2013. november 7., csütörtök

Francis Lawrence interjú a HERO Complexből

Amint azt írtam, Sam Calflinen kívül Francis Lawrence-től került elő mostanában sok anyag, most is egy ilyet olvashattok, a Los Angeles Times-ból. Mondjuk sok mindent olvashattunk már a cikkből, de ezúttal is vannak benne olyan részletek, amik előttem sem voltak ismertek. Például kiderül a cikkből az, hogy mi lett az eredeti forgatókönyvvel, amelyről korábban sokat olvashattunk, és miért kellett teljesen újat írni alig pár héttel a forgatás kezdete előtt.

Illetve, akit érdekel, mire számíthat legközelebb, annak jelzem, hogy a tegnapi Global Fan Dayről hozom hamarosan Josh-Liam Twitter-chatet, a Jen-Francis Tumblr chat-et, illetve előkerült egy Jena Malone-Sam Claflin interjú, azon tervezek még dolgozni a közeljövőben. Vannak még kitenni való képek is. Igyekszem, de lassan a gép előtt élek, és néha küzdök ellene ;)



A színezés még nem volt kész. A vizuális effektek még nem voltak teljesek. A háttérzene még csak ideiglenes volt. Mégis, úgy tűnt, ezek csak kevéssé múltak a rendezőn, Francis Lawrence-en, aki egy kellemes nyári napot választott, hogy megnyissa szerkesztői szobáját és megmutassa, min dolgozik éppen az Éhezők Viadala: Futótűzön.

Míg más filmesek sík idegek lennének, amiért egy ilyen hatalmas várakozás övezte filmet kell elkészíteniük - nem beszélve arról a nyomásról, amely a sokak által kedvelt sorozat rendezői székének átvételével járt - a 42 éves osztrák rendező vidáman fedte fel Katniss Everdeen kalandjait jelenetről jelenetre, akinek szembesülnie kell annak következményeivel, hogy az első film során túljárt a kormány eszén az általuk szervezett halálos viadal alkalmával.

A kényelmes kék inget, farmert és sportcipőt viselő Lawrence laza, persze azért izgatott az anyag miatt - olyan, mint egy rajongó, aki megkapta a kulcsot királysághoz.
- Nagyon beleéltem magam a könyvek témáiba, és nagyon izgatott voltam, hogyan tudok létrehozni egy új világot, és hogyan integrálom a szereplőgárdába az új embereket.



De tekintve, hogy a 143 oldalas forgatókönyvből 2 óra 15 perces filmet kellett készíteni, ez kemény döntések elé állította a rendezőt:
- Igazi kihívás, ha az ember mindent benne akar hagyni - ismerte be Lawrence. - Van pár jelenet, amit végül nem sikerült.

Derűlátó természete már 2012 áprilisában is jellemezte, amikor arra a hírre várt, hogy megszerzi-e az Éhezők Viadala rendezője, Gary Ross megüresedett helyét a sorozat rendezői székében. Ross hirtelen lépett ki a folytatásból, a Lionsgate által meghatározott irreális határidőkre hivatkozva, még amikor a film kasszasikert ért el.
Lawrence, akit leginkább a Will Smith főszereplésével játszódó Legenda vagyok című film és a nemrégiben bemutatott Vizet az elefántnak rendezőjeként ismerhettünk, izgatott lett a munka miatt. A sorozat második részében ugyanis nagyszerű lehetőség nyílik arra, hogy kitáruljon a világ, amely olyan sok mindent jelent oly sok ember számára, Lawrence-nek pedig különösen tetszett Suzanne Collins regényeinek általános témája, amely a háború következményeiről szól. (Lawrence az utolsó két film, az Éhezők Viadala: A kiválasztott 1. és 2. rész rendezését is elvállalta.)

Az Éhezők Viadala: Futótűzben Katnissnek (akit Jennifer Lawrence alakít, aki nem rokona Francis Lawrence-nek) fel kell dolgoznia az Arénában töltött idejét, ahol vagy más tinédzsereket kellett megölni vagy ő maga hal meg. Lázadó akcióinak köszönhetően, amelyekkel túljárt a játék esélyeseinek és a nemzet vezetőinek az eszén, most lázadás bontakozik ki Panem elnyomott körzeteiben, ami arra ösztönzi Snow elnököt (Donald Sutherland), hogy egykori győztesek társaságában kényszerítse vissza Katnisst az Éhezők Viadala Arénájába, hogy egy újabb vad szórakoztató műsor keretein belül küzdjön meg életéért.

Amikor Lawrence-t leszerződtették, hogy rendezze meg a filmet, a Lionsgate stúdiója kemény 20 hetet biztosított az előkészületekre. Ő azonban úgy érezte, hogy az eredeti forgatókönyv, amelyet Ross megbízásából Simon Beaufoy (Gettómilliomos) írt, nagyon távol áll a Futótűz könyvváltozatának tartalmától. Így aztán Collins-szal együtt azzal töltöttek egy hétvégét New Yorkban, hogy átrágták magukat a könyvön, és készítettek egy vázlatot azokról a jelenetekről, amelyeket mindketten szerettek volna, hogy benne legyenek a filmben - a háború [Viadal] utóhatásai, vagyis az a poszttraumatikus stressz, amely Katnisst, társát, Peetát és mentorukat, Haymitchet is gyötri.

A vázlattal a kezükben a páros felkérte az Oscar-díjas forgatókönyvírót, Michael Arndt-ot, hogy dolgozza át a forgatókönyvet, és hogy írjon új jeleneteket Snow és az új Főjátékmester, Plutarch Havensbee (Philip Seymour Hoffman) között.
Hozzávéve, hogy a film 140 millió dollárból készült (ami sokkal több, mint az első filmre szánt 80 millió dollár!!), az eredmény az lett, hogy sokkal nagyobb rálátást kapunk a Collins által érintett témákra és Panem világára. Lawrence reméli, hogy a közönségnek tetszeni fog mindez.
- Igazán szerettem a könyvet, és nagyon szerettem volna megcsinálni a filmet. Nem akartam átírni a könyvben foglaltakat. - mondta. - Nehéz, amikor az embernek egy 2 órás filmet kell készítenie egy 400 oldalas könyvből, de szerintem mindenki nagyon izgatott lesz!
Forrás: L.A. Times HeroComplex

3 megjegyzés:

  1. Lehet hogy gáz, de én csak most tudtam meg hogy osztrák származású...
    Még mindig halál laza, nagyon bírom. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gáz vagy nem gáz, én is most tudtam meg. Pedig miután betűről betűre fordítok minden anyagot nyilván nem siklottam el felette. :) Szóval nyugi. :))

      Törlés
    2. Én is meglepődtem, de: amerikai, csak Bécsben született :) Na erről még tényleg nem volt sehol egy betű sem :)

      Törlés