2014. augusztus 26., kedd

A Kiválasztott 1. részét valószínűleg nem láthatjuk majd IMAX moziban

Bár tavaly már tudhattuk, hogy nem használnak IMAX technológiát a Kiválasztott készítéséhez, a kintiek eléggé ledöbbentek, amikor megtudták, hogy Ausztráliában például nem vetíti majd a filmet a Sydney-i és a Melbourne-i IMAX mozi. De fogjuk fel pozitívan: ha nincs IMAX vetítés, nincs nagyon ronda IMAX poszter sem. Mivel tudom, hogy köztetek is vannak, akik érdeklődnének a nagyon nagy képernyős verzió iránt, lefordítom a cikket.

Az egyik dolog, ami meglepő módon feltűnően hiányzik az eddig megjelent promóciós anyagokból, az a Kiválasztott 1. részének IMAX-ben való vetítésének említése és mivel más dolgokból is erre lehet következtetni, minden jel arra mutat, hogy a filmet világszerte nem láthatjuk majd IMAX mozikban.

A létező legnagyobb IMAX képernyő

Amellett, hogy hiányzik az IMAX felirat a poszterekről, a weboldalról és az előzetes végéről is, Richard Gelfond az IMAX vezérigazgatója a legutóbbi befektetői konferenciahíváson arra utalt, hogy Christopher Nolan azon Csillagok között című filmjét titulálják az év legnagyobb IMAX élményének, amelyről köztudott, hogy az IMAX technológia felhasználásával forgatták. A filmet két héttel a Kiválasztott előtt mutatják be, amelynek felvételekor viszont nem használtak IMAX technológiát, ezért az sem valószínű, hogy ez utóbbi filmet legalább Amerikában bemutassák IMAX mozikban. Gelfond a következőképpen fogalmazott a kérdést illetően:

- Hogy az első kérdésre válaszoljak, [...] ami a Csillagok közöttet és A Kiválasztottat illeti, amint azt tudják, annak egyik kulcsa, hogy a film sikeres legyen IMAX mozikban az a film készítőivel való kapcsolatunk és az, hogy ők hajlandóak-e olyanokra, hogy IMAX-kamerákat használjanak, reklámozzák a filmet, tegyenek IMAX kódokat a filmbe, és a legnagyobb sikereinket Chris Nolan-nel értük el, az ő kameráival és IMAX kódjaival. [...] Bárcsak mindig mindent megtehetnénk, de stratégiailag sokkal fontosabb számunkra, hogy a világ legkiemelkedőbb filmkészítőihez igazodjunk, hogy különleges bánásmódban részesíthessük őket és egy teljesen más jellegű élményt biztosíthassunk számukra.

Ezért aztán, amikor ausztrál társaink azt a választ kapták a Sydney-i és a Mebourne-i IMAX moziktól, hogy náluk "a film nem lesz elérhető", elszállt a remény, hogy egyáltalán bármilyen IMAX kiadását megnézhessük a filmnek.

Hogy ezt a bizonyos "más jellegű élményt" biztosíthassák, nagy valószínűség szerint a Csillagok Között egészen A Hobbit: Az öt sereg csatájáig megy majd az IMAX mozikban, vagyis kimarad A Kiválasztott 1. rész. Ennek ellenére persze más nagy filmek is értek már el idén sikereket IMAX vetítés nélkül is, mint például az X-Men: Az eljövendő múlt napjai (amelynek egyik főszereplője szintén Jennifer Lawrence, ahogyan azt minden bizonnyal Ti is tudjátok). 

A Futótüzet vetítették az IMAX mozik, hiszen az Arénában játszódó jeleneteket speciális kamerákkal rögzítették.

A Lionsgate korábban a Futótűz kapcsán működött együtt az IMAX-szel, amelynek során az Arénában játszódó jelenetek nagy részét 15/70mm-es IMAX MSM filmszalagra rögzítették, amely a jelenleg létező legnagyobb felbontású mozgóképet képes visszaadni. A film ezen teljes 50 perces részét, beleértve az Arénán kívül játszódó jeleneteket is 1.44:1 képaránnyal jelenítették meg, amely a világ legnagyobb IMAX képernyőjén is teljes nagyságban látszik, például a BFI IMAX-ben is (felső kép) - csak az volt a kár, hogy a Lionsgate mindösszesen 20 példányt készített ebből a formátumból (összehasonlítva, A sötét lovag: Felemelkedést több mint 100 IMAX-ben tudták játszani párhuzamosan és már a Csillagok között kapcsán is bejelentették, hogy 50 IMAX moziban játsszák majd), szóval csak nagyon kevés 'real IMAX' moziban tudták a tervezett formátumban vetíteni a Futótüzet. A nagyméretű Arénás képeket a Futótűz legtöbb Blu-Ray változatán viszont láthattuk aztán.

Az Éhezők Viadalát csak egy szűk, két hetes intervallumban vetítették az IMAX mozik, miután a filmet egy speciális, IMAX DMR nevű módszerrel felturbózták, hogy nagy képernyőn is élvezhető legyen - és sokan arra számítottak, ez történik majd a Kiválasztottal is. Most viszont már csak abban reménykedhetünk, hogy a Kiválasztott, 2. részét láthatjuk majd jövőre IMAX mozikban is. Erre van reális esély, hiszen Francis Lawrence digitálisan vette fel a filmeket, nem hagyományos filmszalagra, így az IMAX létrehozhatja a kívánt formátumot és a Skyfall illetve a még aktuálisabb A Galaxis Őrzőjének mintájára a 2. részt vagy annak bizonyos jeleneteit átalakíthatja a leggyakoribb 1.90:1 képarányra, amelyben a legtöbb IMAX mozi vetíti a filmjeit.
Forrás: QuarterQuellOrg

10 megjegyzés:

  1. Meg tudná nekem valaki írni, hogy Magyarországon hol van IMAX mozi? Előre is köszi!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A budapesti Aréna Plázában - elviekben.

      Törlés
    2. Köszönöm a segítséget!:)

      Törlés
  2. Nem elviekben, hanem valóban!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bár a neten kb 2 perc alatt meg lehetett találni, én nem vagyok pesti, nem voltam még ott, szóval nem voltam benne biztos :)

      Törlés
  3. Köszi a fordítást, nagyon érdekes cikk volt :)

    VálaszTörlés
  4. Navarjunk.... Most akkor milyen moziban lehet megnezni meg melyikben nem? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sima moziban lehet majd megnézni, IMAX-ben nem.

      Törlés
  5. Deee van sima 3D is, nem csak Imax 3d nem? Akkor sima 3D-ben, és 2D ben lesz vagy csak 2D ben?
    :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sima 2D-ben lehet megnézni.
      A 3D fel sem merült a film/sorozat kapcsán.

      Törlés