2012. március 11., vasárnap

Ismerjük meg Nina Jacobson-t, a film producerét !

Noha neki is nagyon fontos szerepe van abban, milyen lesz a mozivásznakra kerülő film, mégis eddig nemigen olvashattunk részletesen Nina Jacobsonról, a készülő Éhezők Viadala film produceréről. Ezúttal azonban a Publisher's Weekly állított össze vele/róla egy nagyon izgalmas anyagot:

Amikor Suzanne Collins regényének, Az éhezők viadalának filmadaptációja március 23-án a mozikba kerül, Nina Jacobson producer egyszerre fog megkönnyebbülni és elkezdeni izgulni. Jacobsont maga a szerző választotta 2009-ben, hogy segítsen filmvászonra adaptálni a nagy népszerűségnek örvendő ifjúsági regényt, és nagyon keményen dolgozott, hogy a nézők számára egy igazán könyvhű változatot hozzon létre. 
- Ugyanolyan szenvedélyesen szeretem a könyveket, akár a legnagyobb rajongók. - nyilatkozta Jacobson az interjúban, amelyet a tágas santa monicai irodájában készítettünk vele. - Úgy érzem jó lett a film, az emberek izgatottak, de a nézőközönség az, akinek a véleménye számít, nem a sajtó. Suzanne és én is nagyon izgulunk. Hatalmasak az elvárások.

A Walt Disney Motion Picture Group korábbi elnökeként Hollywood olyan legnagyobb sorozatai forgatókönyveinek írását és filmjeinek gyártását felügyelte, mint a Karib tenger kalózai és a Narnia Krónikái, amelyek 100 millió dollár fölötti bevételt hoztak. Amikor 2007-ben megalapította saját cégét, a Color Force-t, Jacobson első munkája az Egy ropi naplója volt, amelynek akkora sikere lett, hogy megszületett a folytatás, az Egy ropi naplója: Testvérháború is, amely szintén első helyen nyitott a mozikban. Jacobson jelenleg a harmadik Ropi naplója filmen dolgozik, amely augusztustól látható majd a mozikban.

A cikk hosszan folytatódik az ugrás után. És tartalmas, érdemes kattintani!


Az Éhezők Viadaláért több producer is harcba szállt, ám végül Jacobson kapta a munkát. Ennek egyik oka az volt, hogy neki és Collinsnak volt egy közös barátjuk, a forgatókönyvíró és rendező Peter Hedges személyében, aki évekkel ezelőtt együtt tanult Collins-szal az Észak Karolinai Művészeti Iskolában.
- Peter írt és rendezett egy filmet, amikor a Disney-nél voltam, Dan és a szerelem címmel. - mondta Jacobson. - Ő beszélt rólam Suzanne-nak, aminek fontos szerepe lehetett abban, hogy Suzanne velem akarjon dolgozni.
A másik motiváló tényező az volt, hogy Jacobson dolgozott már együtt másik íróval, Jeff Kinney-vel és Collins nagyra értékelte, hogy a Ropi naplója filmek megőrizték Kinney stílusának sajátosságát.

Jacobsont annyira elbűvölte Az Éhezők Viadala, hogy megkérte Suzanne-t, hadd olvassa el a második kötet, a Futótűz kéziratát, mielőtt az megjelent volna.
- Azután már megszállottan szerettem volna megszerezni a jogokat. - mondja. - Amikor szeretek egy könyvet, akkor azt nagyon szeretem. És ilyen nincs túl gyakran.
Akkoriban az első könyv eladási adatai 150.000 körül járhattak, ami meggyőző volt, de nem szokatlan. Mégis, Jacobson úgy látta maga előtt Az Éhezők Viadalát, mint "A márka, amit meg kell menteni." Hogy ez valóban megtörténhessen, Jacobson végül úgy döntött, megkeresi a Lionsgate-et.

- Úgy éreztem, tényleg megértették, mit szeretnénk megpróbálni. - mondta. - Ez volt az első ifjúsági regény, amely adaptációjának megnyerték a jogait, és ez fontos dolog volt számukra,  nem csak a fejlesztés egy darabja, hanem olyasvalami, ami miatt ők is kezdettől fogva izgatottak voltak. Megegyeztünk abban, hogy nagyon könyvhű feldolgozásnak kell készülnie. - Mivel a Lionsgate egy viszonylag kis cég, minden a projektben részt vevő személy és osztály párhuzamosan tudott dolgozni. - Úgyhogy tudtam, hogy az a fickó, aki zöld utat adott filmnek, és az, aki a reklámtevékenységgel foglalkozik, mindketten nagyon elkötelezettek Az Éhezők Viadala iránt. - mondta Jacobson.

Az egyensúly keresése

Jacobson számára az volt a kihívás, hogy megtalálja a megfelelő egyensúlyt a regény feldolgozásához.
- Az egyik módja az lett volna a könyv könnyedebbé tételének, hogy felhígítjuk úgy, hogy öregítjük a karaktereket,  a könyvbeli életkorukhoz képest. - mondta. - Ahelyett, hogy a Kiválasztottak 12 és 18 év közöttiek lettek volna, inkább 16 és 20 év közöttiekre, vagy még idősebbekre változtattuk volna ezt. Ez kicsit elfogadhatóbbá tette volna a tényt, hogy gyerekek ölik meg egymást.
Egy másik lehetőség az lett volna, ha felmagasztalták és dicsőítették volna a történetet.
- A könyvben a Kapitólium a gonosz központi hatalom, és innen tartják markukban az embereket, és nem akartam egy olyan filmet csinálni, amely alapjaiban bűnös a Kapitólium tettei miatt. Olyan gondos és etikus döntéseket akartam hozni a megfilmesítéssel kapcsolatban, amilyet Suzanne-nak ígértem.

Nina Jacobson Az Éhezők Viadala forgatásán   Foto: Murray Close

Eredményül egy olyan könyvhű filmet kapunk, amely a 13 éves kortól megnézhető filmek irányelvein belül marad.
- Hogy őszinte legyek, a könyv mondanivalója nagyon fontos volt számomra. - mondta Jacobson. - Ha másképp döntöttem volna, megsértettem volna azt a tényt, hogy a karakterek ennyire fiatalok.

Collins nagyon szoros munkakapcsolatban állt Jacobsonnal és a Lionsgate-tel a forgatókönyv kialakítása során. Ő írta meg az első vázlatot, amelyből az adaptáció nagyja született. A második író, Billy Ray aztán együttműködött Collins-szal. Amikor Gary Ross-t leszerződtették, hogy megírja és rendezze a filmet, ő és a szerző együtt írták meg a forgatókönyv legvégső változatát. Collins mindösszesen egyszer látogatott el a forgatásra, amely azt jelezte, nagyon megbízik a film készítőiben.

Jacobson lesz a producere Az Éhezők Viadala trilógia másik két kötetének is, amelyekből mindezidáig 26 millió példány kelt el.
- Amikor az ember fiatal, és lát valamit, ami igazán megérinti, akkor az olyan erejű, mint később felnőttként soha semmi. Úgyhogy mindig is szeretni fogom az olvasást és azt, hogy olyan filmeket készítsek, amelyek hatnak a fiatalokra.

Amikor az interjú befejeződött, hallottuk, amint Jacobson mobilja megszólal a külső irodában. A csengőhang abból a négy hangból álló jel, amelyet Katniss ad le a fecsegőposzátáknak az Éhezők Viadala film kulcsjeleneteiben, amely már letölthető, és olyan népszerűségnek örvend, mint a könyvek - és a film - maga is.
Forrás

1 megjegyzés:

  1. Τhe reѕultѕ shown bу thіѕ сream
    aгe alѕo еxcellent, with tгansform in thigh size аnd other locationѕ getting сlaimеԁ by its customers.


    mу hоmeраge ... buy trilastin

    VálaszTörlés