2015. augusztus 10., hétfő

9 ifjúsági szerző arról, hogyan inspirálta őt Suzanne Collins

Ma van a sorozat szerzőjének, Suzanne Collins írónőnek az 53. születésnapja, az MTV ennek apropóján szedett össze néhány másik ifjúsági írói nyilatkozatot, amelyben arról olvashatunk, miként inspirálta őket az Éhezők Viadala.

Kép: @QuarterQuellOrg

A cikk a folytatásban.


Rae Carson, a The Girl of Fire and Thorns (sorozat) és a Walk on Earth a Stranger szerzője
- Noha tizenévesek számára íródott, Az Éhezők Viadala bátran ábrázolja a háború következményeit. Ez arra ösztönzött, hogy azáltal tisztelegjek azon elesett családtagjaim és barátaim előtt, akik maguk is háborús veteránok voltak, hogy egy saját írással én is bemutassam az erőszak lehetséges hatásait.

Kiersten White, a Természetfeletti írónője
- Még mindig emlékszem, amikor azon gúnyolódtam, hogy miért írna bárki is egyes szám első személyű, jelen idejű regényt. Aztán elolvastam Az Éhezők Viadalát és a cselekedetek közvetlensége  - és az, hogy egy ilyen nagyon összetett karakter szemszögén keresztül követhetjük a történetet - meggyőzött arról, hogy a nézőpont megválasztása a lehető legnagyobb hatást érheti el.

Lindsay Cummings, aki a The Murder Complex-et írta
- Az Éhezők Viadala bemutatta, hogy a bátorság kulcsfontosságú, és lehet dacolni a körülményekkel. Miután elolvastam a sorozatot, tudtam, hogy szembe akarok szállni az ésszerűséggel és elérni, hogy 18 évesen kiadják a könyvemet. Épp ezért köszönettel tartozom Suzanne Collinsnak, amiért ösztönzött, hogy írjak.

Romina Russell, a Zodiac szerzője
- Az Éhezők Viadala egy olyan hősnőt mutatott be, akinek megváltozása megváltoztatta a világát is. Amikor olvastam a könyveket, magával ragadott, hogy Suzanne Collins hogyan tudott egy olyan karaktert létrehozni, aki ilyen bonyolult szálakkal kötődik az őt körülvevő világhoz. Szeretem, hogy Katniss nem mindig hű önmagához és komoly vágyam, hogy egy olyan erős kötelék legyen az én sorozatomban, a Zodiacban is, amilyen Katniss és az őt körülvevő világ között van.

Lauren Oliver, az itthon is ismert Delírium trilógia és a Pánik írónője
- Lehet, hogy ez morbidan fog hangzani, de Suzanne Collins igazán lenyűgözött azzal, hogy képes gátlástalanul megölni kedvenc karaktereket. Azóta is ugyanerre törekszem. [Ehhez képest a Pánikban kifejezetten happy-endes lesz a vége és abban nem rémlik ilyen, és hát SPOILER úgy rémlik, hogy bár a Delírium végén meghal Alex, de mintha a harmadik kötet elején azért előkerülne.]

Brittany Geragotelis, a Life's a Witch sorozat írónője
- Az Éhezők Viadala volt az első olyan könyv, ahol szerzőként tudatosult bennem, hogy semmi gond nincs azzal, ha az írásommal kényelmetlen helyzetbe hozom az olvasóimat. Egy jó könyv elgondolkodtat, eléri, hogy érezz, hogy másképp lásd a világot vagy épp, hogy megerősödjön a hited. Felháborodottá, szenvedélyessé vagy épp reménytelivé kell tennie. Szóval Suzanne Collins hihetetlenül jól átgondolta, miként érje el, hogy olvasói dühösek, szomorúak legyenek, hányingerük legyen, undorodjanak vagy megdöbbenjenek - és bármilyen más érzés járja át őket a könyvek olvasása közben. Mert ezek az érzések elindítanak bennünk valamit. Fejlődünk általuk és végül remélhetőleg jobbak leszünk.

T. Michael Martin, a The End Game szerzője
- Mindennél jobban imádom Suzanne Collins azon képességét, hogy a komoly gondolatokat akcióval tűzdelve képes közvetíteni. Nehéz legyőzni őt abban, hogy az ember egyszerre hasson az észre és a szívre is.

Michelle Krys, a Hexed írónője
- Katniss arra inspirált, hogy olyan hősnőkről írjak, akik nem hétköznapiak. Ő nem egy kemény, érzéketlen akcióhős. Igen, persze kemény, de ugyanakkor sebezhető és összezavarodott, szenvedélyes és alázatos. Bebizonyítja, hogy olyan nők is vezethetnek akár forradalmat is, akik az érzések széles skáláját képesek átélni.

Stephanie Diaz, az Extraction írónője
- Az Éhezők Viadala hatalmas inspiráció volt számomra szerzőként és fiatalként is. Nem csupán megerősítette bennem, hogy szeretem a háborús történeteket és a sci-fit és bátorított arra, hogy én magam is belekezdjek egy sajátba (amelyből végül az Extraction trilógia lett), de Katniss Everdeen belevaló karaktere arra is ösztönzött, hogy főiskolás diákként megtaláljam utam a könyvkiadás és a való élet ösvényein is.
Forrás: MTV

Mondjuk jobban tudnám kötni a gondolatokat az eredményhez, ha a szerzőket és műveiket jobban ismerhetnénk, de ez a lista reményt ad arra, hogy érkeznek még jó disztópiák a közeljövőben.

És Te? Ti mit köszönhettek Suzanne Collins-nak? Írjátok le bátran, ha van ezzel kapcsolatos gondolatotok!

13 megjegyzés:

  1. Nekem a könyv a kedvencem lett, nagy élmény volt elolvasni a könyvet. Az írónő egy fantasztikus világot hozott létre. Csak azt sajnálom hogy vége.
    Betti

    VálaszTörlés
  2. Először is ha tehetném, megköszönném Suzanne-nek, hogy általa magam is megszerettem az E/1-es szemszögű regényeket, sőt, azóta kevésébé tudom beleélni magam egy E/3-as sztoriba. Továbbá, hogy megírta a trilógiát, ami a valaha volt legmegfogóbb történet lett számomra. Idővel biztosan csökken majd a lelkesedésem, főleg miután lecsengett az egész franchise, de sosem fogom elfelejteni, és mindig jó emlékkel gondolok majd vissza erre az időszakra. Főként, hogy így 20-on felül kezdek kinőni a kis megszállott rajongói világomból, és talán ez volt az utolsó ilyen lehetőség, hogy egy történetért/könyvért/filmért/színészekért így odavoltam. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem és nem. Szerintem. :)
      Nekem nem tűnik rosszabbnak egy E/3-as regény sem, sokszor jó, hogy több szemszöget tudunk párhuzamosan követni. Ha az író jól végzi a dolgát. nem tűnik fel a szemszög.

      Hááát, én is azt hittem, hogy 20 fölött majd kinövök a rajongásból, de hidd el, ugyanazzal a szemmel nézel majd ki a fejedből pár évvel később is. Persze megváltoznak a privilégiumok, nem biztos, hogy lesz időd, energiád, kedved így beleélni magad egy sorozatba, de benne van a pakliban, hogy magával ránt még ismét egy világ. Majd látod :)

      Törlés
    2. Abban igazad van, hogy egy E/3-as regényben bővebben kinyílik a látótér úgymond, és persze ezek is jók, nem arról van szó. :) Nekem azért jön be jobban egy E/1-es történetmesélés, mert valahogy személyesebbnek érzem, jobban tudok azonosulni. :) Ami pedig a másik részét illeti, valóban meglátjuk mit hoz a jövő, remélem igazad lesz! :)

      Törlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsi, véletlenül töröltem, csak lefagyott az okostelóm, én meg összevissza nyomkodtam :)

      Katniss

      Törlés
  4. Én az elején a filmről hallottam, és azt gondoltam, hogy ez milyen véres lehet. Aztán idősebb lettem, és az új osztálytársam nagy rajongója volt, így felkeltette az érdeklődésem, és letöltöttem a könyvet. Nem tudtam letenni. Este is anya mondta, hogy tízkor fejezzem be, majd amikor megnéztem az órát, már tizenegy volt. Aztán a másodikat nem szünetben, hanem suliidőben kezdtem el. Még szerencse, hogy nem volt annyi tanulnivalóm, mert egész délután a Futótüzet olvastam, és kényszerítenem kellett magam, hogy most tanuljak. A harmadikat pedig izgalommal olvastam, és szomorú voltam, hogy vége. (Azt hiszem amikor még Peeta a Kapitóliumban volt, azoknál a részeknél barátnőm agyára mentem)
    Aztán könyv olvasás után néztem a filmeket, és annak ellenére, hogy én könyvpárti vagyok az ilyen adaptációknál, mindkettőt imádom.
    Suzanne Collins megadta nekem azt, hogyha egy íjat látok, akkor már Katniss jut az eszembe, és ha ijazok, próbálok Katniss lenni.
    A trilógiaja megmutatta nekem, hogy egy történet lehet egyszerre izgalmas, tanulságos, és még egy ilyen szörnyű világban is előfordulhat a szerelmi háromszög.
    Mondjuk én már előtte is írtam, de az Éhezők Viadala után lett egy új szereplőm, és egy jó kis fanfiction ötletem, amit ugyanúgy a mi kedves írónőnknek köszönhetek. :)

    VálaszTörlés
  5. Össze hozott egy régi baràtnőmmel és elkezdtem íjazni.... De ez egyszerűen semmi ahhoz képest h egy új világot adott..... Mellesleg érdekes hogy Veronica Roth nem tette tiszteletét ezen a beszélgetésen. Biztos sok inspirációt adott Suzanne a Beavatott trilógiához:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Veronica Roth kapcsán igazad lehet, de azért az egy teljesen más hangulatú sorozat. Én is hiányoltam őt (is), de James Dashnert, az Útvesztő, Dan Wells-t, a Részben ember sorozat szerzőitől, sőt Kiera Cass-t, a Párválasztó könyvek írónőjétől is szívesen olvastam volna pár gondolatot.

      Törlés
  6. Boldogságos szülinapot az írónőnk Egy napon születtünk Két kisgyerek mellett nekem a nyugalmat adta a trilógia. Jó volt elmerülni abban a világban amit teremtett, ahol megtapasztalhattuk az emberi kegyetlenséget és a szerelmet. Mindig hálás leszek neki mert megmentett. Nem gondoltamvolna h a Harry Potter könyvek után fogok rajongani még vmiért ennyire főleg nem 30 túl. Nagyon jól megírt összeszedett könyvek és jól sikerült filmek.

    VálaszTörlés
  7. Én se hittem volna, h a Harry Potter után fogok rajongani egy könyvért. Elsőnek a Beavatottat olvastam, a 3 könyv végéig hittem azt, h ez lesz az a trilógia, de nem... csalódtam... azóta kezembe sem vettem, kivéve a Four könyvet. Majd jött az Éhezők viadala, s azóta teljes a szerelem top2-ként, mert első nálam mindig is a H.Potter marad. De örülök, és tény, h később ismertem meg a ezt a soroztatott, de hálás vagyok, h megírta. :)

    VálaszTörlés
  8. Egyébként én vagyok az egyetlen, aki kattints helyett rendszeresen Katnisst olvas :) :) :)?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, én más dolgokat olvasok félre, szóval megértem :)

      Törlés