2014. augusztus 2., szombat

Hol érjen véget a Kiválasztott 1. része? Újabb lehetőség

Bár a témában sokat olvastunk már (EZ a cikk például kifejezetten sok lehetőséget tár fel), a Bustle azonban egy olyan pontot ragad meg, amely nem volt még korábban és nem is olyan elvetemült ötlet. Bár személy szerint túl cukormázasnak érzem, de mindenki másképp látja nyilván. 

Rendkívül jó munkát végeztek eddig, akik a Kiválasztott filmen dolgoznak. Marketing eszközeik valósággal életre keltik a könyv történéseit. De mivel mindannyian tudjuk, hogy novemberben még csak a Kiválasztott 1. részét láthatjuk, még mindig majd' megesz minket a kíváncsiság, hogy vajon hol fejeződik majd be a film? Az Éhezők Viadala sorozat igen komoly rajongójaként van elképzelésem, mit szeretnék, hol szedjék szét a filmet: Finnick és Annie esküvőjénél.


Sokan azt gyanítják, hogy egy sokkal drámaibb hangulatú függővég vár majd ránk, történetesen ott, amikor Peeta megérkezik a 13. körzetbe és ahelyett, hogy megölelné, megpróbálja megfojtani Katnisst. Ez persze igencsak lélegzetelállító befejezés lenne, remélem azonban, hogy a rendező nem annyira a feszültségre, hanem inkább a rajongókra gondolt, amikor az első rész végén gondolkodott. Mivel egy évet kell várnunk az 1. és 2. rész között, korrektebb lenne, ha valami boldogabb bejezést kapnánk a 12 hónapos várakozás előtt.

Hadd mondjam el tehát, én hogyan képzelem el a zárójelenetet: Finnickék esküvője szinte teljesen a Kiválasztott közepén van, és igazán jól összehozza a 13. körzet polgárait. Ahogyan Suzanne Collins fogalmaz:
"A tánc valósággal átváltoztat bennünket. Megtanítjuk a vendégeknek a lépéseket. [...] Egymás kezét fogva hatalmas kört formálunk, aztán pörögni kezdünk, és a résztvevőkbüszkén mutogathatják, milyen ügyesen tudják emelgetni a lábukat. Az emberek már nagyon rég nem bolondoztak vagy viccelődtek, nem történt velük semmi vidám dolog."
Amikor aztán az esküvői tortát is betolják, Katniss rájön, hogy Peeta készítette rá a díszítést. A könyv így írja le a jelenetet:
"A vendégsereg utat enged a káprázatos kreálmánynak: a cukormázból készült kékeszöld tarajos hullámok közt halak, vitorlások, fókák és tengeri növények serege úszik. Keresztülverekszem magam a tömegen, hogy közelebbről is meggyőződjek arról, amit már első pillantásra megsejtek. [...] a tortát díszítő, cukormázzal bevont virágokat pedig egészen biztos, hogy Peeta készítette. Lehet, hogy ez mások szemében elhanyagolható apróságnak tűnik, nekem viszont sok mindent elárul. [...] A fiú, aki legutóbbi találkozásunkkor még üvöltve próbálta kitépni magát a végtagjait leszorító szíjakból, sosem lett volna képes elkészíteni ezeket a tortadíszeket. Nem tudott volna eléggé összpontosítani, hogy remegő kezével ilyen tökéletes ajándékot tervezzen és készítsen Annie és Finnick számára."
Ez az igazán nagy szabású jelenet oldalakon keresztül elhúzódik, mégis könnyű elsiklani felette. De tényleg olyan befejezés lehetne, amely alkalmas A Kiválasztott 1. részére. Már azután van, hogy Peeta is megérkezik a 13. körzetbe és a gyógyulás útjára lépett. Már az előzetesekben is kemény 30 másodpercen keresztül nézni az eltérített Peetát, és szívesebben látnám, ha a film végére már túl lenne a nehezén, és nem annak közepette hagynánk sorsára. 

Látom, magam előtt, hogy mutatna mindez a képernyőn:

Megnézzük a kedves kis szertartást, a táncot, majd betolják a hatalmas esküvői tortát, Katniss pedig elmélázik a díszítést látván. Megérinti az egyik szirmot, azt suttogja 'Peeta!', Haymitch pedig odamegy hozzá, és közli, hogy "Peeta, látni szeretne, drágaságom!"

Aztán Jennifer Lawrence a döbbenet, a hitetlenség, a félelem és az öröm keverékével néz rá, amit nagyon jól tud ábrázolni, majd a jelenet elhalványul, és kezdhetjük várni a 2. részt.

Persze ettől nem lesz könnyebb újabb egy évet várni a befejezésre, de ez egy sokkal boldogabb, reménytelibb befejezés lehetne. És mindent összevetve, a reményben való hit a sorozat egyik legfontosabb üzenete.
Forrás: Bustle

23 megjegyzés:

  1. Tényleg nem elképzelhetetlen, bár talán tényleg túl cukormázas...pláne a Kiválasztotthoz. Az viszont biztos, hogy F.L. nem ijed meg a klisés befejezéstől, mert szerintem a Futótűzben az a pillantás is az volt.
    Amire én számítok, hogy mindenképpen a 2. körzet előtt lesz, mert (ez egy nagyon alaptalan következtetés, de nem lehet tudni) Gwendoline Christie is ott volt a Trónok harca miatt a Comic Conon és mégsem volt ott a Kiválasztott körüli promóban. Ideje lett volna rá, Natalie-nak is volt. Számomra ez azt jelképezi, hogy ő már a Kiválasztott 2. részét képviseli/fogja képviselni.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem is jó lenne ha itt választanák szét a filmet. :) Jennifer Lawrence szerintem nagyon jól ábrázolná azt az arckifejezést, és megjelenne a Remény, hogy talán még Peeta meggyógyulhat. :) Ez tényleg jó lenne a végének, dehát majd meglátjuk mi lesz.

    VálaszTörlés
  3. Én mindenképpen szomorúbb/kegyetlenebb véget választanék. Az jobban működne egy alapvetően sötétebb hangulatú filmhez. Az lenne a legjobb, ha a befejezés valamennyire előrevetítené a 2. rész eseményeit. Pl.: Delly látogatása Peetánál. Tökéletes befejezés lenne. Katniss realizálja, hogy talán sose kapja vissza az igazi Peetát, és könnyek között távozik. Közben be lehetne vágni, ahogy Coin elindítja a 13. körzet hadseregét, masírozó katonákat és egymás után felszálló légpárnásokat látunk. Közben a lázadók indulója szól. Ez némiképp hasonlíthatna a Kapitólium himnuszára, hogy majd a 2. részben a győzelmi ünnepség és Snow kivégzése közben átváltsunk az egyikből a másikba.
    Hogy miért itt?
    1. Nagyjából a könyv közepénél tartunk, lesz anyag bőven az első részre is, de még elég sok van hátra, hogy a másodikba is jusson cselekmény. 113 oldal a 220-ból, ennél jobban nem lehet elvágni. Ha figyelembe vesszük, hogy a könyv első fele eseménytelenebb, még akkor is jók vagyunk, mert ide jön az extra jelenetek nagy része (mint a mentőakció, ami nem volt a könyvben).
    2. Nem egy hirtelen, csattanós befejezés, amiért a Futótüzet is sokan kritizálták (tudom, ott van vége a könyvnek, de akkor itt nem arról van szó. Sokaknak nem tetszik az ötlet, hogy két részben kerül a mozikba a film, ha pedig olyan természetellenes helyen vágják ketté, mint Peeta első találkozása Katnissel, vagy Katniss lelövése a 2. körzetben, akkor ezek a hangok fel fognak erősödni). Ez utóbbi (fegyver dördül és elsötétül a kép) olcsó és hatásvadász befejezés lenne. Úgyis tudja mindenki, hogy Katniss nem hal meg, mivel a 2. filmben is szerepelni fog.
    3. Hangulatos, látványos, grandiózus, ami után mindenki elégedetten állhat fel a székből.
    4. Strukturálisan egy kerek egészt alkot (1. Peeta kiszabadítása, 2. Harc a Kapitólium ellen). Ahogy Francis is említette.
    Persze ez csak az én véleményem, kíváncsian várom, hogy mi sül ki.

    VálaszTörlés
  4. Egyetértek. Noha most kezdem a Kiválasztottat, tudom a cselekményeket. Véleményem szerint, ha egy durranóval végződik, ami olyan lehetetlen érzéseket táplál beléd, akkor nagy valószínűséggel a következő filmre is elmész. Aki oda van a filmekért és nem olvasta, akkor felcsigázottságában el fogja olvasni, hogy megbizonyosodjon a végéről. A könyvnek alapból nagy sikere volt. Az emberek kiváncsiak lesznek a következőre. Addig persze egy éven keresztül boncolgathatjuk az újonnan kapott infókat a 2. Részről.
    Jó lenne, ha az adott két pont ugye a fentebb említett elosztás szerint, úgy végződne. A Futótűz sem feltétlen happy end-es. Amikor Katniss felnéz az arcán átfutó érzelmeket Jennifer tökéletesen alakítja. Hű marad a regényhez. Peeta reménytelenségét felvázolhatnák és Katniss gyötrelmeit is. Mivel ennyi traumát nehéz feldolgozni. A tortás jelenet talán feldobhatná, de valami csattanó kell a végére és akkor az madárfütty elhangozna. Fú, hát engem mindig kiráz a hideg a fecsegőposzáta hangjától a végén.
    Annyi kérdésem lenne, hogy szerintetek van-e valami reális ebben a történetben? Az egészben.
    Sok féle véleményt olvastam. Egy- ketten azt állítják, simán lehet ez a jövőnk nekünk is. Mármint tudjátok ezek a tehetség kutatók. " Tudjuk, hogy csak egy nyerhet" stb.. Elfajulhatnak simán.. Ki lehetne vesézni minden sort a történetben, de elég nehéz hozzá hasonlítani a mai világhoz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Borzasztó jövő lenne, de nem elképzelhetetlen, ha nem is ilyen formában. Ki tudja mik történhetnek egy világégés, egyéb óriási katasztrófa után, amikor az emberiség létszáma a töredékére esik vissza. Az mindenestre elgondolkodtató, hogy elvileg van valami beköltöztetős reality show Izraelben, ahol a lakók háza olyan területen van, amit érintenek a támadások és ahelyett, hogy lefújnák az egészet folytatják (persze van egy óvóhely, ahova le tudnának menni, de szerintem ez ilyen esetben akkor is durva).

      Törlés
    2. A baj az, hogy ha nem is ebben a formában, de ezeknél sokkal durvább - vagy hasonlóan durva - dolgok ma is történnek a világunkban.
      És bár nyilván azt a valóságshow-t nyilván mindenki túléli, de valamelyik csatornán most megy a Csupasz túlélők. Na, azt én már nem tudnám nézni, különösen nem abban a tudatban, hogy a csupaszság itt annak az eszköze, hogy a résztvevők még megalázóbbnak érezzék a helyzetet és még kiszolgáltatottabbak legyenek.

      Nem szeretnék belegondolni, ezeknek a dolgoknak hol lehet a vége. :(

      Törlés
    3. Hát. Ha valaki látta a való világot akkor akár igaz is. Bedobják őket egy búra alá és egymás erkölcsi tisztességébe marva civakodnak a legvégső kiszavazásig. Ez szerintem már létező dolog. Suzanne ezt felnagyítva és érthetően tárta elénk. Megmutatja a világ igazi oldalát. Amúgy ez a cikk számomra túl vidám véget jelentene. Nem tudom hol lehetne kettéválasztani úgy, hogy a többség aki várja a filmet megelégedjen vele. Majd látjuk mit hoz ki belőle rendezőnk :) Eddig szerintem nagyon jól csinálta. Zsolti

      Törlés
    4. Azt olvastam, hogy ezek csak kezdetek a mai világban valaki szerint. A csupaszság pedig alapból a kiszolgáltatottsággal egyenlő. Az pedig, hogy gyerekekkel csinálják a viadalt, az egy kicsit elszomorító, mert ha Snow helyébe képzelném magam, elég lenne elmesélni a régi történetet, mint sem követni a hagyományt. De mivel Snow elnök nem az a békés, józan gondolkodású tipus ezért ez nem valószínű megoldás lett volna.
      Apropó, annyit szeretnék kérdezni, hogy akkor amikor ez a történet játszódik, vannak-e más civilizációk a Földön Panem-en? Mert nem emlékszem megemlítésre.

      Törlés
    5. Nem említenek más "országokat" Panem-en kívül de a kérdés már nekem is sokszor eszembe jutott. Ha ők megmaradtak akkor más is a háború után. Ez egy olyan rejtély amit a rajongók kifantáziálhatnak maguknak :) Zsolti

      Törlés
  5. Hát ez is egy ötlet,de szerintem nem itt fogják szétválasztani.Az első rész még így is hiányos lenne tartalmilag.

    VálaszTörlés
  6. Kegyetlenseg lenne azzal befejezni a filmet, hogy Peeta meg akarja olni Katnisst. Ha megis igy lesz, akkor se ereznem kereknek a tortenetet. (Nem is lehetne az mivel 1 konyvrol van szo.) De gondolom ok se akarnak annyira nagyon levegoben leve befejezest amit az ember nem tud hova rakni. Mert ha esetleg megmutatjak h Katniss a korhazba fekszik akkor mennie kell tovabb az esemenyeknek en legalabbis nem tudnek megallni. A fent emlitett befejezes meg ugy ahogy mondod tul szep, tul mezesmazos lenne egy ilyen filmhez. Hat kitudja hol fejezik be...

    VálaszTörlés
  7. Más civilizációkról nem esett szó a könyvek során, és eddig a filmekben sem. A regényben úgy van jellemezve, hogy a történet színhelye az egykori Észak-Amerika területe, ma Panem néven.
    A cikkről az a véleményem, hogy túlságosan "happy" lenne, nem valószínű, hogy ilyen befejezésre számíthatunk. Hiszen gondoljunk csak bele! A kiválasztott 2.része úgymond lezárja a történeten, kellően meghatóan, ami szerintem nagyon sok rajongót elég mélyen meg fog érinteni. Szóval én sajnos kizártnak tartom, hogy idén is egy boldogabb befejezést lássunk a nagyképernyőn. Ami azt illeti, szerintem az eddigi legsötétebb és legfeszültebb befejezést kapjuk a Kiválasztott 1. részének végére. Előttem már írták, és leginkább én is azt tudnám elképzelni, hogy Coint elindítja a csapatokat, felszállnak a légpárnások, hangulatfokozó zene, stb .. :)
    ~ Dominik

    VálaszTörlés
  8. Én kitartok amellett, hogy a Peeta-szorongatja Katniss nyakát végnél zárunk. :) De meglátjuk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek. :) Nehezen tudom elképzelni, hogy végül ne ez legyen.

      Törlés
  9. Én azt a zárást azért nem tartom túl valósznűnek, mert gondolni kell azokra a nézőkre, akik nem olvasták a könyvet. Ők biztosan nem értenék, hogy ez most miért is történik, hiszen Peeta odavan Katniss-ért. Velük szerintem elég nagy kicseszés lenne ez a zárás. De annyi lehetőség felmerült már, lehet elhangzott már a valódi is, de lehet hogy messze elkerültük, és majd jól meglepődünk a moziban ülve.. :P
    ~Dominik

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem erre mindig az a válaszom, hogy a Futótűz vége után ugyanígy meg voltunk döbbenve a könyvben is, filmben is. Itt nem mondhatjuk azt, hogy de hát mi van azzal, aki nem olvasta a könyvet? Ott is döbbenten nézhettünk, hogy most akkor mi van? Katniss világa omlik össze a Futótűz végén konkrétan. Szóval ez szerintem nem ellenérv.

      De amúgy egyetértek, simán benne lehet, hogy majd a moziban lepődünk meg. :)) (Illetve én már nem, mert valszeg nem megyek éjféli vetítésre/premierre, és mire én a moziba érek, Ti már elspoilerezitek nekem :P ;) )

      Törlés
    2. Ja, ui.: Ha a hozzászólás ablak alatt a "Válasz a következőként" melletti lefelé nyílra kattintasz, kiad egy olyan lehetőséget, hogy Név/URL cím. URL cím nem kell, meg más se, de be tudod írni a neved vagy egy általad választott becenevet! :)

      Törlés
    3. Szerintem ha majd kiírod vagy megkérsz minket, hogy hallgassunk a végét illetően, amíg Te is el nem jutsz a moziba, biztosan mindenki elfogadja. Elvégre Neked köszönhetünk minden információt az oldalon, cserébe ennyi szívességet mi is megtehetünk! :)

      Köszi szépen a tippet, eddig nem is figyeltem, csak mindig szignáltam a kommenjeimet. :D Remélem most sikerült beállítanom a nevet! :)

      Törlés
    4. Sikerült. :)

      Félreértesz: én nem bánom, ha spoilereztek, plusz tudom is, hogy az ember úgy kiírná magából. Részemről majd' megesz a fene, hogy tudjam, hol ér véget majd a film. :) Inkább azt szoktam kiírni, hogy mindenki csak saját felelősségére olvasson kommenteket. Én szeretem, hogy itt van egy lehetőség, ahol kiírhatjuk magunkból, amit gondolunk. A vélemény rovatokba pedig kifejezetten sokat szoktunk/szoktatok írni, és ez tök jó :))

      Törlés
    5. Jaa értelek! :) Először azt hittem aggódsz amiatt, hogy premier után felfedjük Neked, hogy hol is ér véget a film. :P
      Tényleg nagyon jó, hogy itt mindent megbeszélhetünk a könyvről/filmről. Van pár barátom, akik szintén szeretik, de köztük én vagyok a legfanatikusabb, és sajnos néha már az agyukra megyek a témával, szóval általában itt élem ki magam.. :D

      A nevemet csak sikerült beilleszteni, ezentúl alkalmazom is, ha kommentezek.Tavaly december óta vagyok napi látogatód, nem tudom eddig hogy nem fedeztem fel. :D Szóval köszi mégegyszer! :)

      Törlés
    6. Nem hinném, hogy a megjelenés napján még titok lesz, hogy hol van a vége. A Futőtüzet pl. a brazilok már egy héttel korábban láthatták. Meg aztán a kritikák is kijönnek hamarabb. Legfeljebb azzal lehetne védekezni, ha arra a hétre kikötném a netet. :D

      Törlés
    7. Az biztos, hogy én elolvasok és lefordítok mindent, amit találok :) Persze nyilván jelzem a spoilerveszélyt és nem szeretném más filmélményét elrontani.
      De most azt is látom, hogy amit a Lionsgate titokban akar tartani az úgy is marad. Meglátjuk. Most már repülnek a napok. Na, pláne a nyáriak...

      Törlés
  10. Szerintem,ez tényleg jó befejezés lenne."sose hagyjon el benneteket a remény

    VálaszTörlés