2015. március 29., vasárnap

Szubjektív beszámoló A Kiválasztott, 1. rész duplalemezes extra DVD-jéről

Ahogyan azt tegnap már jeleztem, vegyes érzésekkel fordulok a héten megjelent Kiválasztott 1. rész duplalemezes extra DVD-je felé. Mert nagyon tartalmas anyagot kaptunk, ami hihetetlenül izgalmas. Mindezt egy teljesen élvezhetetlen, fordítási és egyéb hibáktól hemzsegő felirattal. Tegnap a hibákról írtam, ma jöjjön a tartalom.

1. lemez

Az első lemezen alapvetően természetesen A Film található meg.
Örömömre szolgál, hogy a főmenüig való eljutás a tavalyival ellentétben immáron akadályok nélkül zajlik: a szerzői jogi szövegen kívül (ami ugyan számítógépen jól látszik, TV-n olvashatatlan, de elég gyorsan el is kapják ahhoz, hogy el se lehessen olvasni) nincs más, azonnal a főmenü található.

A menü is igényesebb a tavalyinál: nincs rajta ronda fehér téglalap a sötét alapon. A menü hátterében a logoátalakulást láthatjuk, mondjuk érdekes módon nem csak a Kiválasztott 1. részéig, hanem ki is tör a madár a kalitkából, akár a logo-teaserben. Egyetlen gondom itt - és a 2. lemezen is - hogy a menü feliratai nincsenek lefordítva, így egy olyasvalaki, aki nem tud angolul, csak vakon nyomkodhatja a gombokat.


A filmet a már megszokott módon magyar és angol hanggal, illetve magyar és angol felirattal is megnézhetjük. Lejátszhatjuk az egészet egyszerre vagy jelenetenként is, illetve csemegézhetünk is a jelenetek között.


A film nézése közben meghallgathatjuk Nina Jacobson és Francis Lawrence audiokommentárját is, de ehhez az extrához nincs felirat. (Mondjuk látva a többit, lehet, nem is baj :( )

Ezen a lemezen találhatóak a törölt jelenetek is: ezeknek van ugyan fordítása, bár itt-ott lemaradt egy-egy mondat a feliratozáskor, illetve a címekhez sem kapunk feliratot. Mindenesetre a 13 percnyi kimaradt jelenet izgalmas csemege a rajongók számára, kicsit többet hozzátesz a Kiválasztott 1. rész hangulatához. Örülök, hogy egyre több kimaradt jelenetet osztanak meg velünk a film készítői :)

2. lemez

A Kiválasztott Él - Dokumentumfilm a Kiválasztott 1. rész készítéséről

Azért döbbenetes, amikor egy filmről, annak időtartamánál kicsit hosszabb filmet készítenek a készítéséről. De sok izgalmas részletet megtudhatunk belőle, még azok is, akik minden, a DVD-ről előkerült részletet olvastak már, szóval nekem sem volt unalmas ez a film. Érdemes tehát nekifutni!
A film egyébként 8 fejezetből épül fel, mindegyikről írok is röviden. Ezek egyhuzamban és fejezetenként is megtekinthetőek.


1. Remény és Lázadás: Az eposz folytatódik

A fejezet megpróbálja összekapcsolni a harmadik filmet az első két filmmel. Hol maradt abba a második film, hol és hogyan folytatódik a harmadik. Érdekes, hogy a dokumentumfilm és a fejezet címe röpke 3 perccel a film kezdete után jelenik meg.
Itt hallhatunk arról, Katniss hogyan próbál beilleszkedni a 13-as övezetbe 13. körzetbe, hogyan próbáltak hűek maradni a könyvhöz, miért kellett mégis változtatni. Szóba kerül Effie szerepének kibővítése és az, hogy a könyvhöz képest Coinból is többet láthatunk a filmben.

2. Egy disztópikus világ megtervezése

Ebben a részben a 13. körzet díszletei megalkotásának folyamatát követhetjük nyomon. Hogy hogyan próbálták elképzelni, hogy szándékosan alkalmaznak alacsony plafonokat, hogy a sötétség miatt van, hogy Coin asztalában beépített fényforrások vannak, izgalmas!
Hogy a helyszín miatt döntöttek a digitális felvételek mellett [a hagyományos filmre rögzítés ellenében], ám mivel nem szerették volna, ha minden túl steril és szögletes, ezért szinte minden jelenetben füsttel próbálták tompítani a kontúrokat.
Itt láthatjuk a 13. körzet konyhakertjének bemutatását is. Annyira mélyen beleélték magukat a film készítői a körzet világába, hogy még azt is meg akarták mutatni, hogy úgy lesz élelmiszerük a körzet lakóinak, hogy egy speciális környezetben megtermelik maguknak a zöldségeket. Mindezt a megfelelő mennyiségben, tehát valóban 8-10.000 adag salátát és egyéb növényt termesztettek különleges környezetben, és Phil Messinával először fordult elő, hogy nem készült el időben a díszlettel, mert nem keltek ki időben a növények. Ráadásul minden erőfeszítés ellenére ez a jelenet nem is került be a filmbe.
Tényleg minden nagyon nagyszabású, de azért érdekes hallani, ahogyan Jeffrey Wright maximális elismeréssel adózik a díszlettervezőknek.

3. Lázadók és harcosok - a szereplőgárda

Ez a 13 perces anyag a legnagyobb kedvencem az egész DVD-ről. Sokat olvashattok az oldalon is a színészekről, de itt tényleg láthatjuk őket a kulisszák mögött, kicsit lazán, vidáman.
A fejezetben hosszan méltatják Jennifer Lawrence-t, még Julianne Moore és Donald Sutherland is elismeri a fiatal színésznő tehetségét, szerethető személyiségjegyeit.
Elmondják, hogy Liam Hamesowrth gyakorlatilag két évet "várt" a szerepre, hiszen az első két filmben alig látjuk, de itt végre ő is akcióban van.
Hogy Josh számára milyen furcsa volt, hogy a forgatás első 2-3 hónapjában nem is volt munkája a filmben, de azért elment meglátogatni a csapatot a forgatásra!
Sokan megszólalnak a fejezetben, először hallom beszélni (és szerencsére nem utoljára) a Katniss anyukáját alakító Paula Malcomsont. Így utólag visszagondolva Willow Shields az, akit viszont alig láttam az extrák során.

4. Forma és funkció egysége: jelmez, sminkek és hajak

Ez egy hosszú fejezet, de annak ellenére izgalmas, hogy nem annyira szokott érdekelni a téma. Kurt és Bart hosszasan beszélnek a jelmezekről, és azt is megtudhatjuk, hogy távozása ellenére Trish Summerville is rajtuk tartotta azért a szemét és a srácok örömmel fogadták a tanácsait.
Itt beszélnek hosszan Cressida hajáról, és korábban jól értettem, tényleg ő vetette fel Francis-nek, hogy ne az egészet, csak a fele haját borotválják le. Ezt Francis örömmel fogadta és összességében épp Trish Summerville külsejére emlékeztetőt próbáltak kitalálni Cressidának, mert ő is ilyen extravagáns.
Hasonlóan extravagáns az Evan Ross által alakított Messalla karaktere, aki tele van piercingekkel, ám ezek nem igaziak: az orrnyerge és fülei műek, csak annyira jók, hogy nem vesszük észre azokat. Evan Ross bevállalta volna, hogy kilyuggassák, ám a stúdió, ahol csináltatták volna, egyszerre csak két lyukat vállalt volna és meglett volna az esélye, hogy ezek begyulladnak, ezért döntöttek a mű fülek és orrnyereg mellett.
A 8. körzet kórháza kb 500 statisztájának különböző sérülésekkel történő ellátása hatalmas feladat volt. Négy különböző súlyosságú égési sérülést pakoltak rá az emberekre, de az életkor besorolás miatt ügyelniük kellett, hogy ne legyenek túl durvák. Ezt az embermennyiséget irányítani és sminkelni is hatalmas feladat volt, ráadásul több napig is tartott a jelenet felvétele.

5. Szemben a rendszerrel: forgatás a különböző helyszíneken

Itt a film készítői elmondták, hogy örömmel mentek vissza Atlantába, mert már ismerték a várost, voltak különféle törzshelyeik, de nagyon sok különböző helyszínen forgattak. Hatalmas parkolókban, raktárakban, külső helyszíneken, erdőben, kőbányában, Berlinben, Párizsban.
A Bitódalos jelenet volt a propagandacsapat szereplőinek első forgatási napja.
Olyan apró részletekre is odafigyeltek, hogy a 8. körzetben a halottakra szálljanak legyek, ezért előtte külön gyűjtöttek legyeket erre a célra (brrr!).
Itt hallhatunk talán (csak nem jegyzeteltem elég részletesen :P) arról, hogy a 8. körzet akciójának egyik felét Atlantában forgatták (a belső részeket), majd kiszaladnak az épületből, innentől kezdve Berlinben vették fel a külsőket. Itt van az a textilgyár, amihez Indiából szereztek be 28 hatalmas szövőszéket.
Beszélnek a rózsás jelenetről, hogy az eredeti tervek szerint Valentin nap másnapján akarták felvenni, mert akkor nagyobb mennyiségben rendelkezésre áll rózsa, de végül megcsúsztak a forgatással. Azért lett elég virág a jelenethez szerencsére. Érdekes látni, ahogy Jen is segít a virágok szétszórásában, majd eljátssza, mennyire rosszul van tőlük.

6. A lázadás taktikái: akciójelenetek és kaszkadőrmunkák

Itt mesélik el a siklók légpárnások elkészítésének és felvételének kulisszatitkait a darura aggatott konténerekkel.
A 8. körzet akciójelenetéről is ismét hallhatunk, most más szemszögből: hogy hogyan oldották meg a lezuhanó falakat, hatalmas lángokat, hogy minden valóságosnak tűnjön, mégse legyen veszélyes a színészekre.
A 7. körzet fára mászós jelentének kulisszatitkait is megnézhetjük, amelyben elárulják, hogy felszerelték a fákat kiálló rudakkal, az embereken pedig karmokkal rendelkező kesztyűk (és szerintem cipők) is voltak, amelyek könnyen tapadtak a fához, így tudtak gyorsan felmászni rá.
Nagyon szimpatikus volt a kaszkadőrkoordinátor, aki nagyban törekedett a biztonságra, legfőképp akkor, amikor a szabadítási jelenet egyik leereszkedő kaszkadőre saját öccse volt :) És valóban jó volt látni Liam-et, aki nagyon élte ezen részek forgatását, de állítólag Jen is remekül együttműködött.

7. Panem tökéletesítése: utómunkálatok

Itt hosszan beszélnek a vágás folyamatáról, hogy két vágó dolgozott a filmen: az egyikük már korábban is ott volt, másikuk új, de remekül össze tudtak dolgozni, meghallgatták, kiegészítették egymást. Alig 4 hét alatt elkészült a film első nyers vágása és további 2 hétre rá már egy nézhető verzió is készült, ami elősegítette, hogy közben már tudjanak dolgozni a 2. részen is.
Mesélnek a CGI-ról, izgalmas látni egymás után ugyanannak a jelenetnek a previzualizációs terveit, a nyers forgatási képeket és a számítógépes animációval kiegészített végleges, filmes verziót.
Látjuk a filmzene elkészültének folyamatát, a zene rögzítését a londoni stúdióban, amely olyan, mint egy templom. A felvételt Sam Claflin és Jena Malone is meglátogatta.
Ismét a 8. körzet kórházánál találjuk magunkat, ahol szintén a hanghatások elkészítésének kulisszatitkaiba pillanthatunk bele, majd a Fecsegőposzáta életre keltését mutatják be annak készítői.
A Peeta kiszabadítására irányuló mentőakció eredetileg 22 perces volt, ebből vágtak ki annyit, hogy ne legyen több negyed óránál.
Illetve Peeta soványításáról is látunk képeket: durva az eredeti és a CGI Josh-t egymás után látni!

8. A jövőnk visszaszerzése: visszajelzések és előretekintés

A fejezet leginkább a film végéről szól. Hogy tényleg ügyeltek rá, hogy a rajongók ne tudják meg, hol lesz szétvágva a film, de eredetileg tényleg úgy tervezték a végét, ahogy én sejtettem: amikor Peeta elkezdi fojtogatni Katnisst és Boggs leüti. Egyébként Josht egy habszivacs tálcával ütötte meg Mahershala, ennek ellenére több alkalom után fájt a válla keményen. Aztán Francis olvasott egy Hitchkock idézetet, ami azt mondta, ne vegyük el a reményt a nézőktől. Így egy jelenettel továbbmentek és így a film vége az a már ismert párhuzamos jelenetsor Coin beszéde és aközött, hogy Katniss meglátja a vergődő Peetát.

Target Exkluzív anyagok


Amerikában a nagyobb áruházláncok (leginkább a Target meg a Walmart) még kapnak exkluzív anyagokat, így további extra DVD-ket is kiadnak az eredetiekhez. Ilyen a Target Exkluzív anyaga, ami kinn egy harmadik lemezen jelenik meg és további 45 percnyi izgalmas anyagot továbbít a mindenre kíváncsi rajongóknak. Na, ezt kaptuk meg most mi is, amiért annyira hálás tudnék lenni, ha nem lenne ez a mizéria a felirat minőségével!! Az anyag 4 db összesen 9-13 perces kisfilmből áll.

1. Törmelék és hamu

A kisfilmben a 13. körzet felépítésének részleteit mutatja be. A nagyját már hallottuk ugyan a disztópia tervezéséről szóló részben, itt talán csak néhány újabb érdekességet tudhatunk meg, de a végére valóban kívülről-belülről ismerjük már az új helyszín díszleteinek titkait.

2. Haszonelvű, de sikkes

Ennek a résznek inkább a Praktikus, de tetszetős címet adtam volna, mert az jobban megfogalmazza, hogy ebben a részben pedig a jelmezekről és a sminkekről hallhatunk további részleteket. Izgalmas megtudni például, hogy Coin jellegzetes szemszínét hat különböző kontaktlencse kipróbálása során tapasztalták ki, és nem simán szürke az a kontaktlencse, hanem a széle barnás, így életszerűbb.
De ismét szóba kerül Cressida haja, Katniss természetes sminkje, majd pedig a ruhák is. Hogyan legyenek sajátosak és egységesek egyben. Miképp segítette Elizabeth Banks Effie megjelenésének véglegesítését. Milyenek Castor és Pollux speciális bogár-külsőre emlékeztető hátizsákjai. Sokat beszél ebben a részben is Elden Henson és Wes Chatham és mindketten nagyon kis szimpatikusak :)

3. A propagandacsapat

Ebben a részben inkább elmagyarázzák, ki kicsoda, miért álltak a lázadók oldalára. Hogy Cressida mennyire vagány, miképp ismeri meg egyre jobban Katnisst és hogyan jut el addig, hogy kezdetben csak szenvtelenül instruálja, de amint látja, hogy a szeme előtt Katniss tényleg átlényegül a lázadás szimbólumává, maga is hinni kezd benne. Szóval itt inkább a karakterek motivációit, hátterét ismerhetjük meg jobban, ami inkább kiegészíti a történetet, mintsem korábban nem ismert titkokat árulna el.
Egy vicces jelenet jut azért a végére. Elden Henson közli, hogy borzalmas volt együtt dolgozni Wes Chathammal, pedig előtte beszélnek arról, hogy tényleg milyen testvéries lett a viszonyuk. Majd Elden közli, hogy Wes felírta neki egy cetlire, mit kell mondania, ha megkérdezik a közös munkáról, ezt előveszi és felolvassa: "A közös munka nagyon-nagyon-nagyon-nagyon jó volt" :)

4. A harctér

Itt ismét az akciójeleneteken megyünk végig, még alcímeink is vannak: Favágók a Békeőrök ellen, Kórház támadás, Gátrobbantás, Szabadítási akció - csak épp lefordítva nincsenek.
Nagyon klasszul néznek ki a jelenetek előzetes tervei, több próbát láthatunk a gátrobbantós és a szabadítási akció jeleneteiből és sok mindent újra hallhatunk kisebb kiegészítő infókkal. Mindeközben élmény látni a filmkészítők, itt főleg a kaszkadőr koordinátor és az operatőr lelkesedését, csillogó szemeit. Minden apró részletre figyelnek, mindent nagyon komolyan vesznek. Ezért érzem én méltatlannak ezeket a fordítási hibákat a DVD-n. Mert azt érezteti, nálunk nem érdemli meg a sorozat a komoly törődést és odafigyelést.

További kisfilmek

Egyenesen a szívből: Philip Seymour Hoffman tiszteletére

Ez a részlet arról szól, amire számítunk is: a színésztársak méltatják a váratlanul elhunyt színészt, mind színészi tehetségét, mind alázatosságát, mind emberi nagyságát. Hoffman egy táskányi jegyzettel érkezett a film forgatására és szívvel-lélekkel keltette életre Plutarch Havensbee karakterét. Mindenki azt mondja, szerettek a közelében lenni, mert rengeteget tanultak tőle.
Döbbenetes látni, hogy Paula Malcomson (Katniss Anyukája) szinte könnybe lábadt szemekkel mesél a színészről. Izgalmas végignézni, ahogyan próbálnak Jennel és Woody Harrelsonnal egyik kezükben a szöveggel, másikban a kólával.
Jeffrey Wright-tól azt is megtudjuk, hogy alig öt nappal a halála előtt még együtt vacsorázott a szereplőtársakkal Atlantában.
A film [már A Kiválasztott 1. része] az ő emlékére készült.

A lázadás dalai: Lorde a filmzenéről

Lorde mesél a film [társ]zenei albumának elkészítéséről. Hogy először csak egy főcímdalt kértek tőle, de szívesen beszállt volna mélyebben is a dologba, ezért örült, amikor felkérték a teljes album felügyeletére. Elmondása szerint olyan előadókat keresett, akik erőt sugároznak dalaikkal, de azért feltétlenül együtt akart dolgozni Kanye Westtel.
Izgalmas volt számára, amikor épp akkor zajlott tavaly a forgatás Berlinben, amikor ő is ott koncertezett. A stábtagok elmentek a koncertjére, majd átvitték a forgatásra, ami nagy élmény volt számára. A fegyverraktár szerepel is a Yellow Flicker Beat klipjében - árulja el. A kisfilm alatt is láthatunk képeket a Yellow Flicker Beatből, de a kisfilm után is külön megnézhetjük a szám klipjét.

Betekintés a Lázadóba

Az előzetes információk ellenére van felirat a Lázadó kisfilmen, de lehet tényleg többet érnénk nélküle, mert sajnos ezt sem kerülte el a súlyos félrefordítások csapása. Pedig végre (majdnem) jó helyen van a kisfilm: most már legalább nem a film előtt, hanem az extrák között, de én itt is a végére tenném (ahogy itt is; fent láthatjátok, hogy hol a helye a menüben). Nem azért, mert gondom van vele, hanem mert semmi köze az Éhezők Viadalához, én meg nem kedvelem annyira az árukapcsolás trükkjét.
Ettől eltekintve remek kedvcsináló kisfilmet láthatunk, nekem legalábbis sokkal jobban tetszik, mint egyik-másik előzetese (jó, a teaserét nem szeretem, az előzetesek már rendben voltak) a filmnek: kicsit kevésbé rohanós és kicsit többet meg is tudni belőle.

Összegzés

Nem is tudom, mit írhatnék még, mert szerintem mindent részletesen megfogalmaztam. Nincs olyan hiányérzetem, mint tavaly, mert rengeteg kisfilmet láthattunk, végre több volt az extra, több és hosszabb törölt jeleneteket kaptunk, volt sok-sok forgatási hangulat, rengeteg érdekesség a film készítéséről, szóval minden megvan ezeken a DVD-ken, amire vágyunk. A fordítás minősége azonban nagyjából a felét élvezhetetlenné teszi és ez nagyon rányomja a bélyegét.
Nagyon szívesen ajánlanám mindenkinek a DVD-t, mert ezen is több infó van, mint amit máshol olvashatunk, láthatunk, így azonban nem tudom nyugodt szívvel.

2 megjegyzés:

  1. Á tudtam,hogy a mentőakció hosszabbra lett megcsinálva ! .Kicsit zavart,hogy nem láttuk minden szemszögből,vagy nekem tetszett volna legalábbis. Pl. Ha a mentőosztag megtalálja Peeta-t ,Johannát,, Anniet,hol voltak stb . De egyébként semmi baj nem volt vele. nagyon köszi a fordítást. a DVD-ről meg inkább nem mondok semmit :D Reméljük,hogy csak nem volt magánál a fordító :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez kivételesen nem fordítás volt, saját két kicsi kezemmel írtam a saját kis kútfőmből, miután végigbogarásztam a saját ki 3.999 Ft-ért megvásárolt DVD-met. :D
      Ritkán van ilyen, hogy írok és nem fordítok, de nagyon élveztem, hogy nem határol be a külföldi anyag :))

      Törlés