2012. július 12., csütörtök

Olvassuk újra a 2. kötetet! - 11. fejezet

Katniss tehát váratlanul kinn ragad az erdőben. Azon gondolkodik, milyen következményei lehetnek, ha nem tud visszamenni, ráadásul ezúttal anyukája és húga sem tudtak erről a tervéről. Katniss sejti, hogy figyelik, és nem véletlen, hogy épp most kapcsolták be a kerítést, de a kerítés mentén láthatóan nincs senki. Vissza kell tehát jutni. 



És ami itt következik, azt nagyon szeretem. A problémamegoldó Katnisst. Nekem ő ettől lesz hős, hogy váratlan helyzetekben is feltalálja magát. Ahogyan a vízkeresésénél, a vadászdarazsas esetnél, vagy amikor a bogyóval spekulál az Éhezők Viadalában. Hogy úgy oldjon meg egy váratlan helyzetet, hogy abból győztesen kerüljön ki. Ezúttal nagyon gyorsan kilogikázza, hogy a kerítés alatt nem juthat át, következésképpen felette kell. Fel is mászik egy fára, onnan egy másikra, amelynek az ága már belóg a körzetbe és leugrik. Katniss talpa és farcsontja ugyan megsérül, de ettől eltekintve megússza a kalandot.

Otthon újabb váratlan meglepetés éri: két Békeőr vár rá. Sebaj, Katniss láttán legalább ők is meglepődnek. És bevallom, ezt a jelenetecskét is szeretem. Egyrészről a játékos cívódást arról, hogy Katniss azért érkezett később, mert Prim nem megfelelően igazította útba, miközben Haymitch és Peeta is beszáll a játékba, incselkedve a lánnyal és dobálva a Katniss által hozott cukorkákat. Azét szeretem ezeket a jeleneteket, mert egy kis békét kölcsönöznek a könyv által ábrázolt diktatúra egyébként egyre nyomasztóbb világába. És azért is, mert ilyenkor megint kicsit jobban megismerjük a szereplőket.

"Közben rájövök, hogyan tudott ilyen sokáig életben maradni Haymitch és Peeta. Az a trükkjük, hogy soha semmin nem paráznak."

A másik, ami miatt kedvelem ezt a részt, Katniss vagánysága.

"– Szóval valami üzenetet hoztak?
– Thread Főbékebírótól – feleli a nő. – Szólni akart, hogy a Tizenkettedik Körzetet körülvevő biztonsági kerítés napi huszonnégy órában áram alatt lesz.
– Miért, eddig nem volt? – kérdezem. Lehet, hogy nem kéne ennyire ártatlanra vennem a figurát.

– Thread Főbékebíró úgy gondolta, esetleg meg akarja osztani az információt az unokatestvérével – mondja a nő.
– Köszönöm. Megmondom neki. Biztos vagyok benne, hogy mindenki jobban fog aludni, most, hogy sikerült pótolni a biztonsági rendszer hiányosságait. "


Miután a Békeőrök távoznak, kiderül, hogy Katniss megsérül. Édesanyja hópakolással enyhíti fájdalmait, és altatósziruppal segít, hogy Katniss pihenni tudjon egy kicsit. Peeta a lány kérésére vele marad éjszakára.


A következő napokban Katniss lassan gyógyulgat, Peeta átjár hozzá, és közösen elkezdenek írni egy gyógyfüves könyvecskét. Katniss nagyon sok növényt ismer korábbi tapasztalataiból és a Viadal előtti Kiképzésről, Peeta pedig mindezeket remekül le tudja rajzolni. Katniss rájön, hogy mióta ismerik egymást, ez az első normális, átlagos dolog, amit együtt csinálnak.

Katniss egyre gyakrabban kapcsolja be a TV-t, hogy megnézze, igaza volt-e a két nőnek, akikkel az erdőben találkozott. Egyik alkalommal végre meglátja, amit keres. Egy friss hírt közlő riportert egy régi felvételre montírozták.
"Nem volt ott a Tizenharmadik Körzetben. Ebből viszont logikusan következik a kérdés: akkor mi van ott?"

2 megjegyzés:

  1. Nekem ez az egyik kevenc fejezetem a Futótűzben. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jééé, valaki ezt még olvassa?? :))
      Amúgy én is szeretem :)

      Törlés