2014. október 29., szerda

Az Empire magazin Kiválasztott cikkének 1. része

Íme az izgalmas Empire cikk első fele. Gigantikus hosszúságú a cikk, és nem szeretném, ha ráunnátok, ezért kapjátok két részletben, de szerintem mindenképp érdemes elolvasni, sok klassz dolog van benne. Ráadásul legalább lefoglaljátok magatokat, míg türelmesen várjátok az előzetest :)


Jennifer Lawrence fiatalabbnak tűnik a maga 24 événél, és kissé aggasztja a gondolat, hogy ilyen felkapott lett.
- Ez... izgalmas? - kérdezi némi habozás után. - Amikor az ember benne van, nehéz hátralépni és kívülről szemlélni az egészet. Az ember a történések középpontjában van, ugyanakkor azt nem látja, milyen hatása van az egésznek. Úgy megkönnyebbültem, azt hiszem. Imádom azokat a könyveket. Nagyon jók, szórakoztatóak, mégis nagyon fontosak is... Meg kellett beszélnem magammal, mielőtt igent mondtam erre [vagyis felkészültem arra, hogy örökké ezzel a karakterrel azonosítanak]... De tudtam, hogy ő egy olyan karakter, akire világ életemben büszke lehetek. Most már benne vagyok és nem látok tisztán, de ez olyan döntés volt, amelyet még akkor meghoztam, amikor tisztán láttam a dolgokat. Szóval elengedem magam és hagyom, hogy sodorjon az ár.

Akik a sorozatot készítik, mind a Kiválasztottat várták a legjobban. Itt kezdenek el igazán sűrűsödni az események. Ha az első két filmre gondolunk, a gyerekgyilkosságokkal, és a forradalommal sötétek voltak, akkor szükségünk lesz némi antidepresszánsra, hogy átvészeljük a harmadik filmet. A Futótáz utolsó jelenetében közvetlen közelről láthattuk, amint Katniss (Lawrence) közvetlen közelről kiált a kamerába. Egy légpárnással kimentették az Éhezők Viadala arénájából, amely épp azelőtt robbant fel. Peetát (Hutcherson), aki lehetséges igaz szerelme, egy másik repülővel a kegyetlen Snow elnök (Donald Sutherland) rabolta el a barátságtalan Johannával (Jena Malone) együtt. Katniss most Panem lázadói közt van a 13. körzetben, amelyről korábban azt gondolták, elpusztult, és ezek az emberek azt szeretnék, ha Katniss lenne a Fecsegőposzáta, az elnyomó disztópikus kormányzat, a Kapitólium elleni forradalom jelképe. A küzdelem immáron nem a jól megtervezett Arénában zajlik. Közeleg a háború.





- Gonosz? Én nem hiszem, hogy Snow gonosz lenne. - mondja Donald Sutherland hitetlenkedve. A Kiválasztott 1. részének elején Coriolanus Snow elrabol és megkínoz két korábbi Éhezők Viadala győztest, hogy propaganda bábként használhassa fel őket, és gyilkosságokat is kilátásba helyez, hogy ezzel is sarokba szorítsa a lázadókat. Ezek nem túl szép dolgok. - Ő egy kiskirály. - ragaszkodik Sutherland a maga igazához, akinek eleganciája éppoly elragadó, mint Snow elnöké, csak épp nem akarja hátba döfni az embert. - Lyndon Johnson sem gondolta magáról, hogy gonosz lenne. Ő egy háborús bűnös volt. Putyin legkevésbé sem érzi magát gonosznak. Senki nem gondolja, hogy ők gonoszak volnának. - Jó, persze ez kicsit erősebbnek hangzik, mint amilyennek szánták, de értjük, a gonoszok sosem gondolják azt magukról, hogy gonoszok lennének, még ha ettől senki nem is lesz kevésbé gonosz. - Snow csak egy ember, aki a lehető legjobban akarja végezni a dolgát. - válaszolja Sutherland. - Élete a végéhez közeledik, ő pedig keresett valakit, aki folytathatná a munkáját, de csak Katniss Everdeent találta, aki viszont nem képes elvégezni ezt. Így aztán elkezdődik a harc. De ez olyan, mint egy sakkjátszma.

