2014. augusztus 16., szombat

Ezekre a változtatásokra számíthatunk a Kiválasztott filmekben

Egy nagyon király cikket találtam, amely az eddig rendelkezésünkre álló infókból sakkozza ki, milyen változtatásokra lehet számítani az amúgy könyvhűnek ígérkező utolsó két filmben. Persze az első két filmben is voltak hasonlóak (megbocsátottátok már, hogy Peetának nem lett műlába??), mégis azt gondolom, nem csorbult jelentősen a könyvhűség sosem. 

Hogy ettől ezúttal sem kell tartanunk, azt maga Francis Lawrence erősíti meg:
"A könyv vége és maga a könyv is nagyon fontos számomra. Azt tudom csak mondani, hogy a könyvet keltjük életre. De mivel két részre vágjuk, nagyobb terünk nyílik arra, hogy még részletesebben bemutathassuk a világát."

Íme, mit tudtunk meg mindeddig:

Új karaktert ismerhetünk meg a filmekben. Antoniust, aki Snow elnök egyik minisztere. Hogy milyen miniszter, azt még nem tudjuk biztosan, de nagy valószínűséggel azt a szerepet veszi majd át, amelyet korábban a Főjátékmesterek játszottak, csak ezúttal már nem Viadal zajlik, hanem háború.

Effie szerepét átírják illetve kibővítik. A könyvben egészen a legvégéig szó sincs Effiről, még csak azt sem tudjuk, él-e még, a filmben azonban gyakorlatilag átveszi Fulvia Cardew, Plutarch asszisztense szerepét.


Így ír erről a Yahoo Movies:

Effie tökéletes lehetőséget biztosít arra, hogy bemutassa a 13. körzet életstílusát, és arra is, hogy hogyan kezeli mindezt egy olyasvalaki, aki a Kapitóliumban nevelkedett. Francis Lawrence ezzel kapcsolatban elárulta, hogy "Olyan lesz ebben a filmben, mint a partra vetett hal, a rajongók pedig imádni fogják, hogy hogyan illeszkedik be a 13. körzet világába."
Nina Jacobson producer így egészíti ki: "Effie-t az teszi érdekessé, hogy ő nem akar majd ott lenni. Plutarch-kal ellentétben ő nem akar részt venni a forradalomban. Őt meg kell győzni, hogy segítsen, ő pedig személyes és nem pedig politikai okokból segít majd." [Ezek a Filmkészítők kerekasztala interjúból lehetnek ismerősek, a Yahoo is onnan idéz.]






Kevesebb Caesar Flickerman 
- Az utolsó két filmben kicsit kevesebb szerepe van. - mondta Stanley Tucci az MTV egyik gyorsinterjújában. - Mégis nagyszerű volt [a forgatás].

Marad a Katniss-nézőpont, de több párhuzam lesz a körzetekből. 
Peter Craig, forgatókönyvíró: "Még mindig nagyon Katniss-központúak maradtunk, és még mindig ő a film mozgatórugója, de ami az izgalmas, hogy néha megtörjük az ő ívét azzal, hogy megmutatjuk, mi történik az adott időben Panem-szerte. És párhuzamokat mutatunk majd be más körzetekből. Suzanne nagyon segítőkész volt abban, hogy megfelelő pillanatokat hozzunk létre vagy olyanokat dolgozzunk ki, amelyeket csak egy-két mondatban említ a könyv."
A körzetekből már az első előzetesben is láthattunk pár képkockát.

Valószínűleg többet látunk Peetából. Francis Lawrence már többször kifejtette, hogy az első rész fő célkitűzése Katniss számára Peeta. Nem egyértelmű, hogy ezzel arra utalt-e, hogy látunk-e majd jeleneteket Peetával a Kapitóliumban vagy hozzátett Katniss-Peeta jelenetekre gondolt-e, vagy csak arra, hogy Katniss mindvégig arra koncentrál, hogyan menthetné meg Peetát, miközben elvállalja a Fecsegőposzáta szerepét, de nem is biztos, hogy aztán végül többet láthatunk Peetából.
Peetát [és Johannát] már láthattuk a Kapitólium propaganda filmjeiben, de nem tudjuk pontosan, hogy ez nem csupán a következő film marketingfogása volt-e.

Több Annie és Finnick 
Francis Finnickről: "Személyiségének 95%-át teszi ki a[z Annie iránt érzett] szerelem és az a trauma, amin keresztülmegy." Úgy hírlik, Annie és Finnick esküvője is nagyobb felhajtás lesz, mint a könyvben volt.

Több Katniss-Haymitch kapcsolat
Peter Craig: "Haymitch és Katniss karaktere között nagyszerű a dinamika, mert a film elején valóban elég döcögős [kettejük kapcsolata], végső soron azonban egyfajta apa-lánya kapcsolat van közöttük."

Jennifer Lawrence: "Azt hiszem, az a kedvenc jelenetem, amikor miután a Kapitólium lebombázza a 13. körzetet, én elbújok a szellőzőrendszerben, Haymitch pedig utánam jön, hogy beszéljen velem."

Láthatjuk majd a Bitó-dalt.
Nina Jacobson: "Ó, és nagyon izgatott vagyok amiatt, ahogyan a Bitó-dalt ez a két ember képernyőre álmodta: Francis és Peter hihetetlen módját találta meg annak, hogy ez a dal egy nagyszerű film igazán erőteljes momentumává válhasson."

Láthatjuk majd a kergekandúr jelenetet. Legalábbis Nina Jacobson kiírta Twitterére, hogy leforgatják a jelenetet.

Rávilágítanak majd a háború által felvetett sötét erkölcsi kérdésekre.
Jeffrey Wright utalt erre, amikor a Los Angeles Times készített vele interjút, és ekkor elmondta, hogy Beetee és a többi lázadó számára "hatalmas a kísértés, hogy pontosan azzá váljanak, ami ellen harcolnak."

Valószínűleg nem szerepel majd Delly Cartwright. Ez persze várható volt, jeleneteit jó eséllyel Prim veszi át.

Katniss-Peeta kapcsolata
Francis Lawrence: "A Kiválasztottban Katniss lassan rájön, hogy Peeta és Gale mit jelentenek számára. Gale egyre inkább katonává válik, harcol, miközben Peeta a béke mellett áll ki és teljes szívéből beszél. Szerelmi történetük nagyon fontos lesz."

"Katnissnek pánikrohamai vannak, nem tud aludni. Kis híja van csak, hogy szét nem csúszik teljesen. Ehhez adódik, hogy mostanra tényleg senkiben nem bízik meg. Úgy érzi, Haymitch és Plutarch elárulták. És elveszettnek érzi magát Peeta nélkül. Szóval nagyon-nagyon sérülékeny és nagyon-nagyon dühös."

Sztár-osztag a Kapitóliumban
A Párizsban készült forgatási képek alapján úgy tűnik, mintha Peeta kezdettől fogva az osztag tagja volna.


Érdekes lesz látni, hogy a filmkészítők megváltoztatták-e a könyvet és ha igen, hogyan, mert Peeta megjelenése az osztagnál a könyv egyik váratlan fordulata, amit jó lenne, ha megtartanának.
A párizsi forgatási képek alapján szinte minden kapitóliumi jelenetet láthatunk majd a filmben is.

A sorozat végéről.
Francis utalt rá, hogy a Kiválasztott 2. része egy olyan rövidke jelenettel végződik, amelyben Katniss vadászik. Amikor pedig Nina Jacobsont megkérdezték, hogy számíthatunk-e arra, hogy látni fogjuk-e az epilógust, benne Katniss és Peeta gyerekeivel, Nina Jacobson így válaszolt: "Ne aggódjatok!"
Forrás: PostHungerGamesSyndrome

4 megjegyzés:

  1. nagyon titokzatosak a filmmel kapcsolatban. alig várom hogy lássam ezekből mi és hogyan lesz a filmben. szerintem jó, hogy Effiet többet láthatjuk majd, csak nem tudom hol tudja majd megjegyezni, hogy valami mahagóni.. :P és a bitó-dalra is nagyon kíváncsi vagyok!

    VálaszTörlés
  2. Tényleg nagyon jó ez a cikk, köszönjük a fordítást. :)

    VálaszTörlés
  3. Örömmel. Örülök, ha valami izgalmasat találok :)
    A Bitó-dalt én is várom, és emlékszem, hogy már májusban is örültem neki, mikor először fordítottam a filmkészítőkkel az interjút, csak azóta el is felejtettem. Örülök, hogy újra előkerült a téma :))

    VálaszTörlés
  4. Uhhh...köszi Ancsi !! :)) Kiváncsi vagyok nagyon a Bitó-dalra !!

    VálaszTörlés