2012. július 17., kedd

Olvassuk újra a második kötetet! - 12. fejezet

Azt hiszem, ez az a fejezet, amikor végre elkezdődik a könyv. Amikor végre minden pillanatban előrehalad a cselekmény. Ami eddig történt, csupán előkészítés volt. Viszont a hosszú bevezetés után innentől sorra jönnek azok a váratlan fordulatok, ami miatt szerethető ez a kötet!

Néhány békében eltöltött téli nap után ugyanis megjelenik az Előkészítő Csapat: Octavia, Venia és Flavius, Effie-vel és Cinnával az oldalukon, hogy elkezdődjön az esküvői fotózás. Míg az Előkészítő Csapat dolgozik rajta, Katniss megtudja tőlük, hogy bizonyos dolgokban hiány van a Kapitóliumban, így kikövetkezteti, hogy mely Körzetekben van felkelés: Harmadik, Negyedik és a Nyolcadik Körzetben. 
A fotózás során Katnissnek hat esküvői ruhát kell felvennie, amelyet korábban a Kapitóliumban szavaztak meg az emberek, és ezek közül is a Kapitólium lakói fognak dönteni, hogy melyiket vegye majd fel az esküvőn. Katniss különböző stílusú ruhákban kell, hogy megjelenjen, mindegyikhez különböző haj, smink, kiegészítők dukálnak.





Források: 1 2 3 4 5 6

Katniss valakivel feltétlenül meg akarja osztani, hogy mit sejt a lázadásokról, ám Gale, mióta jobban van, újra a bányában gürizik, Peeta nincs otthon, így Haymitch marad. A férfi ezúttal nem röhögi ki, ám megmagyarázza Katnissnek, hogy ez a körzet túl kicsi, az emberek pedig nem elég elszántak egy felkeléshez, ráadásul a Kapitólium bosszúja kegyetlen tud lenni, hiszen a Tizenharmadik Körzet konkrétan eltörölték a föld felszínéről. 

Prim úgy megy haza az iskolából, hogy este kötelező lesz nézni a TV adást, és várhatóan a tegnapi fotózásról lesz benne szó. Látszólag valóban ez történik, igazi showműsor kerekedik abból, hogyan szavazzanak és válasszanak esküvői ruhát Katnissnek. Nagyon kemény társadalomkritika az, ami ezekben a sorokban meg van fogalmazva. 

Ám a műsor nem úgy folytatódik, ahogy várják, hiszen a következő viadalra terelődik a szó. A következő viadal a 75., és mint olyan, jubileumi, ezért különleges szabályai vannak, hogy újra és újra emlékeztessék az embereket arra, milyen következményekkel járhat egy lázadás. Ez pedig jelen helyzetben nem is aktuálisabb. Snow elnök maga mondja el az első két Nagy Mészárlás speciális szabályait: az elsőben a körzeteknek meg kellett szavazni, kiket küldenek a viadalra, a második Nagy Mészárlás alkalmával pedig körzetenként 2-2 fiú és lány kellett, hogy részt vegyen. Ami még több halott gyereket jelent, ám Haymitch ebben az évben lett győztes. Katniss Anyukája is váratlan információkkal szolgál, és mesél Maysilee Donnerről, aki a barátnője volt és épp ezen a Viadalon halt meg. 

Azonban nagyon hamar kiderül, mire számíthatnak az idei évben:
- A hetvenötödik évfordulón, emlékeztetőül, hogy még a legerősebb lázadó sem győzheti le a Kapitóliumot, a kiválasztottakat a Viadal eddigi győztesei közül sorsoljuk ki.

Katniss húga és Anyukája kétségbeesnek, míg Katnissnek először le sem esik, mivel jár ez. Hiszen Körzetükben ő az egyetlen győztes, ezért BIZTOS, hogy vissza kell térnie álmai helyszínére, az Arénába. Ám ezúttal nem megfélemlített gyerekekkel kell szembenéznie, hanem korábbi győztesek lesznek az ellenfelei.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése