2015. március 9., hétfő

Pillants bele Cinna vázlatfüzetébe

A TIME magazin exkluzív részletekhez jutott Kurt és Bart vázlataiból a Fecsegőposzáta ruha kapcsán és ezt osztotta meg olvasóival a Kiválasztott 1. rész DVD megjelenése alkalmából A jelmeztervezők magyarázataival együtt. Ezt olvashatjátok Ti is.

A forradalmárok gyakran viselnek egyenruhát, így aztán, amikor Katniss csatlakozik a felkeléshez Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott, 1. részében, fel kell öltöznie a szerephez. 

A Kurt és Bart jelmeztervező csapat azt mondja, hogy a New Xork-i Metropolitan Múzeum páncélgyűjteményéből és Jean d'Arc történelmi ábrázolásából merítettek ihletet. Eredményül ezt  vázlatfüzetet kapták, amelyet a film szerint Katniss stílustanácsadója, Cinna készített.

A tervezők azt mondják, segítette munkájukat, hogy Cinna szemszögén keresztül próbálták megközelíteni a ruhát.
- Cinna tudta, hogy Katniss nem csak a tulajdonképpeni vezetője lesz a lázadásnak, - mondta Kurt - hanem a jelképe is. Jelkép és katona - ez volt a jelszavunk.





Kurt: Ezen a képen jól látható, hogy a korábbi verziókban a páncélzat válli része kicsit díszesebb lett volna. Az aszimmetrikus mellvért a kyudo nevű japán íjász harcművészek által viselt szerelésből való. Ezeknek a kemény páncélozott részeknek egyfajta irizáló kékes színt adtunk, amely a fecsegőposzáta madárra utal. Maga a kabát inkább egy fűzőre emlékeztet, amelynek egy szűkebb nejlon heveder van a derekánál, amely összehúzva kiemeli Jen vékonyabb derekát.















Bart: Maga a ruha különböző elemekből épül fel, és egy sor olyan harci szerelés megjelenésén alapszik, amelyek kabátból és nadrágból állnak. A ruhát úgy terveztük, hogy kényelmesen lehessen benne mozogni is. Ez a vázlat megmutatja, hogy a ruha körvonalai emlékeztetnek a 13. körzet többi katonájának egyenruhájára, de vannak kifejezetten Katniss számára tervezett részletek is, és hogy választott fegyvere az íj és a nyílvessző.


















Kurt: Ez az rajz Katniss ruhájának háromujjas kesztyűjének részleteit ábrázolja, amelyet csukóra rögzíthetünk és golyóálló részei is vannak ennek az egyébként védekezést is szolgáló szerelésnek.











Bart: Ezen a képen látható, hogy úgy alakítottuk a szárnyakat, hogy azok közel legyenek a testhez és ez azért szép, mert szemből csak az ívek kezdetei látszódnak, amelyek a hátsó oldalon teljesednek ki. Gondoskodnunk kellett a tollak vonalvezetéséről is, hogy mellettük még az íjakat tartalmazó tegez is elférjen. A tegeznek ki van alakítva egy csatorna a háti rész közepén, amelybe zseniálisan bele lehet csúsztatni azt, így a válli rész díszítése szükségtelenné vált. Ez az oldal azt is jól ábrázolja, hogy Cinna hogyan keresett volna kapcsolatot a Fecsegőposzáta madár képe, a tényleges toll és a megfelelő szövetanyag között, ami munkájának folyamatát mutatja be. Phil Messina jó munkát végzett, hogy ez tényleg látványos kelléke legyen a filmnek.












Kurt: A szárnyak elkészítéséhez sokféle tollat rajzoltunk. Egy szobrászati stílusú verzió mellett döntöttünk, ez a vázlat pedig azt mutatja, hogyan próbálgattuk a különböző íveket és végződéseket. A tollak végül kés formára emlékeztetnek, amelyeket úgy terveztünk, hogy szépen essen rájuk a fény, hogy ezáltal is kevésbé legyenek fenyegetőek.

















Bart: Ez az újabb vázlatoldal egyrészt a körvonalak kidolgozását mutatja be, másrészt pedig azt, hogy egy olyan művész, mint Cinna hogyan használja a vázlatfüzetét hangulatok ábrázolására és különböző részletek inspirációjára.


















Bart: Ez a Fecsegőposzáta divat-verziója. Esküszöm, háromszor rövidítettem a lábakon, de tudom, még így is nevetségesen hosszúak.

















Kurt: Ennek a képnek a középpontjában a feketére tökéletesített fecsegőposzáta dísztű található, amelyet úgy készítettek, hogy illeszkedjen a kabáthoz. Ezzel a fekete darabbal fantasztikus kelléktervezőnk, Drew Petrotta állt elő, amely tényleg a kirakós utolsó darabja lett.
Forrás: TIME





3 megjegyzés:

  1. Hát megmondom őszintén, én ettől a Fecsegőposzáta-ruhától annyira nem ájultam el. Szerintem sokkal lenyűgözőbbre is meg lehetett volna csinálni. Nem vagyok jelmeztervező, nem tudom elmagyarázni rendesen, hogy hogyan képzelem el, de szerintem sokkal több mindent ki lehetett volna hozni belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaaaj, nekem pont olyan lett, amilyennek elképzeltem :)
      Ugyanakkor ezektől a vázlatoktól nem vagyok elájulva, de ez van, néha hozok ilyesmit is :)

      Törlés
    2. Hát a vázlatok még rosszabbak, de nekem a ruha se tetszik.:(

      Törlés