2013. szeptember 16., hétfő

A hősnő hősei: Katniss támogatói hátterének fontosságáról az Éhezők Viadalában

Na, már egészen hiányoztak a Yahoo Movies - sokszor semmitmondó - elemzései, úgyhogy most örülök neki, hogy előkerült egy, remélem, Ti is :) A Yahoo Movies ezúttal arról ír, hogy ne becsüljük le azon szereplők jelentőségét sem, akik nincsenek állandóan a képernyőn. Mondjuk - szerintem - mi nem szoktuk.

Amikor az ember az Éhezők Viadalára gondol, először valószínűleg Katniss és az ő ereje, bátorsága és kitartása jut eszünkbe, amit akkor tanúsít, amikor szembenéz a halállal. De mi lenne vele azok nélkül, akik segítik céljai elérésében? 

Bár nincsenek mindig a cselekmény középpontjában, ezen mellékszereplő karakterek nélkül kétségtelen, hogy az Éhezők Viadalában Katniss nem rendelkezne azokkal a tulajdonságokkal, amiért megszerettük őt. Függetlenül attól, hogy ezen karakterek a Kapitólium kegyetlenségére emlékeztetnek, arra, mivé válhatott volna akár Katniss is, vagy célt szolgáltatnak arra, hogy Katniss elszántan harcoljon a lázadás során, mindig is Katniss cselekedetei mögött álló gondolatok főszereplői. 

A következő mellékszereplőket nem szabad lebecsülnünk, hiszen létfontosságú elemei Katniss sikereinek.

Everdeen anyuka és apuka

Édesapja halála és édesanyja erre adott reakciója következtében kényszerül arra Katniss, hogy ő legyen az egyetlen, aki gondoskodik húgáról, Primről, és élelmet szerez neki. Halála előtt édesapja tanította meg Katnisst íjászkodni, majd amikor édesanyja átadta magát a gyásznak, Katniss átvette a szerepét Prim életében, ez segített számára elérni, hogy vastag bőrt növesszen és olyan magatartásformákat vegyen fel, amelyek a túlélésben segítik. Ezek a képességek pedig létfontosságúak voltak abban is, hogy Katniss életben maradjon a Viadal során.



Prim, Ruta

Ezen két karakter ártatlansága keresztül ragyog az Éhezők Viadala barbár világán. Ők képviselik azon fiatal életek ártatlanságát, akiket a Kapitólium áldoz fel a szórakoztatás kedvéért, és egyben jelentik Katniss Viadalon való részvételének okát. 
Katniss önként jelentkezik, hogy részt vegyen a Viadalon, amikor húgát, Primet kisorsolják, és elborzad a gondolatra, hogy húga a biztos halállal kell, hogy szembenézzen. Amikor az Arénában van, fiatal társnőjét, Rutát veszi szárnyai alá, aki Primre emlékezteti őt. Az, hogy ezek a fiatal lányok veszélybe kerülnek, arra ösztönzi Katnisst, hogy fellázadjon a Kapitólium és annak tömegszórakoztatási módszerei ellen.

Haymitch Abernathy

Haymitch szerepe nem csak azért fontos, mert ő Katniss és Peeta mentora, hanem mert rajta látjuk az Éhezők Viadala lehetséges utóhatásait is. Egykori Viadal győzelme után Haymitch szeretteit megölte a Kapitólium azért, ahogyan a férfi megnyerte a Viadalt. Ha ehhez hozzávesszük, hogy mentorként újabb és újabb Kiválasztottakat kell felkészítenie, majd évről évre végignézni azok halálát, nem véletlen, hogy Haymitch az alkohol fordul, mint egyetlen dolog, amely segít neki megküzdeni a traumával [vagy inkább elmenekülni előle...]. 
Haymitch esete jól ábrázolja, hogy az ember akkor sem kerülhet ki a Kapitólium markából, ha megnyer egy Viadalt, továbbra is ki kell szolgálnia a rendszert. Katniss személyében új remény lép az életébe, hiszen a lány éppúgy megveti a Kapitóliumot, mint ő, ezért együttműködik vele, amikor egy felkelés tervei merülnek fel. [Ez se pontos így, de ne menjünk bele.]


Effie Trinket

Haymitch-hez hasonlóan Effie is azt képviseli, hogy hogyan befolyásolja és milyen hatással van az emberre a Kapitólium. Az utópisztikus város lakójaként Effie izgatottan várja az Éhezők Viadalát, és annak ellenére, hogy a biztos halállal néznek szembe, Katnissnek és Peetának hálásnak kellene lennie azért, ahogyan a Kapitólium bánik velük a Viadal előkészületei során.
Miközben ellenszenvesnek kellene tartanunk Effie-t amiatt, amit ő képvisel, mégis szerethető karakter, és az idő előrehaladtával egyre jobban szívén viseli Katniss és Peeta sorsát. Karakterének célja, hogy emlékeztessen minket arra, hogy míg a Kapitólium valóban úgy gonosz ahogyan van, az ott lakók azonban úgy nőttek fel, hogy soha nem is láttak mást és véleményüket pusztán egy jól felépített propaganda formálja. 

Mit gondolsz, van még olyan mellékszereplő, aki fontos szerepet játszik Katniss életben maradásában?
Forrás: Yahoo Movies UK

A cikk idáig tart, de én azonnal válaszolnék is. Mert, hogy nem tudom, hogy maradhatott ki

Cinna

Aki bár a Kapitóliumban él, mégis szögesen ellentétes életfelfogást képvisel, mint a többi ott lakó. Nem csupán abban segít, hogy barátságával egyfajta érzelmi támaszt nyújt Katnissnek egy olyan helyen, ahol senkitől nem kaphatja meg azt, hanem azzal is, hogy olyan ruhákat tervez a lánynak, amelyek felhívják rá a figyelmet, ami segíthetett neki támogatókat szerezni, és aminek szerintem kimagasló jelentősége volt abban, hogy Katniss a forradalom jelképévé váljon. És mint tudjuk, tette mindezt úgy, hogy saját életét is áldozta azért az eszméért, amit képviselt.

Ha azonban bárkit hozzá szeretnétek még fűzni, akkor természetesen továbbra is szabad a vásár :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése