2013. november 29., péntek

Francis Lawrence rajongói interjú

Na, kezdem átlátni a káoszt Francis Lawrence ügyben. Az van tudniillik, hogy így a premier tájékán jó pár interjú került elő tőle/vele, amiket félretettem, és próbálom feldolgozni. Belenézve a cikkekbe, kiselejteztem azokat, amelyek vagy semmitmondóak, vagy ismétlődőek, és még így sem maradt üres a raktár :)

Az egyik cikk, amit izgalommal fordítok, a Reddit interjúja, amelyben Francis Lawrence 2 órán keresztül(!) válaszolt rajongói kérdésekre. Természetesen ezúttal is szelektálok, de nem kell túl sokat.
Az egyik kinti rajongói oldal úgy fogalmaz, hogy kedvenc FL interjújuk. Nos, nem véletlenül :)) Ráadásul, ahogy az interjú halad előre, egyre több kérdés vonatkozik a Kiválasztottra is. Izgi !! :)


Hatalmas rajongója vagyok mind az Éhezők Viadala, mind pedig a Futótűz filmváltozatának. Az lenne a kérdésem, hogy te már 2008-ban is rajongója voltál a könyveknek, amikor megjelentek? Számítottál rá, hogy ilyen hatalmas sikere lesz a filmeknek?
Nagy rajongója voltam a könyveknek. Épp a Vizet az elefántnak!-ot forgattam, amikor olvastam az első részt. Nagyon szerettem. Azt gondoltam, érdekes a világa, remek a történet, nagyszerűek a karakterek, de senki nem gondolta volna, hogy ilyen hatalmas világjelenség lesz belőle. Ezeket a dolgokat sose látni előre. Tényleg nem. El tudom képzelni, hogy le lehetett vonni következtetéseket a könyveladási adatokból, de megjósolni nem lehet, mert ez a felmerülő témáknak, a benne szereplő elgondolásoknak, a történetnek, a filmben szereplő színészeknek a keverékéből következik, és ez valahogy mind összeadódik, és vagy elvarázsol vagy nem.

Milyen volt IMAX kamerákkal dolgozni a Futótűzön?
A végeredmény bámulatos. A velük való munka viszont kemény volt. Esőerdőben dolgoztunk, ami egyébként is kemény terep, és hurcolászni ezt a két IMAX kamerát szerte az őserdőben nehéz volt. Nagyok, nehezek és nagyon hangosak ezek a kamerák, ezért az összes párbeszédet, amit ezekkel forgattunk, újra kellett szinkronizálni. Szóval kemény volt a munka és lassan haladt, de a végeredmény csodálatos lett.


Helló. Azt szeretném tudni, miért maradt ki az a jelenet, amikor Plutarch megmutatja Katnissnek az óráját a banketten? És hogy mi volt az oka, hogy Kökörcsin egy az egyben ki lett cserélve? Igen, a Futótűz macskája valóban közelebb áll ahhoz, amilyen macska a könyvváltozatban szerepelt, de így meg azt a hatást kelti, mintha egy teljesen másik macskáról lenne szó, mint az első filmben.
Nagyon egyszerű oka van: leforgattuk az órát, megpróbáltuk beletenni a filmbe, de aztán kivettük. Azért, mert a filmben nincs lehetőségünk arra, hogy kifejezzük Katniss kíváncsiságát és kétségeit az óra kapcsán, így aztán túlságosan egyértelművé válik, hogy mit is jelent az óra a filmben, amivel hibát követtünk volna el.
Az pedig Suzanne Collins és Nina Jacobson kérése volt, hogy oldjuk meg a macska kérdést, hogy válasszuk ki a megfelelő megjelenésű macskát, én pedig örültem, hogy megkértek erre.

A Futótűzből ítélve igazán hű rajongója vagy a könyveknek. Melyik a személyes kedvenc jeleneted a könyvből és volt-e olyan jelenet, amit szerettél volna életre kelteni, de nem jött össze?
A Győzelmi Körút első állomása mindig is magával ragadott. Úgy gondolom, ez az a pont, ahol a történet más sebességre kapcsol, és az ember itt kezdi megérteni, hogy itt Katniss személyénél messze többről van szó. És volt egy jelenet, amikor Peeta és Katniss beszélgetnek a Kiképzőközpont tetején, amit nagyon szerettem a könyvben, de nem tudtuk beletenni a filmbe.

