2013. október 20., vasárnap

SciFiNow: A lány, aki lángra lobbant

A SciFiNow magazin cikkét olvashatjátok most. Hát, hozom egyben, majd mindenki úgy darabolja magának, ahogy jól esik. Vagy nem olvassa el, ha nem tetszik, hogy ilyen hosszú. Amúgy sok mindent olvastunk már belőle, de szépen van felépítve, és persze van benne egy-két új érdekesség, ami ugyan apróság, de a legelvakultabb rajongók ezeknek is örülnek. Az oldal pedig nekik szól :)
A képeket én válogattam most bele, és bár olyat igyekeztem, ami illik a szövegkörnyezetbe, de nem újak, szóval csodára ne várjatok. Jó szórakozást a cikkhez!!

Az Éhezők Viadala főszereplője nem akart ikonná válni, mégis az lett, mind a képernyőn, mind a kulisszák mögött, miközben arra készül, hogy visszatérjen az Arénába...

Katniss Everdeennek csak a másodperc tört részéig tartott, hogy elhatározza, önként jelentkezik az Éhezők Viadalára, Jennifer Lawrence színésznőnek azonban voltak fenntartásai, mielőtt magasba emelte volna kezét, hogy az kiabálja: "Én! Engem vigyenek!" Tudta, hogy az, hogy egy franchise főszereplője lesz, azt jelenti, hogy az egész világ meg fogja ismerni.
- Amikor aláírtam a szerződést, azt hittem, meg fogom bánni. - vall a 23 éves színésznő arról, mit érzett, amikor a független filmek világából egy látványos stúdiófilm főszereplőjévé vált. - Szerencsére azonban nem így történt. Örülök, hogy elvállaltam a szerepet. [Ha nem tettem volna,] valószínűleg még mindig bemehetnék egy étterembe anélkül, hogy idegronccsá válnék, vagy elmehetnék egy Starbucks-ba, hogy megigyam a kávémat. Azért az nagyszerű lenne.


Mióta a film minden idők legnagyobb bevételét hozó ifjúsági könyvadaptációvá vált, maga mögé utasítva a Harry Pottert és az Alkonyatot is, a színésznő élete karaktere sorsának ívét követi. 
- Eredetileg csak forgatókönyveket olvasgattam, rendezőkkel tárgyaltam, forgattam. - meséli. - Aztán hirtelen jött, hogy "Ó igen, fel kell venned azt a magassarkút, és el kell érned, hogy kedveljenek az emberek." Ezért, amikor olvastam a könyvet, nagyon nevettem ezen, mert "hát igen, tudom, hogy ez milyen érzés". 
Bár Lawrence-nek az nem esett nehezére, hogy megkedveltesse magát, a tervezők által ráaggatott ruhák miatt éppúgy szenved, mint karaktere. A Futótűzben szembe kell néznie azzal, hogy egy igazi menyasszonyi ruhát kell magára öltenie, mivel Katniss és Peeta eljátsszák, hogy halálosan szerelmesek egymásba. 
- A menyasszonyi ruha hihetetlen, mert káprázatos, én azonban nem vagyok túl jó abban, ha lépcsőkön kell járnom ilyen hatalmas ruhákban. Nagyon béna vagyok. - mondja, ami arra a pillanatra emlékeztet, amikor megbotlott a színpadra vezető lépcsőkön, mielőtt átvette volna a legjobb színésznőnek járó Oscar díjat. A forgatáson azonban nem volt ott Hugh Jackman, aki a segítségére sietett volna. - Azt sem tudtam, hogy ő volt az, egészen addig, míg utána rá nem jöttem. Bárcsak tudtam volna. 

A többi átlagos sztárjelölttel szemben, akik végiglejtenek a vörös szőnyegen, a földön két lábon álló Jennifer Lawrence tökéletesen azonosítható, olyan minőséget jelent, mint képernyőn látható hasonmása. Katniss nem teljesít természetfeletti küldetést, és nem epekedik élőhalott szeretőjének csókjáért, őt bedobták egy arénába és arra kényszerítették, hogy megküzdjön életéért. Ebben a nem olyan távoli jövőben játszódó disztópiában Észak-Amerikát 12 körzetre osztják, és minden évben minden körzetből egy fiúnak és egy lánynak kell részt vennie a televízió által sugárzott öldöklésen. A kormányzat így gondoskodik a lakosság szórakoztatásáról, és ezt a gonoszságot le kell nyelni, akár egy pirulát, mint az ókori római gladiátorjátékok esetében. Ez a szatíra soha nem lehetne találóbb, mint egy olyan korban, ahol a TV olyan, mint a drog, ám az Éhezők Viadala: Futótűzből megtudhatjuk, mi történik, amikor az emberek mindezért benyújtják kormányuknak a számlát, és mindennek Katniss a kirobbantója. Amikor trükközésével elérte, hogy ne csak ő, hanem társa, Peeta Mellark (Josh Hutcherson) egyaránt győztesek lehessenek, rést talált a kormányzat pajzsán, most pedig lázadás van kitörőben. 


Hogy megmentsék családtagjaik életét, a párosnak meg kell győznie Snow elnököt (Donald Sutherland), hogy mindezt a szerelem jegyében tették. Ez megnehezíti Katniss dolgát otthoni barátjával, Gale-lel (Liam Hemsworth), és bár nem tehet róla, mégis egyre közelebb kerül Peetához. 
- Poszttraumatikus stressztől szenved az első Viadal után, és megpróbálja visszaszerezni előző életét. - mondja Lawrence. - Most a Győztesek Falujában él, többé már nem kell vadásznia - ami miatt unatkozik és haszontalannak érzi magát - és ez élete részévé válik, amit Gale soha nem fog megérteni. Peeta az egyetlen, aki tényleg tudja, min ment keresztül a lány. Amikor pedig újra vissza kell térnie a Kapitóliumba, az már nem egy idegen világ számára. Nem mintha megszerette volna, de mostanra megérti, hogyan működik. 
Ez előnyére válik, amikor ismét visszahívják a reflektorfénybe és elég hamar vissza kell térnie a túlfogyasztó nagyvárosba. Az Éhezők Viadala 75. évfordulója alkalmából ugyanis a korábbi győzteseknek kell résztvenniük a Viadalon, hogy még egyszer átéljék a borzalmakat, hogy a Kapitólium megmutassa, hogy őket még a legerősebb lázadó sem győzheti le. Vagyis röviden, Katniss visszatér az Arénába.

Őszintén szólva a történetvezetés stílusa hasonló lesz az első filméhez, ám Francis Lawrence rendező azt mondja, ezúttal sokkal nagyobb a tétje a Viadalnak. 
- Egy olyan történetként kezdődött, amely egy lány túléléséről szól, aki feláldozza magát húgáért, ám a történet egyre inkább politikaivá válik. - mondja. - A többi körzet a lázadás szimbólumaként tekint a lányra, az emberek megpróbálnak visszavágni. Azoknak a dolgoknak, amikre megkérik, hogy tegye meg, sokkal nagyobb tétje van. Most már nem csupán róla és családjáról van szó, hanem az egész országról. 
Legnagyobb meglepetésére a fecsegőposzátás kitűző, amelyet az első viadalon viselt, új jelentéstartalmat vesz fel. A remény szimbólumává válik, amelyet stílustanácsadója, Cinna (Lenny Kravitz) is felhasznál egyik új ruhájának megalkotásához, egy hosszú, fehér ruhához, amely fekete tollakká és füstté válik, amikor a lány megpördül benne: a fecsegőposzáta életre kel. 


A Kiválasztottak ruháinak nem csupán a ragyogás a célja, hanem sokkal inkább az, hogy emlékezetesek legyenek, ami nagyobb esélyt jelent viselőjének, hogy támogatókat szerezzen, akik majd ajándékokat küldhetnek az Arénába. Ki kell tűnnie valamivel az embernek a Kapitóliumban, ahol alulöltözöttnek számít még akkor is, ha Lady Gaga őrültebb unokatestvérére emlékeztet. A kapitóliumiak gazdagok, házhoz viszik számukra a hírességeket, és lenézik a körzetek Farm, ahol élünk hangulatát. Sokkal több flancolást és flittert látunk majd a folytatásban, mivel az egyik változás, amelyet Francis Lawrence eszközölt, miután átvette a rendezést Gary Rosstól, hogy leszerződtette jelmeztervezőként Trish Summerville-t. Ő nemrégiben a Tetovált lány jelmezein dolgozott, aki egy másik olyan egyedi hősnő, aki szintén saját szabályait követi.
- Rengeteg nagyszerű ruhát készített [a film számára] - mondja Francis Lawrence. - Ott vannak Effie [Elizabeth Banks] csodálatos ruhái, megszerzett néhány Alexander McQueen által tervezett darabot, és megtervezte azokat a ruhákat, amelyekben Katniss látható a felvonuláson és az interjú során. 
Vannak ugyanis nagyszabású események, amelyeket a Kiválasztottaknak végig kell szenvedniük a Viadal előkészítése érdekében - ez kemény kigúnyolása annak, amikor a valóságshow-kban a résztvevőket bemutatják a nézők szórakoztatása érdekében.

