2014. augusztus 7., csütörtök

Rejtegetik Katnisst Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott, 1. rész promóanyagaiban

... írja a Bustle cikke, és még azt is hozzáteszi, hogy ez még jó is a rajongóknak. Na, ezzel biztos tudnánk vitatkozni, de a cikk valóban jól megindokolja.
Én meg gyors' kiteszem ezt a cikket, - mert iszonyú jó - amíg elő nem kerülnek azok a következő karakterposzterek. Bááár, ami azt illeti a Körzetek Hősei posztersorozat hiányzó posztereire is június óta várunk, szóval nem tudom, a Lionsgate esetében mikor mire számíthatunk. Na, de akkor a cikk:

Minden egyes alkalommal, amikor új Kiválasztott, 1. rész promóanyag kerül elő, a rajongók arra panaszkodnak, hogy nem kapnak eleget Katnissből. Már kijött két előzetes, mire egyáltalán egy pillanatra láthattuk Jennifer Lawrence karakterét, és most sem láthattuk még a Katnisst ábrázoló karakterposztert. A Lionsgate-nek az a döntése, hogy elrejti Katnisst a közönség szeme elől, nem tévedés, hanem gyakorlatilag teljes összhangban van a könyvekkel.

A Kiválasztott, 1. rész marketing kampányának technikái ez alkalommal mindvégig nagyon kreatívak voltak. A Lionsgate gyakorlatilag közvetlenül Suzanne Collins regényének lapjairól merítette az ötletet. Először bemutattak egy a Kapitóliumban készült anyagot, amelyben Peeta állt az elnök mellett, látszólagos támogatásáról biztosítva őt. A Lionsgate egy másik, nagyon okosan elkészített előzetesében aztán a 13. körzet lázadói végre megszakították a Kapitólium adását, amely helyett saját üzenetüket közvetítették. A mérnökzseni Beetee ugyanis betört a rendszerbe és sietősen tájékoztatott minket arról, hogy a Fecsegőposzáta életben van.

A film mozis megjelenéséig tartó következő három hónap során a közönség tagjai Panem lakóinak egyedülálló szerepébe léphetnek. Nem láttunk még hagyományos mozis előzetest a filmről, helyette a regény lapjain szereplő propagandafilmeket kaptunk. Ezáltal aztán nem csupán egy fiktív történet kívülállóiként tekinthetünk az eseményekre, hanem magunk is beleélhetjük magunkat a résztvevők helyébe.

De míg ez valóban jót tesz a sorozat folytatásának, a rajongókat lassan elvakítja Katniss hiánya a promóciós anyagokban. [És eszem megáll, mert az egyik rajongói oldal épp most tett ki egy cikket, amelyben ezen hőzöngenek, hogy már megint nem kaptunk Katnisst!]


Tény, hogy nem láttuk még Katnisst egyetlen jelenetfotón, poszteren, előzetesben [se sokat], mégis azt gondolom, hogy ez a film marketing csapatának tudatos döntése. Ez pontosan egybeesik azzal, ami a könyvben is történik, hogy Katniss nem könnyen vállalja el a Fecsegőposzáta szerepét, nem szívesen kínálja fel magát, hogy a lázadás jelképe legyen. A második viadala utáni néhány hónapban idejének nagy részét kórházban tölti, ahol súlyos lelki traumával kezelik. Ezekben a hónapokban nem lett volna képes Kapitólium ellenes propaganda anyagokat forgatni. 

