2014. október 22., szerda

Francis Lawrence a Kiválasztott 1. részéről a Sci-Fi magazinban

Elviekben ez egy hosszabb cikk, de csak egy része került elő - egyelőre legalábbis - digitálisan, de én szívesen fordítanék többet is ha majd lesz kis időm jelenne meg még belőle. Egyelőre reménykedünk és örülünk ennek is :)) Főleg mert izgalmas dolgokról beszél a film rendezője, Francis Lawrence.


Francis Lawrence arról, miképp változtatták meg Katniss sebezhetőségét a Kiválasztott 1. részének filmváltozatában:

Már körülbelül öt hete forgattunk, amikor a Futótűz megjelent a mozikban, és az ember láthatta, érezhette, milyen erősen reagált a közönség a film végére. Ez hatással volt arra, hogy [Jennifer] miképp közelítette meg a karaktert és annak lelkiállapotát. Bár [Katniss] sérült, de a lényeg az, hogy megfelelőképp ábrázoljuk a kárt, vagyis érzékeltetni kell a szenvedélyes erőt, gyanakvást és dühöt is. Ezt egyensúlyba kell hozni a törékenységgel is, hiszen a Futótűz végén abban a tekintetben nem sok gyengeség van, szóval meg kellett találni a károsodás megfelelő árnyalatát is. Azt kell, hogy mondjam, hogy [A Kiválasztott] 1. rész volt a legösszetettebb film, amit életemben készítettem, abban az értelemben mindenképpen, hogy itt nyomon kellett követni egy karakter érzelmi állapotának minden rezdülését is. Ez egy nagyon sajátos helyzet, szóval ügyelni kellett arra, nehogy letérjünk a helyes útról. Olyan könnyű lenne egy kicsit változtatni az előadásmódon, hogy félrecsússzon az egész - és ez nem bárki hibájából történne - de a szó szoros értelmében mindig jó döntést kellett hoznunk, hogy mindvégig a helyes utat járjuk. Bár szerintem Jen nagyszerű munkát végzett, én nagyon elégedett vagyok vele.

Lawrence Suzanne Collins jóváhagyásáról és arról, miképp vett részt minden döntésben, ami változást jelentett a könyvhöz képest:

Sok mindent együtt kellett elkészítenünk Suzanne-nal, az írónővel és Julianne Moore-ral. Suzanne rengeteg háttértörténettel és mitológiai utalással segítette a munkánkat, szóval sokkal több információ állt rendelkezésünkre. A Futótűz forgatása során hétvégenként leültünk és végigmentünk a Kiválasztotton. Együtt végignyálaztuk a könyvet, ő pedig kijegyzetelte a lényeget, miközben Peter Craiggel dolgozott, aki a forgatókönyv nagy részét írta. [Suzanne] mindig nyitott volt a bővítésekre, ami szerintem nagyon szórakoztató és szerintem ő is élvezte, amikor végiggondolta, mi minden is történik a könyvben leírtakkal párhuzamosan. 

Lawrence óvatosan fogalmaz azzal kapcsolatban, mennyit láthatjuk majd Peetát és Johannát a Kapitóliumban:

Eljátszottunk a gondolattal, hogy mennyit lássunk abból, ami velük történik. Úgy vélem, olyan megoldás született, ami szerintem optimális. Határozottan több mindent leforgattunk, mint amennyit felhasználtunk [a filmhez].

Nyilvánvalóan [Francis Lawrence] nem árulja, hol ér majd véget az első film, de a következőket megtudhatjuk tőle:

A két filmnek más és más a mondanivalója, ezért a két filmben való bemutatás működőképes. Szerintem itt egy nagyobb történeten belül két külön történet van, és a kettő kicsit különbözik. Fontos volt, hogy jól eltaláljuk, hol érjen véget az 1. rész, hogy megfelelőképpen mesélje el a történetet. Volt egy szakasz, amin belül döntenünk kellett, és agyaltunk rajta, azon belül pontosan hol is legyen, hogy elérje a kívánt hatást, és ami engem illet, én elégedett vagyok azzal, ahogyan az 1. rész véget ér.
Forrás: Sci-Fi magazin

4 megjegyzés:

  1. A Peetás & Johannás részre reagálva : Miért van az az érzésem,hogy mintha kivágták volna beőle ? Na jó ez kicsit értelmetlen. Leforgattak több mindent, és ami a legjobb azt beletették . Több mindent leforgattak mint amennyi belererül a filmbe ? ez egy kicsit elszomorító. na de majd hátha a kivágott részekhez kerül vagy sosem látjuk őket :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Peeta-Johannás részben egyértelmű. hogy azt mondja, sok mindent nem fogunk látni.
      Hogy ebből mi kerül fel a DVD-re a törölt jelenetek közé, arról viszont nagyon korai még beszélni.

      Törlés
    2. Nagyon szeretném,ha vmennyit azért látnánk. Nekem már a Futótűzben az volt az érzésem,h Johannának és Finnicknek többet kellene szerepelnie az utolsó két részben. És az,h megint az Ő jeleneteiket vágják ki ,az sajnálatos :( Tudom nem ők a főszereplők,de ettől függetlenül nagyobb teret adtam volna mindkét karakternek.
      Az utolsó kérdésnél imádom,h mindig úgy fogalmazzák meg a választ,h szépen eltereljék a témát. Vagy pedig vmit mondanak amit sejtenek az emberek és ennyivel le is zárják a témát xDDD
      Ui.: S.C. minél több változtatást „engedélyez” annál jobb lesz a filmélményem :DDD
      Johanna<333 Cressida<333

      Törlés
  2. Most már valaki igazán kiszivárogtathatná, hogy hol vágják ketté. :D

    VálaszTörlés