2013. november 21., csütörtök

Francis Lawrence a Futótűzről az MTV-nek

Már régebben volt egy komolyabb Francis Lawrence interjú sorozat, amelyet az MTV készített, ám videóinterjúk, amikhez nekem nem volt türelmem. Így aztán ebben is Borka segített, és szerintem nagyon alkalmas az anyag arra, hogy akik csak holnap vagy a hétvégén jutnak el a moziba, kicsit csillapíthassák érdeklődésüket, felpörgethessék általa a várakozást. Borkának hatalmas köszönet azért, hogy olvashatjuk az anyagot!!! :)
Ja, és bár hosszú az anyag, de izgalmas és tartalmas, érdemes ám elolvasni! :)

Arról, hogy hogyan építették fel a Nagy Mészárlás arénáját, miért Hawaiit választották forgatás helyszínül, mennyire érzelmes a történet az Arénában, és, hogy miért leginkább Katniss szemszögén keresztül láthatjuk az eseményeket:


Ahogy a videóban Francis is mondja ez az aréna nagyban külömbözik az első filmben megismerttől. "Ez a könyvben egy nagyon különleges aréna, ez egy évfordulós év, ráadásul a Nagy Mészárlás éve is, és mivel a könyvben is fontos szerepe van a filmben is megadtuk neki a kellő hangsúlyt." Ugye a könyvbéli aréna egy nem létező hely, tele dzsungellel és csapdákkal, és sós vízzel. Minden jelenetet ami a dzsungelben és parton látható Hawaiin forgatták, a többit pedig egy szigeten Antlantában, és a dzsungel ami ezekben látható digitális. Hawaii mellett még elgondolkodtak néhány forgatási helyszínen, de a dzsungel arányai miatt döntöttek Hawaii mellett, mert ott a dzsungel, a többi esélyes mellett, hatalmas volt, a fák is hatalmasak voltak, és nagyon változatos volt.

Francis szerint az egyik legemlékezetesebb pillanata a Hawaiis jeleneteknek az, amikor Katniss először pillantja meg az arénát. Valamint szerinte az a legjobb a filmben, hogy nagyon érezlmesen mesélik el a történetet a szereplők, sok benne az érzelemmel vegyült akció, és hogy Katniss milyen érzelmekkel lépett be az arénába az azt megelőző történések után. Francis szerint IMAXban még jobb lesz az élmény, és nagyon lenyűgöző az, hogy Katniss, hogy ment be az arénába, annak fényében, hogy minek volt a tanúja. Valamint rengeteg kihívással kellett szembe nézniük, ami az első filmnél nem volt jelen, például amikor felemelkednek az arénába, a liftet víz veszi körül, stb.

Az Arénás jeleneteket leginkább Katniss szemszögéből láthatjuk, mert Francis elmondása szerint, nagyon könyvhűek akartak maradni a filmhez, és mivel ott végig Katnissen keresztül tapasztalhattuk meg az eseményeket, ezért ez a filmben sem lesz másképp. Nem fogjuk látni, hogy az egyes családtagok hogyan reagálnak az ott történtekre, nagyon kevés olyan pillanat van a filmben mikor elszakadnak az arénától, akkor is csak azért, hogy láthassuk, ahogy Plutarch és Snow figyeli őket, és ez is csak azért, mert a közönség kíváncsi arra, hogy mi folyik a háttérben.


Katniss és Peeta kapcsolatáról, a lánykérésről, az esküvői ruháról, Jennifer és Josh viccelődéseiről a forgatáson, és egy Peeta-Katniss jelenet a Győzelmi Körút 11. Körzeti állomásáról:


A történet hat hónappal aztuán folytatódik, hogy az első történet véget ért, mind Katniss, mind Peeta nagyjából feldolgozta, hogy nyertek, mindketten a Győztesek Falujában élnek. A 12. Körzetben tél van. Katniss és Peeta kapcsolata is megváltozott, eléggé eltávolodtak egymástól, ezért kicsit kellemetlen nekik. És a filmen keresztül végig követhetjük, ahogy újra közelebb kerülnek egymáshoz, ahogy a Győzelmi Körút során végig látogatják a körzeteket és visszatérnek a Kapitóliumba is, aztán meg a Viadalra is. A filmben arra koncentráltak, hogy fejlesszék, mélyítsék a Peeta és Katniss közti kapcsolatot, hogy megmutassák, ki is Peeta valójában, hogy megtudjuk mit jelent Katniss számára.

Állítólag csak egy kis bepillantást kapunk a lánykérésből.