Amikor végre újra magához tér, akkor sem vállalja el azonnal a Fecsegőposzáta szerepét, ahogyan azt a 13. körzet vezetői korábban remélték. Az ötödik fejezetben így mesél Katniss bonyolult helyzetéről:
Egy újabb hatalmasság, aki úgy döntött, bábuként akar használni a játszmáiban. Pedig a tapasztalat azt mutatja, hogy a dolgok sosem a tervek szerint alakulnak. [...] És most itt vannak a lázadók, akik egy hatalmas fémkarommal elkaptak és kiemeltek az arénából, hogy én legyek a Fecsegőposzátájuk. Most meg ki vannak akadva, hogy nem örülök a szárnyaknak, amelyeket nekem szánnak. Végül itt van Coin elnök – a nagy becsben tartott atomfegyvereivel és az olajozott gépezetként működő körzetével –, aki lassan belátja, hogy könnyebb volt elkapni a Fecsegőposzátát, mint rávenni, hogy azt tegye, amit ő akar.
Katniss hosszú időn át visszautasította a forradalom vezetőjének szerepét, mire a 13. körzet vezetői elérték, hogy az ő oldalukra álljon. A Lionsgate sem azért tartja vissza a Katniss-szel kapcsolatos anyagokat, hogy bosszantsa a rajongókat, egyszerűen csak folytatják a könyv lapjain alapuló marketingkampányukat. Ezért aztán, ahelyett, hogy majd' meg őrülnének, vagy poénkodnának a helyzeten, a rajongóknak örülniük kellene, hogy a Lionsgate olyan fontosnak tartja a könyv történetét, hogy a Suzanne Collins által megteremtett világ szabályai szerint játszik. 


Lehet tehát, hogy nem kapunk eleget Katnissből a film kampánya során, de amikor majd megkapjuk ezeket az anyagokat, akkor az azért lesz, mert a regény történései is feljogosítanak erre, és igazából minden rajongó erre vágyik.
Forrás: Bustle
A részlet Suzanne Collins: A Kiválasztott című regényéből származik.

7 megjegyzés:

  1. Nekem kifejezetten tetszik ez a promózás :) jó persze mindenki többet akar ezért rajongó a rajongó, de ez itt egy elég egyedülálló dolog eddig és nagyon jól eltervezték szerintem
    akiknek meg nem tetszik csinálja meg helyettük úgy is lenne abban is kivetnivalója valakinek szóval.... teljesen egyetértek a cikk írójával

    VálaszTörlés
  2. Személyszerint a Peeta-s híreket várom a legjobban, lehet h elkapták és Panemben van, de remélem maga a film és a hírek is érzékeltetni fogják, hogy Katnissnek hiányzik, de nagyon :)

    VálaszTörlés
  3. Panem lakóiként tekintenek ránk, és nekik meddig kellett várniuk arra, hogy kiderüljön, Katniss él, hogy láthassák az első propóban? Tökéletes marketingkampány, és én még a Comic Con-os trailert is kihagytam volna, ami nyilvánvalóan a hőbörgő rajongók nyomása miatt jelent csak meg...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért a rajongók nem csak hőbörögnek, fizetnek is alkalomadtán, ráadásul a Comic Con egy olyan lehetőség, amit súlyos hiba lett volna kihagyni.
      Az utolsó film óta pedig mi is 9 hónapja várunk, szóval lassan nem is baj, ha beindul rendesen ez a promó. Mondjuk én Katniss nélkül még jól bírom, de nélküle is ki lehetne adni egy újabb környi karakterposztert :D

      Törlés
    2. Én úgy érzem, hogy ez a promó elég rendesen beindult. És őszintén szólva nagyon kevés olyan film van, aminek kapcsán ennyi promóanyag került volna ki. Ha mondjuk nézzük a CF tavalyi kampányát, a végén én már kicsit kezdtem unni, hogy lassan nem marad meglepetés a mozira...

      Törlés
    3. Jó, a CF-fel picit átestünk tavaly a ló másik oldalára, már ilyenkor közel 20 jelenetfotónk volt, de nekem a mostani 4 meg kevés.

      De ha meg a kampány ennyire ragaszkodik a könyvhűséghez, akkor mondjuk a két film között nyugodtan adagolhatnák fokozatosan a Kiválasztott, 2. rész promóanyagait, hiszen itt nem két külön kötet, hanem egyetlen könyv alapján készül a két film, amelyek között az események kb folyamatosak. :P

      Törlés
  4. A Futótűznél az egy lényeges csavart mindenképpen el kellett lőni, mert az kb. a film harmadánál történt. Az Arénából így se láttunk túl sokat, legfeljebb az utolsó előzetesben. A kiválasztott 1. rész egyik legnagyobb csavarja viszont már a film vége felé lesz, így az szinte biztos, hogy meglepetés marad. Talán a mentőakcióból mutatnak majd valamit a későbbiekben.
    A 2. résznél leszek kíváncsi, hogy mennyit mutatnak meg a fontosabb részekből (ki hal meg).

    VálaszTörlés