2015. március 21., szombat

Ez várható a Kiválasztott 1. rész DVD-jén

A Kiválasztott 1. rész DVD-jéről már rengeteget írtam. Olvashattatok rajongói beszámolót és immáron azt is tudjuk, mi itthon milyen extrákra számíthatunk a különböző típusú lemezeken.

Most a külföldi DVD beszámolókból/kritikákból szemezgetek, a szakemberek kinn hogy ítélték meg az extrákat, ezt olvashatjátok. És ne feledjétek, napokon belül (március 25-én, azaz jövő szerdán) mi magunk is kézbe vehetjük a kinézett és régóta várt DVD-t, Blu-Rayt. A filmről nem írok, azt legtöbben már láttuk, kiírtuk magunkból, következzenek az extrák.




Audiokommentár Francis Lawrence rendezővel és Nina Jacobson producerrel

A páros leginkább a történetmesélésre és a karakterek motivációjának magyarázatára koncentrál. Bár Jacobson időnként elárul egy-két kulisszatitkot a film készítéséről, azért ügyelnek arra, hogy ne fedjenek fel túl sokat. Világos, hogy Lawrence inkább a történet elmesélésére helyezi a hangsúlyt és csak kevésbé arra, mi volt emögött.
Megjegyzés: A magyar DVD-n - állítólag - sajnos nem kapunk feliratot az audiokommentárhoz. Részemről teljesen értetlenül állok ezelőtt.

A Kiválasztott él - Így készült az Éhezők Viadala: A Kiválasztott, 1. része

Ez a dokumentumfilm a werkfilmek egy újabb szintjére jut el. Rengeteg időt és energiát igényelhetett elkészíteni egy ilyen jó minőségű, több fejezetből álló filmet. Ha megnézzük a filmet, még az audiokommentárban tanúsított szűkszavúságát is megbocsátjuk Francis Lawrence-nek.

A film hét fejezetből áll, interjúkat láthatunk benne Nina Jacobsonnal, Jennifer Lawrence-szel, Josh Hutchersonnal, Francis Lawrence-szel és még másokkal is, akik hosszan beszélnek Katniss lelkiállapotáról. A filmből megtudhatjuk, hogy a Kiválasztott 1. rész lényege Peeta megmentése, a második pedig SPOILER Snow elnök meggyilkolásáról SPOILER VÉGE szól.

Meghallgathatjuk azt is, hogy a film készítői szerették volna, ha Effie szerepel a Kiválasztottban, annak ellenére, hogy a könyvben alig esik szó róla. Elizabeth Banks azonban olyan hitelesen alakítja a karaktert, hogy végül sikerült meggyőzni Suzanne Collins írónőt. 
A Disztópia Tervei című alfejezetben megnézhetjük, hogyan építették fel a 13. körzetet, még a Futótűz forgatása idején. Megtudhatjuk, hogy a 8. körzet kórházas jelenetét Berlinben forgatták. Hogy a stábtagok milyen közel kerültek egymáshoz a forgatás során. Jennifer Lawrence-t nagyon sokan dicsérik, maga Donald Sutherland is zseninek nevezi. 
Izgalmas részlet, hogy a Kiválasztott idejére már nem a film készítőinek kellett megkeresniük az arra alkalmas színészeket, hanem a színészek sokszor maguk jelentkeztek: így történt ez Julianne Moore esetében is, aki Coin elnökasszony szerepét alakítja.
A film különböző fejezeteiben a forgatási helyszínekről, jelmezekről és a kaszkadőrmutatványokról is nézhetünk meg részleteket. [Én pedig csak remélni merem, hogy lesz még más is, mert ezeket a részleteket mindet fordítottam már korábban illetve kisfilmeket is láttunk belőle.]
Megjegyzés: Aki szeretné látni a film készítéséről szóló dokumentumfilmet, a két lemezes extra DVD-t vagy a Blu-Ray verziót érdemes megvásárolnia.

Szívünk mélyéről - Megemlékezés Philip Seymour Hoffmanról

A rendező, a színészek és a stábtagok interjúkban és kulisszák mögötti jelenetekben beszélnek arról, milyen volt együtt dolgozni a tavaly elhunyt Philip Seymour Hoffmannal. A színészek mind elismerősen nyilatkoznak egykori társukról és annak lojalitásáról. Erről a tragédiáról meg kellett emlékezni és egy nagyon szívbemarkoló, méltóságteljes anyaggal sikerült is.

A lázadás dalai - Lorde a filmzenéről

Lorde-ot, az új-zélandi ifjú poptehetséget kérték fel a filmzenei album felügyeletére, ő pedig nem csupán megszerkesztette az albumot, hanem maga is több számmal járult hozzá ahhoz. Lorde az előadók felkérésének folyamatáról mesél ebben a kisfilmben és arról, milyen élmény volt elénekelnie Yellow Flicker Beat című számát.

Kimaradt jelenetek

Kilenc kimaradt jelenetet láthatunk az extrák között, amelyeket mindenképp megérte megosztani: így a rajongók még egy kis extra betekintést kapnak a történet világába és abba is jobban beleláthatnak, hogy a vágás milyen hatással lehet a filmre. A nézők így könnyebben megérthetik, hogy bizonyos jelenetek idegenek lehetnek és ki lehet vágni őket anélkül, hogy a történet csorbulna. Legtöbbször a túlságosan mély részletek és a magyarázatok azok, amiket kivágtak. Ha ugyanis túl sok mindent a néző szájába rágtak volna, megvonták volna tőlük az önálló felfedezés örömét, így a film könnyen unalmassá válhatott volna ezekkel a részletekkel.

Lorde: Yellow Flicker Beat videója

Ezt mindenki megnézheti ITT is, részemről csalódott vagyok, hogy nem kapott Kiválasztottas részleteket a képi anyagába.

Kisfilm a Lázadóról

A Beavatott-sorozat írónője, Veronica Roth, a filmek néhány főszereplője és és a második film, a Lázadó stábtagjai a kulisszák mögé kalauzolnak minket, ahol megnézhetjük, hogyan készült a Lázadó. A kisfilmből kiderül, mi történik az immáron Bátor Tris-szel a Beavatott után, hogyan látogatnak el a többi csoporthoz, hogy lázadást szítsanak Kate Winslet karaktere, a Műveltek vezetője, Jeanine ellen. A kisfilmből megtudhatjuk, hogy ebben a sorozatban is az első filmben megalkották a világot, a másodikban azonban egy újabb sebességfokozatra akartak kapcsolni. A filmben Theo James, Zoe Kravitz és Miles Teller is szerepelnek.

További Lionsgate előzetesek

A Blu-Ray a Lázadó ízelítővel nyit, majd néhány másik Lionsgate film/sorozat előzetesével folytatódik [ez tavaly nálunk is így volt és iszonyú jó ötlet is, de bosszantó, hogy a DVD elejére teszik ezt, nem később az extrákhoz, mert első megtekintéskor ezek kevésbé érdekelnek, később viszont - úgy rémlik - újra kell indítani miattuk a DVD-t...]. Így láthatjuk a Nuclear Family című sorozat, a Blake Lively főszeplésével játszódó Adaline varázslatos élete, a Johnny Depp nevével fémjelzett Mortdecai, az Elizabeth Hurley főszereplésével játszódó The royals című sorozat előzetesét és az EPIX mozicsatorna filmajánlóját.

Megéri-e megvenni?
Ezt a könyvet nem két filmben kellett volna leforgatni. Ha az ember megveszi a DVD-t/BD-t gyakorlatilag olyan, mintha csak egy fél filmet venne. Bár tény, hogy a filmhez tartozó extrák rendkívül jók. Ha az ember hajlandó kiadni 4-6000 Ft-ot egy a film készítéséről szóló dokumentumfilmért, akkor hajrá, de lehet érdemes kivárni a jövő évet, mert nem kétséges, hogy a Lionsgate kiadja majd a két filmet egy kiadványként is.
Megjegyzés: Személyes véleményem, hogy rajongóként/gyűjtőként érdemes beszerezni ezeket, de az is tény, hogy akinek van türelme várni akár a filmre, akár a többi DVD verzióra, talán érdemes, mert már a tavaly kiadott Futótüzet is a tavalyi ár töredékéért be lehet szerezni, az Éhezők Viadaláról nem beszélve.
Forrás: GeeksOfDoom; TheSpectrum

7 megjegyzés:

  1. Tényleg nagyon sajnálatos, hogy Philip Seymour Hoffman meghalt, de én azért tragédiának nem neveznék egy kábítószer-túladagolást...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem a cikkben a 'tragédia' szó a 'váratlan haláleset' szinonimája. A hozzászólásodból kiérződő érzéketlenségre viszont inkább nem reagálnék. :/

      Törlés
    2. Nyilvánvalóan senkinek se kívánom, hogy meghaljon, nem erről van szó. Csak én inkább neveznék 'tragédiának' vagy 'váratlan halálesetnek' például egy közlekedési balesetet, ahol az áldozat semmilyen szinten nem tehetett arról, hogy meghalt. El lehet ítélni nyugodtan emiatt, de én a drogosokat egyszerűen nem tudom sajnálni, nem tudok együtt érezni a gyászolóikkal. És szíved joga emiatt érzeketlennek tartani.

      Törlés
    3. Miért különbözik ez attól, mint hogy valaki gyorsan/nem elég figyelmesen vezet, és halálos balesetet szenved? Attól még, hogy valakinek felelőtlenül a saját halálát okozza, még ugyanúgy lehet sajnálni. Ha a te ismerőseid közül hal meg valaki részben a saját hibájából, akkor nyilván sajnálnád/együttéreznél a családjával, nem?

      Törlés
    4. Csak amikor halálesetről van szó, akkor szerintem van az a pillanat amikor illik tudni elég érettnek lenni ahhoz, hogy ne fejtse ki az ember a véleményét rosszallásáról.

      Törlés
    5. Nem arra gondoltam, amikor valaki olyan hal meg aki okozza a balesetet. Azért kaptam fel a tragédia szóra a fejemet, mert egy pár hónappal ezelőtt halt meg egy nagyon kedves ismerősöm olyan autóbalesetben, ahol ő csak az áldozat volt. Nem tehetett semmiről. Én ezt nevezném tragédiának vagy váratlan halálesetnek. Egyébként pedig azt sajnálom, hogy meghalt, de amiatt nem sajnálom ahogyan. És, igen valószínűleg sajnálnám akkor is az ismerősömet, ha saját hibájából halna meg, de az előző mondatomnak megfelelően.

      Törlés
    6. Egyetértek Katával.

      Törlés