2013. november 23., szombat

Infómorzsák a Kiválasztottról (és a Futótűz törölt jeleneiről)

Az elmúlt időszak mindenféle interjúi között több olyan is van, amely már a Kiválasztottra tekint előre. Mivel engem is izgat a téma, és többen írtátok, hogy máris néznétek a filmet - ezt ugyan nem tudom elintézni :) - de egy kis forgatási hangulatot, néhány felmerülő témát tudok hozni a napokban előkerült interjúkból. Ezúttal is egyfajta összefoglaló anyagot hozok több kisebb bejegyzés alapján. Szó lesz Jennifer forgatókönyvre adott reakciójáról, az utolsó film utolsó jelenetéről, és még sok minden másról. Az izgalmasságfaktor lefelé nő. Sőt spoilerveszély is van!! De szólok időben!

A Screenweek cikkében a 13. körzet és a 3D/IMAX kérdést feszegeti:

Mi a nehéz abban, amikor ki kell vágni egy jelenetet a könyvből, amikor filmvászonra adaptálod? Most is van egy jelenet, amely előre vetíti a 13. körzet létezését, holott az egészről szó sincs a filmben...
Amikor az ember egy 400 oldalas regényt adaptál, választania kell, mit hagy ki belőle. Ezeket a döntéseket pedig Suzanne-nal hoztam meg. Az a jelenet, amire utalsz, hogy nincs benne a filmben, azért nem került bele, mert nem találtunk rá módot, hogy pontosan úgy belekerüljön, mint a könyvben, de megpróbáltuk közvetíteni a jelenet mondanivalóját a film más jeleneteiben. [na, ez nem sikerült]

A sorozat utolsó két filmjét forgatod. Meddig tart a forgatás? Nagyon macerás? Eldöntötted már, hogy ennek egy része is IMAX kamerákkal lesz leforgatva, vagy esetleg ezúttal 3D-s megoldást választotok helyette?
Forgatjuk a következő filmeket. Akkor kezdtünk dolgozni rajtuk, amikor még a Futótűz szerkesztési munkálatait végeztük, és szerintem az is volt a legnehezebb feladat, amikor egyidejűleg dolgoztunk a Futótűzön és a Kiválasztott filmeken. Épp befejeztük a munkát a Futótűzön, és elkezdtük forgatni a Kiválasztott 1. és 2. részét, és úgy éreztem szétszakadok. Szerintem jó munkát végeztünk a szerkesztésen, a zenén és a vizuális effekteken is. A Kiválasztottat 5 hete forgatjuk és még hátravan 25 hét. A jó az, hogy az egész történet szét van szedve két részre, de úgy dolgozok rajta, mintha csak egyetlen film lenne, és a két részt csak a forgatás végén választjuk szét. A másik, ami jó, hogy nincs időnk szünetre, vagyis ugyanazzal az energiával és lendülettel tudjuk folytatni a munkát. Mindenki ismeri egymást, megtaláljuk a közös hangot egymással. Ezúttal úgy döntöttem, digitális kamerával forgatok, de nem IMAX-szel, mert rengeteg föld alatti jelenetünk van, és van pár technikai nehézség, amivel meg kell küzdenünk a világítást és a felszerelést illetően és a digitális kamerák olyan jó minőségűek, hogy gond nélkül el tudjuk végezni velük a fények és a színek megváltoztatását. Ami a 3D-t illet, a Futótűz forgatása alkalmával fel sem merült. A Kiválasztott alkalmával már beszélünk róla, de nem vagyunk biztosak abban, hogy használni fogjuk. Különböző véleményen vagyunk, akár arról van szó, hogy ez is egy módja annak, hogy tálaljuk az emberek számára a filmet, akár arról, hogy így más módon mutathatnánk be az erőszakot, mi azonban ezt egyáltalán nem akarjuk, mert a filmek arról szólnak, milyen következményei vannak az erőszaknak. Másrészről pedig a 3D nem arra van kitalálva, hogy showműsort csináljunk az erőszakból... szóval még mindig vitatkozunk a témán. De nem 3D-ben forgatunk.

