2014. augusztus 19., kedd

Entertainment Weekly: Francis Lawrence a Kiválasztottról

Na, az EW elkezdte ontani az infókat a Kiválasztottról, amely során újabb, nagyon izgalmas és érdekes részleteket oszt meg velünk Francis Lawrence. Személy szerint nagyon izgatottan olvasom, fordítom ezeket, remélem, Ti is örömmel fogadjátok. Amúgy ennek a bevezetőjét olvashattuk pár napja ITT, de azért átmásolom az ismét megjelenő részeket, hogy Ti is a teljes cikket olvashassátok, akárcsak kinti rajongó társaink.


Az első két Éhezők Viadala film során Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) rendíthetetlenül magabiztos volt. A Kiválasztott 1. részében azonban a fiatal hősnő korának megfelelő félelmekkel néz szembe, amíg hosszas unszolásra elvállalja a lázadók vezetőjének szerepét.
Ez egy nagyon zavaros, ellentmondásos, összetett időszak Katniss számára. - mondja Francis Lawrence, aki a 2013-ban megjelent Futótüzet is rendezte. - Ismét át kellett élnie egy Viadalt, amely során elvesztette Peetát, gyötrelmes kínokat állt ki és még jobban megsérült. Szóval egy sokkal nyugtalanabb állapotban látjuk viszont. Zaklatott, össze van zavarodva, dühös. 

Collins trilógiájának zárókötetében egy sokkal zordabb szemszögből nézhetjük végig Katniss szerepét a lázadás során, amelynek célja a Kapitólium hatalmának megdöntése, amely során szembesülhetünk a háború borzalmas kegyetlenségével, miközben hősnőnk az átélt erőszak pszichés következményeivel küszködik. [Francis] Lawrence azonban azt mondja, a hamarosan látható film azért nem lesz ennyire komor.
- Persze nyilván vannak benne harcok. Ebben a filmben pillanthatunk bele először az igazi háborúba. És a tét elég nagy. - árulja el. - Van némi hangulati váltás a korábbi filmekhez képest, mégis ezek a filmek is nagyon érzelmesek lesznek, nagyszabásúak, csipetnyi könnyedséggel és humorral fűszerezve.

Nem várhatóak ugyan komolyabb változtatások a regényhez képest, jóllehet, Lawrence szoros együttműködésben dolgozott Peter Craig forgatókönyvíróval, Nina Jacobson producerrel és Collins-szal, hogy megteremtse azokat az új elemeket "amelyek meglepetést okoznak majd a rajongók számára".
- Ahelyett, hogy megváltoztattuk volna az alaptörténetet és a karaktereket, mindössze annyit tettünk, hogy éltünk a lehetőséggel, hogy megmutassunk olyan jeleneteket, amelyek a könyv különböző pontjain történtek. - mondja Lawrence. - Számunkra ez a világ feltárását jelentette ahelyett, hogy megváltoztattunk volna dolgokat. Szerintem a rajongók számára izgalmas lesz látni bizonyos dolgokat. Így aztán kiszélesítettük a könyv világát és megnézünk néhány új helyszínt. Ellátogatunk néhány új körzetbe, és ezúttal még nagyobb lesz a dolgokra való rálátásunk.

Julianne Moore karakterének, a lázadó Alma Coin elnök szerepét is kibővítették, így őt többet láthatjuk majd a közelgő filmekben:
- Érdekes, hogy bár ő egy jelentős karakter, a könyvekben mégis nagyon keveset látunk belőle igazából. - jegyzi meg Lawrence. - Többet látunk majd belőle a filmekben, mint a könyvben, és ebből következően némi jellemfejlődést is megfigyelhetünk rajta. 

De mi az, ami biztosan nem fog változni? A Katniss (Jennifer Lawrence), Gale (Liam Hemsworth) és Peeta (Josh Hutcherson) közötti szerelmi háromszög.
- A Kiválasztott 1. részében az a különös helyzet áll elő, hogy Katniss el van szakítva Peetától. - jegyzi meg a rendező. - Nyilvánvalóan az lesz Katniss egyik célja, [hogy megmentse Peetát,] Gale viszont ott van mellette, szóval ez egy faramuci helyzet.

Bár Lawrence továbbra sem árulja el, hol vágta két részre Suzanne Collins sorozatának befejező kötetét ("Ez lesz az egyik igazán nagy meglepetés" - mondja), annyit megsúg, hogy "két különböző, jól elkülöníthető történetet" kapunk majd. 

- Ezek a célok inspiráltak minket. - magyarázza Lawrence. - Az egész sorozat mondanivalója itt fogalmazódik meg igazán. Arra a kérdésre, hogy miért születtek meg ezek a könyvek, a Kiválasztottban rejlik a válasz, és ez nagyon izgalmas volt számomra. Ez volt az oka, amiért ennyire megfogott ez a történet.
Forrás: EW

5 megjegyzés:

  1. Na erre a kettévágásra nagyon de nagyon kíváncsi leszek. Sok ötletem van, de nem tudom melyiklenne jó. Volt sok ötlet meg találgatás, de fogalmam sincs, hogy hol lehetne :O

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó volt a cikk, köszi a fordítást. :) Annyira örülök, hogy Francis a rendező :D

    VálaszTörlés
  3. Én is örülök, hogy Francis a rendezőnk, nagyon profin csinál mindent! A cikk pedig nagyon nagyon izgi, örülünk, hogy Te is élvezed a fordítását! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon klassz volt a cikk.:) köszönjük. Egyébként szerintem azután lesz kettévágva sztori, hogy Petta megérkezik a 13.ba és kicsit már lecsillapodik ( a megszokja a körzetet,Katnisst stb) de Katniss felkészülése a kapitóliumr a még nem kezdődik el. Valahol Finnick esküvője körül. :)

    VálaszTörlés