2014. augusztus 25., hétfő

Olvassuk újra a Kiválasztottat! - 4. fejezet

Na, egyre nagyobb sikere van a kérdéseknek, szóval most is kaptok. Azért csak szolidan az egymásra való reagálásokkal. Köszi :)
  1. Mit gondoltok az előkészítő csapat aránytalan büntetéséről a 13. körzetben? Mi mindenre utalhat ez? Katnisst akarták figyelmeztetni ezáltal vagy csupán arról van szó, hogy ilyen a 13. körzet?
  2. Miért érzi úgy Katniss, hogy meg kell védeni az előkészítő csapatát Gale előtt?
  3. A fejezetben több régi szereplő is először bukkan fel a Kiválasztottban. Persze Finnick és Greasy Sae karaktereinek jelentősége teljesen más, mégis mi jutott eszedbe, újra róluk olvasván?
  4. Mi az üzenete Coin elnök bejelentésének (azon kívül vagy kicsit bővebben esetleg másként - amit Katniss maga is megfogalmaz a fejezet utolsó sorában)?
Természetesen az összefoglalók nem pótolják a könyvélményt, ezért mindenkinek azt javaslom, olvassa el az eredeti regényt is (ha eddig még nem tette volna)!!
Nem lehet azt állítani, hogy dübörögnek az események a fejezetben, de legalább az előző fejezetben elkezdődött napnak a végére érünk.

Ott hagytuk félbe, hogy Katniss, Gale, Plutarch és Fulvia kínok között talál rá Katniss előkészítő csapatára, akikről megtudjuk, hogy elrabolták őket a Kapitóliumból, az itt adott ennivaló nem volt nekik elegendő, amikor azonban Octavia elvett egy plusz szelet kenyeret, mindannyiukat megalázó módon megbüntették.
Katniss édesanyjához viszi a csapatot, aki ellátja sebeiket és állítása szerint másnapra jobban lesznek. Katniss, Gale, Plutarch és Fulvia között felvetődik, hogy vajon mi célja lehetett a 13. körzetnek gyakorlatilag ártatlan emberek megbüntetésével és megalázásával. Az eljárás mindannyiukat megdöbbenti, de nem tudják biztosan, hogy Coin figyelmeztetésnek szánta, Katnissnek szeretett-e volna ezzel a "kedvére tenni" vagy egyszerűen a 13. körzetben komolyan veszik, hogy szabályaikat mindannyiuknak maradéktalanul be kell tartani.
Elgondolkodtató azért Katniss és Plutarch beszélgetése:


"– Talán egy kicsivel azért fontosabb a szerepünk ebben a háborúban, mint ahogy te gondolod, Katniss – jegyzi meg Plutarch nyugodt hangon.
– Hát persze hogy fontosak vagytok, ezt egy percig sem vitatom. A kiválasztottaknak is fontos szerepe volt a viadalon – magyarázom. – Aztán egyszer csak nem lettek annyira fontosak, és eldobható kellékekké váltak. Ugye, jól mondom, Plutarch?"

Mivel aznap nem tudják elkezdeni a tervezett munkát, Katniss-nek és Gale-nek kiképzésre kell mennie, ami a legfrissebb megállapodás szerint azt jelenti, hogy kimehetnek az erdőbe vadászni. Olvasás közben szinte magam is ellazulok, ahogyan elkísérjük a szabadba a két összeszokott vadászt. Vadászat után Katnissnek és Gale-nek marad még egy kevés ideje, amelyet egy tóparton pihenve és beszélgetve töltenek. Gale ismét felveti az előkészítő csapat sorsát, nem érti, Katniss miért állt ki mellettük. Hiába ad Katniss meggyőző választ, Gale hozzáállásán nem tud változtatni.


Visszatérve régi ismerősbe botlunk, amikor Katniss és Gale Greasy Sae-nek adják le a konyhán a vadászzsákmányt. Jó tudni, hogy a sok mindent megélt idős nő túlélte a Kapitólium támadását.
Lakófülkéjükbe visszatérve Katniss rájön, hogy Kökörcsin miatt a legfelső szintre kellett költözniük, amelynek ablaka is van. Kimerülten nyúlik el ágyán, és csak az elmélkedés előtt ébreszti fel húga, Prim, aki elmondja neki, hogy a körzetben már készülnek a Nagy Bejelentésre, amelyen mindenkinek jelen kell lennie.
A bejelentés előtt Finnicket látjuk viszont, aki még mindig elég labilis idegállapotban van, folyamatosan aggódik Annie-ért. Katniss ezért meggyőzi Coint, hogy ígérjen kegyelmet Annie Crestának is, ha úgy alakulna a forradalom.

Coin szárazon közli a tömeggel, hogy Katniss azzal a feltétellel vállalta csak el a Fecsegőposzáta szerepét, ha a többi győztes - esetleges árulása esetén is - kegyelemben részesül. A tömegből ellenséges pillantásokat vetnek a lányra, Katniss azonban nem ezen lepődik meg, hanem azon, hogyan folytatódik a bejelentés:

"– A kérésért cserébe Everdeen közlegény ígéretet tett, hogy elkötelezi magát a forradalom mellett. Ebből pedig az következik, hogy ha a legkisebb mértékben is eltér a küldetésétől, csökken a lelkesedése, vagy nem azt teszi, ami a mi közös ügyünket szolgálja, azt az itt kötött egyezség megszegésének tekintjük. Ez esetben az említettek büntetőjogi mentességét azonnali hatállyal felfüggesztjük, és a négy győztes további sorsát a Tizenharmadik Körzet törvényei alapján határozzuk meg. És természetesen Everdeen közlegényét is. Köszönöm!"

A részletek Suzanne Collins: A Kiválasztott című regényéből származnak.

7 megjegyzés:

  1. 1. szerintem tudat alatt vagy akár szándékosan, de így akarják őket büntetni azért, mert a Kapitóliumból jöttek. ha valaki a 12. körzetből """"lopott"""" volna kenyeret, szerintem csak megrovásban részesült volna.

    VálaszTörlés
  2. Szívesen válaszolnák a kérdésekre,csak sajnos még nem olvastam a könyvet :(
    Máté

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, akkor javaslom mielőbb!!

      Törlés
    2. Csak a befejező filmek után szerettem volna elolvasni,de nem bírok 2015. novemberéig várni,szóval a héten beszerzem a könyvet :)
      (Máté)

      Törlés
    3. Az a baj Máté, hogy ebben könyvben olyan sorsfordító események történnek bizonyos karakterekkel, amelyeket sokszor nem lehet nem elspoilerezni. Mivel a könyv mindenki számára elérhető immáron, nem is igyekszem látványosan kerülni ezeket. Ugyanakkor senki könyv/filmélményét nem kívánom azzal elrontani, hogy ezeket megfogalmazom (és már eddig is sokszor megtörtént, nem feltétlenül általam, hanem a film szereplői által). Szóval, ha nem akarsz brutál spoilereket itt megtudni, akkor tényleg javaslom, hogy szerezd be a könyvet, mert a könyv olvasásának első élményét semmi nem pótolja, és az oldalnak pláne nem ez a célja. (De az elrontása sem!)

      Amúgy, ha a hozzászólás alatt a "Válasz következőként" mellett a Név/URL-re kattintasz, beírhatod a neved, és nem névtelenként jelenik meg az üzenet. :) URL-t, e-mailt nem kell megadni :)

      Törlés
    4. Megértem és nekem amúgy nem gond,ha spoilerek vannak az oldalon,mert már így is belefutottam olyan spoilerekbe amikbe nem akartam.(nem ezen az oldalon) Így most már nem sok értelmét látom annak,hogy a spoilereket elkerüljem, főként azért mert én előbb filmben szerettem volna megnézni a nagyobb filmélmény miatt. (ahogy az első két filmnél is tettem)
      És köszi a tippet,sajnos ezen az oldalon nem igazán ismerem ki magam :D (legalábbis nekem eddig a blogspot.hu-s oldalak eddig kimaradtak xDDD)

      Törlés
  3. 1. A felkészítő csapat tagjainak büntetéséről: szerintem a 13. körzet úgy véli, hogy csak óriási fegyelemmel élhették túl a "régi" Lázadást követő időket, míg a Kapitóliumban a lakóknak minden megadatott. Talán ez is oka lehet a szigorú és aránytalan büntetésnek.
    2. Katniss számára az előkészítő csapat tagjai már nem csupán "valakik a Kapitóliumból". Megszerette őket, és mivel empatikusabb karakter, mint Gale, aki el tud vonatkoztatni attól, hogy a kapitóliumiakra, mint "egy kapitóliumi" gondoljon (úgy értem, Katniss nem általánosít, hanem figyelembe veszi az emberi tényezőt) sajnálja őket, amikor látja a szenvedésüket. Tudja, hogy ők nem rossz szándékból vettek még a kenyérből, hanem mert abban nőttek fel, hogy bármikor és bármennyit ehetnek.
    3. Ezen a kérdésen még gondolkodom.
    4. Itt még nem derül fény Coin szándékaira, és emlékszem, hogy amikor először olvastam a könyvet (hangsúlyozom, hogy itt nem tudtam, mik a 13. körzet elnökének valódi törekvései) csupán annyi jutott eszembe, hogy Coin igenis jól átlátja, hogy Katniss mennyire labilis - és mind érzelmileg, mint sok más módon tönkrement a viadalok miatt - nem bízza a véletlenre az események további alakulását. Katniss felsorolta a feltételeit a "fecsegőposzátasággal" kapcsolatosan, Coin is megnevezte a sajátjait. Semmiképp nem akarta megkockáztatni, hogy félúton Katniss "kiszálljon".

    VálaszTörlés