2014. augusztus 4., hétfő

Lorde a Kiválasztott zenei albumának felügyeletéről

A hétvégén zajlott Chicagoban a Lollapalooza nevű alternatív rock zenei fesztivál, amelyen Lorde is fellépett, ráadásul a Billboard interjút is készített vele, amelyben nyilvánvalóan a hét híréről, a Kiválasztott filmzenei [társ]albumának kurátorságáról is megkérdezték. Az interjúnak nagy része ezzel foglalkozik, én is csak az idevágó részleteket fordítom.

Forrás: Getty

Még nincs egy éve, hogy megjelent a Pure Heroine, Lorde kísérteties hangzású című debütáló albuma, amellyel a hollófekete hajú énekesnő felkerült a nemzetközi zenei palettára, a fiatal tehetség máris új utakra lép. Július 31-én, egy nappal azelőtt, hogy a Lolla színpadára lépett volna, bejelentették, hogy Lorde fogja felügyelni a világsikert elérő Éhezők Viadala sorozat következő filmjének zenei munkálatait.

Ennek a munkának kapcsán jelenteti meg Lorde első saját számát is mióta a Pure Heroine a slágerlisták sikerszáma lett. Mire számíthatunk Lorde filmes törekvéseitől, és mit jelenthet mindez új munkájában, azon belül új száma kapcsán? A Billboard a sikeres Lollapalooza koncertje után kereste meg a kamasz lányt, hogy választ kapjon ezen kérdéseire.

Egy teljes filmzenei album felelősének lenni, különösképp, ha olyan nagy várakozás övezte filmről van szó, mint a Kiválasztott, elég nagy vállalás, különösen, amikor valaki ennyire karrierje elején tart még, mint te. 
Lorde: Igen. A szó szoros értelmében nincs még egy egész éve, hogy Új Zélandon egy moziban láttam a második filmet (a 2013-as Futótüzet). Most pedig én felügyelem [a harmadik film] filmzenei albumát. Őrület!

Hogy alakult ez így?
A kiadómon keresztül, akik mindig klassz, kicsit furcsa lehetőségeket tárnak elém. Azt mondja [a menedzserem], szeretnél végefőcím dalokat írni a filmhez? Mire én, "Igen, az király lenne! Öööö, és milyen számok lesznek a filmzenei albumukon?"  Mire ő: "Nem tudom, majd utána járok." Nagyon lelkes voltam az album felügyelete kapcsán is. Azt gondoltam, nagyon klassz lenne és volt elképzelésem arról is, milyen hangzásvilág lenne alkalmas a projekthez. Ők [a Lionsgate képviselői] nagyon meg voltak ezzel elégedve, így aztán lassan beindultak a dolgok. És ez tényleg az én gyerekem, ami nagyon csodálatos. Nagyon hálás feladat, de eldobom az agyam, hogy egy ilyen hatalmas stúdió csak úgy egy 17 éves fiatal kezébe adja az uralmat. A szó szerint én magam csináltam mindent, én vettem fel a kapcsolatot az előadókkal, én válogattam ki a számokat.

Mondhatsz arról valamit, milyen előadók lesznek érdekeltek ebben a munkában?
Nem tudom, el akarok-e mondani egyáltalán bármit is. Még nagyon új az egész. Bár vannak olyan előadók is, akik hatalmas meglepetést okoznak majd. Azt kérdezitek majd, "Mi van?" Vannak, akikről évek óta nem hallottam... De ez egy nagyszerű lehetőség.

Akkor ez izgalom tárgya marad. Volt bármi különleges az Éhezők Viadala sorozatban, ami vonzott a munkához?
Igen, azt hiszem, van valami Az Éhezők Viadalában, ebben nagyon modern hangulatú kasszasiker sorozatban. Az ember gyakran lát női főhősöket a hasonló filmekben, de azok nem fogják meg az embert. Vagy nyálasak vagy unalmasak. Jennifer (Lawrence) azonban tökéletesen kelti életre Katniss Everdeent és az ember egyszerűen nem tud elmenni mellette szó nélkül. Nagyon okos, kemény, bátor és ... bár magam sem tudnám pontosan melyik fickóval is járjak, de ... hagyjuk már. Vannak sokkal fontosabb dolgok is, mint a pasizás. Bocs, de most épp meg kell mentenem a világot. Ez egy nagyon üdítő és modern történet, amit nagyon szeretek és azt is, hogy fiatalokról szól fiataloknak. Ez pedig jó alap a filmekhez.

A Kiválasztotthoz írt számod lesz az első saját zenéd, mióta a Pure Heroine berobbant a köztudatba. Sok új dallamot írsz mostanság?
Határozottan sokat írok. Miután az ember kiad egy albumot, egy darabig az előző album számaihoz hasonló zenéket ír. Megpróbálok ebből kikerülni és új utakat járni. De sok jó emberrel írtam együtt sok furcsa, király cuccot - ami mindig jó, ha az ember kreatív akar maradni.
Forrás: Billboard

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése