2014. október 27., hétfő

Jennifer Lawrence Cineplex interjú

Miután az októberi Cineplex-ben egy Liam Hemsworth interjút olvashattunk - bár meglepett, hogy a főszereplőről, főhősnőről nem sok szó esik - abban a naiv hitben éltem, hogy a Cineplex a maga részéről lezárta a Kiválasztott promó-témát. Nos, szerencsére nem így történt, ezért ezúttal Jennifer Lawrence-szel is olvashatunk egy interjút.

A legutóbbi Éhezők Viadala film végén a Jennifer Lawrence által alakított hősies Katniss Everdeent kirángatták az Arénából, majd döbbenten és összezavarva hagyták sorsára. Egy exkluzív interjúban az Oscar-díjas színésznő elmeséli, hol folytatódik az ebben a hónapban mozikba kerülő Kiválasztott 1. rész, elárulja, milyen meglepő forrásból szerzi az inspirációját és megosztja saját receptjét is a színészkedésre.

Jennifer Lawrence azt mondja, körülbelül hat éves lehetett, amikor először szerepelt egy jelenetben. Ez nem egy nagyközönség előtt játszott színdarabban történt és nem is egy gyorsétterem reklámjában, hanem nagynénje mosdójában.
- Emlékszem, néztem nagynénémet, aki egy történetet mesélt, amikor öt vagy hat éves lehettem és bementem a fürdőszobába. Még csak bele se néztem a tükörbe, nem az volt a lényeg, hogy leutánozzam, de emlékszem, hogy néztem őt, néztem, ahogyan gesztikulál. - idézi fel a most 24 éves Lawrence, akit egy Los Angeles-i Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott, 1. rész sajtókonferencián értünk utol telefonon. - Abban a fürdőszobában a nagynéném házában hat éves koromban történt először, hogy valaki másnak éreztem magam, már ha érthető, mire gondolok és nem néztek elmebetegnek. 
A háromszoros Oscar-jelölt (és egyszeres Oscar-díjas) színésznő számára az emberek megfigyelése volt az egyetlen színészlecke, amelyet vett. 
- Az egész világ színészleckét biztosít - mondja Lawrence tárgyilagosan. - Színészként valódi embereket keltünk életre, ezért valódi embereket figyelek meg. És néha ez rám ragad, legyen szó viselkedésformáról vagy fizikai dologról, és elkezdem úgy érezni, mintha valaki más lennék egy jelenet közepén. Bár tudom, ez elég különösen hangozhat.

Mivel az Éhezők Viadaláról készülünk beszélgetni, kíváncsi leszek, kinek a viselkedése inspirálja Katniss alakítását, aki a Harry Potter óta a rajongók mellett a kritikusok elismerését először kivívó ifjúsági sorozat hősnője.
- Férfiak ihlettek, akik többnyire csöndesebben nálam. - mondja.
Férfiak?
- Igen, tudom, hogy ez furcsán fog hangzani, de én sosem nőként gondolok Katnissre, Én magam vagyok az egyetlen női része Katnissnek, és úgy éreztem ez elég is, hiszen én magam különben nem vagyok túl nőies típus. - mondja a már jól ismert rekedtes nevetésével kísérve.


A tavalyi Éhezők Viadala film, a Futótűz váratlanul ért véget, miután mentora, Haymitch (Woody Harrelson) és Plutarch (a néhai Philip Seymour Hoffman) - akiről mindvégig úgy hittük, hogy az elnyomó kormányzat oldalán áll - kimentették Katnisst a második viadalának arénájából. A mentőakció végére Katniss éppúgy meglepődik és összezavarodik, akár a film nézői. Szóval hol is folytatódik a Kiválasztott 1. része?
- Katniss a 13. körzetben tér magához, amelynek létezéséről mindaddig nem is tudott, egykori körzetét lebombázták, Peetát elrabolták - magyarázza Lawrence. - Szóval tényleg a semmiből kell újra összeraknia magát. Idegösszeroppanása van a két egymást követő viadalon átéltek és Peeta elvesztése miatt. 
Ahogy az napjainkban szokás, Collins trilógiájának utolsó könyvét két filmben mutatják majd be, A Kiválasztott 2. része jövő novemberben kerül a mozikba. Szóval hol is ér majd véget az ebben a hónapban megjelenő film?
- Ó, istenem, én ezt nem akarom elárulni! - mondja Lawrence. - Nagyon jó lett a vége, nagyon ki lesztek ám akadva rajta! 

A Kentucky születésű színésznő (aki jelenleg Los Angelesben bérel házat) az újságírók álma. Noha talán ő Hollywood legkeresettebb színésznője, minden egyes kérdésre olyan átgondoltan válaszol, mintha életében most először adna interjút - egész addig, amíg félbe nem szakítja magát egy olyan félmondattal, miszerint "ez különösen hangozhat" vagy "bocs, ha kicsit elkalandozok", vagy "attól tartok, ez olyan, mintha elmebeteg lennék". 
Gyors és humoros, ahogyan arra számítani lehet. Amikor megkérjük, meséljen arról, milyen környezetből ad interjút, így válaszol: "Egy hatalmas, üres konferenciateremben vagyok. Olyan, mint A ragyogás című filmben." Amikor úgy kezdek egy mondatot, hogy "Olyan, mintha vidám, viccelődő személyiséged lenne", ő félbeszakít, mondván, hogy "a valóságban viszont magam vagyok az ördög!

Egy ördögi zseni esetleg. Az összes létező ifjúsági sorozat főszereplője közül ő az egyetlen, akinek sikerült befutnia, a sorozat bármely két filmje között új szerepben bemutatkoznia. Gondoljunk csak David O. Russell Napos Oldalára (amiért Jennifer Oscar-díjat nyert), majd az Amerikai Botrányra (amelyért újabb Oscar-jelölést kapott), és az X-Men: Az Eljövendő Múlt Napjaira (amely világszerte 745 millió dollár bevételre tett szert). Senki másnak - sem Kristen Stewart-nak, sem Robert Pattinsonnak, sem Daniel Radcliffe-nek és Lawrence színésztársainak, Liam Hemsworth-nek és Josh Hutchersonnak sem sikerült ugyanez a bravúr.
Ő vajon mitől más?
- Tényleg nem tudom, hogyan lehettem ilyen szerencsés. - mondja. - Csak azt tudom, hogy nem akartam leállni. Volt, amikor fáradt voltam és igen, volt, amikor abbahagytam volna, és pihenőre vágytam, de akkor jött David és mondta, hogy lenne az Amerikai Botrány, mire én mondtam, hogy "Nos..."
- Amikor belementem ebbe a sorozatba az volt a legnagyobb félelmem - folytatja - hogy az emberek nem fogják-e mindig ezt a karakteremet látni, akárhányszor meglátnak, és szerintem ez a legrosszabb, ami az emberrel ebben a szakmában történhet... A munkám során szeretném, ha elvesznének az összes karakteremben.

Lawrence jelenleg harmadik filmjét készíti elő Russellel. A címszereplőt alakítja majd a Joy-ban, aki egyedülálló anyukaként küzd, amikor eladja találmányát, a Mágikus Felmosót és ebből meggazdagszik.
- Nagyon boldog vagyok, amiért ismerhetem Davidet, hogy tartjuk a kapcsolatot és hogy szívesen lát a filmjeiben. - mondja. Russell minden bizonnyal hasonlóképp érez, hogy rátalált Jenniferre, aki Oscar-jelöléseket és díjat hoz a filmjeinek.
Ha pedig már itt tartunk, 2011-ben Lawrence az Akadémia tagjává vált, miután 20 évesen a Hallgatás Törvényéért megkapta első jelölését. De vajon magára szavazott-e, amikor 2013-ban a Napos Oldalban, 2014-ben pedig az Amerikai Botrányban való szerepléséért kapott jelölést?
- Lupitára szavaztam - mondja a 12 év rabszolgaság Lupita Nyong-jára utalva, aki idén vihette haza a díjat. De akkor hogy is volt először, amikor Lawrence nyerte az Oscart a Napos Oldallal?
- Lupitára szavaztam - mondja Lawrence ismét, nevetve. - Csak viccelek. Igazából magamra is szavazhattam volna először. Mellettem álljon, hogy nem én voltam, hanem az Anyukám, de aztán mondtam neki [rájátszva, hogy milyen ideges volt], hogy ne tegyen ilyet! De azért nem haragudtam ám, hogy megtette.
Nem lenne meglepő, ha Jennifer Lawrence-nek (vagy édesanyjának) a közeljövőben ismét lehetősége nyílna rá, hogy magára szavazzon akár az utolsó két Éhezők Viadala film valamelyikéért.
Forrás: Cineplex

4 megjegyzés:

  1. Köszi a fordítást Ancsi :) Jó volt Jen-től olvasni. A legjobb az, hogy most már hiába találgatjuk, hogy hol lesz a vége az első filmnek, nem tudjuk meg. Olyan jó, hogy senki nem lövi le a "poént". Más filmekről már rengeteg mindent lehet tudni még mielőtt kijönne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért engem már megesz a fene, hogy hol fogják kettévágni. :) Tényleg mindenki "ködösít" :))
      Kíváncsi vagyok, meddig lesz titok a titok, de ha 10-e után kikerülnek beszámolók (mert ki fognak), időben figyelmeztetek mindenkit a SPOILER-veszélyre ;)

      Törlés
  2. Én már most kiakadtam xDDD
    köszi a fordítást Ancsi!

    VálaszTörlés
  3. Olyan nagy élmény minden Jen interjú :) köszönjük!

    VálaszTörlés