A Collider videójában is Francis leginkább még a Futótűzről beszél. Ami itt izgalmas lehet számunkra, hogy a film első nyers vágása körülbelül 3 órás volt. Ha azt vesszük, hogy most így a végefőcímet leszámítva talán 2 óra 16 perc a film hasznos része, akkor kb. 40 percnyi anyagot kivágtak. A kivágott jelenetek pedig rajta lesznek a DVD-n/Blu-Rayen, de itt azért nem csak kivágott, hanem lerövidített jelenetek is vannak ezek között. 

A továbbiakban Francis arról beszél, hogyan zajlottak a két film munkálatai: nagyjából azt mondja el, amit fentebb is olvashattatok, hogy amikor tavasszal visszatértek Hawaii-ról, elkezdődtek a film utómunkálatai, de ezzel egy időben már zajlottak a Kiválasztott előkészületei is: a forgatókönyv, szereplőválogatások. Amikor pedig elkészült a Futótűz végső verziója, máris repültek Atlantába, és szeptember óta már 5 hetet forgattak. A promó után viszont visszatérnek és egymás után forgatják le a következő két filmet. 

A TheHollywoodReporter videójának immáron csak a második részével foglalkozok (az elején Jena Malone és Sam Claflin mesélnek a karaktereikről), mert itt merül fel a Kiválasztott témája:
A riporter arra utal, hogy ez a film már más lesz, mint az első kettő, hiszen a Kiválasztottban már nem lesz Viadal. Igen, nagyon más lesz - mondja Jennifer - majd bevallja, hogy elsírta magát, amikor először olvasta a forgatókönyvet. Sírva hívta fel Josh-t, hogy milyen szívbemarkoló [az, ami Peetával történik]. Jen azt mondja, nagyon hiányzik neki Josh/Peeta. 
Francis Lawrence arról beszél, mindegyik rész teljesen más hangulatú, teljesen más a filmek érzelmi háttere. Érdekes, hogy Suzanne úgy írta meg a Kiválasztottat, hogy abban a Kapitólium is egyfajta Aréna. Ezért aztán mégis hasonlít egymáshoz mindegyik történet. 

A DigitalSpy videójához szerencsére átiratot is prezentáltak a kintiek. 


Hamarosan érkezik a Kiválasztott is, van-e olyan jelenet a filmből, ami miatt különösen izgatott vagy vagy amit már leforgattatok? Tudom, hogy már belekezdtetek.
Jennifer: Kiválasztott jelenetek, amit már leforgattunk, hmmm... nem is tudom. Azt hiszem, az a kedvenc jelenetem, SPOILER amikor miután a Kapitólium lebombázza a 13. körzetet, én elbújok a szellőzőrendszerben, Haymitch pedig utánam jön, hogy beszéljen velem. Nem tudom, azért volt-e ez az egész, mert egyszerűen jó volt lógni Woodyval a szellőzőben, de klassz volt. Azt hiszem, eddig ez a kedvenc leforgatott jelenetem. SPOILER VÉGE.

Kicsit megváltozik majd minden, nem lesz majd Aréna. Sokkal többet látjuk majd Gale-t. Várod már?
Liam: Igen, egyértelműen. Nem, igazából nagyon jó ennek a nagyszerű stábnak és szereplőgárdának a tagja lenni, Francis Lawrence pedig nagyon jó rendező. Nagyon-nagyon élvezem a vele való munkát. És az egész csapattal végzett munkát.
Josh: Francis Lawrence fantasztikus.
Liam: Igen. Ez az egyik legjobb hangulatú forgatás, amin valaha dolgoztam. Szép idők ezek.

A lehető legtöbb dolgot szeretnéd beletenni a következő filmekbe, vagy csak két nagyon rövid, két órás filmet fogunk csak látni? Vagy másfél órásat?
Francis: Nem, úgy értem az a jó abban, hogy két részre vágjuk a történetet, hogy igazából sokkal több mindent láthatunk a könyvből a filmben. Ami igazán jó, hiszen mindkét filmben több mindent láthatunk majd. De lesz lehetőségünk kisebb meglepetésekre, lesznek kisebb hozzátett jelenetek és egyéb jó dolgok. De igen, a filmek nem lesznek annyira hosszúak. Valamivel rövidebbek lesznek, mint a Futótűz volt. A Futótűzből egy film készült, és tudod egy filmbe sűríteni 400 oldalt, nem egyszerű. Szóval sokkal nagyobb szabadságunk lesz így, hogy a Kiválasztottat két részben láthatjuk.

Az utolsó videóban az MTV riportere, Josh Horowitz beszélget Francis Lawrence-szel a Los Angeles-i premier vörös szőnyegén, aki nagyon élvezi, hogy hazai pályán mutathatja be a filmet, és izgatott, mert gyerekei is most látják először. 
Azután a Futótűz egyik legérzelmesebb jelentéről beszélnek, a Győzelmi körút 11. körzetbeli állomásáról, ami egy nagy fordulópont, mert itt kezdenek megváltozni, rosszra fordulni a dolgok igazán. 
A jó hír azonban, hogy még van hátra két film, amelynek munkálataiban nyakig benne van a stáb. Josh Horowitz is rákérdez, hogy azt is IMAX kamerákkal készítik-e, Francis itt is megerősíti, hogy nem, részben azért, mert ez egy teljesen más történet lesz, egy teljesen más világgal és teljesen más érzésekkel. Nem nagyon akar semmit sem előre elárulni, de ugye a helyszín is teljesen más jellegű, más stílusú lesz.
A jelenetek forgatási sorrendjéről is kérdez Horowitz, amire azt a választ kapjuk, hogy először az első, majd a második film jeleneteit forgatják le, de vannak kivételek. Az egyik legelső jelenet például a második rész majdnem legutolsó jelenete lesz. Azt is megtudjuk, milyen jelenet lesz ez: SPOILER Egy nagyon kicsi, rövidke jelenet, amelyben Katniss vadászik. SPOILER VÉGE
Azt is tudja-e Francis, hol lesz szétszedve a két rész: igen, tudja, de az utómunkálatok során lehet még ennek kapcsán változás, szóval nem akarja elárulni. 

5 megjegyzés:

  1. Jajj, de jó, hogy itt ráteszik a DVD-re a törölt jeleneteket! Emiatt nagyon mérges voltam tavaly :S
    És a 3D hiányának is örülök, mert akkor szinkronos lenne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na ennek az extrás infónak én is nagyon örülök, mert én is nagyon haragudtam érte. A 3D hiányának is örülök, mert fáj tőle a szemem. Egyébként furcsa, mivel a Gravitációt feliratosan és 3D-ben láttam. :)

      Törlés
    2. Igen, én is nézek néha, de nekem is szokott a szemem és a fejem fájni :S Ráadásul szemüveges is vagyok+olyan nagy a 3D szemüveg, hogy be kell hajtanom a fülem alá, hogy ne essen le :D

      Törlés
    3. Igen, ennek én is nagyon örülök, rettentő mód érdekelnek a kihagyott jelenetek. :) Jó lenne, ha ezek úgy kerülnének a DVD-re, hogy összevágják a teljes filmmel, mint amilyen változat A gyűrűk ura-filmekből készült annak idején. :)
      Nekem se hiányzik a 3D, szerintem ehhez a filmhez nem sokat adna hozzá.

      Törlés
    4. Igen a Gyűrűk urás megoldás valóban tök jó lenne! Akinek igazán számít annak úgysem gond kiadni rá plusz x ezer forintot, esetleg valami jeles alkalomra, ha úgyis kérdezik minek örülnék... :) De jó is lenne! :)

      Törlés