2012. július 29., vasárnap

Ismét a forgatási helyszínekről

Bevallom, egyre kevésbé írok szívesen a forgatási helyszínekről, mert - mivel ezek még mindig nem hivatalos írások, csak az egyes helyszínek újságjai által megjelentetett hírek, ezért - nemhogy nem biztosak, de most épp két cáfolatot hoztam. 

Ahogyan az egyik kinti rajongói oldal is írja, öt(!) különböző(!) forrásból értesülhettünk arról, hogy megtalálták a Futótűz Arénájának forgatási helyszínét, mégpedig Kauai szigete lehet a befutó. Erről nemrégiben egy Star Advertiser című lap is beszámolt, alig több, mint 10 napja. Pár nappal később azonban meg is cáfolták saját hírüket. A cikk teljes szövege csak regisztráció ellenében elérhető, így csak a cikk elejét tudom hozni (és valszeg fizetős is, mert a kintiek is csak ennyit idéztek).


Múlt heti híreinkkel ellentétben az Éhezők Viadala: Futótűz című filmet nem Kauain forgatják. Christina Gizoni, a Lionsgate képviselője egy e-mailt küldött nekem a következő szöveggel: "Bár még nem neveztük meg forgatási helyszíneinket, Kauai nem lesz közöttük." Mást nem fűzött hozzá. Sajnálom, én hibáztam.
Igen, a film gyártói valóban felderítettek Hawaii helyszíneket, ahogyan arról június óta sokat olvashattunk a világhálón Kauai-ról is. Ez azonban mégsem jött be.
Forrás: StarAdvertiser via Thehob
Ami azt illeti, én valamiért el tudom képzelni, hogy emögött csak kommunikáció lehet, nehogy őszre ellepjék Kauai szigetét az "épp arra járó" rajongók. Leginkább azért gondolom ezt, mert a Lionsgate egyébként soha nem kommentál híreszteléseket. Vajon miért épp most tette?? De ez most személyes vélemény.

A másik talán már egyre kevésbé lep meg minket, eszerint Észak-Karolinában nem valószínű, hogy lesz forgatás, mondjuk kíváncsi vagyok, hogy a 12. körzet külső jeleneteit vajon hol forgatják?? Az első film elején szereplő képek nagyon jellegzetesek, szerintem lenne/lett volna helyük a második rész filmváltozatában is. Az ugrás után egy Észak-Karolinában élő újságírónő blogjából olvashatunk egy elgondolkodtató bejegyzést.


Tudom, ez nem lesz népszerű írás. Mégis úgy látom, lassan megfogalmazhatom: A kasszasiker Éhezők Viadala folytatása, a Futótűz nem teszi be a lábát Észak-Karolinába. 
Még mielőtt az első film forgatását egyáltalán befejezték volna, már felröppentek híresztelések arról, hol lehetnek a következő rész forgatási helyszínei. Havaii-t és Atlantát meg is erősítették, ami nem meglepő, ha belegondolunk, ott milyen infrastruktúrája van a filmiparnak. És úgy tűnik, Hawaii beleillik abba a képbe is, ahogyan Suzanne Collins leírja a szigetet, amelyen az Aréna található. 

Nemrégiben azonban azt hallottam az Észak-Karolinai Film Bizottságtól, hogy nincsen tudomásuk arról, hogy a Futótűz gyártóinak bármiféle olyan tervük volna, hogy bárhol az államban forgatnának. Ez persze még változhat, de a szeptemberi kezdési dátum már hamarosan itt van.
Azonban nem hallottam még arról - lehet, csak várni kell rá - hogy a filmiparból bárki is úgy nyilatkozott volna, hogy feltétlenül szükségszerű lenne, hogy a Futótűzben észak-karolinai képek legyenek.

Az Éhezők Viadala jeleneteit Asheville térségében forgatták, amely nagyon emlékeztetett az első könyv Arénájára. A Dupont Nemzeti Park buja erdőiben épp olyan fák és patakok találhatóak, amilyenekről a könyvben is olvashattunk. A Black Montain-ben található North Fork víztározó pedig épp megfelelt a tónak, amely az Arénában megtalálható volt. A Coleman Boubdary pedig a csodálatos hegyi kilátásról gondoskodott.

A 12. körzet (amelynek képeit Charlotte közelében rögzítették) az egyetlen újra felbukkanó helyszín a Futótűzben. A Futótűz 12. körzete azonban más, mint amit az első kötetben megismerhettünk. Most Katniss és Peeta a Győztesek Falujában lakik. Ez egy teljesen új, kényelmes világot jelent a páros számára.
Ezt a világot pedig Atlantában is felépíthetik. Ehhez pedig filmes eszközökkel könnyedén hozzátehetik a hegyeket (amelyeket egyébként az első film során is utólag tettek hozzá a 12. körzet képeihez. Nincsen olyan égbolt és nincsenek olyan hegycsúcsok az egész bolygón, mint amit ott láttunk!)

És még egy ok, ami miatt azt gondolom, nem Észak-Karolinában forgatják majd a Futótűz-et: immáron nem Gary Ross, az Éhezők Viadala rendezője rendezi a filmet. Ross kiépített kapcsolatokat a helyi filmgyártás vezetőivel. Annak azonban nem sok értelme lenne, ha az új rendező, Francis Lawrence a Gary Ross által kitaposott úton akarna haladni. 

A sorozatok folytatásai általában gyakran nem térnek vissza az eredeti forgatási helyszínekre: A sötét lovag: Felemelkedés-ben Pittsburgh szolgált Gotham Cityként. Az előző részben, A sötét lovagban Chicago nyerte el az áhított szerepet. 

De nem akarok ezzel semmi rosszat. Szerettem a környékünk ezzel kapcsolatos izgatottságát, valamint azt a fantasztikus lehetőséget is élveztem, amelyhez riporterként - és debütáló statisztaként - ezáltal én is hozzájuthattam. Készen állok a folytatásban nyújtandó előadásra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése