2015. december 30., szerda

Ilyen volt az utolsó teljes év az oldalon

Hosszasan vívódtam, legyen-e ilyen bejegyzés idén az oldalon vagy sem, hiszen 850 bejegyzést végigbogarászni és kiválogatni közülük a legizgalmasabbat, nem túl egyszerű, de legyen. Úgyis ez az utolsó ilyen - jóeséllyel. Érdekes módon egy jó 100 bejegyzéssel kevesebb került fel idén az oldalra, ami azért furcsa, mert én szinte végig arra emlékszem, hogy folyamatosan csak fordítok. :) Mondjuk tavasszal a DVD megjelenés és az első promóesemények közötti időszak eléggé csöndesre sikeredett. Na szóval nézzük, milyen is volt az idei év - címszavakban.

  • Januárban még 2014-es visszaemlékezős posztokkal nyitottam, még akkor is bőven volt félretett cikkem A Kiválasztott 1. része után. Aki egy 2014-es nosztalgikus nosztalgiavideót is megnézne, az IDE kattintson. Ha találok hasonló 2015-öst, mindenképp megosztom a következő napokban.
  • Hamarosan persze beindult az év, amit számomra az elmúlt három évben az MTV Movie Brawl jelképezett. Miután 2013-ban az év legjobban várt filmje lett a Futótűz, nem éreztem teljesen reálisnak, amikor 2014-ben a legjobb nyolc között vérzett el A Kiválasztott 1. része. Ennek ellenére az is meglepett, amikor idén a sorozat utolsó része ismét az élre tört. A végén a Tűzpróbát győzte le a döntőben, ami remek kis csata volt. Azért a Tűzpróba is jó film lett, és minden győzelem és egyéb ellenére be kell látnunk, hogy egy "hitelesebb" versenyben azért a Csillagok Háborújával nem versenyképes a sorozat.
  • A januárt hagyományosan a DVD várakozás jellemzi még, ami ezúttal is megvolt: bejelentették az USA-beli DVD megjelenésének időpontját, majd előkerült A Kiválasztott 1. rész közel 5 órányi extrájának tartalma.
  • Február elején érkezett a hír, hogy [a minél busásabb haszon reményében] A Kiválasztott 2. részét többféle formátumban is láthatják majd a rajongók világszerte. Bár a film digitális kamerával készült, különböző konverzióknak köszönhetően a világ nagy részén IMAX és 3D formátumban is látható volt. Az már más kérdés, hogy a konverzió végül hagyott némi kívánnivalót maga iránt, de ezt ekkor még nem sejtettük.
  • A DVD várakozás jegyében a stúdió kiadott egy hosszabb törölt jelenetet, amelyben Snow elnök veszi rá Peetát, hogy az ő szócsöve legyen. Mivel azonban ez a jelenet nem közvetlenül Katnissről szól, végül nem került bele a filmbe. Azért mi így utólag is örültünk neki. :) Persze ezen kívül is érkeztek a hónap során a rövidebb, 1-3 perces anyagok a DVD kulisszatitkai közül.
  • Bár kellemesen elcsámcsogtunk a DVD leeső falatkáiból (de jó, hogy ez jövőre még vár ránk az utolsó DVD kapcsán :), azért elég hamar megkaptunk az első falatot A Kiválasztott 2. részéből is. Igaz, az látványilag csak a Kiválasztott 1. rész végén is látott logo teaser volt, amely alá néhány korábbi idézetet kaptunk és egy szlogent is az új filmből: "Fordítsátok fegyvereiteket Snow elnök ellen!"
  • Március végén végül hozzánk is elért a DVD. Nem tudok elmenni amellett a hatalmas fiaskó mellett, ami az extrák fordítása körül történt. Tény és való, hogy a magyar DVD forgalmazó megpróbálta jóvátenni hibáját azzal, hogy kérésre cserélte a hibás lemezt, más kérdés, hogy nekem például nem volt erre időm, energiám (amikor meg lett volna, nem hoztam el a szabadságra a lemezt, hogy intézzem a cserét). Szóval ezen DVD kapcsán mindig vegyes érzéseim lesznek emiatt, mert a lehető legtöbb extrával és a legcsúnyább fordítási hibákkal kaptuk meg a Kiválasztott 1. rész anyagait.
  • Azt hiszem, az év során a következő két hónap, az április és a május volt a mélypont. A Kiválasztott 1. része eddigre lecsengett, a 2. rész promója pedig minden korábbinál később kezdődött el.
  • Az április 1-jei álhírek után (Josh nem szerepel az epilógusban - illetve A Kiválasztott 2. részét is két részletben mutatják be) annak már fele sem volt tréfa, hogy Dubai-ban Éhezők Viadala részleget építenek a helyi Vidámparkban. Erről van még hírem/cikkem, remélem, még a következő április 1. előtt ki tudom tenni. :) Mondjuk annyira nem érzem sürgetőnek, hogy kapkodjak vele.
  • A stáb ugyan idén nem volt ott a Cannes-i filmfesztiválon, de azért némi felhajtás és egy Nővér portré akadt.
  • Ekkortájt kaptuk az első híreket Az Éhezők Viadala színpadi verziójának előkészületeiről. Az első kötet színpadi adaptációját jövő nyáron mutatják be Londonban egy hatalmas, forgatható színpadon 1300 fős közönség előtt. Imádom a színházat és az Éhezők Viadalát is, de valahogy a kettő ötvözetét nem tudom elképzelni.
  • A Kiválasztott 2. rész promója június 1-jén egy új poszterrel (végül aztán ez nem lett mozis poszter...) kezdődött és itt fel is pörögtek az események.
  • Ekkortájt jelentek meg az első jelenetfotók is a filmből, június elején pedig leforgatták az epilógus jelenetsorát is.
  • Alig néhány napot kellett csak várni az első előzetesre. Nagyon ideje volt már.
  • Szintén júniusban történt, hogy a Lionsgate a filmmel a CineEuropa rendezvényére látogatott egy remek showműsorral, ahol kiderült, hogy nyárra újabb attrakcióval készül a stúdió és Katniss piros szerelésben fogja promózni a sorozat befejező epizódját. 
  • Június 30-án megjelent Tim Palen: Fényképek az Éhezők Viadalából című társkiadványa, július 1-jén pedig útjára indult Az Éhezők Viadala vándorkiállítás
  • A július számomra a nyári forróságról Comic Conról szólt. Az erre való hangolódásként megkaptuk az utolsó karakterposzter sorozatot, majd egy új poszter keretein belül azt a bizonyos piros Fecsegőposzáta szerelést. 
  • A Comic Con panelje nagy élmény volt számomra. Bármennyire is pörgős volt, élveztem az egész estés élőközvetítést és az általatok is biztosított remek hangulatot. :) Aztán pedig ezt a propagandavideót kaptuk, hogy valahogy kihúzzuk a következő előzetesig.
  • A Comic Con aztán ismét hetekre előre lekötötte figyelmünket, míg július 23-án megkaptuk a Kiválasztott 2. rész hivatalos mozis előzetesét. Nem voltunk vele elégedetlenek.
  • A kampány nem volt túl egyenletes. A nyár eleji dömping után aztán az augusztus ismét kicsit csöndesebb lett, a stúdió vezetői Twitteres képecskékkel próbálták elérni, hogy ne éhezzünk az utolsó Viadalra várván.
  • Augusztus végén egy akció keretein belül egy Snow elnök bukása bannert kaptunk. 
  • Szeptemberben már sorra érkeztek a filmet ajánló cikkek, majd hónap közepén egy újabb ajánlót kaptunk, amely Primnek állít emléket. Sokan azt mondták, a Lionsgate ezzel próbálta ellensúlyozni, hogy korábban nem építették fel kellőképpen a két testvér kapcsolatának jelentőségét.
  • Szeptember végén megérkezett a sorozat utolsó posztere is, amelyet október elején az első jelenet is követett a filmből. 
  • A hagyományokkal ellentétben ezúttal az utolsó előzetesig sem kellett várni október végéig, az is már hónap elején megjelent.
  • Ezúttal az első TV spot érkezett kicsit később, de október 20-án egy helyett rögtön kettőt is megnézhettünk
  • A promó gőzerővel dübörgött, egymást érték a cikkek, megkaptuk az első videóinterjúkat, minden napra jutott valami izgalmas. Pedig hol volt még a sajtókörút!
  • Számomra nagyon izgalmas volt A Kiválasztott 2. rész produkciós jegyzete, amelynek gyakorlatilag az első 20 oldalát olvashattátok is magyarul. Ehhez persze Bori segítségére is szükségem volt, és még hátra van egy rész, de hamarosan azt is olvashatjátok.
  • A Hivatalos Sajtókörút október 31-én egy rajongói rendezvénnyel indult útjára, amelyet Jen, Josh és Liam kéz- és talplenyomatvétele előzött meg.
  • A november már a premiereket hozta. Végigkövethettétek a berlini világpremiert Live Stream-en, bár én arról csak a képeket hoztam. Ott voltunk lélekben Londonban is, ahonnan élő bejegyzést is készítettem. A párizsi majd a madridi premiert is követtük néhányan. A kínaihoz már nem találtam stream-et, a Los Angeles-ihez pedig a néhány nappal korábban történt terrortámadások miatt végül nem volt.
  • Közben özönlöttek a jelenetfotók (amelyeket összegyűjtve megnézegethettek a Képek-fotók aloldalon), megérkeztek az első kritikák és mi is beszereztük a mozijegyeinket, majd legtöbben már a premier előtti vetítés alkalmával megnéztük a filmet, amelyről idén is kifejthettétek véleményeiteket.
  • Suzanne Collins búcsúüzenete és köszönő levele szívbemarkoló, ugyanakkor nagyon szép volt. Jó kis vége hangulata is lesz tőle az embernek.
  • Alig jelent meg a film, máris láthattuk az első DVD és Blu-Ray borítóterveket. Megjelenési időpontjaink még nincsenek. Ez még a jövő zenéje.
  • A sajtókörút lassan véget ért és főszereplő hármas is búcsút vett egymástól, bár rajongóik biztosak lehetnek abban, hogy ők hárman nem szűnnek meg barátok lenni a továbbiakban sem.
  • A film után útnak indítottam egy fanficet, amely azoknak jelent gyógyírt, akik egy kicsit még szeretnének a történet világában maradni. A - várhatóan április végéig - vasárnaponként megjelenő írásokból megtudhatjuk, miképp szedi össze magát romjaiból Katniss és Peeta és hogyan találják meg az egymáshoz vezető utat. Klassz írás, és bár rengeteget dolgozok vele, látom, Ti is szeretitek, szóval kitartok, érdemes. :)
  • A film megjelenése után néhány olyan cikk is napvilágot látott, amely már konkrétumokra is utal a filmből. Ezek közül nekem a Buzzfeed által közölt cikk volt a kedvencem, amely amilyen hosszú, olyan érdekes is.
  • A december már az utolsó rész lecsengéséről szólt. Próbálom utolérni magam és szépen lassan feldolgozni a még meglévő félretett cikkeket. Ez sokáig elég reménytelen vállalkozásnak tűnt, de néha már szinte látom a végét. :)
  • Elindult egy új rovat is a fanficen kívül, a Légy interaktív! Az első része nagy sikert aratott, remélem, a tavaszig megjelenő további három is hasonló sikernek örvend majd. :)
  • A félretett cikkek feldolgozásaként egy interjú sorozat is napvilágot látott a karácsony előtti időszakban, amely során egy-egy Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth, Josh Hutcherson, Natalie Dormer és Sam Clalfin interjút tettem ki. Nem linkelem őket egyesével, de mindet megtaláljátok, ha az Interjú cimkére kattintotok.
  • Aztán jött a karácsony, a főszereplő hármas szokásaival és rágódtunk kicsit a Hayffie-jelenségen is.
  • Hosszú év volt, tartalmas. Akinek van kedve, ezúttal is lehet interaktív, és írja le bátran, melyik volt a kedvenc 2015-ös Éhezők Viadala pillanata! :)
  • Én pedig köszönöm Nektek, hogy itt voltatok és remélem, egy darabig jövőre is maradtok! Én biztosan itt leszek, a hogyan továbbra pedig a hét vége felé visszatérünk!

9 megjegyzés:

  1. Sok jó pillanatot éltem át az Éhezők viadala kapcsán 2015-ben. Az első előzetest, ha megnézem még ma is borsódzik a hátam, hát még akkor! Nagy kedvenc pillanatom volt csakúgy, mint ez a most futó fanfiction, ami nagyon-nagyon tetszik (bár ez nem egy pillanat csupán)! Viszont ha választani kellene, akkor én azt választanám, amikor elolvastam az e-mailt, hogy jegyeket nyertem a Simple-lel! Nagyon örültem neki, mert még soha nem nyertem semmit, hát még mozijegyet imax-ben, szóval nagy öröm volt!
    Neked melyik volt a kedvenc pillanatod, Ancsi?:))

    VálaszTörlés
  2. Jó volt nosztalgiázni és egy kicsit felelevíteni ,hogy mi is történt az adott hónapban :)

    Csodálatos utazás volt,köszönöm szépen:)

    Személyes kedvenc az első előzetes ( teser ?) és a Nővér Porté :)

    Ancsi neked ?

    VálaszTörlés
  3. De aranyosak vagytok, hogy rám kérdeztem, nem is volt eszemben, hogy írjak valamit.
    Jó év volt. Én élveztem az Én nem kérlek! jelenet megjelenése körüli felhajtást, hogy egy komplett 3 perces törölt jelenetet kínáltak nekünk tálcán. Ahogy írtam is, nagyon szerettem a Comic Con körüli időszakot is. Már két éve is hangulatos volt, tavaly nagyon hiányzott, idén pedig jól alakult. Élő panel, rengeteg interjú, képek, anyagok, videó, előtte-utána. És örültem, hogy több formátumban megnézhettük a filmet. Oké, a 3D nem bűvölt el, de még mindig volt feliratos verzió, ami sok ifjúsági filmre már nem jellemző.
    Szóval jó év volt, úgy érzem, sokat foglalkoztam az oldallal, de talán érdemes is volt, mert páratoknak azért örömet szereztem vele.

    VálaszTörlés
  4. Mi köszönjük, hogy vagy nekünk, Ancsi! :)
    Egyébként, mit gondolsz, ha valóban lesz egy előzményfilm, arról is blogolsz majd?
    Mármint, tudom, hogy az nem lesz igazi THG, én is így érzek, de azért mégis...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez az, amit még nem tudok biztosan. Mert pont így vagyok vele, ahogyan Te is írod. Hogy nem lesz az igazi. De azt is tudom, hogy úgyis érdekelni fog engem is. Amit meg már kinyomozok, lefordítok, úgyis kiteszem, megosztom másokkal is.
      Valami azt súgja, hogy a DVD megjelenésig lesz valami bejelentés a stúdió részéről. Talán mert úgy vannak vele, hogy addig ütik a vasat, amíg meleg, nem tudom. De majd látjuk a hogyan továbbot.

      Törlés
  5. Köszönöm Neked, hogy ennyi mindent megosztasz velünk.
    Én még továbbra is nap mint nap fellépek az oldalra és megdöbbenve tapasztalom, hogy naponta több cikk is megjelenik. (Pedig rengeteg olyan oldallal találkoztam amelyik még "aktív" azaz olyan filmnek a magyar oldala amelynek még bőven vannak hátralévő részei, mégis hetente 1-2 bejegyzés található)
    Sok sikert a folytatásban és ameddig csak tudod ne hagyd abba! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a naponta több, az mostanában már csak max 2 :) És a mai másik is csak egy képecske volt, némi eszmefuttatással :)
      Én egy dologra törekszem csak: hogy olyan oldalt csináljak, amit én magam is szívesen olvasnék. és bár nem vagyunk egyformák, kaptam én már hideget is, de azért többeknél működik, szeretitek jópáran. :) Ezért érdemes. De ha most sejteném, mennyit fogok vele foglalkozni, nem vágnék bele egy újabb négy évbe. :)

      Törlés
  6. Megint hamar eltelt ez az év. Jó volt így visszanézni hogy mik voltak. Gratulálok hogy ilyen sokat fordítottál meg minden!
    Amúgy BUÉK mindenkinek!

    VálaszTörlés
  7. Boldog új évet mindenkinek és neked is Ancsi! :) ezerszer köszönjük az összes munkádat, amit belefektetsz az oldalba! :)

    VálaszTörlés