Amikor azonban egy játszmát kettőnél többen játszanak, az szembemegy a sakk analógiájával - talán inkább az Éhes Vízilovakra emlékeztet? - bár azt nem áruljuk el, kik áhítoznak majd még a Snow elnök székére. A Kiválasztottban rossz idők járnak a Kapitóliumra, repedések keletkeznek a rendszerben, és egyre több körzet fenyeget az áttöréssel. Úgy tűnik, nem vár happy-end Snow elnökre.
- Szeretne örökké élni - mondja Sutherland. - hogy megküzdjön Katniss-szel... De nem képes rá.

Még keményebb idők jönnek Effie Trinket-re, Elizabeth Banks Kapitóliumi játékbabájára.
- Ó, Effie nagyon boldogtalan - mondja Banks, aki Katniss és Peeta kísérője. - Ez nagyon szomorú. A forradalom tönkretette Effie ruhatárát. Még mindig átkozottul mesés, de a szó legszorosabb értelmében már csak egyetlen parókája és egy váltás ruhája van. - Effie nem láthatja majd viszont otthonát a Kiválasztott 2. részéig és akkor sem a legszerencsésebb körülmények között kerül erre sor. A filmváltozat eltér majd a könyvtől, amelyben Effie-t bebörtönözik és alig van róla szó, itt viszont "becsempészik a 13. körzetbe, mindössze annyi ruhával, amennyi rajta van", hogy csatlakozzon a lázadókhoz. - Gyakorlatilag Fulvia szerepét veszem át. - mondja Banks. - Fulvia Plutarch [Philip Seymour Hoffman] jobb keze [a regényben]. Ahelyett, hogy új karaktert mutatnának be, Effie kapja a szerepet.

Többnyire azonban szerepének lényege, hogy megjelenése figyelemre méltóbb, mint szegényes öltözetű szereplő-társaié.
- A 13. körzetben mindenki egyforma szürke kezeslábasban jár, ez azonban nem illik Effie-hez. - mondja Elizabeth Banks. - Bármivel képes divatot teremteni. Úgy hívtuk a hozzáállását, hogy "13. körzet Kifutó Projekt".

- Szerintem sokan nagyon komornak találják az utolsó kötetet, én azonban nem szükségképpen így gondolom. - mondja a Jennifer Lawrence-t rendező Francis Lawrence, aki a Futótűz után visszatért, hogy a két Kiválasztott filmet is elkészítse. - Az 1. részben, amely leginkább a könyv első felét foglalja magában alapvetően a propaganda háborúval foglalkozunk. Ez azzal kezdődik, hogy Katnisst Fecsegőposzátaként, a forradalom jelképeként használják.

Főszereplőjével ellentétben makacsul ragaszkodik ahhoz, hogy a sorozat egyre nagyszabásúbb lesz.
- Ez a rész számomra nagyon izgalmas volt. - mondja. - Bíztam benne, hogy a Futótüzet jól fogadják és jól fog teljesíteni. Közben meg végig az járt a fejemben, hogy "Istenem, az, hogy 400 millió dollár felé jutottunk [csak Amerikában], az nagyon ritka dolog", el sem tudtam képzelni, hogy ilyesmi megtörténhet. És mivel az első filmnek a kritikusi fogadtatása is jó volt, el sem tudtam képzelni, hogy még azt is felülmúlhatjuk. Ráadásul azt sem tudtam elfelejteni, hogy a legtöbben igazából csak az első kötetet szerették. Szóval sok ismeretlen tényező volt számomra. Szóval a siker (hogy a Futótűz jobb kritikákat kapott, mint az Éhezők Viadala és több, mint 20 millió dollárral felülmúlta az első film hazai mozis bevételeit) nagyszerű volt, viszont ezáltal a léc még magasabbra került... Igazából emiatt azért ideges vagyok egy kissé.

Az Éhezők Viadala kezdettől fogva vonzotta a neves színészeket, ám az első két rész sikerének köszönhetően mára a nagyobb nevek is maguk keresik fel a sorozat készítői, ahelyett, hogy körül kellene udvarolni őket, hogy szerepeljenek.
- Julianne Moore maga keresett meg - mondja Francis Lawrence. - Alig hittem, hogy ekkora szerencsém van.


- Égtem a vágytól, hogy szerepelhessek a filmben. - mondja Moore, aki Alma Coin szerepét alakítja, a 13. körzet elnökét, aki a lázadók vezetője is, aki többször szembe kerül Katnisszel. - Egy nyaralás során olvastam el a könyveket pár éve. A gyerekeim olvasták, én meg nem vittek olvasnivalót, szóval felkaptam ezeket. Amikor megtudtam, hogy filmet készítenek belőle, azt gondoltam, "Hmmm, vajon ki alakítja majd Coint?" Szóval intéztem egy hívást, hogy világossá tegyem, érdekel a szerep.

Miközben új szereplők mutatkoznak még be, Az Éhezők Viadala még egy szomorú, mégis remélhetőleg diadalmas utolsó részt is bemutat majd. Mivel az utolsó két filmet egyszerre forgatták, a 2015-ös A Kiválasztott, 2. rész lesz Philip Seymour utolsó filmje. A színész, aki a titkos lázadó Főjátékmester, Plutarch Havensbee szerepét alakítja, 2014. február 2-án hunyt el kábítószer-túladagolásban, a Kiválasztott egy hétvégi forgatási szünete alkalmával.

- Borzalmas időszak volt: elveszíteni egy barátot, aki egyben munkatárs is. - mondja Francis Lawrence. Hangja ellágyul, szemeivel lefelé néz. - Egy vasárnap halt meg, amikor másnap forgatnia kellett volna. Amikor meghallottuk a hírt, leálltunk egy napra... Nehéz volt hozzászokni a gondolathoz.


Vezetőként Lawrence feladata volt, hogy átsegítse a szereplőket és a stábtagokat a személyes veszteségen és valahogy befejezze a filmet.
- Még a légy zümmögését is hallani lehetett, amikor visszatértünk a munkához. Mindannyian összegyűltünk és mindenki mondott valamit róla vagy neki. Kemény volt... Rájöttem arra is, hogy a következő három vagy talán négy hétben minden reggel szánni kellett erre időt, mert mindig volt olyasvalaki, aki azóta tért vissza, hogy ő meghalt, és mindenkinek szüksége volt egy kis időre, hogy ezt feldolgozza. Szóval nagyon figyeltünk arra, hogy mindenki érzéseit tiszteletben tartsuk.

Olyan pletykák is terjedtek az Interneten, amelyek szerint Hoffmant digitálisan keltik majd életre, hogy elkészítsék a szereplésével játszódó jelenetekhez, Francis Lawrence viszont ragaszkodik hozzá, hogy ilyesmi még csak fel sem merült.
- Két fontos jelenete maradt hátra, a többi jelenetében csak a jelenléte volt szükséges. - mondja. - Nem állt szándékunkban, hogy meghamisítsuk az előadást, szóval megváltoztattuk ezeket a jeleneteket és más színészeknek adtuk. A többi jelenetben pedig egyszerűen csak nem lesz benne. Szó sincs digitális manipulációról, sem pedig vizuális effektek használatáról.
Forrás: Empire

Folyt. köv. holnap, immáron Josh Hutchersonnal, Jena Malonéval, Sam Claflinnel és még lesznek visszatérő nyilatkozók is. Ti is térjetek vissza, mert érdemes, klassz a cikk!

2 megjegyzés:

  1. Köszönjük a sok munkát,(ami a fordítással járt) Ancsi :)
    Ez a cikk lett a kedvencem!!!


    VálaszTörlés
  2. Érdekes cikk, nagyon tetszik, várom a folytatást! :D Köszi, hogy lefordítottad! :D

    VálaszTörlés