2014. október 6., hétfő

Olvassuk újra a Kiválasztottat! - 10. fejezet

Túlértünk a könyv első harmadán, immáron bekerülünk az események sűrűjébe.

Kérdések
  1. Hogy maradhat ilyen higgadt Coin Peeta figyelmeztetése után? Akárhogy is vesszük, a fiú halállal fenyegetőzött.
  2. Hogy lehet Plutarch ennyire érzéketlen Peetával kapcsolatban? Pláne, hogy érzékeltetheti mindezt Katnissnek?
  3. Gale vajon miért kockáztatta, hogy időben lejusson az óvóhelyre és miért ment el a Katniss számára fontos tárgyakért?
  4. "Peeta egyik legkiválóbb tulajdonsága, hogy nagyon jól – és könnyen – bánik a szavakkal. Talán a kínvallatás miatt tudta most ilyen nehezen összeszedni a gondolatait? Vagy valami más áll a háttérben? Lehet, hogy Peeta megőrült?" - teszi fel a kérdéseket magában Katniss. Ti tudtok neki válaszolni?
Az összefoglaló nem helyettesíti az eredeti könyvélményt! Aki még nem tette volna, olvassa el a könyvet! 

Miközben Katniss döbbenten állva próbálja feldolgozni, amit látott, hogy Peetát péppé verik a Kapitóliumban, mindenki más azt latolgatja, lehet-e hinni a fiú szavainak. Szerencsére Haymitch elég határozottan közli Coin elnökkel, hogy a körzetre bombatámadás vár. Bár az elnök nem hisz abban, hogy ez érdeke lehet a kapitóliumi vezetőknek, ha épségben akarják visszaszerezni a körzet hadiüzemeit, azért riadót fújat és megkezdődik az emberek evakuálása a felsőbb szintekről a legalsókba.




Katniss elsők között érkezik a különös, zord hangulatú óvóhelyre, ahol Plutarch utoléri és megkéri Katnisst, hogy a "Peetát ért kellemetlenségek" ellenére is mutasson példát, mert az emberek őt követik. Katniss bár legszívesebben behúzna egyet a férfinak, teszi a dolgát, higgadt marad, elfoglalja családja helyét és felveszi az ellátmányokat. Hamarosan Katniss édesanyja is megérkezik, ám riadalmat okoz, hogy Prim nem, mert - ahogyan arra Katniss az utolsó pillanatban rájön - visszament Kökörcsinért. A lányt majdnem kizárják, és csak Katnissnek köszönheti, hogy mégis csatlakozhat ő is a többiekhez. Prim Gale-lel érkezik, aki pedig a lány legkedvesebb emlékeit hozza magával Katnissék lakófülkéjéből: a vadászkabátot, a gyógynövényes könyvet és a gyöngyöt is, amelyet Peeta adott Katnissnek, és amely a lány számára most Peetát, annak életét jelképezi.

A levonulás után Coin elnök szól a körzet lakóihoz, amikor már érkezik is az első bomba. A robbantás során megszakad az áramellátás és sokan megrémülnek. 


A sötétben a robbanások között Katniss és Prim beszélgetnek. Prim elárulja, hogy komolyan gondolja, hogy orvos legyen és el is kezdte az ennek megfelelő kurzust. Érettsége azonban nem csak ebből szűrhető le, hanem Peetával kapcsolatos gondolataiból is:

"– Katniss, szerintem Snow nem fogja megölni Peetát – próbál megnyugtatni Prim. Persze, mi mást mondhatna. De a következő mondatától kis híján padlót fogok. – Ha megölné, nem maradna senki, akivel sarokba tudna szorítani. Csakis Peetán keresztül tud fájdalmat okozni neked.
[...]
És ebben a pillanatban megértem, hogy Primnek igaza van. Snow nem engedheti meg, hogy Peeta meghaljon, főleg most, hogy a Fecsegőposzáta ekkora pusztítást vitt végbe. Cinnát már megölette. Az otthonomat elpusztíttatta. A családom, Gale és Haymitch biztos távolban vannak tőle. Már csak Peeta maradt neki.
– Szerinted mit fognak csinálni vele? – kérdezem.
Amikor Prim megszólal, mintha egy ezeréves aggastyán beszélne belőle.
– Bármit, amivel meg tudnak törni téged."

Az idézetek Suzanne Collins: A Kiválasztott című regényéből származnak.

1 megjegyzés:

  1. 1. Ebben nincs semmi furcsa. Jobb lenne, ha fejvesztve pánikolna? Ugye nem? Coin egy vezető, és egy vezetőtől alap, hogy kritikus helyzetben a nyugalom mintaszobra legyen, higgadtan hideg fejjel döntsön, még akkor is, ha belül majd beleörül a félelembe. Az, aki erre nem képes, nem is lehet vezető. Katniss-ból például ez a képesség hiányzik.
    2. Hogy Plutarch mennyire érzéketlen azt elég nehéz megállapítani. Egyrészt ő is egy vezető, így neki sem szabad pánikolni, de személyisége kevésbé kegyetlen, mint Coin-é, így akár az is lehet hogy ő úgy kompenzálja az ilyen helyzeteket, hogy megpróbál minél inkább külső szemlélőként tekinteni a körülötte lévő világra. Így nem is kell annyira izgulnia miatta. Azt sem szabad elfelejteni, hogy korábbi „munkaköréből” eredően máskép kell tudnia kezelni a halált, mint egy „normális” embernek. Hogy előbb vált játékmesterré, és csak aztán beépített emberré, vagy a kém volta miatt kellet választania a játékmesteri karriert? Ezt nehéz megmondani. De az biztos, hogy évekig kellet a biztos halálba küldeni ártatlan gyerekeket úgy, hogy elítélte a hatalmat, amelyik nevében tette. Ilyet senki sem csinálhat lelki torzulás nélkül.
    De itt is az a kérdés, hogy jobb lett volna, ha azt mondja Katniss-nak: „Bár épp most trancsírozzák fel Peeta-t vagy épp a legnagyobb profizmussal kínozzák, hogy lehetőleg a poklok poklát érezze. De te maradj nyugodtan, mert akkor mindenki lenyugszik, és most az kell!” Na, jobb lenne ez így? Nem? Akkor?
    Ha valaki iszonyúan fél, a legjobb módszer a felhúzod. Aki dühös, az nem képes félni!
    Persze lehet, hogy egyszerűen csak érzéketlen! :)
    3. Reálisan nézve?: Mert egy hősködő karakter, aki nem képes helyesen felmérni, hogy egy bombatámadáskor nem a tárgyak a fontosak, hanem az emberek. Hogy semmilyen tárgy sem ér annyit hogy meghaljon érte.
    „Romantikusan”: Mert egy hős, aki még az életét is kockázatja, hogy Katniss-nak fontos tárgyakat megmentse.
    4. Hogy Peeta megörült e? Nem, nem örült meg. „Csupán csak” jó pár hete a nap 24 órájában a hét 7 napjában kínozzák módszeren, különös figyelmet fordítva arra, hogy ne tudja, mikor van a valóságban, és mikor van abban az (rém)álomvilágba, ahova a kínzások fájdalma elöl menekült. Ez független az eltérítés tényétől. A kínzások szinte sosem öncélúak, mindig „okkal” csinálják őket. Legfőképpen az „államiak”. A céljuk lehet a kínzott megtörése, információszerzés, büntetés, elrettentés, vagy akár átnevelés. De bármi a végcél, mindig az áldozat összezavarásával kezdődnek, hogy ne tudja mi a jó, és mi a rossz. Hogy semmibe se tudjon kapaszkodni. Hogy mindenben és mindenkiben kételkedjen.

    De ami számomra inkább kérdéses, hogy hogy lehet majd a filmben hihetően bemutatni, hogy több hétnyi normális kínzás után, hogy lehetne egy hét alatt teljesen és visszafordíthatatlannak tűnően átnevelni valakit?

    VálaszTörlés