2012. július 31., kedd

Az Éhezők Viadala film és könyv közötti különbségek

Emlékszem, milyen sokat beszélgettünk a filmről, a Vélemény rovatban, ahol az is felmerült, mit hagytak ki a filmből, mit tettek bele, és egyáltalán milyen változtatásokat csináltak a filmben. Ennél izgalmasabb, hogy azt is elemzik, milyen mértékű/jelentőségű az adott változtatás, és hogy jó vagy rossz döntés volt a változtatott verzió. Szerintem/Remélem, az elemzéseket és az apró részleteket kedvelő rajongók élvezni fogják :)) Ráadásul a dolog arra is jó, hogy a DVD-re várakozván picit átpörgessük, milyen is a film! Vigyázat, hosszú bejegyzés!!!

1. Fecsegőposzátás kitűző beszerzése

Könyves verzió: Katnissnek a polgármester lánya, Madge adja a kitűzőt. Ez meglepetésként éri Katnisst, mivel ő azt gondolta, Madge nem kedveli őt. A kitűző egy aprócska fricskának számít a Kapitóliumban, mivel a fecsegőposzáták a bio-genetikus kémkedés egyik komikus mellékhatásaként funkcionáltak, miután az emberek rájöttek, hogyan működnek, és aztán ők maguk is felhasználták a kormány ellen. 

Filmes verzió: Katniss a Zugban talál rá a kitűzőre, de azt nem magyarázza meg, miképp bosszanthatja ez Snow elnököt és az uralkodói réteget. [Azt már nem írja a cikk, de előbb Katniss adja Primnek a kitűzőt, amikor pedig Katniss elindul a viadalra, Prim visszaadja neki.]

Változtatás mértéke: Elég nagy, mivel nem mutatja be, hogy a 12. körzet polgármestere is ember, és azt sem, miért éppen a fecsegőposzáta lesz a szimbólum. Továbbá, a filmben egyszerűen csak hordja Katniss a kitűzőt, és nem sugallja, hogy valamiféle erőt sugároz a lánynak, amelynek hatására Katniss az események alakításának főszereplőjévé válik.

Jó vagy rossz változtatás: Összességében nem túl jó. Bár láthatóan kezdettől fogva Katniss maga felelős a sorsáért, mégis ezáltal kieshet néhány fontos momentum a következő két [három] filmből is.


2. Nem látjuk Haymitch-et lezúgni a színpadról

Könyves verzió: Haymitch annyira részeg az Aratási Ünnepségen, hogy leesik a színpadról

Filmes verzió: Kihagyták a jelenetet.

Változtatás mértéke: Jelentős. Az olvasónak az az első benyomása Haymitchről, hogy ez egy részeg állat. Másrészt a jelenet oldja annak a feszültségét, amikor Katniss önként jelentkezik Prim helyett.

Jó vagy rossz változtatás: Érthető, végülis. Valószínűleg nem akartak vidám felhangot abban a jelenetben, ráadásul az időt is húzta volna.

3. Peeta apjának ajándéka

Könyves verzió: Peeta édesapja egy doboz süteményt ad ajándékul Katniss-nek, tudtára hozva ezzel, hogy mindig is kedvelte. Katniss aztán kidobja ezt a vonatablakon, amikor rájön, nem barátkozhat Peetával, hiszen, lehet, hogy majd meg kell ölnie, ha életben akar visszatérni.

Filmes verzió: Csak Prim, Gale és Katniss anyukája búcsúzik el Katnisstől a Viadal előtt. Peeta édesapját még csak meg sem említik.

Változtatás mértéke: Minimális.

Jó vagy rossz változtatás: Ezzel is az időhúzást csökkenti, bár a mozinéző nem annyira szembesül azzal, hogy Peeta és Katniss akár egymás ellen is harcolhattak volna. A forgatókönyvíró szempontjából, ezt a témát valószínűleg sokkal összetettebb lett volna kifejteni, ezért hagyták, hogy a nézők csak a lehetséges romantikus vonalat kövessék. Úgyhogy igen, idő szempontjából logikus vágás.

4. "Törődjetek bele, hogy hamarosan meghaltok"

Könyves verzió: Amikor Katniss és Peeta a vonaton megkéri Haymitchet, hogy adjon nekik tanácsot, akkor Haymitch így válaszol: "Mindjárt adok is egyet: Maradj életben!", és hangos nevetésben tör ki.

Filmes verzió: A fenti idézet: "Törődjetek bele, hogy hamarosan meghaltok"

Változtatás mértéke: Határeset. A könyves verzióban benne van a remény, hogy Haymitch a segítségükre lehet, míg a filmes rávilágít arra, mekkora veszélyben van a páros.

Jó vagy rossz változtatás: Alapvetően jó, ha figyelembe vesszük a film időkorlátait. A tanácsnak a filmes verziója talán kevésbé vicces, viszont nagyobb hatású.




5. Haymitch eszik

Könyves verzió: A könyvben, amikor Haymitch végre eszik valamit (ahelyett, hogy állandóan csak inna), annak a jele, hogy végre lehet számítani rá.

Filmes verzió: Haymitch már az első jelenetben is eszik, egy zsemle van nála, amikor kimegy a kocsiból.

Változtatás mértéke: Minimális.

Jó vagy rossz változtatás: Jó, de csak mert a filmben nincs lehetőség minden ilyen apró részletet kidolgozni.

6. Haymitch tanácsa a stílustanácsadókkal kapcsolatban

Könyves verzió: Haymitch azt mondja Katniss-nek, hogy hagyja, amit a stílustanácsadó csinálni akar vele, hiszen ő azért van ott, hogy segítsen támogatókat szerezni.

Könyves verzió: Katnisst mindenféle tanács nélkül küldik szőrtelenítésre.

Változtatás mértéke: Mérsékelt, hiszen Katniss gyűlöli, ha megpróbálják széppé varázsolni, és ez fontos eleme személyiségének.

Jó vagy rossz változtatás: Rossz, különösképp, hogy nem igazán szánnak időt arra, hogy tudatosítsák, Katniss nem szeret szépítkezni.


7. Cinna és a kézfogós tanács

Könyves verzió: A könyvben Cinna javasolja, hogy Katniss és Peeta fogják meg egymás kezét, amikor a szekérrel kigördülnek a megnyitóünnepségen a térre, a tömeg elé.

Filmes verzió: A filmben ez Peeta ötlete.

Változtatás mértéke: Nagy, mivel elvesz Cinna értékéből ezáltal (hiszen végsősoron erre figyel fel a tömeg), és ezt Peeta kapja meg inkább (aki látszólag a legelejétől megtesz mindent Katnissért).

Jó vagy rossz változtatás: Se nem jó, se nem rossz, csak más. A film készítői valószínűleg a lehető leggyorsabban ki akarták alakítani a kötődést Peeta és Katniss között.

8. Haymitch a közös felkészülésről

Könyves verzió: Haymitch azt javasolja a párosnak, hogy maradjanak egymás közelében az edzések során, és ne mutassák meg, mire képesek.

Filmes verzió: Csak úgy bekerülnek az edzésekre, együtt vannak, bár Peeta megjegyzi, hogy Haymitch azt mondta, ne fitogtassák képességeiket.

Változtatás mértéke: Minimális.

Jó vagy rossz változtatás: Kicsit rossz, mert hiányzik a kontextus ezzel kapcsolatban, így kicsit furcsán jön ki, amikor Peeta külön kéri, hogy egyedül szeretné folytatni a felkészülést.

9. A "Rád gondolt" pillanat

Könyves verzió: Peeta anyukája azt mondja, hogy a 12. körzetnek végre lehetne győztese, majd világossá teszi, hogy Katnissre gondolt, mert ő olyan túlélő típus.

Filmes verzió: Peeta egyszerűen megmondja Katnissnek, hogy anyukája rá gondolt, de nem tér ki rá, miből gondolja ezt.

Változtatás mértéke: Kicsi, bár így benne van a lehetőség, hogy Peeta esetleg félreértette anyukáját.

Jó vagy rossz változtatás: Kicsit rossz, mert bele lehetett volna tenni még egy sort a párbeszédbe, hogy még erőteljesebb legyen a lényeg, miszerint Peetában nem hitt saját édesanyja... ami Katnisst nagyon megérintette.

10. A hozzátett "Remény" jelenet

Könyves verzió: A könyvben nincs ilyen

Filmes verzió: Snow elnök azt javasolja a Főjátékmesternek, hogy ne keltsen túl nagy reményt az emberekben.

Változtatás mértéke: Nagy, mert látunk egy igazi gonoszt, ahelyett, hogy Katniss szemszögéből szemlélnénk az eseményeket.

Jó vagy rossz változtatás: Jó, mivel Snow elnök jeleneteit jól összerakták, bár ezzel elvesznek némi misztikumot a teljes sorozatból.


11. Peeta nem vérzik a Katniss-szel való konfliktus után

Könyves verzió: Amikor Katniss nekimegy Peetának, miután a fiú szerelmet vall neki az interjúk során, Peeta nekiesik egy vázának, aminek szilánkjai megvágják a kezét.

Filmes verzió: Katniss csak meglöki Peetát, de senki nem sérül meg.

Változtatás mértéke: Minimális.

Jó vagy rossz változtatás: Érthető, bár az a filmben nem olyan hangsúlyos, hogy Katniss félreértelmezi Peeta cselekedeteit [szándékait].

12. Nincs Avox felismerés

Könyves verzió: Katniss felismeris a vörös hajú Avox-lányt, aki felszolgál nekik.

Filmes verzió: Nincs benne [bár Avoxok vannak a filmben].

Változtatás mértéke: Mérsékelt, bár ez utalna arra, hogy az emberek [hiába] próbálnak menekülni a rendszer elöl, és hogy Katnissnek rossz érzései vannak amiatt, hogy korábban nem próbált meg segíteni, amikor látta ezt a lányt.

Jó vagy rossz változtatás: Érthető, egyértelműen az időkeret miatt vágták ki. Várhatóan a második filmben esetleg pótolhatják a témát [amikor saját Békaőrüket látják viszont Avoxként].

13. Fecsegőposzátás kitűző visszakapása Cinnától

Könyves verzió: Az ellenőrző testület majdnem elkobozza a kitűzőt.

Filmes verzió: Cinna csempészi be Katnissnek a kitűzőt.

Változtatás mértéke: Nagy, mert a könyv megmutatja, hogy a Kapitólium mennyire kiszámíthatatlan.

Jó vagy rossz változtatás: Rossz, mert a könyv sokkal összetettebb történetet épít fel ugyanazon idő alatt.


14. Cinna az indításkor

Könyves verzió: Amikor Katniss és Cinna beszélgetnek, közvetlenül a Viadal kezdete előtt, az üvegbúra leereszkedik, és elválasztja őket egymástól. Közel áll az üveghez, és mutatja, hogy "Fel a fejjel".

Filmes verzió: Katniss önként indul el a cső felé.

Változtatás mértéke: Kicsi, de a könyves verzió kicsit drámaibb hatású.

Jó vagy rossz változtatás: Érthető, mivel a filmben olyan karakterként ábrázolják Katnisst, aki maga irányítja sorsát, bár a könyv gyakran ennek ellenkezőjét bizonyítja.

15. Peeta intése a Viadal kezdete előtt

Könyves verzió: Az indítás előtti percben, amikor senki nem mozdulhat, Katniss meglátja az íjat és a nyilat. Szeretné megszerezni, de látja, amint Peeta megrázza a fejét, de süt a nap, ezért elbizonytalanodik, hogy jól látta-e Peeta intését. Aztán végül nem marad ideje, hogy tényleg nekivágjon és megszerezze az íjat.

Filmes verzió: Peeta egyértelműen a fejét rázza, mondván, ne induljon Katniss az íjért. Katniss nem zavarodik össze, és nem agyal azon, miért is üzeni ezt Peeta.

Változtatás mértéke: Kicsi, bár a könyves verzió némi feszültséget teremt Katniss és Peeta között.

Jó vagy rossz változtatás: Jó, mert a könyves verzió összetettebb karakterábrázolását narratíva nélkül sokkal nehezebb lenne ábrázolni.

16. Katniss azonnal talál vizet

Könyves verzió: Katniss egy egész napig szenved, mire végre talál vizet. Fennhangon is vízért kiált, hogy Haymitch meghallja és küldjön neki a támogatók segítségével. Mivel ez nem történik meg, Katniss kikövetkezteti, hogy valószínűleg közel van a vízhez, és ez így is van.

Filmes verzió: Katniss azonnal megtalálja a tavat, miután elszalad a Bőségszarutól.

Változtatás mértéke: Határeset, különösen, hogy Haymitch a filmben is mondja, hogy a víz lesz a legjobb barátja.

Jó vagy rossz változtatás: Jó, különösen, ha ismét a rendelkezésre álló időkeretre gondolunk.

17. Nem menekülnek állatok a tűz elöl

Könyves verzió: A Játékmesterek azért generálják a tüzet, hogy újra összetereljék a kiválasztottakat. Katniss szarvasok és erdei állatok társaságában menekül a tűz elöl, persze az állatok gyorsabbak, mint a lány.

Filmes verzió: Katniss egyedül menekül.

Változtatás mértéke: Minimális.

Jó vagy rossz változtatás: Nem túl jó, bár nyilván nem akartak még ennek a számítógépes animációjára is súlyos dollárokat költeni. 


18. Bepillantás a Vezérlőterembe

Könyves verzió: Nincs benne, Katniss csak sejti, mit láthat a közönség, és mi folyhat a háttérben az adott helyzetekben.

Filmes verzió: Többször megmutatják, mi zajlik az Éhezők Viadala vezérlőtermében.

Változtatás mértéke: Hatalmas, hiszen konkrétan láthatjuk nem csak Snow elnököt, hanem a fő Játékmestert is.

Jó vagy rossz változtatás: Érthető, mivel a filmnek be kell mutatnia a Katniss és a kormányzat közötti különbségeket. Ugyanakkor csökkenti a misztikusságot és sokkal előbb rávilagít kormányzatban zajló korrupcióra, mint a könyvsorozat.

19. Üzenet minden ajándékot tartalmazó ejtőernyőben

Könyves verzió: A támogatóktól származó ajándékok üzenet nélkül érkeznek, és Katnissnek kell kitalálnia, mivel mi a céljuk.

Filmes verzió: Mindene egyes ajándékkal üzenet is érkezik (bár sokkal kevesebb ajándékot kap Katniss, mint a könyvben), így Haymitch gondolatai sokkal érthetőbbek a néző számára a történet során.

Változtatás mértéke: Minimális, bár így kevésbé érződik úgy, mintha Katnisst csak úgy odadobták volna a farkasoknak, így hogy ilyen gyakran kap üzenetet is.

Jó vagy rossz változtatás: Érthető, főleg, hogy a megértést könnyíti.

20. Ruta és a vadászdarazsak

Könyves verzió: Ruta hívja fel Katniss figyelmét a vadászdarazsakra, bár ezzel sokkal inkább a veszélyre való figyelemfelkeltés a célja.

Filmes verzió: Ruta javasolja Katnissnek, hogy dobja a darázsfészket ellenségeik nyakába.

Változtatás mértéke: Mérsékelt, bár Katniss elég leleményes a könyvben ahhoz, hogy maga jöjjön rá erre.

Jó vagy rossz változtatás: Jó, mert így Rutát hamar megismerteti, ami szükséges is, hiszen elég kevés időt tölt a képernyőn.

21. Ruta és a csapda

Könyves verzió: Rutába az 1. körzetből származó fiú még akkor beleszúrja a lándzsát, amikor a kislány még a csapdában vergődik.

Filmes verzió: Katniss kiszabadítja Rutát a csapdából, azután fúródik a lándzsa Ruta testébe.

Változtatás mértéke: Minimális.

Jó vagy rossz változtatás: jó, mert így vizuálisan sokkal drámaibb hatású.


22. A 11. körzetbeli lázadás

Könyves verzió: Nincs szó róla

Filmes verzió: Ruta halála után a 11. körzet lakói fellázadnak a Békeőrök ellen.

Változtatás mértéke: Nagy, hiszen a könyvben egyáltalán nem látjuk a többi körzetet, ez csak Katniss története, és csak a történet előrehaladtával teljesedik ki még nagyobb hatásúvá.

Jó vagy rossz változtatás: Rossz, mert csak azért tették bele, hogy előkészítsék a folytatást. Az, hogy a könyvben ilyen lassan alakulnak ki az események, az a történetmesélés egyik pozitív eleme.

23. A 11. körzet nem küld ajándék kenyeret

Könyves verzió: Ruta halála után Katniss egy ajándék kenyeret kap a 11. körzetből.

Filmes verzió: Nem került bele.

Változtatás mértéke: Nagy, mert az ajándék alapjában véve azt jelképezi, hogy a többi körzet is elismeri Katniss hősiességét.

Jó vagy rossz változtatás: Rossz, épp azért, amiért a 11. körzet lázadásának megjelenítése is. 

24. A csókok nem megjátszottak

Könyves verzió: A könyvben Katniss úgy véli, a románc csak eszköz arra, hogy rávegyék a támogatókat, hogy ajándékokat kapjanak.

Filmes verzió: Nem derül ki világosan, hogy Katniss színleli-e ezeket, Peeta azonban biztosan nem így tesz.

Változtatás mértéke: Durva, mert így egy jobb véget készít elő.

Jó vagy rossz változtatás: Rossz, mert Katniss nem értelmezi a közte és Peeta között fennálló kapcsolatot, ami a könyvbéli feszültséget generálja, és a film végén nem is annyira jön át Peeta szomorúsága.


25. Katniss nem trükközik az altatósziruppal

Könyves verzió: Katniss altatószirupot kap Haymitch-től, amelyet Peetának beadva a fiú elalszik, így el tud menni a Lakomára, hogy megszerezze neki az antibiotikumot.

Filmes verzió: Katniss nem trükközik az altatósziruppal, hanem megvárja, amíg Peeta elalszik, és utána indul el a Bőségszaruhoz.

Változtatás mértéke: Minimális. [Na, itt nem mindenki gondolta így!]

Jó vagy rossz változtatás: Jó, mivel egyértelmű volt így is, hogy Katniss Peeta akarata ellenére tett meg mindent, hogy megmentse a fiú életét. 

26. Kimarad a kecskés történet és az, hogy Katniss anyukája és Prim gyógyítással foglalkoznak

Könyves verzió: Mialatt Peeta az őt ért vágásból lábadozik, Katniss elmeséli, hogyan szerzett kecskét Primnek. A kecske beteg volt (csak ezért adták el neki), Prim és Katniss anyukája azonban meggyógyították.

Filmes verzió: Teljes egészében kimarad.

Változtatás mértéke: Mérsékelt, bár a történetből kiderül, Katnisstől mennyire távol áll a gyógyítás.

Jó vagy rossz változtatás: Érthető, ha ismét a film 142 perces időtartamára gondolunk.

27. Tresh döntése

Könyves verzió: Tresh életben hagyja Katnisst, miután megtudja, hogy a lány milyen rendes volt Rutával.

Filmes verzió: Tresh azért hagyja életben Katnisst, mert már addigra tudta, hogy a lány rendes volt Rutával.

Változtatás mértéke: Minimális.

Jó vagy rossz változtatás: Jó, mert így gyorsabban pörögnek az események.

28. Katniss és a kirántott nyílvessző

Könyves verzió: Amikor a Játékmesterek újra bejelentik, hogy mégis csak egy győztese lehet a viadalnak, Katniss azt hiszi, Peeta megpróbálja megölni őt, ezért előránt egy nyílvesszőt.

Filmes verzió: A filmben ilyen nem történik.

Változtatás mértéke: Nagy, mivel ez továbbra is bizalmatlanságot feltételez Katniss részéről Peetával szemben.

Jó vagy rossz változtatás: Rossz, mert ez a momentum sokkal összetettebb személyiségként ábrázolja Katniss-t, akinek komoly fenntartásai vannak, ha a bizalomról van szó. 

29. Mutánsok 

Könyves verzió: Olyan mutánsokat engednek rájuk a Játékmesterek, amiknek ugyanolyan tekintetük van, mint a halott Kiválasztottaknak. Sőt, olykor két lábra emelkedve is tudnak haladni.

Filmes verzió: A filmben farkas/kutyaszerű teremtményeket látunk.

Változtatás mértéke: Mérsékelt, bár azok a szemek nagyon kikészítik Katniss-t és ezáltal az Aréna még pokolibbá válik.

Jó vagy rossz változtatás: Jó [???], mert ezt gyakorlatilag képtelenség lett volna vizuálisan ábrázolni. [Na, ebben nem értünk egyet, és ahogy rémlik, a vélemény rovatban sokan úgy gondoltuk/tátok, hogy hiba volt kihagyni ezt a ziccert.]

30. Cato monológja

Könyves verzió: Cato a legvégéig teljesen őrült marad, semmiféle monológot nem tart.

Filmes verzió: Amikor a végét járja, Cato egyértelműen kifejti, hogy élet és halál között számára nincs különbség.

Változtatás mértéke: Nagy, mert a filmben ezáltal Cato szimpatikusabbá válik, míg a könyvben nem.

Jó vagy rossz változtatás: Jó, mert sokkal jobban árnyalja, mi mindenen mehetnek át a Kiválasztottak.

31. Peeta rádöbbenése a végén

Könyves verzió: A könyvben Peeta rájön, hogy Katniss csak színlelte érzelmeit a Viadal alatt. Összetörik a szíve.

Filmes verzió: A filmben Peeta csak azt mondja, hogy ő nem szeretné elfelejteni ami történt, és bár ideges, nem tűnik teljesen összetörtnek.

Változtatás mértéke: Határeset, mert a filmben és a könyvben teljesen másképp ábrázolják Katniss motivációit. A könyvben két férfi között őrlődik, Peeta és Gale közt, míg a filmben láthatóan ő is beleszeret Peetába valamennyire, ami a könyvben nem ennyire világos (sokszor ő maga sem biztos az érzéseiben). A könyvbéli Katniss sokkal kegyetlenebb [én azt mondanám inkább: nyersebb], míg a filmbéli sokkal szeretetre méltóbb.

Jó vagy rossz változtatás: Határeset. A könyv jól ábrázolja, hogy egy fiatal lány miképp keveredik bele az események forgatagába, amelyek aztán tűnőnek rajta, míg a filmben sokkal inkább hőssé válik, mint a könyvben.


Forrás

Bevallom, én a Tresh-féle változtatást nem érzem ilyen hangsúlyosnak, főleg hogy látható, hogy egyértelműen hallja, amit Clove mond, ugyanúgy, mint a könyvben, ellenben nem a cikk nem tér ki Seneca halálára, amelyet a könyv nem fogalmaz meg, csak a Futótűzből derül ki. Továbbá sokan azt is nehezményeztétek, hogy a könyv szerint Peeta műlábat kap a végén, Katnisst nagyon elkeseríti, hogy hiába próbálta megmenteni a mutánsok támadása után is, míg a filmben Peeta ha nem is boldogan szaladgál, de a saját lábán botorkál, mikor kitalálja Katniss a bogyós trükközést.

Kimaradt még valami? Vagy van olyan, aminek jelentőségét másképp ítélnétek meg, mint a cikk szerzője?

11 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jó cikk, nekem nagyon bejött. Már most így xy hónappal a film után már egyáltalán nem zavarnak az ilyenek. Viszont egy-két dolgot tényleg másképp csinálhattak volna pl. a felkészülés számomra túl gyors volt, a víz megtalálása is és engem még mindig az bosszant a legjobban hogy a filmben csak minimálisan tükrözik hogy Katniss nem szeret bele Peetába (akkor még) csak megjátsza. Még engem is összezavartak és úgy jöttem ki, hogy mi van? Mert aki nem olvasta a könyvet, totál félreértheti. Számomra ez volt a legnagyobb vétség a filmben, bár most már annyira nem bánom meg már mindegy is. A műláb...szerintem nem olyan fontos monumentum, hogy ki kellene emelni. Mondhatni egyet értek a cikkel bár szerintem a 11. körzetbeli lázadás jelenet kifejezetten jó dolog, mert sejthetjük hogy ennek még nincs vége és előkészíti a folytatást, ami szerintem eléggé fontos. Elég sok pont van, szóval lehet kihagytam valamit, pedig lenen hozzáfűznivalóm, de egyelőre ennyi:D Ki mit gondol?

    VálaszTörlés
  2. Szerintem rossz hogy a filmből teljesen kimarad Madge karaktere....a kitűzővel viszont egy momentumot nem tudok hova rakni,mikor Snow elnök meg dicséri Katniss kitűzőjét,számomra nem teljesen világos h mit akart ezzel . Az avox felismerését nagyon hiányoltam ,mivel szerintem ez a rész a könyv egyik legjobban felépített része, Katniss a könyvben csak a Kapitóliumban tudja meg h egyátalán mi az a Avox a filmben viszont már a Gale-le való beszélgetésnél megemlíti h ha elszöknének kivágnák a nyelvüket... Nekem tetszett az a filmben h a 11.körzet fellázadt mikor látták h Katniss h búcsúzik el Rutától ,viszont a kenyeret én is hiányoltam. Ami szerintem még fontos lett volna az a Rókaképű és Clove halála , az h a könyvben látják ahogy a Rókaképűt felhúzza a légpárnás és h a napfény megcsillan vörös haján ,szerintem ez sokkal drámaibb lett volna. Clovenál pedig a könyvben sokkal drasztikusabb a halála és Catoról emberibbnek tűnik ahogyan Clovenak könyörög h maradjon vele. Szerintem ez kellet volna a filmbe viszont a végén Cato monológját kihagytam volna. A mutánsok szerintem megoldható lett volna bár a filmnek ebben a részében alig lehet kivenni h mi történik ,remélem h a későbbiekben ,mondjuk 1 rémálomban jobban kidolgozzák majd a mutánsokat. Amit még hiányolok az az h a könyvben a fecsegők jelzik a veszélyt,viszont szerintem az ahogy "kivégzik" Senecát a film egyik legzseniálisabb része és a későbbiek miatt (rózsák,Peeta,a többi mutáns, a fecsegők a második viadalon) eltérítése, nagyon illik Snow elnökre . ( mindenkitől bocsánat a hosszú irományért :) ) R.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Snow elnök lehet, hogy épp a cikkben említettek miatt dicséri meg a kitűzőt, bár az is lehet, hogy a filmkészítők nem mentek bele ennyire és csak valami udvariassági gesztus akart lenni.

      Seneca "kivégzésének" ábrázolása - ahogy írtam - szerintem is elég drasztikus változtatás volt, bár én a jobbak, jó ez így morbid: mondjuk úgy, ütősebbek közé sorolnám.

      Törlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Ja igen, és mindketten írtátok a 11. körzetbeli lázadást. Szerintem az - a cikkel ellentétben én úgy gondolom legalábbis - klassz volt, hogy benne volt, mert kifejezte, hogy az emberek igenis nem nézik tétlenül, amint egy 12 éves ügyes, aranyos, ártatlan kislány meghal. Ráadásul Steven Soderbergh nagyon szépen megoldotta képileg, ezért is szurkoltam, hogy ő rendezze a második filmet. Na, de hátha még majd valamelyik későbbit...

    VálaszTörlés
  5. Jó cikk, és nagyjából egyet értek ezekkel.
    Ami valóban kimaradt az amikor Katniss megtudja hogy Peta műlábat, kap. egyszerűn megdöbbenve ültem a moziban, amikor ezt a részt nem láttam. Pedig úgy ondolom, hogy ez nagyon nagy fordulat volt, és egyben nagyon megrázó rész is. Még ma sem értem ezt miért hagyták ki a filmből.. :/

    VálaszTörlés
  6. Jah és egyet értek Ancsival a 11. körzetes lázadással, sztem az egyik legjobb rész volt, annak ellenére hogy a könyvben ilyen nem történt.

    VálaszTörlés
  7. Nekem egy dolog hiányzott a filmből, az pedig a kitűző megmagyarázása - tényleg nem kapott elég hangsúlyt ahhoz képest, hogy a történetben mekkora szerepe lesz az egész poszátás jelképnek. A többi dolog amit kihagytak nem zavaró, az, hogy szegény Peetának műlába lesz a történet szempontjából szerintem eléggé irreleváns.
    A Catos monológhoz még annyit, hogy elég nagy visszhangja lett volna a filmes kritikusoknál, ha egy tinédzser gyilkológépet mutatnának be mindennemű megbánás nélkül.. meg hát ez mutatja azt is, hogy ezeknek a gyerekeknek a meghalok vagy megölök 13 másik gyereket az életszemléletük.. muszáj volt feloldani ezt az elég erős ellentmondást a mai életfelfogással

    VálaszTörlés
  8. De jó kis összefoglaló ez :)
    Én Madge-t hiányoltam eleinte, de nem volt ez a megoldás sem rossz. Viszont nagyon hiányoltam az Avoxokat :S Nem azt mondom, hogy hosszan be kell mutatni őket, de 1-2 perc erejéig jó lett volna. Éppen csak elhinteni, mert a következő két részben hangsúlyosabb szerepet kapnak.
    11. körzet: nekem nem tetszett a lázadás. A jelenet jó volt, csak valahogy nekem nem illet még ide. Elég lett volna azt bemutatni, hogy Katniss kenyeret kap a körzettől, ezzel kialakul egyfajta bajtársiasság a két körzet között és majd csak a 2. filmben alakulna ki a lázadás.
    Peeta műlába: tetszik, hogy itt nincs. Sőt, nekem már a könyvben sem jött be. Mert pl: ott van a Futótűzben, ahogy készülnek a Nagy Mészárlásra és nekem teljesen irreleváns az, hogy Peeta műlábakkal edz, mint egy hivatásos.
    Cato monológja: szerintem jó volt, mert tényleg bemutatja, hogy a hivatásosok is emberek.
    Seneca kivégzése: Imádom ezt a jelenetet! Nagyon üt!
    A cikkben még azzal értek nagyon egyet, hogy Cinna nagyobb teret is kaphatott volna, sokkal kevesebbet szerepelt, mint a könyvben :( Remélem a 2. részben ezt pótolják, mivel az egyik legkedvelhetőbb karakter számomra.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon tetszik ez az összefoglaló :)
    Nagyjából egyet értek az előttem szólókkal.
    Viszont a könyvben nagyon tetszik a pitypangos hasonlat és szerintem azt megmutathatták volna hogy egy jó kis befejezése legyen a történetnek. :D
    Amit még hiányolok az Peeta műlába (ezért szerettem bele még jobban a trilógiába). Szerintem ezzel akarja az írónő felhívni a figyelmet arra hogy mégiscsak meghalt ott 22 tinédzser, és ők meg egy karcolás nélkül megúszták??
    Megmutatja hogy ők is csak emberek és hogy ugyanannyira sebezhetőek mint mi.

    VálaszTörlés
  10. Szerintem sok mòkàs apròsâg kimaradt, amin nevethettünk volna...mint a forròcsoki, szìnpadròl lezuhanàs vagy, hogy lehet, az aréna egy nagy torta lesz.. Valòszìnű, komoly filmnek szântàk.

    VálaszTörlés