Bár a műsor követése minden lakos számára kötelező, törekednek rá, hogy mindig újdonságokkal szolgáljanak. Ezúttal a Főjátékmester, Plutarch Havensbee [Philip Seymour Hoffman] az erdei arénát egy egzotikusabb helyszínre cserélte.
- Az Aréna maga is sokkal nagyobb fenyegetést jelent ezúttal. - árulja el Francis Lawrence. - Lesz harc mutáns majmokkal, mérges gázokat tartalmazó köd, amely elől menekülniük kell majd a dzsungel mélyében. A Hawaii forgatás nagyon kemény volt, mert amikor az ember a dzsungelben forgat, a nappalok rövidek, sokat esik, minden csupa sár és rengeteg a szúnyog. Az, hogy közben IMAX kamerákat használtunk, ráadásul rengeteg akciójelenet is volt, a szereplők pedig csúszkáltak és folyton megsérültek. Ez nagyon megnehezítette a dolgokat.

Ellentétben az előző évivel, amikor gyerekek harcoltak egymás ellen, ezúttal minden résztvevő gyakorlott gyilkos, és ahogy tapasztaljuk majd, egyesek jobban feltalálták magukat a Viadal után, mint mások. Vannak olyanok, akik elfogadták győzelmüket, mint például Enobaria [Meta Golding], aki tűhegyes fogakat csináltatott magának, amely kegyetlenségére utal, és arra, hogy úgy győzte le áldozatait, hogy átharapta a torkukat. Ami azt illeti, ő kivétel, mert legtöbb esetben a túlélők függővé váltak, vagy a morflingtól, amely egy erős drog, amely elfeledteti a valóságot, vagy alkoholistákká, mint Katniss és Peeta örökké részeg mentora, Haymitch [Woody Harrelson].


Ezúttal a háború következményeibe mélyedünk bele jobban.
- A következő fejezet teljesen másképp mutatja meg a világot. - mondja Francis Lawrence. - Mások lesznek a karakterek, az elbeszélésmód, a mitológia, de a középpontban a háború következményei lesznek. Ez nagyon érdekes volt számomra: az az elképzelés, hogy ezek az emberek károsodnak az őket ért trauma hatására és valóságos veszteségeik vannak. Van egy szürke zóna és nem mindig egyértelmű, hogy kik a jófiúk és kik a rosszak. Keményen dolgoztam, hogy emberséget vigyek a filmbe; Jen már eleve hoz magával, és a fiúk is, de azt hiszem srácok, új oldaláról fogtok most megismerni olyan embereket, mint Effie és Haymitch. Nagyon elégedett vagyok azzal, milyen érzelem gazdag lett a film, szerintem ebben igazán erős, de ez őszintén igaz a karakterekre és az Aréna minden látványosságára is.

Egy második győzelem érdekében Katnissnek és Peetának át kell látnia vetélytársaik pókerarcán és szövetségeket kell alkotniuk. Az egyik érdemesnek látszó szövetséget a szigonyforgató Kiválasztottal Finnick Odair-rel kötik, akit a Hófehér és a Vadászban látott Sam Claflin alakít. Az ő szereplőválogatását nagy figyelem övezte, mivel a karaktert nagy becsben tartják Suzanne Collins könyvtrilógiájának rajongói. Lawrence hisz abban, hogy Sam meg fog felelni az elvárásoknak:
- Sam az elsők között jött be meghallgatásra és szerintem fantasztikus munkát végzett. - mondta. - Nagyon jóképű, karizmatikus fickó, aki nagyon sportos alkat is, ezért úgy véltem, megfelel a Finnick-kel kapcsolatos fizikai elvárásoknak, elég sármos és vicces, és ez is egyike volt azon tulajdonságoknak, amit a kezdetektől fogva kerestünk. Ő azonban igazából egy érzelmes fickó, és ez a melegség az, amivel a lelkemig hatolt, mert ha az ember megnézi ezt a karaktert szerte a könyvekben, az esetek 95%-ában a szeretet jut róla eszünkbe, és az, hogy mi mindenen megy keresztül, nem az a sármos maszk, amit kezdetben felvesz a Futótűz elején. 


Elsőre úgy tűnik, Finnick is beáll a sorba, hogy megküzdjön Katniss kegyeiért, ám ilyen szempontból már három fő is tömeg, semmi szükség egy negyedikre. Ami a szerelmi háromszöget illeti, a történet előre haladásával egyre nagyobb szerepet játszik.
- Ez nagyon fontos tényező a harmadik könyvben, és Peeta válik a lány céljává. - magyarázza Francis Lawrence. - Nagyon fontos volt, hogy elkezdjük megmutatni, hogy messzebbről nézve, mit jelképeznek a fiúk. 
A színfalak mögött persze teljesen más viszonyrendszer uralkodik a hármas tagjai között.
- Josh és Jen olyan, mintha testvérek volnának, halálosan szeretik egymást, de állandóan játszanak és civakodnak. - meséli Lawrence, és ez eszünkbe juttatja, amikor Jennifer véletlenül agyrázkódást okozott színésztársának az egyik kaszkadőr edzés során. - Liam a legcsendesebb hármójuk közül - finoman fogalmazva - de szerintem az ő előadása ebben a filmben nagyon meg fogja lepni az embereket. Fantasztikusan hozta a szerepnek azokat az aspektusait, amire a történet további részében szüksége lesz. Nem szerepel olyan sokat a filmben, de sokkal többet láthatjuk majd a Kiválasztottban.

Nem meglepő módon, ha az Éhezők Viadala elődjeit tekintjük, a Kiválasztottat is két filmre szedik szét. Egyre több üzenet érkezik, ami arról szól, hogy az emberek megvédjék azt, amiben hisznek, éppúgy, ahogy Jennifer Lawrence is tett, amikor aláírt a szerepre. Élből visszautasította, hogy fogyjon a szerep kedvéért, ellenszegülve azon kritikáknak, amelyek azt állították, hogy nem tűnik elég éhezőnek ahhoz, hogy eljátszhassa a főszerepet.
- Az első filmben, ahol inkább szó volt arról, hogy "Fogynod kell 5 kilót, hisz ez az Éhezők Viadala", azt mondtam, ügyelnünk kell arra, hogy Katniss példakép. "Miért akarnánk belőle valami elérhetetlenül sovány lányt csinálni?" - meséli Jennifer. - Ő egy olyan személy, akire felnéznek a fiatal lányok, akkor miért ne legyen erős? Miért ne legyen szép, egészséges és fitt? Nagyon hajthatatlan voltam ezzel kapcsolatban, mert azt gondolom, a mi szakmánk nem vállal elég felelősséget azért, amit tesz a társadalmunkkal. Emlékszem, milyen érzés volt, amikor 14 évesen láttam a Victoria's Secret modelljeit, és azt gondoltam, "Én soha nem teszek majd ilyet." Nem akarom, hogy más is ezt érezze.


Ehelyett a film megmutatja mindazt a bátorságot és reményt, amit egyetlen ember képes elérni tetteivel, még akkor is, amikor minden veszni látszik.
- Megmutatják, mi történik a társadalmunkkal, amikor elvesszük az emberséget az emberektől - teszi hozzá. - és azt a pillanatot, amikor a szórakoztatás eszközeivé válnak, ahelyett, hogy emberekként tekintetének rájuk - ami a hírességekre is érvényes. 
Lawrence lassan magán keresztül érti meg, mit jelent "szórakoztatás eszközének" lenni, karakteréhez hasonlóan azonban újra vissza menne az Arénába, ha lenne rá lehetősége.
- 14 éves voltam, amikor olvastam egy forgatókönyvet, és azt mondtam "Ez az!" És épp ezért nem bánok meg semmit, mert bármennyire is idegesítő, és lehet, hogy szomorú, hogy hozzá kell szoknom ehhez az új életmódhoz, akkor is ezt kell csinálnom. Jó érzés, amikor rájön erre az ember, amikor olyasmit csinál, amit szeret. Nem tudnék mást csinálni azok után, hogy erre rátaláltam.
Forrás: SciFiNow

4 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszett ez a cikk is! Olyan jó, hogy Jennifer kiáll önmagáért és nem fogy le egyik szerep kedvéért sem. Tényleg szépen volt felépítve a szöveg és ezért érdemes volt olvasni. Köszi a fordítást Ancsi! :D

    VálaszTörlés
  2. Tényleg szépen volt felépítve, nagyon köszi a fordítást Ancsi, nem kis munka volt mire lefordítottad (gondolom). Jent még mindig nagyon szeretem, a stílusa, a lazasága, szóval érdemes volt elolvasni a cikket, köszi mégegyszer Ancsi :)

    Mumus

    VálaszTörlés
  3. Ancsi, én nem is értem, hogy csinálod néha alig tudom utólérni magam az olvasással neked meg még fordítanod is kell meg a honlapot szerkeszgetni stb..stb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, konkrétan a szabadidőm nagy része most erre megy.
      Most kezdem azt érezni, hogy kezd tömény lenni, de amíg szívesen csinálom, és bírom, addig nyomom. Aztán meglátjuk. :)
      Csak érdekel is ez a sok cikk, szóval muszáj fordítani :D

      Törlés