2014. október 30., csütörtök

Az Empire magazin Kiválasztott cikkének 2. része

Íme a tegnapi cikk folytatása. Izgalmas részletekkel.

A főszereplőpár másik tagját, aki A Kiválasztott során veszélybe kerül, Josh Hutcherson alakítja. Peeta rossz vonatra szállt a Futótűz végén, a Kapitóliumba kerül áldozatként a Donald Sutherland által alakított ki-tudja-mire képes Coriolanus Snow kezei közé. A "ki-tudja-mire-képes"-ről kiderül, hogy komoly kínzásokat, agymosást jelent, miközben Peeta lesz a Kapitólium szószólója az ellene lázadókkal szemben, akiknek jelképes vezetője éppen Katniss.


- Igen, Peetára nem jönnek túl jó idők - mondja Hutcherson telefonon Los Angelesből. - De igazából ezt a részt vártam a legjobban, mert Peeta agyát átmossák, megkínozzák, egy kicsit megőrül, és hasonló mókák... Nem olyan jó buli ugyan, mint a többieké, de abban az értelemben igen, hogy végre keményebb dolgokat is eljátszhatok a karakterrel.
A Peeta által átélt borzalmak súlyosabbak is lesznek, mint a regényben.
- A könyv nem mutat meg mindent, ami Peetával történik - mondja Hutcherson - Szóval megvolt a szabadságunk, hogy mindezt mi magunk találjuk ki. Mi pedig étel- és italmegvonásnak vetettük alá, alvásmegvonásnak és az agymosás különböző formáit kellett átélnie.


Peeta fogolytársa Johanna Mason, a Futótűz viadalgyőztes csapatának zűrös csaja, akiről kiderül, hogy önzetlen és simán veszélybe sodorja magát, hogy megvédje Katnisst. Őt különösen brutális gyötrelmeknek vetik alá: testét leöntik vízzel és áramot vezetnek belé, majdnem meghal.
- Emlékszem, mielőtt bementem volna a meghallgatásra, olvastam a könyvet és csak zokogtam az ágyban. - mondja Jena Malone, aki Johanna Mason szerepét alakítja. - Ezek olyan filmek, amelyek aktuális politikai kérdéseket feszegetnek. Úgy vetik fel ezeket a sötét kérdéseket, hogy a fiatalabb közönség is megértse őket. - A Kiválasztottban Johanna elszántságát szigorú vizsgáknak is alávetik.


Szereplőtársához, Sam Claflinhez hasonlóan Hutcherson is drámai fizikai változásokon megy keresztül a Kiválasztottban, a kínzások gyötrelmei és a lelki megpróbáltatások hatására komolyan lefogy. Claflinnel ellentétben azonban Hutcherson nem fogyókúrázott.
- Ó, Sam fogyózott? - kérdezi nevetve némi bűntudattal a hangjában. - Én nem, rajtam a számítógépes animáció segít majd. Én az utómunkálatok során fogytam le... Bár esetemben olyan súlyos a változás, hogy a valós életben az már valószínűleg veszélyes lett volna. Talán Sam nem tudott a számítógépes lehetőségről.

Hiába volt ilyen kemény az utolsó két film forgatása, ez nem csökkentette a szomorúságot, hogy a színészeknek búcsút kellett inteniük Az Éhezők Viadalának.
- Igazán szomorú volt, hogy befejeztük. - mondja Hutcherson. - Persze még mindig találkozunk, de akkor is furcsa, hogy vége... Nézegettünk képeket abból az időszakból, amikor elkezdtük a sorozat forgatását, és olyan fiatalnak látszunk rajtuk! Ez aztán rávilágított, életünk milyen nagy részét töltöttük ezekkel a filmekkel.

A másik téma, amelyről Jennifer Lawrence nem szívesen beszél, az Éhezők Viadala vége, annak ellenére, hogy ő már végzett a film forgatásával.
- Nem tudom - mondja, miközben integet a kezével és rázza a fejét. - Egyáltalán nem érzem úgy, mintha ez az egész mögöttem volna. - Nem tudom elmondani, milyen érzés, mert még nem érzem. Szerintem akkor fog majd rám törni az érzés, amikor elkezdek majd forgatni egy újabb filmet, és már nem lesznek itt ezek a filmek, ahová úgy jövök, mintha hazatérnék. Itt mindig úgy éreztem magam, mintha hazajönnék.

Azt legalább tudomásul veszi, hogy a forgatás véget ért. A forgatás utolsó napján vele és Woody Harrelsonnal forgattak egy jelenetet Berlinben.
- Emlékszem, hogy Francis sírt. - mondja. - Emlékszem, hogy Woody, Josh, Liam és én órákig kapaszkodtunk egymásba. Szerintem sok embernek úgy ér véget az élete, hogy nem találtak benne olyat, mint amit mi. Nagyon hálás vagyok, hogy mindez életem része lehetett. Szóval a forgatás legvégén összebújtunk, mint a kiskutyák.

- Azt mondta, sírtam? - kérdezi Francis Lawrence kissé hitetlenkedve. - Olyan volt, mint utolsó nap a gimiben. Nagyszerű barátságok kötődtek, sok, élményekben gazdag időt töltöttünk együtt, és mindenki megfogadta, hogy együtt járunk majd bulizni esténként, miközben tudtuk, erre nemigen lesz mód.

Nem teljesen igaz, hogy Az Éhezők Viadala forgatása teljesen végetért. Van még - árulja el Lawrence - egy utolsó jelenet, amely a teljes sorozatot zárja majd, amelyben valószínűleg Jennifer unokaöccsei/húgai is láthatóak lesznek majd olyan szerepekben, amelyeket előre nem akarunk elárulni. Ezután azonban Katniss története végleg véget ér. Bár a filmstúdiók nemigen szeretik, ha véget ér egy sorozat, amely sokat hozott a konyhára. Mivel azonban az Éhezők Viadala nem követi tovább Katniss sorsát, van vajon rá esély, hogy az Éhezők Viadala márkanév valamiképp mégis a köztudatban maradjon? Francis Lawrence úgy válaszol erre, hogy érezhető, hogy nem először teszik fel neki a kérdést.

- Ez kemény dolog. Érdekes kérdés. - mondja. - A Harry Potter világában sok mindent be lehet mutatni. Az ember megérti, hogy milyen vonzó lehet elmesélni egy újabb történetet, de meg lehet ezt tenni Harry, Hermione és a többi karakter nélkül? Vajon eléggé fogja az még érdekelni az embereket? És szerintem ugyanez elmondható az Éhezők Viadala világáról. Van sok régi viadal, és nagy a világa, de Katniss nélkül ugyanaz lenne? Részben ezért a kapcsolatért szeretem ezt a sorozatot, amit gondolunk és amiről beszélünk. Mi lehet ennek az új verziója? Ez egy trükkös kérdés.
Nos, ez legalább nem egy határozott elutasítás...

5 megjegyzés:

  1. Rég olvastam ennyire érdekes cikket, ami így lekötötte volna a figyelmem. Tényleg furcsa belegondolni, hogy mi lesz miután már mind a 4 filmet láttuk és mind kijött már DVD-n. Köszi a fordítást Ancsi! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg jó cikk volt, én is élveztem a fordítását :)
      Örülök, hogy tetszett!!

      Hát, a hogyan továbbra én is kíváncsi leszek, bár nem tudom, ez miképp borítja majd az oldallal kapcsolatos elképzeléseimet :)

      Törlés
  2. Húúú ezt imádtam:)))
    Ezek szerint akkor mégis csak mutatnak vmit a kínzásokból is :DDD
    Köszi Ancsi, most is remek munkát végeztél a fordítással :))) (mennyi időbe telt?:O)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, mert az ilyen hosszú cikkeket általában nem egyszerre fordítom.

      Törlés
  3. Köszönjük szépen, hogy lefordítottad ezt a cikket! :) Érdekes volt, izgalmas és fantasztikus! :)

    VálaszTörlés