2013. november 24., vasárnap

Különbségek a Futótűz könyv és filmváltozata között

Bár azt a cikket mi magunk is meg tudnánk írni, most két cikkből gyúrom össze, és nem is igazán fordítok majd - részben azért, mert a két cikk másképp dolgozza fel a témát, másrészt pedig azért, mert én is láttam a filmet, szóval tudom, miről is van szó. Az Entertainment Weekly 12 fő különbséget taglal, a Zimbio jobban belemegy a részletekbe és 28 változtatásról ír. Érdekes dolog különben, hogy bármennyire is azt mondjuk, hogy könyvhű volt a film, mégis vannak ám dolgok, amiket a két mű, a könyv és a film másképp dolgoz fel. Persze ez is érthető, hiszen a könyv E/1-ben íródik, így ott Katniss érzéseit, az események belső mozgatórugóit és az arra adott reakciókat látjuk élesebben, a filmben pedig a képi eszközök az erősebbek, ráadásul időnként kiléphetünk Katniss fejéből és láthatjuk, mi zajlik a háttérben.
VIGYÁZAT! Aki még nem látta a filmet, annak nyilván SPOILERes!

Katniss rémképe az Arénáról
Azt, hogy Katniss poszttraumatikus stressztől szenved a Viadal után, a könyvben Katniss elmesélése alapján tudjuk, leginkább abból, hogy rémálmai vannak, és összeszorul a gyomra, ha bármi a Viadalra emlékezteti. A filmben Francis Lawrence ezt úgy ábrázolja, hogy váratlanul Marvel képe villan fel a lány előtt, amikor az le akar lőni egy vadpulykát. Ekkor Gale nyugtatja meg a lányt, ami szintén eltér a könyvtől. A jelenet azonban találóan ábrázolja a Katniss-t ért sérülések hatását.


A 11. körzetbeli jelenetek
Itt két apróságot emel ki a Zimbio cikke: az egyik az, hogy a könyv szerint Katniss és Peeta is saját szöveggel készül a 11. körzetben való megjelenésükkor, ám miután Katniss elmondja a bemagolt szöveget, saját szavaival fogalmazza meg mit jelentett számára Thresh és Ruta jelenléte a Viadalon. A filmben nincsenek előre megírt szövegek [illetve nem ők, hanem Effie ír ilyet nekik], hanem Katniss azonnal saját szavaival kezd.
A másik apróság az, ami a Törvényszék kupolájában történik, amikor a filmben Haymitch - tőle váratlan módon - átöleli Katnisst, hogy megnyugtassa a lányt, aki pedig - szintén rá nem jellemző módon - nem utasítja ezt el. Ezzel amúgy nincs komolyabb gond, inkább megerősíti azt, hogy Katniss, Peeta és Haymitch nagyon figyelnek egymásra.


A fecsegőposzátás óra
Amikor Katniss a Kapitólium partyján megkérdőjelezi Plutarch Havensbee hűségét, a férfi a könyvben egy órát mutat neki, amelyen egy fecsegőposzáta képe villan fel. Később Katniss rájön, hogy ezzel a férfi jelezni akart neki, az idei év Arénájára tett vele utalást, amely egy órát jelképez. Bár Plutarch és Katniss a filmben is találkoznak és táncolnak is Snow elnök partyján, az egész órás jelenet hiányzik, talán mert az Aréna trükkös kivitelezése enélkül is felismerhető.


Snow elnök és Plutarch közötti jelenetek
Ahogyan az első filmben Seneca és Snow elnök között, ezúttal is vannak a filmben a forgatókönyvírók által megálmodott jelenetek. A könyvben az olvasó semmi olyanról nem tud, amit maga Katniss nem lát. Több előnye is volt ezeknek a jeleneteknek: fokozták a feszültséget, ugyanakkor még több játéklehetőséget biztosítottak a rossz oldalon álló Donald Sutherlandnek és Philip Seymour Hoffmannak.

Snow elnök pezsgője
Feltűnt, hogy Snow elnöke pezsgője megtelt vérrel, miután belekortyolt a pazar bulin? Ezt a részletet csak a filmben láthatjuk, ám ez utal arra, amit Katnisstől tudunk, hogy az elnök leheletéből vérszag árad és előrevetíti, hogyan alakul az elnök sorsa a Kiválasztott végén. Ez csak egy aprócska momentum, de nagy dolgokat vetít előre - és tényleg működik is.


Gale megkorbácsolása
Néhány hiányzó mellékszereplőn kívül ez az egyik legnagyobb változtatás a film-könyv között. A könyvben azért korbácsolja meg az új főbékeőr, Romulus Thread Gale-t, mert az egy illegálisan vadászott vadpulykával állított be a körzetbe. A filmben viszont Thread 12. körzetbeli bemutatkozása még durvább, hiszen megérkezése után azonnal felégeti a Zugot, Gale emiatt támad a Békeőrökre, ennek eredményeképpen kötözi ki Thread Gale-t a főtérre és korbácsolja meg nyilvánosan. A filmesek nyilvánvalóan azért hozták ezt a döntést, mert így az események még drámaibb fordulatot vesznek.

Nincs Bonnie, Twill és Darius
Tudtuk, hogy ez így lesz, hiszen már januárban olvashattuk, hogy őket ki kellett vágni a sorozatból. A könyv szerint Bonnie-val és Twill-lel az erdőben találkozik Katniss, akik megerősítik a lázadás hírét, Katniss így tudja meg, hogy ő a jelképe a lázadásnak, és hogy létezik egy 13. körzet, amelyet hiába bombáztak le - állítólag - igenis van benne élet. A könyvből a teljes jelenetsor kimarad (így az is, amikor Katniss egy magas fáról leugorva a lábát megütve megy haza, a rá váró Békeőröknek azt állítván, hogy Prim félrevezette egy cím kapcsán, és itt lenne az a lazább, cukorkadobálós jelenet is Haymitch, Peeta és Prim között, ami oldaná kicsit a hangulatot). Megpróbálnak ugyan más jelenet(ek?)ben utalni a 13. körzetre - Snow elnök látogatásakor van erről szó, de a téma nem kerül kidolgozásra. Reméljük, a Kiválasztott 1. részében pótolják ezt a hiányosságot.
A filmből kimarad Darius is, a korbácsolós jelenetnél és a Kapitóliumban sem látjuk.

Snow elnök unokája
A Kiválasztottban olvashatunk egy futó megjegyzésben arról, Snow elnöknek van egy olyan korú unokája, aki részt vehetne az utolsó viadalon, amelyen a kapitóliumi gyerekek vennének részt a körzetekben élők helyett. A Futótűz filmverziójában mi magunk is láthatjuk a kislányt (bár a nevét nem tudjuk meg). Jelenetei jól ábrázolják a Panemben élő gazdagok és a körzetek nincstelenjei közötti különbségeket és azt is, hogy Katniss mennyire belopta magát a Kapitóliumban élők és a körzetek lakóinak szívébe is. A kislány például azért hordja egy fonott copfban a haját, mert Katniss ezzel a Kapitóliumban divatot teremtett.

Nem látjuk Katnisst részegen
Amikor a könyvben Katniss megtudja, hogyan változtak meg a Nagy Mészárlás szabályai, elmegy Haymitch-hez, hogy berúgjon. Ezt a filmben is látjuk ["Na, ebben legalább tudok segíteni!" :))], azt azonban nem, hogy utána lerészegedik és másnap másnaposan ébred.

Kimaradt Haymitch Viadala
A könyvben a felkészülés során a Kapitóliumba vezető úton Katniss és Peeta megnézik a 2. Nagy Mészárlás videóját, amelyet Haymitch nyert meg. Sajnos a filmben nem láthatjuk Haymitch juniort, sőt az egész Nagy Mészárlásra való felkészülés kimarad, a bejelentés után máris az Aratás jelenetet látjuk.

Beetee vezetéknevet kapott
Apróság, de míg a könyvben sose tudjuk meg Beetee vezetéknevét, a filmben egy alkalommal utalás van rá. Beetee teljes neve ez alapján: Beetee Latier.


Mags nem beszél
A könyvben Katniss azonnal megkedveli Mags-et, ám nem érti, amit az idős hölgy mond, mert túl halkan beszél. A filmben Mags egyáltalán nem is szólal meg mindvégig.

Katniss egy bottal csihol tüzet a Kiképzésen
A könyvben Katniss kovakővel és tűzcsiholó acéllal küzd, és nehezen megy neki. Itt egy bot forgatásával termel hőt, és tudását lelkesen magyarázza - az amúgy pedig fizikazseni Beeteenek és Wiressnek.

Katniss látja Peeta művét a Kiképzés pontozásán
A könyvben Katnissnek a megszokottnál tovább kell várakoznia, mire bemutathatja tudását a Játékmestereknek, és amikor bemegy, tisztítószerek szagát érzi és a feszült hangulatból következtet, hogy Peeta valami kellemetlen meglepetést okozott. A filmben Peeta épp elhagyja a termet, amikor Katniss megjelenik, aki így élő egyenesben látja, hogy társa Rutát festette meg a Kiképzőközpont padlójára. Szerencsére azt nem változtatták meg, hogy ő pedig felakasztja Seneca Crane-t, sőt kifejezetten könyvhűre sikerült a jelenet.

Johanna interjúja
A könyvben Johanna nagyon finoman és visszafogottan fogalmazza meg véleményét arról, hogy milyen csalódott, amiért a győzteseknek újra vissza kell mennie az Arénába. A filmben ezzel szemben nagyon keményen, sőt nyomdafestéket nem tűrően fogalmaz. Szavaira Caesar szóhoz sem tud jutni [Nem karakterhű ám ez az "Ez is egy vélemény!" szöveg.], a közönség azonban ezúttal is tombol.

Effie nagy búcsúja
A könyvben Katniss és Peeta a Viadalt megelőző interjú előtt látja utoljára kísérőjét, ám a filmben Effie-nek lehetősége nyílik elbúcsúzni a fiataloktól a Viadalt megelőző éjszakán. Ekkor - remegő hangon - azt is elmondja nekik, hogy mindketten jobbat érdemelnének, semmint hogy újra visszakényszerítsék őket az Arénába. Ez a változtatás jól ábrázolja azt, hogy Effie milyen emberséges lett, nem pedig olyan felszínes, mint a könyvbeli karakter.

Katniss terhessége
A könyvben Katniss terhessége gyakran felvetődik az Arénában. A filmben viszont olyan, mintha minderről megfeledkeznének, miután Peeta előáll az interjú során a megdöbbentő bejelentéssel - ez viszont szokatlan felszínességre utal a film készítőitől.


Mások lettek az Arénában viselt kezeslábasok
A könyv szerint egy vékony kék kezeslábast kapnak a Kiválasztottak, amelyen egy lila öv van, aminek segítségével lebegni tudnak a felszínen. Ezzel szemben a könyvben fekete alapon szürke mintás kezeslábasokban láthatóak a Győztesek, és övről szó sincs. Mondjuk ez is egy olyan változtatás, ami annyira nem lepett meg minket, és talán apróság is, de mégis...

Peeta tud úszni
Illetve nincsen műlába, ez az Éhezők Viadala végének durva változtatása volt. De azért erről is olvashattunk már. Mindenesetre így Peeta sokkal több mindenre képes, ezáltal egy erősebb karakter benyomását kelti a filmekben, mint a könyvekben.

A kenyér-kód
A könyv szerint Katniss Arénabeli szövetségesei, Finnick, Johanna és Beetee onnan tudják, hogy mikorra várható a 13. körzet által szervezett mentőakció, hogy támogatóiktól kódokat tartalmazó kenyeret kapnak. Az, hogy hanyadik körzetből származik a kenyér, arra utal, hogy a Viadal hanyadik napján várhatják a segítséget, a darabszám pedig az adott nap órájára utal. Ez a részlet és egyáltalán maga a kenyér is kimaradt a filmből, talán azért, mert túlságosan is körülményes lett volna megmagyarázni, mi is van mögötte.

"Ne feledd, ki az igazi ellenséged"
Amikor azt hiszi, hogy Finnick és Johanna elárulták, a könyvbéli Katniss íjával a 2. körzetből származó Enobariára céloz, ám mielőtt megölné, eszébe jutnak Haymitch szavai: "Ne feledd, ki az igazi ellenséged!" A filmben Enobaria helyét Finnick veszi át, és maga emlékezteti Katnisst Haymitch tanácsára. Ezzel a cserével a jelenet még feszültebbé válik, hiszen Katniss ekkorra teljesen elbizonytalanodik abban, hogy bízhat-e Finnickben, ám ha lelőné azzal olyan hibát vétene, ami megváltoztatná a róla alkotott képet [ezért szurkol annyira ezért Snow elnök]. Ráadásul az, hogy Finnick Haymitch szavait idézi, - szerintem - utalhat valamiféle összebeszélésre Finnick és Haymitch között. Mindenesetre ez jó megoldás volt!
Forrás: EW, Zimbio, na meg persze a film és a könyv

Bevallom, voltak még felsorolva kisebb változtatások, főleg a Zimbio cikkében, ahol még elolvashatjuk, hogy Chaff nem első nap hal meg a vérontásban, hanem a másodikon, Ti is említettétek, hogy Katniss itt azonnal tudja, hogyan kell használni a csapolót, én magam kicsit nagyobbnak képzeltem az Aréna közepén álló szigetet, és rövidebbnek a megpörgetését, lehetne írni, hogy Peeta nem egy levélre, hanem a homokba rajzolja le az Aréna vázlatát, többen hiányoltuk, amikor Finnick és Katniss megijesztik Peetát az Arénában, a könyvben Katniss többször is elmegy Gale anyukájához, viszont ott nincs benne az az első vagy második körzetbeli kislány, aki mondja Katnissnek, hogy egyszer majd ő is önként jelentkezik a Viadalra.
Mindazonáltal mindennek ellenére - pedig milyen rengeteg eltérést felsorolt a két cikk - még mindig tartom, hogy életem legkönyvhűbb adaptációját láttam, a felsoroltak nagyobb része pedig csak olyan apróság, amely nem változtat a cselekmény lényegén.

8 megjegyzés:

  1. Én is írhatok még dolgokat? :)

    1. Wiress a könyvben a fémhuzal mosása közben hal meg, a filmben azonban leguggol és ecc-pecc kimehetszet mondogat.
    2. Majd rögtön előző után Gloss-t Katniss nyila nem a halántékán találja el, hanem a mellkasán.

    Ezek annyira apró dolgok amiket még csak előrángatni sem érdekes, de köszönöm a cikket a -szerintem legalábbis- jó memóriám ellenére ráadásul úgy, hogy a Futőzűz-t kb. 4-5 óra alatt (1 nap) rohamtempóban olvastam ki bár magam sem tudom miért tettem ezt... De a lényeg, hogy a kenyérkód nekem úgy kiesett az emlékezetemből, hogy az nem igaz. Most megyek és megkorbácsolom magamat, mert nem emlékeztem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem inkább olvasd újra a könyvet. Lassabban, figyelmesebben :)

      Törlés
    2. Kölcsönbe volt nálam azért siettem :) de az első kettőben biztos vagyok akkor is :D

      Törlés
  2. Tetszett a cikk. Na nekem ez a kenyérkódos meg a huzalmosós maradt meg és az pedig kiesett, hogy hol is találja el Katniss nyila Gloss-t. Köszi a fordítást Ancsi! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mondjuk szerintem, hogy ki kit hol talál el, az már tényleg a szőrszálhasogatás kategória. A fordítást meg nyilván örömmel, engem is érdekelt, mit hoztak ki ebből odakinn.

      Törlés
  3. Szerintem egyébként azért érezzük könyvhűnek az adaptációt, mert ezeknek a többsége a nagy egész szempontjából tényleg aprócska változtatás. nyilván át kellett írni bizonyos dolgokat, mert egy filmnek más a közlésmódja, mint egy könyvnek, és minél kevesebb szóbeli magyarázatot igényel valami, annál jobb. Nekem néhány változtatás kifejezetten tetszett, például az, hogy Peetát kicsit keményebbé tették, vagy az a jelenet, amikor Katniss tűzcsiholást tanít a két zseninek, az kifejezetten édes volt. :)

    Én azt hiányolom, hogy a végén nincs meg az a jelenet, amikor Finnick bocsánatot kér Katnisstől, hogy nem tudta megmenteni Peetát, és elsírja magát Annie miatt. Az a jelenet vetíti előre a harmadik könyvben olvasott idegösszeroppanását, így az a benyomásom, hogy kicsit hirtelen fog majd ránk zúdulni a dolog.

    VálaszTörlés
  4. számomra a kezeslábasoknak annyi jelentősége van, h így én is eltértem a könyvtől, hisz a filmes arénás ruhát csináltam meg :)

    VálaszTörlés
  5. Én annak a résznek örültem volna, amikor a Nyolcadik Körzetből kiválasztják Ceciliát és a gyerekei a lábába kapaszkodva sírnak, de imádtam a filmet, ennél könyvhűbben nemigen lehetett volna megcsinálni

    VálaszTörlés