Francis olyan jelmeztervezővel dolgozott, akivel már korábban is dolgozott együtt, Trish Summerville-lel és elmondása szerint "Hihetetlen munkát végzett." Ugye az esküvői ruha, olyasmi amit Snow megszavaztatott a néppel, de nem gondolta volna, hogy ezzel fegyvert ad a kezükbe. Az esküvői ruha hatalmas, nagyon nehezen lehet benne járni, Jennifer sem tudott, nem egyszer elesett benne. De ugye Cinna úgy tervezte meg a ruhát, hogy egy körbe forgással átváltozik egy Fecsegőposzáta ruhává, aminek sokkal nagyobb a szimbólikus jelentése, mint az esküvői ruhának.

Francis szerint a forgatás nagyon jó hangulatban telt, sokan ezért is forgatnak, mert nagyon jó móka, állítása szerint. Szerinte az összes színész nagyon jól kijött egymással, főleg Josh és Jen, és mikor azok ketten összekerültek, akkor kezdtek a dolgok elfajulni. Például, ha olyan jelenet volt, amiben ők ketten nem szerepeltek, állandóan hülyéskedtek, mikor a többiek próbáltak a munkájukra koncentrálni, olyankor Francisnek rájuk kellett szólni. Jennifer sokszor a forgatáson elüvöltötte magát, hogy "Felvétel!", mikor nem kellett volna, aztán elbújt, vagy úgy tett, mintha nem csinált volna semmit. De, mivel Jennifer hivatásos színész, ezért amikor munka volt, nem volt helye viccelődésnek.

Francis nagyon szereti a csendes részeket a filmben, mert szerinte azok sok érzelmet hordoznak magukban. Az egyik ilyen, mikor Peeta és Katniss a 11. Körzetbe mennek a Győzelmi Körút során, és ez azután történik, miután Katniss beismerte, hogy ő csak tettette, hogy szerelmes Peetába, de ugye megegyeznek, hogy barátok maradnak. És a 11. Körzetben mikor Peeta beszédet tart, Katniss csak áll a színpadon és szeretettel nézi őt.

Sam kiválasztásáról Finnick szerepére, a halászhálóról és a kockacukorról (ami Francis egyik kedvenc jelenete), a megérintő Arénás jelenetről Finnick és Katniss között:


Mikor Finnick szerepére keresték a megfelelő embert, olyan valakit próbáltak találni, aki megfelel Finnick fizikai leírásának: sportos, jóképű, elbűvölő, és Francis szerint ezek a külső jegyek mind megtalálhatóak Samben. Aztán persze hamar kiderül, hogy Finncik nem az a szívtipró szépfiú, akinek mindenki hiszi, hanem egy olyan srác, akinek meleg, mély érzései vannak, és szerelmes egy különleges lányba. És ez az a Finnick aki végig jelen lesz a történetben és Francis szerint ezért tökéletes erre a szerepre Sam, mert szerinte ő is ilyen a való életben. Mikor Sam megjelent a meghallgatáson, az fogta meg Francist, hogy nagy érzelemmel és szimpátiával adta elő Finnick szerepét, és Sam úgy érezte, hogy ő lesz a megfelelő ember. Mert kívül is és belül is rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amivel Finnicknek rendelkeznie kell.

Finncik nagyjából ugyanolyan meztelen lesz a filmben is mint a könyvben, egy halászháló fogja takarni a derekát, nem lesz rajta póló, és Francis elmondása szerint a kockacukros jelenet, ugyanaz lesz mint a könyvben volt.

Ugyan nem akar sok mindent elárulni, de lesz egy olyan jelenet a filmben, amikor Finnick és Katniss ül a parton, hagyják hogy a víz kimossa a mérges gáz által szerzett sebeket, és ott Katniss a részvétét fejezi ki azzal kapcsolatban, ami Mags-zel történt, és Finncik csak ül csendben, elfogadva a sajnálkozást, és ez egy nagyon csendes, nagyon megérintő pillanat lesz mindkettőjüknél, és Francis szerint ebben nagyon jó Sam. 

Arról, hogy Jenát Johanna szerepére, Jeffrey Wightot Beete szerepére, Amanda Plummert Wiress szerepére, Lynn Cohent Mags szerepére, Philip Seymour Hoffmant pedig Plurchart szerepére választották:


Johanna szerepére nagyon sok embert meghallgattak és Jena viszonlyag korán vett részt a meghallgatáson, de senki más nem tudot olyan reakciót kiváltani, mint amilyenre ő képes volt. Ugye Johanna alapjáraton nagyon dühös és rosszindulatú, és a színészek ezt persze így adták elő, de nem volt hiteles, mert ezek az érzések náluk nem voltak igaziak, szívből jövőek. Jenánál sem, de mikor őt hallgatták meg, valahogy sikerült azt az érzést keltenie, hogy dühös, hogy kiszámíthatatlan, hogy bármelyik percben robbanhat, és Francis szerint nagyon jó volt, hogy idegessé tudta tenni őt, hogy mikor ver szét mindent maga körül. És ezt a munkát senki nem tudta olyan jól elvégezni, mint ahogy Jena. Francis elmondása szerint Johannához a filmben sok vicces és megérintő pillanat fog kötődni.

Francis nagy rajongója Jeffreynek és már korábban is együtt akart vele dolgozni, de ez különböző okok miatt egészen eddig nem sikerült. De ő egy remek színész, mind szellemiekben mind fizikálisan, és annak tudatában, hogy majd később mi fog történni a Kiválasztottban, Francis szerint Jeffrey tökéletes Beete szerepére.

Mikor Amanda bement a meghallgatásra Wiress szerepére, Francis elmondása szerint, rögtön tudta, hogy senki más nem tudná úgy eljátszani Wiresst ahogy ő, valamint Amanda és Jeffrey között remek a kémia.

Mags szerepére olyan valakit kerestek, aki közel van a nyolcvanhoz, valamint könnyen végig lehet cipeltetni a dzsungelben Finnick hátán. Francis hatalmas rajongója Lynn-nek, és szerinte ő rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amikkel Mags-nek rendelkeznie kell, például hosszú, ősz hajjal, melegséggel és szimpátiával. És Francis szerint fontos, hogy ezek a színészek tudják hozni azt, ami miatt a rajongók szeretik a karaktereiket, és szerinte erre mindegyik színész képes lesz.

Philip, aki ugye Plutarchot játsza, nem szokott szerepelni olyan tipusú filmekben, mint a Futótűz, ennek ellenére elég korán megkeresték Plutarch szerepére, és nem kellett sokat győzködniük, inkább várniuk kellett. Nem akartak nyomást gyakorolni rá, mert ő annyira nem érdekelt ezekben a franchise-okban, inkább kivárták. Nem is igazán ismerte ezt a világot, és volt egy telefonbeszélgetés közte és Francis között, ahol Francis nagyjából felvázolta neki, hogy milyen a karaktere, hova fog fejlődni stb. Vannak olyan jelenetek Plutarch-kal ami a könyvben nincs, ilyenkor leginkább Snow elnökkel együtt szerepel, és azt tudhatjuk meg belőle, hogy mi folyik a háttérben.

A Győzelmi Körűt 11. Körzeti állomásáról, Katniss és Snow találkozásáról, Gale és Katniss jelenetről és a kapcsolatukról, Haymitch viadaláról, és az utolsó jelenetről az Arénában:


A Győzelmi Körút Francis egyik kedvenc jelenete, ugyanis véleménye szerint ez az egyik legerőteljesebb pillanat a filmben. Amikor még csak forgatták a jelenetet, amikor Josh és Jen beszélt az öregemberhez akit később lelőttek, ez az egyik legerősebb jelenet, és már  ezt a forgatáson is érezni lehetett. És például ennél a résznél érezte Francis azt a fajta bizonyosságot, hogy ez a film nagyot fog ütni.

Mind Jen mind Donald nagyszerű színész és a köztük lévő jelenetet, amikor ugye Snow elbeszélget Katnisszel, hogy mit is vár el tőle, nagyon várják a rajongók. Egy egész napot töltöttek annak a jelenetnek a forgatásával, mert igazán jónak és könyvhűnek akarták ábrázolni.

A Futótűzben sokkal több Katniss-Gale jelenet lesz, mint az Éhezők Viadalában. Nagy hangsúlyt fektetnek a kialakuló szerelmi háromszögre, ugye miután megkorbácsolják Gale-t, Katniss sokkal többet törődik vele, de belemászik a képbe Peeta is, hogy felajánlja, hogy segít Gale-re vigyázni, és Francis szerint nagyon izgalmas volt a hármuk közötti kapcsolat dinamikáját ábrázolni.

Sajnos nem fogjuk látni, hogy Haymitch mit élt át pontosan a saját Viadalján. Azt nem említik, hogy szóba kerül-e avagy sem, de az biztos, hogy nem látunk kicsi Haymitchet, ahogy nagy győzelmet arat.

Az utolsó arénás jelenetet, kicsit trükkös volt leforgatni, mert Francis sok rajongói spekulációt olvasott, hogy a felrobbantást pontosan, hogyan is fogják véghez vinni a filmben. Nehéz, de ugyanakkor szórakoztató is volt a dolgok fizikai ábrázolása, ahogy a Bőségszaru körül körbe vitték a vezetéket, stb. 
Forrás: MTV

2 megjegyzés:

  1. Volt egy olyan érzésem, hogy Haymitch viadalát nem fogják mutatni, de azért bizakodom (már csak holnapig :D)
    Vivi

    VálaszTörlés
  2. Jaj én szombaton megyek a barátnõimmel,alig várom!!!!

    VálaszTörlés