néhány saját regényemet is, és tudom, mennyire különböznek egy forgatókönyvtől. Suzanne-nal együtt mindketten nagy tisztelettel fordultunk a folyamat felé.

Mi jelentette a legnagyobb nehézséget a könyvről képernyőre való adaptálás során?
Peter Craig: Amint már mondtam, nagyon sok benne a belső utazás. Az ember nem készíthet filmet olyan szűklátókörűen, amilyenné Katniss válik a könyv bizonyos részein. De ez lehetőségeket biztosított számunkra és nem hátrányt jelentett. De még mindig nagyon Katniss-központúak maradtunk, és még mindig ő a film mozgatórugója, de ami az izgalmas, hogy néha megtörjük az ő ívét azzal, hogy megmutatjuk, mi történik az adott időben Panem-szerte. És párhuzamokat mutatunk majd be más körzetekből. Suzanne nagyon segítőkész volt abban, hogy megfelelő pillanatokat hozzunk létre vagy olyanokat dolgozzunk ki, amelyeket csak egy-két mondatban említ a könyv. 

Francis Lawrence: Van egy szerkezete annak, ahogy Suzanne megalkotta ezeket a könyveket, amely segít abban, hogy két részre osszuk a történetet. Mert meg kellett mutatni még jobban a világot a Kiválasztottban, és így ki tudtuk dolgozni mindkét történetet, ami nagyon izgalmas.

Nyilvánvalóan mindannyian tudni szeretnénk, hol vágjátok szét a könyvet. Kaphatunk valami utalást erre legalább?
Peter Craig: A könyv első fele egyértelműen arról szól, hogy megpróbálják Peetát megmenteni. Érzelmileg Katniss úgy érzi, elárulták. Idegen egy különös világban. Tudja, hogy az emberek azt várják, hogy elhozza a változást, amikor rájön, hogy nem teheti meg, hogy ölbetett kézzel ül és nem tesz semmit. Snow túl messzire ment. Túl sok minden történt már és Katniss rájön, szerettei veszélyben vannak. Ő pedig bármit megtesz, hogy biztonságban tudja őket.
Forrás: TheHungerGamesExclusive

13 megjegyzés:

  1. Fantasztikus cikk! Nagyon jó az oldal! :) Köszönjük a fordítást! ;)

    VálaszTörlés
  2. Köszi a fordítást! :)

    Fogadni mernék, hogy valahol ott lesz vége az első résznek, miután Katniss felkel a Peetával való első találkozás után. Vagy, ha nagy függővéget akarnak, akkor, SPOILER akkor lesz vége a filmnek mikor fojtogatni kezdi.

    " de ami az izgalmas, hogy néha megtörjük az ő ívét azzal, hogy megmutatjuk, mi történik az adott időben Panem-szerte. És párhuzamokat mutatunk majd be más körzetekből." — na erre a részre kíváncsi vagyok. :) Az első és második filmnél is élveztem, mikor "háttérjelenetek" voltak.

    VálaszTörlés
  3. Nem szeretem mikor nagyban eltérnek a könyvben leírtaktól. De ez, hogy Effie szerepét ennyire kibővítették, majd kiugrok a bőrömből!:D Személy szerint én nagyon hiányoltam őt a könyvből.
    A legvégén azt hittem kapunk kicsit konkrétabb választ a kettévágással kapcsolatban, de ezek szerint annyi biztos, hogy a mentőakció még az 1. részben lesz. Köszönjük!:) ~ Dom

    VálaszTörlés
  4. Köszi a fordítást! Végre előjött egy olyan interjú is, ami nem csak sablonkérdesekből áll. Szuper volt. :)

