2014. október 1., szerda

8 Kiválasztott utalás a Futótűzből

A Bustle kezdi átvenni a Yahoo Movies szerepét, bár ők nem semmitmondó cikkeket gyártanak futószalagon, hanem listákat. Ezúttal a Futótűz Kiválasztottra való utalásait gyűjtötték össze, bár hasonló (és talán kicsit igényesebb) cikkünk, mintha lett volna már a Futótűz filmváltozata után.

13. körzet
A könyv belső monológjai sokkal nagyobb lehetőséget biztosítanak arra, hogy részleteket ismerjünk meg a 13. körzet lerombolásáról, amelyet hosszú ideig tényként kezelnek Panem-szerte, ám a filmben is megtalálták a módját, hogy legalább röviden utaljanak rá. Először Snow elnök említi meg, amikor meglátogatja Katnisst a Győztesek Falujában, A Kiválasztott filmváltozatában viszont majd részleteiben meg is ismerhetjük a korábban csak megemlített helyszínt.

Gale kihátrál Katniss menekülős tervéből


Foghatjuk arra, hogy kicsit zavaros a történetfelépítés e tekintetben, de a lényeg, hogy Gale arckifejezése elég sokatmondó lesz, amikor Katniss először megemlíti, hogy a körzetek elkezdtek fellázadni. Gale-nek kezdettől forradalmi hozzáállása volt, egyszerűen csak az ereje nem volt meg ahhoz, hogy egyedül lázadjon. Most, hogy Katniss lángra lobbantotta a szikrát, láthatjuk majd, amint Gale is részt vesz majd a háborús harcokban. Jegyezzük meg, hogy az a tény, hogy Gale Katniss forradalomra való utalása után hátrál ki az elképzelésből, hogy megmentsék családjaikat, azt a gondolatot erősíti, hogy [Gale] a tömeg jólétét az egyén elé helyezi, és ez az, ami elvezet majd a Kiválasztott nagy befejezéséhez.

Plutarch Fecsegőposzátás órája
Ez magán a Futótűzön belül vetíti előre, hogy a Főjátékmester, Plutarch Havensbee a lázadók oldalán áll, és ez lesz A Kiválasztott történetének fő vonala is. A Fecsegőposzáta a sorozat során mindvégig kulcs szimbólum, de megvan az oka, hogy az utolsó könyvnek ez lett a címe is: A könyvben (és immár a filmben is) a szimbólum megelevenedik, amely utal rá, hogy Katniss testesíti meg a forradalom eszméjét.

Katniss kétségbeesés, amikor Peeta halála szóba kerül



A Kiválasztott elején Katnissnek hosszú idejébe telik, hogy összeszedje magát a fájdalom és a gyász adta lelki traumából. Ennek persze sok oka van: az utolsó egy-két évben rengeteg vérontást kellett végignézni a 12. körzetben is, ráadásul Katniss nem az a karakter, akin mások uralkodhatnak. De láthatjuk azt is, mit jelent Katniss számára Peeta a Futótűz kulcsfontosságú pillanataiban, különösen amikor kiderül, hogy a Nagy Mészárlás Kiválasztottait az egykori győztesek közül sorsolják és Haymitch és Katniss megbeszélik, hogy Peeta alapvetően jó és erkölcsileg mindkettejük felett áll.

Snow mérgezései
A Futótűzből megtudhatjuk (és ez senkit nem lep meg), hogy Snow elnök több embert megmérgezett, ha azok útjában álltak. Ez persze Snow elnök története szempontjából is fontos információ, de még fontosabb lehet, ha általánosságban nézzük, milyen a kapcsolata az elbeszélőnek a politikával. A Fecsegőposzáta ugyanis egy újabb vezetőség (a 13. körzet parancsnokai Coin elnök vezetésével) reflektorfényébe kerül, és a politika rengeteg erkölcsi kérdése felvetődik a harmadik kötet során végig.

Annie és Finnick
Sokkal többet látunk majd a lányból a Kiválasztottban, akinek hangját hallotta Finnick a fecsegők támadásakor.

"Éjfélkor találkozunk."
Katniss és Peeta idegesek lesznek, amikor el kell válniuk a Futótűz végkifejlete előtt. Később aztán kiderül: ők ketten már sohasem találkoznak úgy, ahogyan elváltak egymástól.

Bónusz: Peeta "Nem akarom, hogy megváltoztassanak!"
Ez még az első filmben volt, nem a másodikban, amikor a Viadal előtt Katniss és Peeta a Kiképzőközpont tetején beszélgetnek, és Peeta elmondja, hogy nem szeretné, ha a Viadal megváltoztatná. "Szeretnék… szeretnék önmagamként meghalni. Nem szeretnék kifordulni magamból, hogy valami szörnyeteggé váljak, ami valójában nem vagyok.
Igen, épp ezért megdöbbentően szívettépő, ha figyelme vesszük, mi minden történt Peetával a Futótűz és a Kiválasztott között.
Forrás: Bustle

2 megjegyzés:

  1. A 13.körzetet az eddigi filmekben éppen csak megemlítették,ezért félek attól,h ahogy a könyvben,úgy a filmben is sokáig és nagyon részletesen mutatják majd be a körzetet.(Persze,filmben jobbban érdekelni fog,hiszen itt már látni fogjuk megvalósítva is,de nekem a könyv eleje baromi unalmas)
    A bónuszhoz csak annyit,h Peeta és Katniss is,éppen azt veszti el,amit a legjobban megakartak tartani/menteni.(Katniss ugye elveszíti Primet,Peetától pedig mgeváltoztatják és ezzel éppen önmagát veszti el)

    VálaszTörlés
  2. Ez egy nagyon jó kis cikk, sok olyan dolog van benne, ami megítélésem szerint, nagyon megfogja a könyvek fontos részeit. A film azon problémáját, hogy nincs benne belső monológok, és így sok mindent máskép kell megmutatni. Gale azon döntést, hogy a többség érdekeit bármilyen egyén elé helyezi. És Coins, és ámblok a politika piszkosságát.

    Máté: Szerintem nem kell tartanod, hogy túl sok rész lesz a 13. körzetre bemutatására szánva. Ahogy a könyvben, úgy a filmen is valószínűleg csak vágóképekkel lesz bemutatva a körzet, egyáltalán nem belemenve a részletekbe. Ezt a véleményemet egy nagyon egyszerű dologra alapozom. A könyvben Penem és a 13. körzet társadalmának felépítése szimbólumokkal vannak megjelenítve. A föld alatt élő, szigorú napirend szerint élő társadalom, ahol épp csak annyit lehet enni, amennyi feltétlenül szükség, egy nélkülöző társadalom érzetét kelti. Olyan helyet, ahol valami fenyegető veszély miatt az emberek rákényszerülnek erre a nélkülöző életmódra. A baj csak az, hogy semmilyen értelmes indok nem lehet erre kitalálni. :) De mivel Collins nem ment bele a magyarázkodásba, hanem hagyta a részletek a jótékony homályba, rábízva minden olvasóra, hogy azt lásson bele, amit csak akar, azért az összkép tökéletes. Ha viszont a filmekben túlzottan kapargatják a kérdést, akkor zavaró lesz a dolog belső logikátlansága. Ráadásul egy ennyire eltérő társadalom bemutatása az általunk ismert társadalmaktól (nem hiszem, hogy túl sokan ismernének olyan társadalmakat, amelyek a föld alatt élne évtizedekig, a felszín helyett) túl sokk magyarázatot igényelne.
    Meg aztán, eddig se mutattak be túlzottan részletesen egy körzetet sem, se a Capitoliumot. Miért épp a 13.-kal tennének kivételt? :)

    Szerintem pont az a 3. könyv egyik lényege, hogy a végén Peeta nem változik meg, nem lesz megkeseredet ember, nem válik lelketlen „a cél szentesíti az eszközt” típussá, de még azon szörnyé sem változik, amivé „átprogramozni” akarták. Ő még az eltérítésből is vissza tud találni az eredeti énjéhez, és persze Katniss-hoz.

    VálaszTörlés