Csak azt szeretném tudni, hogy a Viadal alatt miért nem lett aztán megemlítve a bébi-téma? A könyvek szerint Peeta és Katniss a Viadal során az "elátkozott szerelmesek, akik babát várnak" műsort játszották végig.
Van néhány pillanat a könyvben, amikor ismét felmerül a bébi-téma, de általában nagyon szarkasztikusan és általában Finnick dobja be. A forgatókönyvbe bele is lett téve, de aztán kivágtuk, általában a próbák során, mert azt tapasztaltuk, hogy amikor egy olyan jelentről van szó, ami félelmetes és ahol élet-halál kérdése a tét, ott nincs helye humorizálásnak és nem is nagyon van értelme. Szóval ezek a pillanatok ezért lettek kivágva.

Mi az oka annak, hogy kimaradt a filmből Haymitch viadala? Megpróbáljátok majd beleilleszteni a Kiválasztottba, hogy jobban árnyaljátok a karaktert? 
Az idő [volt az oka Haymitch Viadala elmaradásának]. Nehéz lenne még megmondani.

Csak meg akartam említeni, hogy a film utolsó közelképén Jennifer arcjátéka olyan hátborzongató, hogy alig tudtam kiverni a fejemből. Újra meg kell néznem! Volt valami említésre méltó az utolsó jelenet forgatása alkalmával, amit érdemes megosztani?
A film utolsó jelenete egy-az-egyben megegyezik a könyvével, és benne is volt a forgatókönyvben (a párbeszéddel együtt), teljesen úgy, mint a könyvben (talán egy plusz sor lett hozzátéve), és a könyvben az volt a jelenet vége, hogy Katniss összeomlik. A jelenet forgatása során azonban észrevettem, hogy Jennifer valami mást csinál. Elkezdett ugyan összeomlani, de aztán az átváltott dühbe és dacba, nekem pedig nagyon tetszett, azt gondoltam, így sokkal jobb lesz, ezért az az ötletem támadt, hogy az utolsó jelenet során a tekintetét a legvégén szinte teljesen közelről veszem fel. Így aztán a film utolsó váratlan fordulatának végső verziója egy forgatás során történt örömteli véletlennek köszönhető.

Láthatjuk majd valaha a Második Nagy Mészárlást a filmekben?
Nehéz megmondani. Szeretném, ha meg tudnám mutatni.

Hogyan tudtad kezelni ezt a rengeteg érzelmet a filmben? Szinte teljesen bénult voltam az egész film alatt, nem tudtam, hogyan is érezzek. Félelmetesen jó könyvadaptáció volt!
Hűű, hogy hogyan kezeltem az érzelmi dolgokat az egy igen bonyolult kérdés. Szerintem az a titka, hogy én magam személyesen is kötődöm érzelmileg az eredeti regényhez. Érzelmileg kötődöm a film karaktereihez és azokhoz a helyzetekhez, amikbe ők kerülnek, ezért ösztönösen úgy forgatok, hogy azt a hatást keltsem, amit én magam is éreztem a történet olvasásakor. De ezeket az érzéseket technikailag megfogni nagyon nehéz. De azt kell, hogy mondjam, hogy leginkább amiatt az időbefektetés miatt lehet, amit egyesek [a nézők, rajongók] eltöltenek a karakterrel, különösen Katniss-szel és időt szakítanak arra, hogy leüljenek megnézni, milyenek is a képernyőn.

Megkapjuk majd a Futótűz forgatási bakijait a DVD-n?
Ó, istenem, nagyon remélem! Jen állandóan azzal nyaggat, hogy adjam oda neki a bakik felvételét tartalmazó tekercset. Rengeteg vicces dolog történt a "Felvétel!" szó kimondása előtt és a "Vége!" után, Jennifer állandóan csetlett-botlott. Most meg rám morcos, amiért a szerkesztők soha nem rakják össze a Futótűz bakiparádéját, de a Kiválasztotté is nagyon jó lesz, pedig még csak öt hete forgatunk.

Mi volt a forgatás során a legnagyobb élmény? Imádom az Éhezők Viadalát és a Legenda vagyok-ot, és most fogom hatodjára látni a Futótüzet!
Még csak hatodjára? A film már csütörtök éjszaka óta látható a mozikban! Azóta már akár 9-10-szer is megnézhetted volna :)
Azt kell, hogy mondjam, hogy élveztem az egész film forgatását, azt hiszem, a szereplők és a stábtagok nagyon jól kijöttek egymással, ráadásul a film felét Hawaii-on forgattuk. A Hawaii-on töltött idő alatt igazán közel kerültünk egymáshoz és nagyon jó buli volt, sok csodálatos dolgot csináltunk együtt, így az volt az egyik kedvenc alkalmam, amikor a szereplők egy része és a stábtagok együtt mentünk úszni egy cápamentes övezetre Ohau északi partján.