    VálaszTörlés
  5. Na akkor ez eldőlt (jó nem 100%, de nagyon valószínű), akkor vágják ketté mikor Peeta visszajön. Köszi a fordítást! :) Ezek szerint láthatjuk majd Peeta kínzását is talán.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Francis Lawrenc már korábban is utalt erre, hogy az első fele Peeta megmentése, a második a bosszú. Hogy cliffhangeres lesz a vége az is tuti, szóval szerintem sem kérdés, sőt, sokan azt gondolják, azért nem a fojtogatós jelenetnél lesz vége, mert az nagyon egyértelmű lenne. De lehet én leszek, aki meglepődik majd a moziban, hát akkor így járok :)

      Törlés
  6. Köszi Ancsi. Nagyon jó lett a fordítás. Örülök, hogy Effie nem lesz elhanyagolva, mert tényleg nincs sok szerepe a könyvben :) Jöhetne egy előzetes. Mondjuk ma :D

    VálaszTörlés
  7. Köszi a fordítàst....örülök , hogy több szerepet szentel a film Effienek !! :D Tetszik az is , hogy belàtást nyerünk Panembe !! :))

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jó kis cikk köszönjük a fordítást :)
    Effienek nagyon örülök hiányoltam én is a könyvben és ez a változtatás nem hiszem, hogy bárkit is "bántana" : )
    Tudom, hogy sok embernek "nem tetszik" úgy a 3. könyv mint az első kettő én mégis szeretem ezt is. Suzanne C. egy olyan könyvel zárta a trilógiát ami valóban valósághű mind érzelmileg (ilyen "játékok" után) mind a háborúra nézve. Azonban a legeslegutolsó oldalakkal én sem vagyok 100%ékig megelégedve. Team Peeta vagyok de remélem, hogy a filmben Gale szebb "befejezést" kap mert ennyit min. megérdemel :) és, ha nem is "kap" egy lányt (mint ahogyan azt az első cikkhez írtátok páran) Katnissel maradjanak barátságban és lássuk, hogy ő is boldogságra talált :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sok mindenben egyetértek. A könyvekben kifejezetten nem szeretem Effie-t, de tény, hogy nem rossz csere Fulvia karaktere helyett az övét kiszélesíteni.Izgalmas lesz látni, miképp veszik rá, hogy a forradalom oldalára álljon, és hogy milyen tényleges szerepet vállal majd Katniss mellett (mert bármennyire is szeretik sokan, azért valljuk be affektáláson kívül nem sok mindent mutatott az első két filmben).

      A 3. kötettel kapcsolatban nekem felemás érzéseim vannak. Gale-pártiként én kifejezetten várom az 1. Kiválasztott filmet, a 2.-nak - félek - már sok aspektusa nem fog tetszeni. De tény, hogy a forgatási képek elég kedvcsinálóak :)

      Törlés
    2. Mivel eddig Galet nagyon elhanyagolták most már "időszerű" lesz őt is tisztességesen szerepeltetni :) Katniss és Gale kapcsolata nem elhanyagolható tényező. A 13. körzetben és a Kapitóliumi harcokban is "csak rá számíthat" (mivel ugye másokban vagy nem bízik vagy megbomlott az elméje és nem beszámítható :) ) és nem adhatnak nekik olyan véget, a Kiválasztott 2-ben, hogy pá-pá és akkor ezzel vége is. Ezt remélem a készítők is érzékelik.

      Törlés
  9. A kettévágással kapcsolatban megint megtudtuk a nagy semmit. :D
    Az eddig is egyértelmű volt, hogy Peeta kiszabadítása még benne lesz az első részben. A fojtogatás túl nagy cliffhanger lenne, remélem nem ott lesz a vége, hanem valamivel később. Meg kell magyarázni, hogy mindez miért történt, mert különben akik nem olvasták a könyvet, egy nagy WTF érzéssel fognak felállni a moziszékből. A tippem továbbra is az, hogy a Dió elleni támadás előtt közvetlenül lesz a vége.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én már beletörődtem, hogy csak a moziban tudom meg, hol ér véget az első rész :P

      Törlés