2015. március 1., vasárnap

Beszámoló a Kiválasztott 1. rész Blu-Ray-verziójáról

Nem annyira szeretek a WelcomeToDistrict12-ről fordítani, mert volt egy bejegyzésük korábban, amin sikerült frankón felhúznom magam, most azonban úgy nézem, rájuk kényszerülök. Az van ugyanis, hogy hetek óra várok egy többé-kevésbé részletes beszámolót a DVD/BD-verzióról, vagyis az extrákról, mert azok már a letölthető anyagnak is részei. Másik rajongói oldal is ígért beszámolót, de ők győztek, így jártunk. Persze várható majd másik beszámoló, ha találok lényegében más stílusút, és a saját szubjektív beszámolóm is kikerül majd március 25. után. Szóval DVD várakozás ON :) Amúgy délután érkezik az eddig megjelent kisfilmek gyűjteménye is, szóval legyetek résen, bár ide is beillesztgettem a már ismert részleteket.

Megszereztünk minden információt, amit tudnotok kell Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott, 1. részéről, mivel a Lionsgate rendelkezésünkre bocsátott egy példányt [és néhány másikat is, amelyet egy nyereményjáték jegyében sorsolhatunk ki]. 

Mióta megjelent a Kiválasztott, 1. része a mozikban, kicsit megcsappant a lelkesedés részünkről, valahogy elmúlt az Éhezők Viadala-hangulat. Annyira vártuk, hogy megjelenjen a Kiválasztott 1. része, hogy aztán hirtelen lecsengett minden. Ez azonban megváltozott, amióta láthatjuk a Kiválasztott 1. rész Blu-Ray-ének kincseit. Olyan sok kulisszák mögötti jelenetet láthatunk az anyagban, hogy azonnal visszaröpített az Éhezők Viadala-mániába.

Rejtett tartalom

Az Éhezők Viadala Blu-Ray-én minden évben található valamiféle rejtett tartalom, amely mindig nagyon izgalmas. Ha megvan a másik két Éhezők Viadala Blu-Ray-etek, keressétek meg ezeket. Az Éhezők Viadala és a Futótűz Blu-Ray-én is. [Megtaláltam ezeket - egyelőre kinti leírásban, majd kiteszem és csekkolhatjuk, nekünk van-e ilyenünk.] Mindegyik alkalommal nyilvánvaló utalások vannak, amelyek elvezetik az embert a rejtett tartalomhoz, ugyanakkor elsőre úgy tűnik, mintha a Kiválasztott 1. részének lemezén nem lenne ilyen. 

Ami nem jelenti azt, hogy nincs is. Talán csak nehezebb megtalálni. Eddig nagyjából ötször egy órát töltöttem el a rejtett tartalom keresésével. Már a Target-es verzió extra lemezét is átnéztem. A Blu-Ray menüjében már minden egyes színkombinációt végigpróbálgattam. A menük animációja lenyűgöző és még lenyűgözőbbnek érzed majd, ha elárulok nektek egy titkot. A Lionsgate logoja után, a logo Snow elnök menüjévé alakul át. Ez olyan, mint egyfajta intro, amelyet 7 különböző mozgókép közül követ valamelyik, majd ezt a nyitójelenet követi, amely a 13. körzetének irányítóközpontjába vezet minket, ahol Snow elnök üzenetét foghatjuk.

Az esetek 80%-ában ezt a menüt láthatjuk.


TITOK!! Nem biztos, hogy ez így megállja a helyét, de tapasztalataim szerint minden ötödik alkalommal egy teljesen más menüt kapunk. Így tehát körülbelül 20%-os eséllyel egy 13. körzetének megfelelő hangulatú menüt láthatunk.

Hogy mi a különbség? A Lionsgate logo ekkor a 13. körzet irányítóközpontjává alakul Snow elnök előkelő irodája helyett. A mozgóképek után különböző animációkat láthatunk, amint Beetee megpróbál betörni a Kapitólium rendszerébe, és ez elvezet minket a főmenübe, amely konkrétan a teljes 8. körzetbeli propagandafilm.

És hogy mi a rejtett tartalom? Azt mi is csak a QuarterQuellOrg-os barátainknak köszönhetjük.
A rejtett tartalmat akkor találhatjuk meg, amikor elindul a film, és mi megállítjuk, valamely beállítás megváltoztatásárt. Ekkor ezt a képernyőt láthatjuk:

"Lenyomott kék gomb; Keresd meg Haymitch rejtekhelyét,
hogy láthasd, hogyan múlik el egy forradalom dicsősége!"

Vagyis, amikor meglátod Haymitch rejtekhelyét:


Nyomd meg a kék gombot a távirányítódon! (Ez közvetlenül a Lionsgate logo után lesz, amikor a lemez elindul, vagyis újra kell indítanod. Ha a Kapitólium menüt kapod, vagyis, ha a logo márvánnyá változik, akkor megint újra kell indítanod!) És hogy hogyan múlik el a forradalom dicsősége? Hát valahogy így :)


És akkor nézzük a Blu-Ray további extráit:

Törölt jelenetek

Hála az égnek, Francis Lawrence hisz a törölt jelenetekben! Van köztük néhány jó, és bár minden évben reménykedem abban, hogy nyers változatban kaphatjuk majd meg ezeket, a megszerkesztett anyagok is igen jók! Van köztük olyan, amelyik konkrét könyves pillanatot idéz fel, ezek közül az egyik legszebb Beetee kolibris műhelye. (Törölt jelenetek ITT)

A film készítéséről szóló dokumentumfilm

A kulisszatitkokat bemutató film a Futótűzéhez hasonlóan különböző részekre van osztva, amelyeket egymás után és egyenként is megnézhetünk. Mivel több, mint két óra hosszúságú, ezért ijesztő lehet belegondolni, hogy ezt együltő helyében nézze végig az ember, különösképp, ha épp előtte nézted végig a filmet, de rengeteg érdekességet és belső infót tartalmaz a Kiválasztott 1. részének készítéséről, szóval megéri.

Remény és Lázadás

Ahogy az a kulisszatitkokat bemutató filmek esetében megszokott, sokat látjuk beszélni Francis Lawrence rendezőt, Nina Jacobson és Jon Kilik producereket, akik a sorozatról és a történetről mesélnek. Ami számomra nagyon érdekes volt, hogy kiemelték a folytonosság fontosságát. Amikor abban a kavarodásban Gary Ross távozott, mi is beszéltünk arról, hogy nekünk, rajongóknak milyen fontos a folytonosság. Ettől aztán csak még hálásabb lettem, hogy ilyen jó kezekben volt a sorozat éveken át.

A Disztópia Tervezése

Semmi nem hoz akkora izgalomba, mint a dolog művészi oldala, így aztán imádtam ezt a részt. Itt esett le az állam először és ez többször is megtörtént a film további részében. Amilyen messzire mentek, hogy életszerűnek látszódjanak az effektek, sokkal elképesztőbb volt, mint a Bőségszaru megforgatása esetében. És mi a helyzet a 13. körzet óvóhelyére vezető lépcsővel? Az teljesen valódi volt.

Lázadók és Harcosok

Ahogyan a korábbi kisfilmekben is, itt is sok bepillantást nyerhetünk a forgatáson zajló hangulatról, és megtudhatjuk, hogy míg a fojtogatós jelenet nagyon mély érzelmeket keltett a filmben, a színészek nagyon jól szórakoztak a felvételek szünetében. (Részlet ITT) Egy pillanatra láthatjuk Finnick híres kisgatyás jelenetét is, amely végül nem került be a filmbe. (Finnick Odair és a kisgatyás jelenet ITT)

Megjelenés és Praktikum Egyben

Az egyik legérdekesebb rész volt a Megjelenés és Praktikum Egyben című fejezet [amelynek valszeg nem ez lesz a magyar címe, de nekem jobb nem jutott eszembe], amely a film jelmezeit, sminkjeinek és frizuráinak elkészítését mutatja be. Ebben a fejezetben Kurt és Bart jelmeztervezők általánosságban is beszélnek a 13. körzet megjelenéséről, és arról a gondolkodási folyamatról, amely során kitalálták, melyik jelmez milyen legyen. Persze a legfontosabb jelmez a film során Katniss Fecsegőposzáta jelmeze, amelyről megtudhattuk, milyen elemekből áll és hogy mi mire szolgál. Klassz volt látni, milyen jól néz ki ez a jelmez, ugyanakkor mennyire kényelmes is. Imádtam, hogy Cinna vázlatfüzete igazából a jelmeztervezők eredeti vázlatait tartalmazta. Mindig is kíváncsi voltam arra, hogy Effie hogy találta ki a 13. körzetben viselt szerelését és klassz volt látni, ahogy a jelmeztervezők beszéltek erről is. (Részlet Cressida hajáról és Katniss jelmezéről ITT)
A fejezet vége a 8. körzet kórházának sebesültjeit alakító statiszták előkészítésének hatalmas munkafolyamatát mutatta be (részlet ITT), ahol különböző égési sérüléseket és protéziseket aggattak a szereplőkre.

Küzdelem a Rendszer Ellen

Sok durva dolgot megtudhatunk a 8. körzetben játszódó jelenet forgatásával kapcsolatban. A felét Atlantában forgatták, a felét Németországban. Megdöbbentő volt látni, ahogyan életre keltették a ruházkodásért felelős körzetet.

13. körzet: A Lázadók Stratégiái

Határozottan a legklasszabb fejezet. Szent isten, ezek a mutatványok mennyire kegyetlenek és hogy itt is mennyi mindent megtettek, hogy életszerűnek látszódjon például a légpárnással való felemelkedés, izgalmas látni, hogy Jennifer 30 méter magasban is milyen higgadt, pedig látszólag nem tartja semmi. (Kisfilm a légpárnásról ITT)
Érdekes volt látni Peeta mentőakciója forgatásának kihívásait, amikor a kaszkadőrök 150 méter magasból ereszkedtek alá az atlantai Marriott Hotelben. Liam és Mahershala itt megjelennek kb 30 méter magasságban, hogy még hitelesebb legyen a jelenet. (Részlet ITT)

Panem Tökéletesítése

A Panem Tökéletesítése című fejezetben a film utómunkálatainak részleteit ismerhetjük meg. Megtudhatjuk többek között, hogy a film első vágásának elkészítése négy heti munkájába került a szerkesztőknek. Ide tartozik a háttérzene rögzítése, a hanghatások keverése, hogy életszerű legyen a fecsegőposzáta számítógépes animációja, ekkor teszik hozzá a jelenetekhez a többi számítógépes effektet. Ez egy egészen hosszú rész, de mindenképp megéri megnézni. 

Kézbevesszük a Jövőnket

A dokumentumfilm zárásaként Nina és Francis sok érdekességet elmond arról, hogyan döntötték el, hol szedjék szét két részre a könyvet, és hogy merre indul majd a folytatás. Igen, már hamarosan vége...

Mindent összevetve

A film készítéséről szóló dokumentumfilm rengeteg információval látott el minket a film kulisszatitkairól, amelyet megéri megnézni. Jó látni a gondolkodási folyamatot, érdekes hallgatni, amikor a film készítői a könyvből kihagyott jelenetekről és karakterekről beszélnek, vagy azokról, akik nem voltak a könyvben, mégis bekerültek a filmbe, hogy ez hogyan és miért működőképes. És az is izgalmas, hogy beszélnek arról, hogyan áll össze a teljes film a különböző elemekből: a szereplőktől a forgatási helyszínekig, a frizuráktól a sminkekig, jelmezek, vizuális effekteket, zene, minden. Mindent elmagyaráznak, majd megmutatják, hogy lett a részekből egy klassz, egész film.

További kisfilmek

A Lázadás Dalai

A Yellow Flicker Beat videója elég furcsa, hogy nem tartalmaz Éhezők Viadala jeleneteket, de azért érdekes meghallgatni, amit Lorde mond arról, hogyan készítette el a film zenei (társ)albumát. (Részlet ITT)

Audiokommentár Francis Lawrence rendezővel és Nina Jacobson producerrel

Nagyon sok durva dolgot tudhatunk meg az audiokommentárból. Sejtették például, hogy 2 Kökörcsin volt??? Ha néhány érdekességre vagytok kíváncsiak, mindenképp hallgassátok végig. (Néhány érdekesség ITT) Sőt, úgy tűnik, van bakiparádés anyag is. Nem lehet, hogy ez lesz a Kiválasztott 2. rész rejtett anyaga???
Forrás: WelcomeToDistrict12

2 megjegyzés:

  1. Egyébként, most őszintén! Van itt valaki aki egynél többször belenézett ezekbe az anyagokba? Mert amikor tavaly meg akartam venni a Futőtűz után a 2 THG film 4 lemezes gyűjteményét a nagybátyám beszélt le. Neki megvan a Gyűrűk Ura mindegyik részének az extrás változata és egyszer belenézett aztán félretette. És rájöttem valószínű én se fogom rongyosra nézni az extrákat, úgyhogy végül nem vettem meg és a filmet is az nCore-ról szedtem le 2 héttel később.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én meg szoktam nézni. Nem mondom, hogy rongyosra nézem, de megnézem.

      Hogy Te hogyan jutsz hozzá, az magánügy, de pont azért igyekszek megosztani ilyen cikkeket, hogy vagy meghozza valaki kedvét vagy az illető rájöjjön, hogy ja, ez nekem nem kell. Ráadásul nem veszek extrás DVD-t minden filmnél, ami megtetszik, sőt, ha filmet veszek meg, legtöbbször azt is később, amikor már olcsóbb. Rajongóként megveszem a duplalemezes DVD-t, mert érdekelnek a kulisszatitkok is, de ezt csak kevés esetben.

      Törlés