2013. szeptember 9., hétfő

23 kevésbé ismert tény Jennifer Lawrence-ről

... ami állítólag még szerethetőbbé teszi majd őt számunkra.
Mivel tudom, hogy szeretitek a színésznőt, és minden cikket örömmel olvastok róla, így nem volt kérdés, hogy ezt is lefordítsam Nektek. Mondjuk, mivel már sok-sok cikket, interjút hoztam Jenről, így sok mindent olvashattatok már róla, de azért gondolom/remélem, ezt is szívesen látjátok.

Tudtad, hogy Jennifer Lawrence már szerepelt videoklipben? Sok apróság van, amit talán nem is sejtettél Amerika cenzúrázatlan drágaságáról, az anális és kiütésekről szóló viccek királynőjéről. Íme 23 tény J-Lawról, ami megerősít majd abban, hogy nem véletlenül rajongsz érte ilyen szenvedélyesen. Bár miért is ne tennéd?

1. Jennifer Lawrence a Sundance-en [filmfesztiválon] szerzett hírnevet, olyan független filmekben való szerepléssel, mint a Hallgatás törvénye és az Őrülten hiányzol, amelyek két egymás utáni évben nyerték el a fesztivál nagydíját. Bár legelső szerepét a Bill Engvall Show-ban játszotta a TBS csatornán, ahol Engvall lányát, Laurent alakította. A sorozat 2007 és 2009 között volt műsoron, amikoris hirtelen törölték. Mégis talán ez volt a lehető legjobb, ami történhetett, mert így Jennifer 2009-ben megkapta a Hallgatás törvényének főszerepét, amelyet a következő évben mutattak be, és ami az első Oscar-jelöltségéhez juttatta a fiatal színésznőt. De ne feledd: élete első jelölését a a TBS Young Artist Awards-án kapta.

2. A Bill Engvall Show előtt Jennifer statisztaként szerepelt olyan sorozatokban, mint a Döglött akták és a Médium, ahol két különböző szerepet is alakított. Sőt, legelső TV-s szerepe a Monk - A flúgos nyomozóban volt, ahol egy oroszlán kabalát alakított, aminek szintén Jen volt a neve. A Mr. Monk and the Big Game című epizódban láthattuk őt, amely a sorozat 5. évadának 3. része volt. 

3. Jennifer Lawrence első film főszerepét a 2008-as Poker House-ban játszotta. Korábban a Garden Party című szintén független filmben is szerepelt, a Hókusz-pókusz színésznőjének, Vinessa Shaw-nak a társaságában, ám igazából a jó kritikákat kapott Poker House volt az első mini-kiugrás Lawrence számára. A filmet Lori Petty (Tank Girl) rendezte, aki ugyanekkor Chloe Moretz-nek is bemutatkozási lehetőséget adott. 


4. Fiatalkorában Jennifer Lawrence soha nem járt színjátszókörbe, és iskolája drámaprogramjában sem vett részt. Amikor az anyukája által vezetett nyári táborban nővérként tevékenykedett, még fiatalon játszott egy helyi darabban. Élete egyik legelső szerepében egy kilenc éves ninivei prostituált kislányt alakított egy Jónás Könyvén alapuló vallásos darabban.

5. Jennifer Lawrence-t 14 éves korában egy New York-i fotós fedezte fel. Egy iskolai szünetet töltött ott a családjánál, amely során végül egy ügynökségnél találta magát, ami segített betörni neki az "iparba".

6. Jennifer Lawrence kosarazott, softball-ozott és gyeplabdázott gyerekként, ám iskola-előkészítős korában tanárai nem engedték, hogy a lányokkal játsszon. Jennfer ugyanis túl keményen játszott. Ehelyett inkább lovagolt. J-Law első lovát Muffinnak hívták, és szülei lovardájában élt. Középiskolában színötös volt és a szurkolócsapat tagja, Lawrence azonban kortársainál két évvel előbb érettségizett, hogy belekezdhessen karrierjébe. Az érettségije évében elnyerte a "Legbeszédesebb Diák" címét, ami egész biztosan nem lep meg senkit sem. Nagyszájúságának és hiperaktivitásának köszönhette becenevét, a Nitrót.

7. Mielőtt ismertté vált volt volna Hollywoodban, meghallgatták Bella Swan szerepéért az Alkonyatban - bár végül a szerepet Kristen Stewart kapta helyette. És bár Lawrence azt állítja, örül, hogy nem az övé lett a szerep, olyan komoly nevek között hallgatták meg, mint Vanessa Hudgens, Ben Barnes és Lucy Hale. Stewart később azzal a Charlize Theronnal szerepelt a Hófehér és a Vadászban, aki annak a Megváltás című filmnek volt a főszereplője, amelyet Jennifer Lawrence választott az Alkonyat helyett.

8. Az Alkonyaton kívül Lawrence-t Lisbeth Salander szerepére is meghallgatták David Fincher Tetovált lány feldolgozására, amit végül Rooney Mara kapott meg, akit Fincher korábban már rendezett a Közösségi hálóban. Lawrence amúgy megpróbálkozott egy szereppel a Superbad - Avagy miért ciki a szex?-ben is, ám azt végül Emma Stone kapta meg, akinek ez első nagyobb szerepe lett. Lawrence és Stone mára legjobb barátnők, szóval jó látni, hogy végül minden jóra fordult.

9. A Hallgatás törvényében alakított szerepéért minden idők harmadik legfiatalabb színésznőjeként kapott Oscar-jelölést, miután a Messzi dél vadjai főszereplője Quvenzhane Wallis 9, A bálnalovas Keisha Castle-Hughes-e 13 éves korában kapott jelölést. (A Wallis csak öt éves volt, amikor a Messzi dél vadjait forgatták, és hazudnia kellett a korát illetően, hogy megkaphassa a szerepet, amibe elég durva belegondolni.) Lawrence mellett még Keira Knightley és Ellen Page azok, akiket 20 évesen jelöltek, de ő a legfiatalabb, akit ennyi idősen már kétszer is jelölést kapott, és a második legfiatalabb színésznő, aki meg is nyerte a Legjobb Színésznő Kategóriáját (Marlee Matlin után). És még csak 23 éves.

10. A Hallgatás törvénye után Lawrence-nek rengeteg olyan szerepet kínáltak fel, amelyben slampos, fiús lányt kellett volna alakítania, ő azonban szerette volna, ha megmutathatja, hogy ő is szexuális lény. Épp ezért egy olyan vörös ruhát vett fel az Oscar-gálára, amely nem hagyott kétségeket dögössége felől. Ekkortájt történt az is, hogy Jennifer Lawrence a GQ fotósának fényképezőgépe elé állt egy sok mindent megmutató fotósorozat erejéig, amely képeinek legtöbbjén szinte teljesen meztelen volt. Lawrence úgy véli, ezen képek elkészítése segített abban, hogy a producerek felismerjék szexuális kisugárzását, hogy kiválasszák az X-Men feldogozására, amelyben egy olyan karaktert alakít, akinek az összes jelmeze némi festék.

11. Amikor a Napos oldalban való szerepléséért megnyerte az Oscar-díjat, ő lett az első Kentuckyból származó díjazott George Clooney óta, aki a 2006-os Sziriánáért kapta meg az arany szobrocskát. Ő az első Kentucky-i nő, aki győzni tudott Patricia Neal óta, aki 1964-ben a Hud című filmért zsebelhette be a díjat. Más Kentucky színész, akit bár háromszor jelöltek, egyszer sem nyerte meg az Oscart, Johnny Depp, és az ugyanezen államban felnőtt Tom Cruise se szerzett még. Éhezők Viadala-beli színésztársa, Josh Hutcherson szintén Kentuckyból származik, ő Union-ból, amely az állam északi részén található.

12. Lawrence néhány filmjének eltartott egy ideig mire végre napvilágot látott. A Hódkórost például 2009-ben forgatták, de csak 2011-ben mutatták be a mozikban, amikor is hatalmasat bukott Mel Gibson magánéleti zűrjének köszönhetően. A Jodie Foster által rendezett film alig egymilliós bevételt hozott, amiben már a szerény 100.000 dolláros nyitóhétvége is benne van. (Összehasonlításképp: a Fekete Hattyú csak a nyitóhétvégéjén nagyobb bevételt produkált, mint a Hódkóros összességében.) A film elkészítése 24 millió dollárba került, amihez, ha hozzávesszük a reklámköltségeket, látható, hogy pénzügyi katasztrófába rohantak vele. Jennifer Lawrence ebben a filmben dolgozott először Anton Yelchinnel, akivel aztán az Őrülten hiányzolban is randizott, és Fosterrel is, aki már Kristen Stewart karrierjében is fontos szerepet játszott.

13. Másik ilyen később megjelent filmje a House At The End of the Street volt, amely talán csak Jennifer hírnevének köszönhette, hogy nem egyenesen DVD-n adták csak ki. 2010-ben forgatták, Jennifer Hallgatás törvényéért kapott Oscar-jelölése előtt, a film producerei pedig ezzel megütötték a főnyereményt. A horrorfilmet Kanadában forgatták kis költségvetésből, majd 42 millió dollárt hozott a stúdiónak, amely még a film könyvváltozatát is megjelentette. Annak ellenére, hogy a kritikusok magát a filmet nagyon rossz kritikával illették, Jennifer képességeit és előadását kiemelték.

14. Miután majdnem ő lett az Alkonyat főszereplője, és végignézte, mit tett a hírnév Kristen Stewart magánéletével, Lawrence majdnem visszautasította az Éhezők Viadala főszerepét, noha a könyvsorozatnak maga is nagy rajongója. Három nap gondolkodási időt kért, mielőtt válaszolt volna a producereknek. Lawrence végül bölcs döntést hozott, ha azt tekintjük, hogy az első film 408 millió dollár bevételt hozott, mint a legjobban kereső Alkonyat film. Hogy teljesen képben legyünk, az első Alkonyat film 192 millió dollárt hozott. Most akkor gondoljunk bele, milyen bevételre számíthatunk majd az Éhezők Viadala folytatásai.

15. Hogy ezeknek e kemény csajoknak a bőrébe bújjon, Jennifer Lawrence rengeteg felkészítő edzésen vesz részt. A Hallgatás törvénye miatt meg kellett tanulnia verekedni, fát vágni és mókust nyúzni - akárcsak karakterének, Ree-nek. Vagyis, amikor a filmben megöl egy mókust, ténylegesen meg is teszi. Az unokatestvére egy töltetlen puskát adott neki, hogy mindenhová magával vigye. Ahogy Jennifer fogalmazott, "bárki, aki egy kicsit is ért a fegyverekhez, azonnal tudni fogja, hogy a másik fogott-e már életében fegyvert", ő pedig azt akarta, hogy amikor vadászik, az hiteles legyen.

16. Lawrence íjászkodni is megtanult, hogy olyan tehetséges vadász legyen, mint az Éhezők Viadalában Katniss. Bár gyakran viccelődik azzal, hogy legszívesebben a kanapéján ül és lustálkodik, Lawrence-nek azonban napi két edzésen kellett részt vennie, hogy formába kerüljön a szerepre. Bár soha nem arról volt híres, hogy túl komolyan venné a kemény munkát, a forgatás során "Katpiss Neverclean" volt a beceneve. Amikor pedig a produkció kapcsán megismerkedett Woody Harrelsonnal, az első mondata ez volt: "Helló, Woody, az ott egy szex-hinta?" [Aki nem lenne képben ITT elolvashatja az egyébként valóban mulatságos kis történetet :))] Ekkor Woody lakókocsijában voltak és a szóban forgó tárgy egy jóga-hinta volt.

17. A Napos Oldalt követően Jennifer Lawrence még két filmben látható majd idén Bradley Cooperrel: a Serenában és az American Hustle-ben. Ez utóbbit a Napos Oldal rendezője, David O. Russel rendezi, és a filmben még látható lesz Cooper, Amy Adams, Christian Bale, Robert DeNiro és Jeremy Renner, és a főszereplők mindösszesen 14 Oscar-jelöléssel büszkélkedhetnek.

18. Ami a következő szerepét, az X-Men: Az eljövendő múlt napjait illeti, annak a stábtagjai még több Oscar jelölést tudhatnak magukénak. A filmben régi és új X-Men stábtagok is szerepelnek, és Lawrence-en kívül Anna Paquin és Halle Berry is Oscar-díjasok. A bejelentett szereplők közül hatot jelöltek már Oscarra, csak Michael Fassbendert, Patrick Stewart-ot, Peter Dinklage-et, James McAvoyt és Nicholas Hoult-ot nem, aki Lawrence ex-barátja volt. Jennifer és Nicholas az X-Men: Az elsők forgatásán ismerkedtek meg.

19. Miután két évig jártak, Nicholas Hoult és Jennifer Lawrence tavaly szakítottak, nem sokkal az Oscar díjátadója előtt. Lawrence ezért a szüleit vitte a gálára partnerként. Bár, ha reménykedsz abban, hogy talán újra összejönnek - ahogy a fél Tumblr világ is - ezúton közlöm, hogy szállnak a pletykák arról, hogy ők ketten újra egymásra találtak.

20. Jennifer Lawrence egy ízben az Éjfélkor Párizsbant nevezte meg kedvenc filmjeként, de A nagy Lebowskinak is akkora rajongója, hogy konkrétan hülyét csinált magából, amikor meglátta Jeff Bridgest a Comic Conon. Odasétált hozzá, hogy köszönjön, miközben a férfi egy interjú kellős közepén volt. Aztán zavartan gyorsan eloldalgott, majd ismét visszament. Jennifer elképedt, amikor a riporter kezébe nyomta a mikrofont, hogy fejezze be az interjút, amit Jennifer nagy dadogások közepette tett meg. [Aki nem látta a Jenniferre oly jellemző történetet ITT megnézheti.]

21. Nagyon szereti a Multik haza! című filmet is, ez a kedvenc vígjátéka, ám ez nem akadályozta meg abban, hogy ő is együtt dolgozzon a film rendezőjével, David O. Russell-lel. Bár Russellnek komolyabb konfliktusai is voltak George Clooney-val és Lily Tomlinnal, - és még az angyali Amy Adams is azt mondta, szívesen behúzott volna neki egyet - Russellről és Lawrence-ről úgy tudjuk, együtt bolondoztak a Napos oldal forgatásán. A páros furcsa dolgokat csinált, többek között olyan videót készítettek, amin úgy tettek, mintha szalvétával törölnék ki a feneküket, és Bradley Cooper volt az, aki megpróbálta a forgatást a rendes mederbe terelni.

22. Laura Linney és Cate Blanchett mellett Lawrence is hatalmas Meryl Streep rajongó, ahogyan a világ nagy része is. Egy szintén nyilvánosságra került eset során Jenniffer Lawrence lepisszegte Bill Maher-t, amikor a férfi bemutatkozása közepén tartott, mivel Jen meglátta Meryl Streep-et. Megkérte a férfit, hogy maradjon csendben, míg ő távolról csodálta Meryl-t. Egy ízben egy partyn John Stamos után osont, aki azt hitte, a lány részeg vagy valami hasonló. Pedig nem volt az.

23. Rengeteg elismerése ellenére a SAG [A FilmSzínészek Szövetsége] tagságát nem egyik jól sikerült szerepe kapcsán nyerte el, hanem egy MTV reklám által, amelyben a Super Sweet Sixteent reklámozta. Itt egy elkényeztetett, gazdag lányt alakított, aki a műsor témáját figurázta ki. Az internetnek hála, ezt a korai produkciót is megnézhetjük, ITT.
Forrás: ThoughtCatalog

1 megjegyzés: