2015. március 30., hétfő

A Kiválasztott 1. rész karaktereinek hiteles(?) sorrendje

Bár bízom benne, hogy a DVD érkeztével Misafeco is elkészíti a szokásos elemzését arról, hogy mennyit láthatóak a képernyőn a film egyes szereplői, most azonban a Buzzfeed cikkét hozom, ami nem tudom pontosan mi alapján hozta meg a sorrendjét (mert sem a képernyőn töltött idő, sem a karakter jelentősége, sem pedig a karakter pozitív szerepe szempontjából nem helytálló a sorrend), viszont legalább nem értek egyet vele. Csak ha már cikk, nem akarok belenyúlni a sorrendbe. De majd megmondjátok Ti is a tutit, kit hova tennétek.

20. Kökörcsin


Nem érdekel, Prim mennyire szereti ezt a macskát, amiatt, hogy utána kellett rohanni, majdnem megölte őt és Katnisst. Ha azonban ezt (és Katniss-szel szembeni állandó mogorvaságát) félretesszük, imádjuk, mert minden körülmények között túlél. Kemény egy macska!

19. Egeria


Egeria Snow köreihez tartozik, ő volt az, aki továbbította Snow parancsát, hogy bombázzák le a 8. körzet kórházát. Nem. Nem kedveljük. Túl is van tárgyalva.


18. Katniss Anyukája


Oké, tudjuk, hogy nem lehet mindenki olyan bátor és elkötelezett a családja iránt, mint Katniss, és igen, azt is tudjuk, hogy Katniss anyukájának kemény élete volt, de azért határozottan megtehetne kicsit többet is a lányaiért. Ráadásul olyan jó és különleges hajfonatot képes készíteni, hogy azt még a kapitóliumi fodrászok is megirigylik. [számomra azonban fontosabb, hogy annak ellenére, hogy általában semmibe veszik a karaktert, itt legalább szó esik róla. Legutóbb talán akkor volt róla szó, amikor kiderült, hogy ő a rejtélyes női karakter a Futótűz szereplői között :D]

17. Alma Coin elnökasszony


Kétségkívül zseniális, stratégikus és kíméletlen ellenfele a Kapitóliumnak. Csupa jó tulajdonság. Ugyanakkor határozottan még nem mernénk állítani, hogy jó ember, hiszen aki betiltja az alkoholfogyasztást és unalmas öltözéket kényszerít körzete lakóira, jó ember nem lehet, ugye? [Első hiba - mi a túrót keres ilyen hátul Coin???]

16. Primrose Everdeen


Prim. A kiskacsa. Annyira izgatottan láttuk, ahogyan tanácsot adott Katnissnek azzal kapcsolatban, hogy érje el, hogy Coin megtegye, amit ő szeretne. Egyre érettebb. Felnőtt. Erre fogja magát és életét kockáztatja (nem beszélve nővérééről) egy idióta macska miatt a légiriadó során. Prioritások!! [Na, ő is mehetne előrébb bőven!]

15. Caesar Flickerman


Caesar Flickerman a Kapitólium Ryan Seaquest-je, csak jobb hajjal. A Kiválasztott 1. részében rikítóbbnál rikítóbb ruhákban pompázik, miközben interjút készít az egyre ropsszabb bőrben lévő Peetával.  Értékéből levon, hogy közben Snow gyáva bábja, ám bátor ruhaválasztásai sokat hozzátesznek.

14. Messalla


Messalla azért jött el a Kapitóliumból, hogy csatlakozzon a felkeléshez. Most Cressidának segít propaganda filmeket készíteni a felkelők számára. Piercingjei ellenére azért úgy hisszük, jó srác ő.

13. Castor


A másik, aki a Kapitóliumból származik, Castor, aki a 13. körzet propaganda stábjának operatőre. Testvérével, Pollux-szal együtt, veszélyes küldetések során követik Katnisst, és segítenek elérni, hogy az összes körzet fellázadjon, és harcoljon a hatalom ellen.

12. Pollux


Castor testvére és operatő társa, Pollux avox (ami azt jelenti, hogy kivágták a nyelvét és szolgaként kellett dolgoznia a Kapitóliumban). Nem kérdés, miért csatlakozott a felkelőkhöz.

11. Boggs


Kőkemény katona és nagyon odaadó Katniss-szel, ezért ő igazán jó fickó a könyvben. Baj, ha úgy érezzük, megnyílhatna egy kicsit jobban is? Vagy az nem illik a lázadó harcos képéhez?

10. Cressida


Cressida Katniss propaganda filmjeinek rendezője. Mindenkire odafigyel a forgatások során, vagány tetkója van a fején, és teljesen higgadt marad leomló épületek, fegyverropogás, holttestek közelében és Katniss kiborulásai alkalmával is. Hogy Natalie Dormer zseniális, kőkemény dögös csajt alakít? Ki is gondolta volna?

9. Haymitch


Hol van már a kőkemény alkoholista? Mintha soha nem is létezett volna. Úgy tűnik, Haymitch-nek a józanság is jól áll, így ő az, aki nagyon fontos tanácsot ad azt illetően, milyenek is legyenek Katniss propaganda filmjei. Nélküle a propagandafilmeknek (és így a forradalomnak sem) esélyük sem lett volna.

8. Gale


Katniss régi barátja, Peeta szerelmi vetélytársa, az örök forradalmár-idealista. Több száz embert vezetett biztonságos helyre a 12. körzetből, és Peetát is megmentette a Kapitóliumból annak ellenére, hogy egymás vetélytársai. Abszolút. Hős. [Jaaaaj, ez úgy melengeti a szívesemet, hogy nem mondanék neki ellent.:)]

7. Beetee


Zsenialitása nélkül Katnissnek nem lettek volna robbanófejes nyílvesszői, a 13. körezt nem tudta volna felvenni a kapcsolatot a többi körzettel, és Peetát sem tudták volna kiszabadítani. Azáltal, hogy lehetővé tette ezeket a dolgokat, különleges helyet foglal el a szívünkben. Ráadásul a kecskeszakálla is nagyon cuki.

6. Finnick


Finnick nem csak egy szépfiú. Az igazi oka annak, hogy Finnicket imádjuk, hogy 1) őrültül (de tényleg őrültül) szereti Annie Crestát, 2) iszonyatosan bátor, amiért hajlandó megosztani sötét múltját Panem minden lakójával, hogy szembeszállhassanak a Kapitóliummal. Finnick majdnem túl tökéletes is.

5. Plutarch Havensbee


Elég zseniális ahhoz, hogy túljárjon a Kapitólium eszén, és elég erős az erkölcsi értékítélete ahhoz, hogy tudja, hogy a Kapitólium ellen kell harcolnia. Megbízott ösztöneiben, amikor kitalálta, hogy Katnissre kell bízni a Fecsegőposzáta szerepét, és elég jól ért a médiához, hogy olyan propagandafilmeket csináljon, amilyeneket csinál. Megvan benne az idealizmus és a realizmus optimális keveréke, amely által nélkülözhetetlen a forradalom számára.

4. Snow elnök


Oké, tudjuk, hogy teljesen gonosz. Lebombázza a lázadókat, kivégzi az ellenvéleményen lévőket, gyerekeket kényszerít, hogy életre-halálra vívjanak meg egymással az Éhezők Viadalán, megkínozza Peetát és mindezeket abszolút bűntudat nélkül. De valahogy mindezt mégis egyfajta sajátos bájjal, zsenialitással és stílussal teszi, amely által az egyik legellenállhatatlanabb karakterré válik. Nem beszélve arról, hogy Donald Sutherland legendás a szerepben !

3. Peeta


A Kiválasztott 1. részében kemény idők jönnek Peetára. A lázadók magára hagyták a Futótűz végén, eltitkolták előle a 12. körzet sorsát, elszakították Katnisstől, megkínozták, és elérték, hogy meg akarja gyilkolni azt az embert, akit korábban a legjobban szeretett. Amikor Snow elnök azt mondja Katnissnek, hogy "Az pusztít el minket, amit a legjobban szeretünk!", Peetára gondol. Ha nem tudnánk, hogy azelőtt Peeta menyire kiállt Katniss mellett, milyen hűséges volt hozzá, mennyire meg akarta védeni, nem szakadna meg a szívünk, amiért épp ellene fordították. Reméljük, hamar rendbejön!

2. Effie


A Kiválasztott 1. része tagadhatatlanul sötét, ám Effie (akit a vidám és mindig gyönyörű Elizabeth Banks alakít) belecsempész némi humort, hóbortot, szépséget és fényt, amire nagyon nagy szükség van. Bár Effie alig volt megemlítve a könyvben, mind nagyon örülünk, hogy a filmbe bekerült, nélküle nem lenne ugyanolyan. Szikrázó egyénisége még a sötét és unalmas 13. körzetet is feldobja. [Oké, és imádom a poénjait, de akkora jelentősége sajnos nincs a karakternek, hogy 2. helyet érdemeljen. Nem mondom, hogy egyenesen cserélnie kellene Coinnal, de valahol egy középmezőnyt érdemel, nagyjából Boggs-zal egy magasságban.]

1. Katniss


Nem kérdés. Igazából Katnisst nem is lehet egy lapon említeni a többi halandóval. Ő a mi Fecsegőposzátánk, a Lángra Lobbant Lány, mi pedig nem is mutathatnánk mélyebb tiszteletet iránta.
Forrás: Buzzfeed; képek: Lionsgate

6 megjegyzés:

  1. Kökörcsint,Polluxot, Castort és Messalla-t nem értem mit keresnek a listán?!
    Cressidát,Finnicket,Snowt,Coint és Caesar-t előrébb raknám.
    És Johannát és Anniet is feltettem volna.

    Más: Remélem, lesz még szavazás az oldalon máskor is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Felhívnám a figyelmedet, hogy az általad említett karakterek a film karakterei, azt keresik a listán. Mivel Kökörcsin nem ember, őt talán valóban jogos lenne levenni, a többieket - szerintem - nem. Mellesleg Castor-Pollux-Messallának nagyobb szerepe van, mint az általad említett Johannának meg Annie-nek - ebben a részben.

      Más. Én is sok mindenben reménykedek, sokszor hiába.

      Törlés
  2. Az az igazság, hogy már elkészítettem azt a bizonyos elemzést. Ha gondolod, átküldhetem az Excelt, illetve írok hozzá egy összefoglalót.

    Ami ezt a cikket illeti: Ebben a filmben nyilvánvalóan Gale a #2, nem is értem, hogy kerülhetett ennyire hátra. Végig ott van Katniss mellett, és olyan kulcsjelenetekben szerepel, mint a 8. körzet bombázása, vagy a mentőakció. Effie mehetne hátrébb, Coin meg minimum 10 hellyel feljebb. Peeta érdekes kérdés, mert nagy hatással van az eseményekre, viszont alig látjuk, a 3. hely talán túlzás. A következő film fontossági sorrendjének dobogója így néz ki: 1. Katniss, 2. Peeta, 3. Gale

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Írd meg az elemzést (ahogy szoktad) és majd azzal együtt küldd az Excelt. :) Nyugodtan dolgozz, a hétre már majdnem minden napra van anyagom, de számítok rá :) És örülök neki :)

      Törlés
  3. Mondjuk ha már Egeriát is beletették, akkor Paylort hiba volt kihagyni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szégyen, de ez eszembe se jutott, pedig de jogos !!

      Törlés