2013. szeptember 30., hétfő

Öt indok, hogy a Futótűz filmzenei albuma miért ígérkezik jobbnak, mint az Éhezők Viadaláé volt

Yahoo Movies (bár most nem UK, hanem US) elemzés, szóval úgy nézzétek, én szóltam.
De szerintem nem bánjuk, ha kicsit kielemezhetjük a készülő albumot.

Nem emlékszünk pontosan, mikor vált szokássá, hogy egy filmzenei albumon olyan számok vannak, amelyeket maga a történet ihletett, de ha az eredmény valami olyasmi lesz, mint ami a napokban felfedett Futótűz filmzenei album számlistája, akkor igazán nincs okunk panaszra.


Míg az első kislemez, a Coldplay Atlas című számával már pár hete megjelent, a teljes számlistát csak múlt csütörtökön fedték fel, és elég különlegesre sikerült. Az Atlas mellett meghallgathatjuk majd az albumon a Titanium énekesnőjének, Siának az új számát, énekel rajta a zenei legenda Patti Smith, a Royals feltörekvő csillaga, Lorde, a Lights énekesnője Ellie Goulding, és The Voice mentora, Christina Aguilera is.
(Nem került fel a listára viszont a The A Team énekese, Ed Sheeran. Ő három számot is készített a Futótűz filmzenei albumára, de mindhármat elutasították. Ő nehezen törődik bele a nemleges válaszba, hiszen korábban az Alkonyat filmzenei albumára is írt számokat, de azokat is visszadobták.)

Az első Éhezők Viadala háttérzenéje egy hangszeres disztópikus zenei utazás volt, amelyet az a James Newton Howard komponált, aki olyan filmek zenéjét is szerezte, mint a King Kong, a Legenda vagyok és a Hófehér és a vadász. Bár a legtöbb számra emlékeztek az emberek a filmből, amelyek között az utolsó szám az Abraham's Daughter volt az Arcade Fire-től, amely a film társalbumán, az Éhezők Viadala: Dalok a 12. körzetből és azon is túl-on is szerepelt.

Annak az albumnak a munkálatait a country legenda T-Bone Burnett felügyelte, és a legtöbb szám szint country vagy népi hangzású volt, mint például Taylor Swift (Safe And Sound és az Eyes Open), a The Civil Wars (Kingdom Come) és Miranda Lambert (Run Daddy Run). Még azok a művészek is, akik alapvetően nem ebben a műfajban alkottak, mint például Kid Cudi és a Maroon (aminek frontembere Adam Levine, a The Voice zsűrije), a sajátjuknál sokkal letisztultabb zenei hangzással álltak elő az album kedvéért.

Most azonban Burnett már nincs a háttérben, helyette Alexandra Patsavas az album producere, aki korábban a Grace klinika, a Narancsvidék, a Pletykafészek és igen, az Alkonyat filmzenei munkálatait is felügyelte.

Attól azért nem kell tartani, hogy az album beárnyékolja majd a film sikerét. De íme 5 indok, ami magyarázatot szolgál arra, hogy a Futótűz filmzenei albuma nem csak hogy tökéletesen illeszkedik majd a filmhez, de jobb is lesz, mint az első film társalbuma volt. Bocsi, Taylor Swift.

1. Jobban illeszkedik a film történetéhez
Bár az Éhezők Viadala több helyszínen játszódik, többek között a címadó viadalén is, igazából Katnissről, magáról szól, és arról a vágyáról, hogy életben maradhasson és hazatérhessen szeretteihez. A Futótűzben a történet nagy része a falusias hangulatú 12. körzeten kívül játszódik, és arról szól, hogyan válik Katniss a forradalom nemzeti jelképévé. Vagyis a népies hangzást valami összetettebb, nagyvárosias hangzásvilágnak kellett felváltania.

2. Patsavas tudja, mit csinál
Mondhatsz, amit akarsz az Alkonyat filmekről, de azt el kell ismerni, hogy kegyetlen jó filmzenéi voltak, és a mögöttük álló nő, igaz furcsa, de ami a zenei munkáit illeti, bármi, amihez nyúl arannyá válik kezei között. 

3. Sokkal változatosabb az előadói lista, és ez jó dolog
Az első Éhezők Viadala filmzene [=társalbum] leginkább egy bizonyos country hangzás keretein belül mozgott, de ebben minden van a The National hangulatos rockzenéjétől az ismert popdíva, Christina Aguilera számáig. És az Atlasból illetve abból a részletből ítélve, amit a We Remainből meghallgathattunk, mindegyik művész megtarthatta saját egyedi stílusát, ezáltal biztosítva a vegyes, változatos hangzásvilágot.

4. Olyan előadók is szerepelnek rajta, akik már jó ideje nem adtak ki semmit
A Coldplay a 2011-es Mylo Xiloto című albuma óta semmi újat nem adott ki, Sia és Mikky Ekko (aki Rihanna Stay című számában ugyan együttműködött) sem adott ki szóló anyagot 2010 óta. 

5. Bár rádióbarát, mégis nagyon-nagyon klassz
Az első Éhezők Viadala albumról csak két kislemez jelent meg, ráadásul mindkettő Taylor Swifttől. Ezen az albumon több általánosan ismert zenész játszik, mint például Aguilera, Imagine Drangons és Patti Smith, de vannak nem túl ismert tehetségek is, mint a 16 éves feltörekvő Lorde, vagy az Anthony & The Johnsons, akik szintén sokat adhatnak az albumhoz.
Forrás: YahooMovies

Az album számlistája ITT megtalálható.

6 megjegyzés:

  1. Szerintem is sokkal változatosabbak az előadók és a számok is lehet hogy tényleg jobb lesz de még ne kiabáljunk el semmit.

    VálaszTörlés
  2. Én nagyon szerettem az Alkonyatnak a zenéit, úgyhogy nagyon bizakodó vagyok.
    Viszont mikor megláttam az album árát azt hittem hogy rosszul látok. :D

    VálaszTörlés
  3. Szerintem is bíztató. Már írtam, hogy mi a véleményem az előadókról, de emellett Alexandra Patsavas neve szerintem még nyomósabb érv. Az Alkonyat(ahogy a cikk is írta) megosztó, de zeneileg nagyon-nagyon erősek, különlegesek voltak a filmek, amihez nem férhet kétség.

    VálaszTörlés
  4. Emlékszem, amikor tavaly sokan áradoztak az Egy különc srác feljegyzései filmről (és könyvről). Nézem a filmet, mondom tök jó ez a zene, amivel kezdődik, majd felbukkant Alexandra Patsavas neve, mondom jééé, imádni fogom én ezt a filmet. Úgy is lett :) Erősen rá is függtem az OST-re. Amúgy klassz a film és könyv, nagyon bejött a sztori is. Szóval, igen, Alexandra neve garancia a sikerre. Nekem mondjuk felemás érzéseim vannak az első rész társalbumával kapcsolatban, csak pár szám jött be :/ De most bizakodó vagyok, izmos kis lista ez :)

    VálaszTörlés
  5. Vanak nagyon jó előadók, de azon hogy Ed Sheeran-t visszautasították elszomorodtam. :( én imádom őt kár hogy nem lesz benne. De a coldplay Atlas száma szerintem fején találta a szöget :) jó lett
    több énekest megismertem mert sokrol nem is hallotam

    u.i. Csak én várom ennyire a hétvégét? :) teljesen be vagyok zsongva ,már el is rendeztem hogy amikor a film megy senki ne zavarjon mert enyém lesz a platz :)

    VálaszTörlés