A Futótűzben megmutattad a Kapitóliumot a kulisszák mögött néhány hozzátett jelenettel, amelyben Plutarch-ot és Snow-t láthatjuk, illetve Snow elnököt az unokájával (kiváló húzás, ami azt illeti). A Kiválasztottban hogy tervezed elérni ezt az egyensúlyt, hogy mi az, amit Katniss lát vagy nem lát, különösen most, hogy a távoli, föld alatti 13. körzetben rekedt?
Ugyanazt a megközelítést alkalmazzuk, mint a Futótűzben, ha azt tekintjük, hogy a világ ismét kitárul. Az olyan jeleneteket illetően, mint Plutarch és Snow, amelyek nincsenek a könyvben, lesznek ilyen pillanatok a Kiválasztottban is, és egy kicsit nagyobb lehetőség is ezekre, hiszen a könyvet két különálló filmben mutatjuk be. Szóval sok meglepetés éri majd azokat (is), akik igazán jól ismerik a könyvet. De amire törekszem, az az a szabály, hogy mivel a könyvek Katniss-nézőpontból íródtak, bármilyen új jelenetet is teszünk be, az Katniss-szel legyen kapcsolatos. Akár róla beszélnek, akár rá gondolnak, vagy látjuk, amikor valami történik vagy történt vele. Mindig Katnissről kell szólnia, akkor is, ha ő maga nincs jelen.

Hatalmas rajongója vagyok az Éhezők Viadala-trilógia könyv- és filmváltozatainak is, az egyik kedvenc részem, amikor Katniss szoros kapcsolatba lép a zenével. Vannak tervek Katniss zenei kibontakozására a fecsegőposzátákkal a következő filmekben? Konkrétan: elénekli majd Katniss a Bitó című dalt, ahogyan a regényben is teszi?
Nem szeretnék semmit előre elárulni, de azt el kell, hogy mondjam, nekem is az az egyik kedvenc jelenetem.

Vannak tervek arra vonatkozóan, hogyan ábrázolod más Kiválasztottak háttértörténetét a Kiválasztottban, például Finnickét? A kapitóliumi története különösen megrázó, és nagyon izgatott vagyok, hogy láthatom-e, hogyan kezelné ezt ő a szélesvásznon?
Kifejezetten beleláthatunk majd Finnick háttértörténetébe a Kiválasztottban, de nem akarom elárulni, hogyan, de lesznek nagyon konkrét jelenetek, amelyben megismerhetjük majd a múltját.

Gale a kedvenc karakterem (tudom, ez nem egy népszerű vélemény), és aggódom amiatt, hogyan fogják ábrázolni őt a Kiválasztott filmekben. Sok rajongó, aki inkább Katniss és Peeta szerelméért szurkol, figyelmen kívül hagyja, sőt negatívan állítják be Gale-t bizonyos okokból, amelyekre a könyvekből lehet következtetni. Szerintem ez a látásmód igencsak igazságtalan vele szemben, és nem hitelesen állítja be cselekedeteinek mozgatórugóit.
Érdekelne, hogyan fogják ábrázolni őt a Kiválasztottban, olyan árnyalt lesz-e majd az ábrázolása, mint a könyvekben, amely a háborúról és annak járulékos veszteségeiről hordoz üzenetet? Vagy az egyszerűség kedvéért rosszfiút csinálnak belőle?
Nem, én azt hiszem, árnyaltan fogjuk ábrázolni. De szerintem az emberek levonják a következtetést, hogy Peeta és Gale elkezdenek nagyon különböző elveket vallani, ahogyan a történet halad előre. Peeta a békéért beszél, Gale-nek a háború a célja, és mindketten azt hiszik, az általuk képviselt út a helyes, és mindkét útnak megvannak a maga következményei.

Az életkor-besorolások hogyan fogják befolyásolni az erőszak ábrázolására a Kiválasztottban?
Nem tudom még, de nem tervezem, hogy nagyon véresek lennének. Csak az a célom, hogy a legnagyobb érzelmi hatást érjem el.

Miért lett két részre vágva a Kiválasztott, azt tudod?
A döntést, hogy az utolsó könyvet két részben mutatják be, már azelőtt megszületett, mielőtt aláírtam volna, hogy megcsinálom a filmeket, de tetszett az elképzelés. Amikor az ember egy több, mint 400 oldalas könyvet egy 2 órás filmre adaptál, akkor sok a veszteség. Azáltal, hogy két részre lesz szétszedve, a könyvnek nagyobb részét tudjuk bemutatni, még jobban be tudjuk mutatni a világot, és még több meglepetéssel szolgálhatunk a könyv rajongóinak.
Forrás: Reddit

2 megjegyzés:

  1. De jó volt :) Csak hatszor nézted meg? Fu az nagyon tetszett :D Én lemaradtam ötnél :D
    Vivi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És még hozzá is teszi, hogy mióta megy a film, ez a szám már 9-10 is lehetne. Kééész :)
      Imádom, hogy ráadásul még humorérzéke is van a fickónak :)

      Törlés