2015. március 3., kedd

Miért nem jó, hogy 3D-ben is láthatjuk majd a Kiválasztott 2. részét

Pár hete röppent fel a hír, miszerint több különböző formátumban (IMAX-ben és Real 3D-ben is) látható lesz majd az utolsó Éhezők Viadala film, a Kiválasztott 2. része. Ennek kapcsán írt a Forbes egy cikket, amelyet Andr3w.P.T fordított le nekünk. Őszintén szólva először nem akartam hozni a cikket, mert én személy szerint a 3D-s verziónak örülök, ugyanakkor tudom, hogy sokan osztjátok ezt a véleményt is, úgyhogy legyen ennek is hangja az oldalon. Viszont csalódást okoz, hogy a cikk szerzője úgy alkot véleményt, hogy magát a sorozatot nem ismeri. Ettől persze még kiállhat a 3D ellen, íme az érvei.


A Lionsgate és az IMAX bejelentette, hogy a negyedik és egyben utlolsó Éhezők Viadala film valóban IMAX és valóban 3D lesz. Annak, hogy az Éhezők Viadala - A kiválasztott 1. része nem kapott IMAX verziót, egy oka volt: Christopher Nolan Csillagok Között című mozija két héttel előbb nyitott, és a szerződés értelmében a Hobbit lett a következő ilyen film. Ugyanakkor Kínában megkapta a 3D verziót, így a kérdés az, hogy a negyedik film "3D lesz mindenhol", vagy "3D lesz csak egyes régiókban". A 3D az összbevételek felturbózásának eszköze, anélkül, hogy a jegyeladások is nőnének. Az IMAX jó technika, de a 3D-s konverzió kevésbé tetszetőssé teszi. Bár még nem mutatták be a Kiválasztott 2. részét, a Kiválasztott 1. része a legkevésbé 3D-barát kasszasiker volt az elmúlt időben, amit csak el lehet képzelni. Hogy miért? Egy sötét és piszkos földalatti erődben játszódik.

A Warner Bros/Time Warner 2010-ben úgy döntött, hogy a Harry Potter és a Halál Ereklyéit 2D-ben mutatják be, és ez a sötét tónusú film nagyszerűen nézett ki IMAX 2D-ben,  de a boltok polcaira helyezett Blu-Ray 3D változat borzalmasan sikerült. A Harry Potter és a Halál Ereklyéi 2 IMAX 3D az egyik legrosszabb konverzió volt, mely a szerző filmélményét alapvetően befolyásolta. A cikk szerzője leírja, hogy nem tudja, mi történik a Kiválasztott második felében. Viccesen megjegyzi, hogy Katniss és barátai valószínűleg legyőzik a Kapitóliumot, úgy hogy egy másik univerzumba transzportálják át azt. Lehetséges, hogy a finálé a Pandorán vagy a Thor filmek szivárvány útján (Bifrost) fog játszódni. De biztosan nem ez lesz.  Így a szerző csak remélni tudja, hogy a filmben több lesz a "romboljuk le a Kapitóliumot" jelenet, mint a "rejtőzzünk el egy bunkerben" anyag. Tisztában van azzal, hogy a 3D konverziók jobbak lettek az elmúlt évek latt, és a Csodálatos Pókember 2 IMAX 3D sokkal jobban nézett ki 2014-ben, mint a 3D-ben forgatott Csodálatos Pókember 2012-ben.

A cikk írója bevallottan csalódott, hogy a Kiválasztott 2. IMAX 3D-ben is meg fog jelenni, mert az első fele nemcsak a legnagyobb bevételű franchise része volt az Egyesült Államokban, de a legnagyobb bevételű 2D sorozat része volt az Egyesült Államokban. Az Éhezők Viadala  408 milliót, a Futótűz 423 milliót, a Kiválasztott 336 millió dollárt kaszált belföldön, sima 2D-ben. A Kiválasztott volt az első film, mely 3D és IMAX nélkül átlépte a 300 millió dolláros belföldi bevételt a Vasember és az Indiana Jones és a Kristálykoponya Királysága óta, és a legnagyobb bevételű, 3D és IMAX nélküli film a 2006-os Karib-Tenger Kalózai: Holtak Kincse óta. Ha a Kiválasztott 2. része csak 2D-ben jelenne meg, akkor is keresne rajta a Lionsgate nagy valószínűséggel 400 milliónál többet, mely a sorozat erősségét jelentené. Egy olyan világban, melyben Hollywood a srácközpontú, 3D-s infúzión érlelt sorozatokat értékeli nagyra (Thor, Csodálatos Pókember, stb.), egy, a végéig csak 2D-ben megjelenő, női főhősű akció-fantasy sorozat hatalmasat szólna.*

*(Megjegyzés: a Twilight Saga hasonló cipőben járt, mindegyik része 2D-ben és egy része jelent meg egyedül IMAX verzióban. Azonban az egyes részek összbevétele meg sem közelítette az Éhezők Viadala egyes részeinek összbevételét.)
Forrás: Forbes

Oké, nem kérdés, hogy a különböző konverziók a bevételnövelést segítik elő. Ugyanakkor még mindig úgy vélem, nem baj az, ha a rajongók megkapják a választási lehetőséget. Különösen, ha egy ilyen nagy érdeklődésre számot adó világjelenségről van szó, rengeteg különböző nézői igénnyel.

3 megjegyzés:

  1. Ezzel csak az a gond, hogy egy érv sincs a cikkben, hogy miért ne legyen 3D. Csak azért ne legyen, mert utána nem lehetne leírni, hogy: "3D nélkül is ennyi pénzt szereztünk, nézzétek!"?

    VálaszTörlés
  2. Én tuti, hogy IMAX 3D-ben fogom nézni :)
    A könyv alapján, nagyon látványos befejezése lesz a trilógiának.
    Laci

    VálaszTörlés
  3. Számomra nem tesz hozzá túl sokat a 3D, szóval én biztos 2D-ben nézem, tökéletes lesz úgy is :)

    Csak egy apró megjegyzés, abszolút nem kötözködésből: Indiana Jones és a Krisztálykoponya Királysága egy film, tehát az "és a" a címhez tartozik.

    VálaszTörlés