2014. augusztus 5., kedd

Olvassuk újra a Kiválasztottat! - 1. fejezet

Hogy személyes élménnyel kezdjek: A Kiválasztottra már nem saját döntés alapján kellett várnom. Miután elolvastam a Futótüzet, és megtudtam, hogy nincs többé 12. körzet, és úgy éreztem, ezzel nem csak Katniss alól, hanem én alólam is kihúzzák a talajt, még hónapokat kellett várnom a sorozat 3. kötetének magyar megjelenésére. Amikor a könyv megjelent, már elindult az oldal. A Kiválasztottról alkotott véleményeiteket így aztán frissiben leírhattátok, amit meg is tettetek, akkor és azóta is nagyon sokan. 

Az első fejezet meghatározó volt számomra. Nyilván mert a hosszú várakozás után az első fejezettel találkozik először az ember (és ezt előzetesen ITT el is olvashattuk), és itt szembesülünk először azzal is, milyen sok fájdalom vár majd ránk a továbbiakban. Hiába kaptam erre összefoglalót, valamiért úgy éreztem, nekem kell leírnom, mert meg kell fogalmaznom azt a döbbenetet, amely akkor olvasás közben is átjárt.
Ezúttal is jelezném, amit korábban is: ezek az írások arra alkalmasak, hogy felidézzük a könyv eseményeit és elbeszélgessünk róla, a könyv olvasását legkevésbé sem helyettesítik.

Forrás: RohanElf
Katniss visszatér a 12. körzetbe. Egykori lakhelyén romokat és hamvakat talál. A Nagy Mészárlás után egyébként is instabil lelkületű lánynak nagyon sok mindent fel kell dolgoznia. Az egyik, hogy ami immáron zajlik, az az igazi háború, amellyel Snow elnök az előző kötetben megfenyegette. Halottakkal, akik - részben - miatta haltak meg. Ártatlanok, idősek, gyerekek. Akiknek egyetlen "bűnük", hogy ugyanabban a körzetben élnek, mint Katniss.

"A nyár csontszáraz és perzselően forró volt. A támadás után maradt hamuhalmokra csak néhány csepp eső esett. Lépteim nyomán fel-felkavarodik a szürke por. A szél sem fúj, hogy széthordja. A tekintetemet az útra szegezem, vagyis oda, ahol emlékeim szerint egykor az út kanyargott. Amikor kitettek a Rétnél a légpárnásból, nem figyeltem, és kapásból belerúgtam egy kőbe... Amiről kiderült, hogy nem kő, hanem egy emberi koponya. Elgurult, és végül arccal felfelé állt meg."

Katniss körbejár a körzetben, és mindenütt ezrével zúdulnak rá emlékei. Egykori lakásukban a bútorok. A főtéren a Peeta családjának egykori péksége és a legutolsó Főbékeőr által felállított bitófa, kaloda. Ezek Peetát juttatják eszébe, akit elrabolt a Kapitólium. A lány aggódik, hogy kínozzák a fiút, vagy hogy meghalt. Ami a legrosszabb, hogy azt sem tudja eldönteni, a két eshetőség közül melyik a "jobb". Mert egyik sem az. 

A fejezet két színtéren játszódik. Egyrészt a 12. körzetben, ahová Katniss ellátogat, másrészt Katniss gondolataiban. Ezek persze olyan kuszák, amilyen bármelyikünké is lenne hasonló helyzetben, mégis nagyjából megtudjuk, mi történt Katniss-szel és körzettársaival az elmúlt időszakban. Megtudjuk, hogyan segített Gale (aki ezúttal is a felette köröző légpárnások egyikéről támogatja) a körzet lakói egy részének megmenekülésében. Miképp menekültek ezek az emberek a Rétről az erdőn át a tóhoz, ahol Katniss húga, Prim és édesanyjuk segítettek a sérült menekülteken, akiket a 13. körzetbe evakuáltak.

Megtudjuk, milyen is a 13. körzet. 
"Bár a lakások a föld alá épültek, az ételek íztelenek, a ruhák pedig teljesen egyformák voltak, a Tizenkettedik Körzet túlélői ezzel nem sokat törődtek. Itt ugyanis nem fenyegette őket semmi veszély."

Megismerünk néhány új szereplőt. Közülük a legfontosabb a 13. körzet elnök asszonya, Alma Coin, akiről sokan sokáig hitté(te)k, hogy férfi. Az elnök siettetné a forradalom eseményeit, bosszantja, hogy Katniss nem mond igent azonnal a rá "kiosztott" szerepre. Katniss pedig bizalmatlan. Nem csak vele, minden ismeretlennel. Megismerjük Plutarch asszisztensét, Fulviát, akit nagy valószínűséggel nem láthatunk majd a filmváltozatokban, hiszen semmi hír arról, hogy bárkit is kiválogattak volna a szerepre. És szóba kerül Dalton, a 10. körzetből származó marhatenyésztő, aki többször felbukkan a könyv során.

Megtudjuk, hogy Katniss társai, akiket vele együtt mentettek ki az Arénából: Finnick és Beetee sincsenek túl jól. Beetee ugyan viszonylag hamar belefolyik a 13. körzetben zajló fegyverfejlesztési munkába, Finnick azonban olyannyira ki van borulva szerelme, Annie iránti aggodalma miatt, hogy Katniss a korábban történtek fényében sem képes haragudni rá. Hiszen maga is hasonlóképpen aggódik Peetáért.

Katniss gondolatai közepette eljut az épségben maradt Győztesek Falujába, ahol emlékei között megtalálja Prim kedvenc macskáját, Kökörcsint is, akit apja vadászkabátjával együtt becsempész a 13. körzetbe. Amikor azonban Gale üzen neki a fejhallgatón, hogy most már indulniuk kell, Katniss valami furcsára lesz figyelmes: egy vázában egy szál friss fehér rózsára, amely Snow elnök üzenetét hordozza:

"Megtalállak. Utolérlek. Talán most is figyellek."


A részletek Suzanne Collins: A Kiválasztott című regényéből származnak.

Ha valaki érez ihletet, hogy írjon a következő fejezetről, a hungergames@mailbox.hu címre küldheti. A fejezettel kapcsolatos érzéseiteket, gondolataitokat pedig itt oszthatjátok meg velünk kommentben.

4 megjegyzés:

  1. a rovat miatt hétvégén újraolvastam a könyvet :) nem is tudom melyik rész a legütősebb ebben a fejezetben.ahogyan ábrázolja a 12.körzetet,Katniss állapota vagy Snow üzenete.
    Ncsi

    VálaszTörlés
  2. Lehet, hogy nekiszánom magam én is harmadszorra. Jó egy kicsit nosztalgiázni, feleleveníteni a cselekményt, köszönjük a cikket!

    VálaszTörlés
  3. Szia Ancsi!
    Nagyon jó lett az összefoglalód és az ötlet is tetszik, hogy olvassuk újra a könyvet. :) Csak most tudtam bekapcsolódni, de mostantól itt vagyok veletek.

    Én a három könyvet egymás után faltam fel, emlékszem tesómnak vettem meg születésnapjára mind a hármat, így nem kellett várnom a folytatásra: :)
    Nekem a mai napig a 2. rész a kedvencem, de szorosan a nyomában van a 3. rész.
    Erről az első 24 oldalról nem tudok sokat írni, rossz volt látni a 12. körzet elpusztulását. Remélem a filmben majd meg is mutatják nekünk hogyan zajlott a dolog.
    Láthattuk kivel mi a helyzet a 2. könyv óta, örültem, hogy Gale előtérbe került, bár én mindig is Peeta párti voltam és leszek. :)

    Kedvenc idézetem a részből: "Megmondtam, hogy a fiút kellett volna elsőnek kimenteni." /Coin elnök/

    VálaszTörlés
  4. Hát ezért szoktam örülni ezeknek a bejegyzéseknek, mert más is kedvet kap tőle az újraolvasásra.
    Az általad idézett mondatot pont nem szeretem, nem Peeta miatt, de én annyira beleéltem magam, hogy milyen rosszul esne ilyet hallanom nekem is. :(

    Gale meg - számomra egy biztos pontot jelentett mindvégig a sorozatban... ááá, hagyjuk, nem akarok meggyőzni senkit :)

    VálaszTörlés