2013. november 16., szombat

A TheHob exkuzív interjúja a premierről a film készítőivel

Na, próbálok végre fordítani kicsit interjúkat, de kb reménytelen, hogy mindent lefordítsak, annyi van. Remélem, amit viszont sikerül hoznom, az elég érdekes. Néha elég nehéz eldönteni, hogy mit érdemes lefordítani és mit nem: ezt az interjút most azért kapjátok, mert szerepel benne a "hol szedik ketté a Kiválasztott könyvet" téma, az meg engem eléggé érdekel. Remélem, az interjúk többi része sem unalmas, de igyekszek szelektálni is, ha mégis.

Francis Lawrence

Egyrészről kasszasiker filmet akarsz készíteni, ugyanakkor a film el kell, hogy ítélje az erőszakot. Nehéz ezen a határon egyensúlyozni?
Nem, számomra ez a film nem arról szól, hogy az erőszakot szórakoztatási célokkal használjam, sokkal inkább azt gondolom, hogy a film témája az, hogy mik az erőszak következményei. Szóval jelenleg sokkal jobban érdekel az erőszak hatása és hogy mik a következményei. És majd meglátjátok, ha megnézitek a filmet, hogy a karakterek károsodtak, miután első alkalommal részt vettek a Viadalon, és ezek a filmek épp erről szólnak. Ők pedig csak egyre többek és nagyobbak lesznek, így ahogy haladunk előre, épp az ellentéte történik.

Egy ilyen hatalmas népszerűségű könyv adaptációja vonzott vagy ijesztő volt számodra?
Óó, hát engem vonzott. Meg kell, hogy mondjam, hogy az, hogy ilyen fanatikus rajongótáborunk van igencsak izgalmas, kényelmes és sok energiát ad. Igazán jó.

Jon Kilik

A Gary Ross és Francis Lawrence közötti váltásról szeretnék kérdezni. Mit tett le Francis az asztalra, amely hozzásegítette, hogy ne hagyja el a remény?
Nos, először is az átmenet nagyon simán ment, mert mindkét rendező nagy tiszteletben tartotta az eredeti anyagot és a helyzetet is. Nem a saját filmjeiket akarták elkészíteni, hanem ezen nagyszerű sorozatot kívánták szolgálni, és ehhez bevetették saját erősségüket. Gary megalapozta a dolgokat egy nagyszerű szereplőgárdával és a könyv egy nagyszerű adaptációjával. Francis tovább építette a nagyszerű szereplőgárdát, és nagyjából megtartotta az eredeti világot. Értitek mire gondolok? És tett érte, hogy ez az adaptáció ismét a lehető legmagasabb színvonalú legyen. És döbbenetesen jó munkát végzett. Csodálatos akciójeleneteket, csodálatos vizuális effekteket készített és hihetetlenül jól megtervezte a világot. Ő ebben olyan jó! Egyszerűen azonnal beilleszkedett és tökéletesen megértette magát a szereplőkkel és a stáb többi tagjával.

Hogy döntötte el, hogy legyen kettévágva a Kiválasztott?
Ez egy igazán jó kérdés, és úgy volt... Nagyon-nagyon sokat gondolkodtam rajta és alaposan körüljártam a témát. Különböző elképzelések merültek fel, míg végül felvetettük azt, amiről azt gondoljuk, hogy az lesz a jó megoldás. De még egyszer, nagyon jól átgondoltuk a kérdést. Suzanne-t is nagyon szorosan bevontuk a munkába, szóval jól át lett gondolva a dolog, hogy válaszoljak a kérdésre.


És akkor hol lesz kettévágva a történet?
Nem tudom, elárulhatom-e, de ... majd meglátjátok.

Körülbelül hanyadik oldal környékén?
Á-á, nem, nem nem. Fogalmam sincs, ezt akkor sem tudnám, ha el akarnám mondani, képtelen vagyok megjegyezni az oldalszámot.

Említette Suzanne Collinst, ő már látta a filmet?
Ó igen, nagyon tetszik neki a film. Látta már, megnézte a szerkesztői szobában, ott volt a forgatáson és látta a végső verziót is. Nagyon tetszik neki. Ő nagyon félénk, és nem élvezné a reflektorfényt a szakadó esőben.

Mit gondol, a Kiválasztott két részre osztása indokolt, nem csak pénzügyi okai vannak?
Ó igen. Az anyagi részéről még fogalmam sincs, de nem is ezért vagyok itt. Azért vagyok itt, hogy a lehető legjobb formájában meséljük el a harmadik könyv történetét, az egész forradalmat, ami nagy kaliberű. Már az első két könyv is majdnem túl hosszú ahhoz, hogy beleférjen egy filmbe. Ez a két és fél óra így is majdnem túl hosszú és az első rész is ennyi volt. A harmadik könyvben pedig még több akció van: a forradalom, a rendszer bukása, szóval nem tudtuk volna egyben megcsinálni.

Nina Jacobson

Ön a világ egyik legsikeresebb filmjének producere.
Nos, köszönöm srácok, ez ma este mindenképp így érződik.

Mi (volt) a legnagyobb nehézség egy ilyen ismert könyvsorozat filmsorozattá adaptálása során?
Nagy tisztelettel adózom Suzanne Collins-nak, aki megbízott azzal, hogy ezek a könyveket valóban a nekik megfelelő színvonalon közvetítsem. Ezek a könyvek tényleg nagyon olvastatják magukat, de olyan sok mindenről szólnak, olyan sok mondanivalójuk van. Ami pedig engem illet, ez a nyomás, amit érzek, arra késztet, hogy mindent megtegyek azért, hogy közvetítsem ezen könyvek ígéretét. És hogy a rajongók kedvéért, akik ennyire szeretik ezeket a könyveket, mint én magam is, megpróbáljak megtenni mindent, hogy senki ne legyen csalódott, sőt esetleg aztán úgy érezzék, "hű, ez jobb lett, mint vártam."

Producertársával a Kiválasztott két részre vágásáról beszéltünk. Ön mit gondolt, hogy kellene két részre vágni a történetet és miért?
Végsősoron az volt az oka, hogy úgy éreztük, mindegyik könyvből ki kell vágnunk egy kicsit, hogy a lendület ne törjön meg, és minden alkalommal beletörődtünk abba, hogy bizonyos dolgokról le kell mondanunk. Lehet, hogy útközben elvesztünk egy csatát, de közben több időt szentelhetünk Prim és Katniss kapcsolatának. Ebben a filmben nem láthatjuk Dariust, mert ki kellett vágni, vannak karakterek, akik tehát nem tudtak bekerülni. De ahogy egyre jobban előrehaladunk a következő filmben egyre több lesz a történés egyre összetettebbek lesznek a dolgok. Úgy éreztük, túl sok mindent elveszítenénk, ha bele szeretnénk sűríteni egy filmbe, és nagyon szorosan együtt kellett működnünk Suzanne-nal, hogy tényleg jól átgondoljuk, hogy nos, hol is vágjuk ketté a könyvet? De aztán leszerződtettük Peter Craiget, aki egy nagyon-nagyon tehetséges író, és beszállt a Kiválasztott forgatókönyvének írásába, csodálatos munkát végzett számunkra, hogy két olyan filmben keltse életre a történetet, amelyek megállnak a saját lábukon is.

Akkor feltételezhetően az első a mentőakcióról, a második pedig a diktatúra megdöntéséről fog szólni?
Majd meglátjátok!
Forrás: TheHob

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése