2014. október 4., szombat

Jennifer Lawrence interjú a CIAK magazinból

Na, épp tegnap találtam rá az egyik olasz rajongói oldalon a cikk szkennjeire és épp az olasz tudásomat kívántam volna tesztelni, amikor ma reggel végre előkerült a cikk angol fordítása is. Ebből kicsit azért könnyebben és főleg gyorsabban dolgozok. A cikk gyakorlatilag egy Jennifer Lawrence interjú, amelyet minden bizonnyal szívesen olvastok. Pláne mert új, jó, és nagyrészt a Kiválasztott filmekről van szó benne.


Öt év alatt három Oscar jelölést kapott, ebből egyet díjra váltott, és körülbelül 2 milliárd dollár összbevételhez juttatta azokat a filmeket, amelyekben szerepelt. November 20-tól újra láthatjuk az Éhezők Viadala harmadik fejezetében, ám van egy álma: lazítani szeretne.

- Örülök, hogy megismerkedtünk - mondja Jennifer Lawrence, amikor megrázza a kezem. Ragyog, tekintete nyílt, sminkje természetes, mosolya hófehér. 
- Már találkoztunk. - mondom. Elvörösödik.
- Elnézést.
- Régen volt már, Velencében, Te pedig még kamasz lány voltál. 
- Ó, Istenem! - kiált fel. - Amikor a Filmfesztiválra jöttem a Megváltással 18 éves koromban? Nem győztem kapkodni a fejem, hogy 'Tényleg Velencében vagyok? Valaki csípjen meg!' Azóta ezalatt az alig néhány év alatt nagyon sok minden történt, rengeteg film, díjak, élmények.

A 2008-as Velencei Filmfesztivál alkalmával még valóban gyerek volt, de kemény lány, aki készen állt arra, hogy legyőzze a világot. És ez meg is tette az Éhezők Viadala sorozattal, amikor Oscar-díjat nyert a Napos Oldalban alakított szerepéért, elismert szerepével az Amerikai Botrányban vagy az X-Menben való népszerűségével. Most pedig 24 évesen valószínűleg Jennifer Lawrence a legtehetségesebb, legszebb, legspontánabb és legegyenesebb színésznője nemzedékének.

2008 óta három Oscar jelölést kaptál, abból egyet meg is nyertél. Sikeres filmekben dolgoztál befolyásos rendezőkkel, lenyűgöző tiszteletdíjat kaptál, az Éhezők Viadala mindhárom folytatásáért 10-10 millió dollárt. Mi lehet a cél mindezek után?
Valóban nem volt hosszú idő, de nagyon tömény volt. Lehetőséget kaptam, hogy csodálatos rendezőkkel dolgozzak és csodálatos színészekkel is. Teljesítettem azt, ami minden színésznő álma: rövid időn belül, fiatalon a csúcsra értem. Az én vágyam viszont most az, hogy lazíthassak egy kicsit!

Hogy képzeled a lazítást?
Nincs konkrét elképzelésem: csak szeretném, ha egy kicsit nem kellene dolgoznom, ha egy kicsit kikerülnék a reflektorfényből, Hollywood peremére, és egy kisbusszal utazhatnám körbe az országot. (nevet)

El tudnád mondani, mi minden változott az Éhezők Viadalában a három film során?
A különböző rendezők a maguk személyes látásmódjába helyezték Katniss történetét. Gary Ross kezdte a munkát, majd Francis Lawrence folytatta. Francis sötétebb irányba vitte el a sorozatot, a karakterek lelkivilágára koncentrált. Vannak érzelmesebb és pörgősebb jelenetek, amelyek a karakterek viselkedésének mélyrehatóbb elemzésével váltakoznak. Az utolsó két film még sötétebb: minden szürke, még a színek is. Katniss és társai poszttraumatikus stressztől szenvednek. A Futótűz után újra magukra kell találniuk és vissza kell nyerniük erejüket.

Minden egyes filmben van az embernek egy kedvenc jelenete, amely sokkal emlékezetesebb a többinél. Melyik a Te kedvenc jeleneted A Kiválasztott 1. és 2. részében?
Azt mondanám, hogy a Julianne Moore-ral közös jeleneteink, aki Alma Coin elnökasszony szerepét alakítja. Ő és Katniss mindketten erős és határozott nők. Mindketten hasonlóan látják a világot, de azt, hogy hogyan kellene azt megváltoztatni, teljesen másképp. Katniss, aki nincs tisztában saját fontosságával, hatalmas fenyegetést jelent Coin elnök számára. Szerintem nagyon érdekes és szenvedélyes a kapcsolatuk.

Milyen edzésekkel készültél fel ezekre a filmekre?
Hogy őszinte legyek, a Kiválasztott 1. részében Katnissnek nem kell visszatérnie az Éhezők Viadalára, és nem vesz részt semmilyen komolyabb akcióban és harcjelenetben. Katnissnek csupán hozzá kell szokni a 13. körzet életéhez. Nem néz ki túl jó, nem igazán egészséges és erős. Ez a fejezet inkább az érzelmeire és nem a fizikumára összpontosít.

És a Kiválasztott 2. része?
Na, az egy más történet! Az egy akciófilm lesz, hiszen a végső háború lesz a fő témája. Rengeteg akció, erőszak, harcok, fegyverek. Közvetlenül az első rész után forgattuk, bár csak jövőre kerül a mozikba (2015. november 20-án), de azért volt időm edzeni a két rész felvétele között.

Akkor most már profi íjász vagy?
Nem mondanám, hogy profi, de azért ne próbáljon meg senki betörni hozzám! (nevet)

Van otthon igazi íjad?
Persze. Nincs ugyan sok időm, hogy eddzek, kivéve, amikor a filmekre készülök, de hogy megtanuljak pontosabban lőni, az mindig jó cél. Egyszer majd talán újabb leckéket veszek attól az edzőtől, aki a filmekre segített felkészülni (Kathuna Lorig, aki az 1992-es barcelonai olimpián nyert bronzérmet íjászatból).

Nagyon fiatalon lettél színésznő. Gyerekként soha nem szerettél volna valami mással foglalkozni?
Öt évig tartott, mire elköteleztem magam a színészet mellett. Egyébként ápolónő szerettem volna lenni. Vagy orvos. 

Elárulod, mi a spontaneitásod titka?
Nem tudom, van-e ennek titka (nevet). Szeretem a munkámat és igazán boldoggá tesz. Bár a színészet csak kis része a személyiségemnek, mondjuk úgy 3%-a.

Egyik korábbi interjúdban azt mondtad, fogalmad sincs, hol az Oscar díjad...
Most tudom! Anyukáméknál van. Én el akartam dugni, de ő azt mondta, ezt közszemlére kell tenni, hogy szem előtt legyen! Nem értettem egyet, mert úgy éreztem, ha bármikor eljön valaki, olyan, mintha direkt mutogatnám. Így aztán megegyeztünk: a szobor szüleimnél van. A zongora tetejére tették.

Másként közelíted meg Katniss, vagy az X-Men Mysique-ének szerepét, mint David O'Russel filmjeinek karaktereiét?
Nem mondanám, hogy másképp közelítem meg. Sokszor segít nekem, ha abba gondolok bele, más színész hogyan alakítaná a karakteremet. Alapvető fontosságú kívülről látnia magát egy színésznek. Általában úgy gondolok karaktereimre, mintha hétköznapi életem egy adott, fontos személye alakítaná őket, egy olyan férfi, akinek a nevét akkor sem árulom el, ha megkínoznak. 

Hogy eljátszhasd karakteredet Debra Granik Hallgatás Törvénye című filmjében, amiért az első Oscar-jelölésedet kaptad, meg kellett tanulnod megnyúzni egy mókust. Ez volt a legkülönösebb dolog, amit egy film kedvéért kellett megtanulnod?
Mindenesetre ez volt a legvisszataszítóbb dolog, amit valaha is meg kellett tanulnom. Szerintem én vagyok az egyetlen ma élő színésznő, aki tud mókust nyúzni. De örülök, hogy tudom, hogy kell csinálni, egyszer még hasznomra válhat. Az ember sose tudhatja...

És íme az összes szkenn a magazinból:





Forrás: CIAK via TheHungerGames.it

6 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszett, érdekes interjú volt! Köszönöm a fordítást, Ancsi! :)

    VálaszTörlés
  2. Wow, rég olvastam ilyen szuper interjút! Köszönjük, Ancsi!

    VálaszTörlés
  3. De jó volt ezt végig olvasni! Köszi Ancsi! :) Jen hozta a formáját.. :D

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó, ez az interjú:)

    VálaszTörlés
  5. Annyira imádom! :)

    VálaszTörlés