2012. július 25., szerda

Jennifer Lawrence a Vulture 100 Legtöbbet érő Színészének listáján

A Vulture egy elég összetett szempontrendszer alapján állított össze egy színészekből álló 100-as listát, amely arra a kérdésre ad választ, ki a "legértékesebb", ki az, akinek segítségével egy film a lehető legtöbbet keresheti. A listát nyolc szempont felhasználásával "gyúrták össze", ezek pedig a következők: 
1. Hazai  mozis jegybevétel[ei az adott színész filmjeinek], 
2. Tengerentúli mozis jegybevételek
3. Stúdió érték (A Vulture megkért 5 filmstúdió vezetőjét, akik 1-től 10-ig osztályozták a színészeket, abból a szempontból, szerintük mennyivel dobná meg az egyes színészek alkalmazása a film bevételeit - az 5 értéket pedig átlagolták),
4. Népszerűségi index (Az amerikai közönség által adott pontszámok, amelyeket kérdőívek segítségével állapítottak meg),
5. Hány Oscar díja van (Bár attól egy film nem feltétlenül sikeres a mozikban, hogy Oscart kap, mégis ez az egyetlen objektív szakmai szempont, amelyet a felmérés figyelembe vesz, hiszen az Oscar-díj is egyfajta értéket képvisel, ráadásul egész karrierje során jellemzi az adott színészt)
6.  Kritikusok értékelése 
7. Címlapok száma (Itt 32 nem bulvár újság - pl. Vanity Fair, GQ, Vouge - címlapján való megjelenést nézték, hiszen, ha egy adott színész egy ilyen újság címlapján megjelenik, az azt jelenti, hogy valóban érdeklődnek uránta)
8. Bulvárérték (Itt 3 bulvárújság főszerkesztőjét kérték meg, hogy egy szintén 1-10-es skálán értékelje az adott színészeket - a három értéket pedig átlagolták)

Nos, Jennifer Lawrence tehát ezen feltételek szerint összeállított lista 16 helyét foglalja el:


Jennifer Lawrence-t akkor ismerték meg a kritikusok, és a kis független filmek nézői, amikor 2010-ben Oscar-jelölést kapott a Hallgatás törvényében eljátszott szerepéért, de nem sokkal később már egész Amerika megismerte a nevét, amelyhez az a piros Calvin Klein ruha is hozzásegítette, amelyet az Oscar díjkiosztóján viselt, illetve megkapta Katniss Everdeen szerepén a hatalmas sikerű Éhezők Viadala filmadaptációjában, így azok is megismerhették, akik korábban nem tették. A sorozat első filmje, világszerte több, mint félmilliárd dollárnyi bevétellel büszkélkedhet, és bebizonyította, hogy Lawrence sikerfilmekben és művészfilmekben egyaránt képes megállni a helyét, ennek a kettős tehetségnek magas stúdiópontszámot köszönhet.

Ugyanúgy, ahogyan az alulértékelt Hallgatás törvényének drámájában, Lawrence számottevő közönség elismerést vívott ki egy kék, félmeztelen női mutáns, Mistique szerepében az X-Men: Elsők-ben is, ami után számos meghívást kapott késő esti showműsorokba, és számos magazinban is egyre gyakrabban jelent meg. Népszerűségi indexe is elég magas, amit részint szexepiljének, részint pedig az Éhezők Viadalában való megjelenésnek köszönhet. Rengeteg kiemelkedő szerepével, köztük az X-Men: Elsők és az Éhezők Viadala közeljövőben elkészülő folytatásaival feltételezhetően soha nem fogja elhagyni a remény.

Jennifer "részpontszámai":
Stúdió érték: 7 (1-10), Népszerűségi index: 72%, Oscarok: 1 jelölés, Kritikusok pontszáma: 67 (1-100), Címlapok száma: 6, Bulvárérték: 7 (1-10).

A lista első három helyén: Robert Downey Jr, Will Smith és Johnny Depp található, és néhány érdekesebb név a listáról: Brad Pitt (5.), Matt Damon (6.), Clint Eastwood (7.), Angeline Jolie (8.), George Clooney (10.), Tom Cruise (15.), Jennifer Lawrence (16.), Chris Hemsworth (21.), Bruce Willis (24.), Cameron Diaz (29.), Tom Hanks (34.), Natalie Portman (35.), Kristen Stewart (38.), Julia Roberts (42.), Taylor Lautner (49.), Robert Pattinson (59.), Sylvester Stallone (72.)

Amúgy a lista módosítható, ha bal oldalt az értékelési szempontok súlyozását megváltoztatjuk :) (ezzel a játékkal én a 8. helyig bírtam felhozni Jennifert :)))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése